Havayollarındaki Bagaj Kuralları Ne?

Popüler havayolu şirketlerine ait bagaj prosedürlerini paylaşıyoruz.

Yayın Tarihi: 04 Eylül 2019Görüntülenme: 34348
valiz-kurallari.jpg

Tüm yıl çalıştınız, tatil için harika bir plan yaptınız, her şeyin kusursuz olmasını istiyorsunuz fakat uçuşunuzla ilgili aklınıza takılan bir şey var: Bagaj hakkım ne kadar?

Bagaj valizi hazırlama ile ilgili yazımızı okuduysanız eğer zaten valizinizi nasıl hazırlamanız gerektiğini ve el bagajı kuralları hakkında havayollarının kg limitlerini biliyorsunuz.

Peki popüler havayollarının bagaj kuralları ne, uçakta valiz ağırlığı ne kadar, bu konu hakkında neler biliyorsunuz? Uzun süreli tatile çıkıyorsanız eğer bagaj hakkı konusunda uçuş yapacağınız havayolu firmasına ait bagaj kurallarını bilmelisiniz. Sizin için popüler havayolu şirketlerine ait bagaj prosedürlerini paylaşıyoruz.

Bagaj Hakkı Ne Kadar?

Havayolu şirketlerine ait bagaj kurallarını okuduğunuzda prosedürler benzer gibi görünse de her firmanın farklı bagaj kuralları var. Uçakta bagaj kaç kilo olmalı, evcil hayvanla uçağa binme, spor ekipmanları uçağa alınıyor mu gibi soruların cevaplarını bulabileceğiniz yazımızda kendinize ve seyahatine en uygun havayollarını tercih edebilmeniz için Türkiye'nin en popüler havayollarındaki bagaj kuralları ile ilgili tüm detayları yazdık.

Ekstra bagaj ücreti; uçuş güzergâhı, aktarma noktasındaki bekleme süresi, uçuşu gerçekleştiren hava yolu gibi farklı kriterlere göre değişiklik gösteren THY Bagaj Kuralları 2023 yılı güncel bilgileri aşağıdaki gibidir.

1. THY'nin Bagaj Hakkı

Türk Hava Yolları bagaj prosedürlerine baktığımızda THY bagaj kurallarında iç hat uçuşlarını üç alt kategoriye bölüyor:

1. EcoFly Paket

2. ExtraFly Paket

3. PrimeFly Paket

  • EcoFly paketinde bagaj hakkı 15 kg oluyor. Kabin bagajı hakkı 8 kg. Pakette koltuk seçimi yok. EcoFly paketinde uçuşa 1-12 saat kala kesinti ve ücret farkı ile iade yapılacak. Tarifeler Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti uçuşları için de geçerli olacak.

  • ExtraFly seçeneğinde, 20 kilogram bagaj, 1 parça 8 kilogram kabin bagajı, ücretsiz koltuk seçimi, 250 ekstra bonus mil, ücretli bilet değişikliği ve kesintili iade hakkı sunuluyor.

  • PrimeFly'da ise 25 kilogram bagaj, 1 parça 8 kilogram kabin bagajı, ücretsiz koltuk seçimi, 500 ekstra bonus mil, ücretsiz bilet değişikliği ve 12 saate kadar kesintisiz iade hakkı veriliyor.
thy-bagaj.jpg

THY’nin iç hatlardaki markası Anadolu Jet’in Kıbrıs uçuşlarında bagaj hakkı 20 kg oluyor.

  • Brezilya-Türkiye ve Arjantin-Türkiye uçuşlarında ve Türkiye üzerinden aktarmalarında THY'de 2 bagaj hakkınız bulunuyor ve bu 2 bagajın her biri Ekonomi sınıfında da Business’ta da 32 kg oluyor.

  • Amerika Birleşik Devletleri ve Japonya gibi ülkeleri kapsayan parça bagaj uygulaması kapsamında; Business Class yolcuların valiz başına 32 kg, Economy Class yolcuların ise bavul başına 23 kg hakkı var. Bu uygulama kapsamındaki ülkelere kabul edilen toplam bagaj sayısı 2. Bebekli yolcuların ise parça valiz uygulamasında bebek arabaları da bir bagaj olarak sayılıyor.

