Aşı Kartını Oluştur Seyahat Et!

Avrupa Birliği ülkelerine seyahat etmenin önü açıldı. AB, Türkiye'nin aşı sertifikasını tanıdı. İşte detaylar...

Yayın Tarihi: 23 Ağustos 2021Görüntülenme: 13221
asi-karti-ile-seyahat.jpg

Gruppal tatil turları ile özgürce seyahat edebilirsiniz. Aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 3 ülkenin Covid-19 aşı karnelerini tanıma kararı alan Avrupa Birliği, gezginleri heyecanlandırdı ve yeniden rahatça vize alacak olmanın sevincini yaşayan tatilciler seyahat planları yapmaya başladı.

Kuzey Makedonya, Ukrayna ve Türkiye'nin vatandaşlarına uyguladığı Covid-19 aşılarını gösteren aşı karneleri vize başvurularında tanınacak ve seyahate uygun görülen kişilerin aşı kartları geçerli olacak. Verilen aşı kartlarının "AB Dijital COVID Sertifikası" ile uyumlu olması yeterli.

Yapılacak uygulama ile ülkeler arası güvenin sağlanacağı ve seyahat etmek isteyenlerin rahatça gezebileceği belirtildi. Her iki doz aşısını olmuş kişiler "COVID-19 Aşı Kartlarını" Hayat Eve Sığar (HES) uygulaması ya da e-Nabız üzerinden alabilir.

Aşı kartında neler var diye merak edenlere ise belirtelim, kişinin adı soyadı, TC kimlik numarası, doğum tarihi, kendisine uygulanan aşıların türleri, üreticileri ve aşılanma tarihleri gibi detaylar bulunuyor. Avrupa Birliği aşı karnesi uygulamasının yürürlüğe girdiği tarih 1 Temmuz 2021 olurken, AB'nin Türkiye'nin aşı karnesini tanıma kararı ise 20 Ağustos 2021 oldu.

asi-karti-almak.jpg

Aşı Kartında Hangi Aşılar Geçerli?

BioNTech-Pfizer, Moderna, AstraZeneca ve Johnson and Johnson Avrupa Birliği'nin onay verdiği aşı türleri oluyor. Türk vatandaşları iki doz aşısını da BioNTech olduysa aşı karnesini rahatlıkla vize başvurularında kullanabiliyor. Aşı olunan tarih üzerinden iki hafta geçmesi gerekiyor. Bu koşulları sağlayan gezginlerden ekstra bir test istenmiyor ve kısıtlama uygulanmıyor.