2023 Pasaport Ücretleri

Pasaport ücretleri 2023 yılı için ne oldu? Pasaport başvurusu yapmadan önce hemen inceleyin.

Yayın Tarihi: 25 Şubat 2022Görüntülenme: 4323
pasaport-ucreti.jpg

Yurtdışına seyahat etmeden önce en çok merak edilen konuların başında pasaport ücretleri geliyor. Her yıl değişen pasaport çıkarma ücreti 2023 yılında da yıl boyunca seyahat edeceklerin belgelerini hazırlamadan önce araştırdıkları konulardan biri oluyor.

Gruppal yurtdışı turları ile seyahat etmeden önce pasaportunuzu almalısınız. 

Pasaport çeşidine göre ve çıkartılmak istenen yıl sayısına göre değişiklik gösteren pasaport fiyatları yeşil pasaport ücreti, umumi pasaport ücreti ve hizmet damgalı gri pasaport ücreti şeklinde değişiyor. Öncelikle dilerseniz pasaport türleri hakkında bilgi paylaşalım.

  1. Kırmızı Pasaport: Bordo pasaport olarak da bilinen kırmızı pasaport umuma mahsus pasaporttur. Sıradan bir vatandaşın çıkarması gereken pasaport türüdür. Kırmızı pasaport nereden çıkarılır diye merak ediyorsanız İl ve İlçe Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlükleri’ne müracaat ederek pasaportunuzu alabilirsiniz.

  2. Yeşil Pasaport: Birçok ülkeye vizesiz seyahat etme imkanı sunan yeşil pasaport türü devlet kurumunda çalışan hizmetlilere, emekli olan devlet memurlarına ve onların 1. derece yakın ailesine verilen pasaporttur. Yeşil pasaport kimler içindir diye merak ediyorsanız aşağıda sıralıyoruz:

    *TBMM Eski üyeler ve bakanlar
    *1. 2. ve 3. kadro derecesinde çalışan devlet memurları veya bu kadrolarda çalışıp emekli olanlar
    *İl, ilçe ve 1. Kademe Belde belediye başkanları (görevleri süresince)
    *Belli şartları yerine getiren T.C Ziraat Bankası, Halk Bankası ve Emlak Bankası çalışanları
    *Belli şartları yerine getiren Türk Telekom Müdürlüğü çalışanları
    *Son 3 yıllık ihracat oranı belli bir rakamın üzerinde olan şirket sahipleri,
    *Yeşil pasaport almaya hak kazanmış kişilerin eşi ve reşit olmayan çocuklarına, reşit olup öğrenciliğini kanıtlayabilen, iş yeri sahibi olmayan, bekâr çocuklarına da 25 yaşına kadar yeşil pasaport verilmektedir. (Eğer bekâr ve işyeri sahibi olmayan çocuğun bakıma muhtaç olduğu resmi olarak sağlık kurulu tarafından kanıtlanırsa yaş sınırı olmaksızın yeşil pasaport verilmektedir)

  3. Gri Pasaport: Hususi pasaport olarak da bilinen özel hizmet damgalı yeşil pasaportlar ise devlet tarafından görevlendirilmiş yetkililerin alabileceği pasaport türüdür. İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü’nden alınır.
pasaportlar.jpg

2023 Pasaport Harç Bedelleri

Pasaport çıkarma ücreti pasaportun geçerli olacağı süreye göre değişmektedir. Bu nedenle aşağıdaki listeden çıkarmak istediğiniz süreye göre 2023 yılı pasaport ücretlerini görüntüleyebilirsiniz.

* 6 Aylık Pasaport Ücreti: 689,70 TL
* 1 Yıllık Pasaport Ücreti: 1008,30 TL
* 2 Yıllık Pasaport Ücreti: 1646,10 TL
* 3 Yıllık Pasaport Ücreti: 2338,50 TL
* 4 Yıllık ve Üzeri Pasaport Ücreti: 3295,50 TL

Bu ücretlerin üzerine 501 TL pasaport defter bedeli ödenecektir.

Pasaport Kaç Günde Teslim Edilir?

Pasaport başvurunuzu yaptınız ve pasaportum kaç günde gelir diye merak ediyorsanız:

- Şehir merkezlerine 3 iş günü,
- İlçe merkezlerine 4 iş günü,
- Köylere ise 7 iş günü içerisinde teslim edilmektedir.

Yeşil Pasaport Ücretleri 2023

Hususi Pasaport olarak bilinen resmi adıyla Yeşil Pasaport harç bedeli ödenmemektedir. Yeşil pasaport için ücret ödemeyecek olanlar yalnızca defter bedeli ödemek zorundadır. Yeşil pasaport defter bedeli ise 501 TL olarak belirlendi. Yeşil pasaport başvurusu yapmak için 501 TL defter bedeli ödenmesi yeterli olacaktır.