  • Eğer bagaj ağırlığınız belirlenen limiti aşarsa ve ekstra bagaj satın almak durumunda kalırsanız, iç hat uçuşlarında kg başına, dış hat uçuşlarında ise uçuş noktasına bağlı olarak kg başına belirli bir ücret ödemeniz gerekiyor.

THY ile Spor Malzemeleri taşıma

Bir çift kayak tahtası ve sopa, bir çift snowboard ve bir çift çizmeden oluşan bir kişilik kayak setini yurtiçi uçuşlarda Türk Hava Yolları ücretsiz olarak taşıyor. Bisikletler bagaj hakkı dahilinde görülüyor, o yüzden bagaj hakkını aşmanız durumunda ekstra bagaj ödemeniz gerekiyor. Yurtdışı uçuşlarında spor ekipmanlarını THY, gittiğiniz ülkeye bağlı olarak malzeme başına bir ücret talep ediyor.

bagaj-tasima-kurallari.jpg

THY ile Evcil Hayvan taşıma

Kedi, köpek ya da kuş gibi evcil hayvanınızla uçağa binmek istiyorsanız, aşı, sağlık sertifikaları ve tüm izin belgeleri olduğu sürece THY ile rahatlıkla uçabilirsiniz. Fakat kabinde evcil hayvanlara karşı alerjisi olan yolcu bulunması durumunda evcil hayvanınız kabine kabul edilmiyor.

THY ile Müzik Aletleri taşıma

Türk Hava Yolları müzik aletinizi, boyutları kabin bagajı ölçülerini (23x40x55 cm) aşmadığı sürece yanınızda kabin bagajı olarak taşımanıza izin veriyor. Uçakta çello götürmek için de boyutu 140x42x25 cm’yi, ağırlığı da 75 kg’ı geçmemesi kaydıyla ücretli olarak kabine alabiliyorsunuz. Aksi halde müzik aletinizin kargo bölümünde taşınması gerekiyor, bunun için de kesinlikle müzik aletinize uygun kabı sert ve sağlam bir çantada vermelisiniz.

2. Pegasus Havayolları Bagaj Kuralları

Pegasus Havayolları bagaj hakları, alınan bilet sınıfına göre değişiyor.

İç hat uçuşlarda Eko Paket’te 15 kg, Avantaj Paket’te 20 kg ve Business Flex Paket’te 12 kg kabin bagajı ve 15 kg uçak altı bagaj taşınmasına izin veriliyor.

pegasus-bagajlar.jpg

Dış hat uçuşlarda ise bütün paketlerin uçak altı bagaj hakkı 20 kg, el bagajı kuralları ise aynı: Süper Eko, Eko ve Avantaj paketleri 8 kg, Business Flex 12 kg hak tanıyor.

Bagajınız biletinize tanınan ağırlık sınırlamasını aşıyorsa uçuştan 2 saat öncesine kadar internetten, telefon uygulamasından veya telefondan alacağınız iç hatlar ekstra bagaj için kg başına, 2 saatten az kaldıysa veya havaalanında işlem yapıyorsanız yine kg başına ödemeniz gerekiyor. Dış hat uçuşlarında ise gittiğiniz ülkeye göre kg başına belirli bir ücret tutarı çıkıyor.

Pegasus'ta ucuz ekstra bagaj almanın en iyi yolu, bagajınızı tartıp, biletinizi satın alırken fazla bagajınızı da birlikte ödemeniz olacaktır.

Pegasus ile Spor Malzemeleri

Pegasus, spor malzemeleri için yurtiçi ve yurtdışında ayrı tarifeler uyguluyor. Kayak takımlarını iç hat uçuşlarda ve dış hatta değişiklik gösterebiliyor. Bisiklet taşıma da yurtiçi ve yurtdışı uçuşlarına göre değişebiliyor.

pegasus-bagaj.jpg

Pegasus ile Evcil Hayvan taşıma

Yalnızca kuş, köpek ve kedi gibi evcil hayvanlar kabin içinde 55x40x20 cm ölçülerinde, yolcuların temin ettiği özel kafeslerde taşınabiliyor. Kabinde toplam 6 kafes ve 12 hayvan taşıma hakkınız var, ayrıca kabine alınacak hayvanın 8 kiloyu geçmemesi gerekiyor.

Evcil hayvanlar için çağrı merkezleri aracılığıyla önceden rezervasyon yapılması gerekiyor. Pegasus yurtiçi uçuşlarında 8 – 15 kg arası olan evcil hayvanlar uçak altında taşınıyor. 

Pegasus ile Müzik Aletleri taşıma

Bagajın içinde bozulabilir ya da kırılabilir müzik aletlerinin bulundurulması yasaktır. Cello gibi büyük boyutlara sahip bazı müzik aletleri için ekstra koltuk satın alınması gerekmektedir.

3. Atlas Global Bagaj Kuralları

Atlas Global’in yurtiçi uçuşlarında ücretsiz bagaj taşıma hakkı Ekonomi sınıfında 20 kg, Business sınıfında ise 30 kg’dır. Yurtdışı uçuşlarında ise genellikle Ekonomi’de 30 kg, Business’ta 40 kg kabul edilir, bazı ülkeler için bu rakamlar 40 – 40 veya 40 – 50 olarak değişebiliyor.

atlas-bagaj.jpg

Atlas Global bagaj hakkınızı aşarsanız bagaj ücreti iç hatlarda ve dış hatlarda değişiklik gösterir.

Atlas Global ile Spor Malzemeleri taşıma

Atlas Global bisiklet taşıma konusunda yolcularına jest yapan havayolları arasında bulunuyor. İster yurtiçi ister yurtdışı olsun, Atlas Global’le seyahat ederken bir bisikletinizi ücretsiz taşıyabiliyorsunuz. Burada tek şart 15 kg’ın altında olması. Golf ve kayak malzemelerinin ise ilk takımı ücretsiz. 

Atlas Global ile Evcil Hayvan Taşıma

Kedi, köpek ve küçük kuşlar gibi ev hayvanları, önceden rezervasyon yapılması şartıyla taşınmaktadır. Uçakta hayvan taşıma ücreti yurtiçi uçuşlarda ve yurtdışı uçuşlarda farklı ücretlendiriliyor.

Atlas Global ile Müzik Aletleri taşıma

Boyutları toplamı 126 cm (25x45x56 cm), ağırlığı ise 8 kg’ı geçmeyen müzik aletleri kabin içinde taşınabiliyor. Bu boyutları geçen çello, viyola, viyolonsel gibi müzik aletlerine ilave koltuk satın almak gerekir. Kabin içine sığmadığı için, kontrbas enstrümanı uçağa kabul edilmiyor.

4. Sun Express Bagaj Kuralları

Sun Express’in Türkiye içindeki uçuşlarda yolculara sunduğu bagaj hakkı, SunEco’da 15 kg, SunClassic’te 20 kg, SunPremium’da da 25 kg’dır. SunExpress yurtdışı bagaj hakkı ise seyahat edilen ülkeye göre değişiyor. Bu ağırlıkları geçtiğinizde iç ve dış hatlarda kg başına değişiklik gösteriyor. El bagajınızın tüm uçuşlarda 8 kg’ı aşmaması gerekiyor.

sunexpress-bagaj.jpg

Sun Express ile Spor Malzemeleri taşıma

Uçuşta spor malzemelerinin taşınabilmesi için internet üzerinden paket satın alabiliyorsunuz fakat aldıktan sonra uçuş tarihinden 3 iş gün öncesine kadar SunExpress’e yazılı olarak başvuru yapmanız gerekiyor. Yurtiçi uçuşlarda spor malzemeleri 30 kg’ı aşmamak kaydıyla ücret karşılığında taşınıyor: kayak malzemeleri iç hatlarda ve dış hatlarda değişiklik göstermekle birlikte; bisiklet taşımanın bedeli de aynı şekilde değişiyor.

Sun Express ile Evcil Hayvan taşıma

Tıpkı spor malzemeleri gibi birlikte seyahat edilecek evcil hayvanların da uçuş tarihinden en az 3 işe günü öncesine kadar SunExpress’e bildirilmesi gerekiyor. Evcil hayvanların kafesleriyle birlikte en fazla 8 kg olması gerekiyor.

Yurtiçi uçuşlarda evcil hayvan taşıma ücreti yön başına değişiklik gösteriyor. 

SunExpress ile Müzik Aletleri taşıma

Kabin bagajı ölçülerini aşmayan müzik aletleri, kabinde taşınabiliyor.