Lezzet Şöleni Yaratan 12 Balkan Yemeği

Balkan gezilerinin en güzel anlarından birini oluşturan Balkan yemekleri arasından mutlaka denemeniz gereken 12 tanesini yazdık.

Yayın Tarihi: 23 Ekim 2018Görüntülenme: 40044
balkan-yemekleri.jpg

Balkan gezisine çıkanlar bilir, Balkan yemekleri, tarihi ve kültürünün benzerliği nedeniyle yakınlık kurduğumuz bu coğrafyanın bize hitap eden en önemli özelliklerinden biri oluyor.

Türk mutfağında da yaygın olarak yer bulan ve daha çok et ile hamur işi yemeklerden oluşan lezzetlerin her biri damağımızda eşsiz bir tat bırakıyor. Öyle ki Boşnak böreğinden Arnavut ciğerine unutulmaz Balkan lezzetleri, ülkemizde de çokça yapılıyor.

İşte onlardan bazıları;

Börek

Hamur işiyle ünlü Balkan mutfağı denilince akla ilk gelen börek oluyor. Boşnak böreği ya da Arnavut böreği fark etmez. Sabah kahvaltıda, akşam beş çayında, bazen de akşam yemeği niyetine yenilen börek, bu kültürün insanlarının ayaküstü atıştırmalıklarından diyebiliriz. Neredeyse her Balkan ülkesinin kendine has bir böreği var ve bu lezzetin bir diğer adı da pita.

Börek & Pita
Börek & Pita

Elbasan Tava

Arnavut kökenli bir et yemeği olan Elbasan Tava, kuzu etinden yapılıyor. Bazen hindi ya da tavuk etinden de yapılabiliyor ancak hakiki Elbasan Tava, kemikli kuzu etinin, yumurta, sarımsak ve yoğurtlu sosla fırınlanmasıyla hazırlanıyor. Balkan yemek çeşitleri içinde elbasan tava denemeniz gereken bir yemek. 

Elbasan
Elbasan

Pleskavitsa

Balkan hamburgeri olarak da bilinen Pleskavitsa’ya sadece hamburger demek doğru değil. Tipi hamburger olsa da lezzeti bildiğimiz burgerlerden farklı. Eski Yugoslavya’nın bir parçası olan tüm bölgelerde yapılan bir köfte türü olan Pleskavitsa, yağlı kıymadan yapıldığından daha lezzetli ve sulu oluyor.

Balkanlar turu fikriniz varsa denemeden dönmemeniz gereken bir lezzet diyebiliriz.

Pleskavitsa
Pleskavitsa

Karadordeva

Bir çeşit biftek yemeği olan Karadordeva, halk arasında “Kızların Rüyası” olarak biliniyor. Dana bifteği rulo şeklinde hazırlanıyor, tatar sosu ve kızarmış patatesle servis ediliyor. Balkan et yemekleri içinde de en leziz olanlarından biri. 

Karadordeva
Karadordeva

Popara

Papara olarak da telaffuz edilebilen Popara, Balkanlar’ın en değişik, bir o kadar da basit lezzetlerinden biri. Popara yapmak için önce kırmızı toz biber yağda kızartılıyor. İçine küçük küçük parçalanmış ekmek ve peynir konularak kavruluyor. Siz de evdeki bayat ekmekleri değerlendirmek için bu muhteşem Balkan lezzetini deneyebilirsiniz.

Popara
Popara

Feta

Daha çok deniz mahsulleri ve mezeleriyle ünlü Yunan mutfağının en sevilen lezzetlerinden biri de Feta. Yunanlılar'ın olmazsa olmazı Feta, keçi sütünden yapılan ve yıllandırıldıktan sonra tüketilen bir peynir olarak biliniyor. Rakı sofralarının baş köşesinde yer alan bu peynir, hem böreklere konuluyor hem de çeşitli baharatlarla kızartılarak tüketilebiliyor.

Feta
Feta

Ajvar

Makedonya başta olmak üzere tüm Balkan sofralarından eksik olmayan bir sos olan Ajvar, ülkemizde de kahvaltılık sos olarak hazırlanıyor. Pişmiş ve öğütülmüş kırmızı biber, soğan, sarımsak ve patlıcan, kısık ateşte tuz ve yağ ile pişiriliyor. Ekmeğin üzerine sürülerek yeniliyor ya da hamur işlerinin yanında servis ediliyor.

Ajvar
Ajvar

Fliya

Arnavut mutfağının kendine has hamur işi lezzeti Fliya, Balkanlar'da yeme içme denilince akla gelen unutulmaz tatlardan biri. Yoğurtlu biber turşusu ve ajvar gibi lezzetlerle ikram edilen Fliya’yı yapmak oldukça zor. Daha çok Arnavutluk köylerinde yaygın olarak yapılıyor.

Fliya
Fliya

Selskomeso

Bilindiği gibi Balkan coğrafyasının yemekleri daha çok hamur işi ve etten oluşuyor. Balkan kırsalında otlatılan hayvanlardan elde edilen yağlı etleri ise bu yemeklerin lezzetinin sırrı diyebiliriz. Selskomeso da hemen hemen her Balkan ülkesinde yapılan bir tür güveçte et yemeği olarak biliniyor. Köklü bir geçmişi olan bu yemek, soğan, mantar, domates, tütsülenmiş et ve çeşitli soslardan oluşuyor.

Selskomeso
Selskomeso

Tavche Gravche

Makedonya’nın milli yemeklerinden Tavche Gravche için güveçte pişirilmiş baharatlı kuru fasulye diyebiliriz. Kuru fasulye Türk mutfağının da vazgeçilmezlerinden ancak Tavche Gravche’yi özgün kılan daha çok içine koyulan diğer malzemeler oluyor.

Toprak güveçte hazırlanan bu geleneksel tat, fasulye, soğan, kuru kırmızı biber, karabiber ve maydanozla hazırlanıyor. Dolayısıyla yemeğe asıl adını veren baharatlar oluyor.

Tavche Gravche
Tavche Gravche

Palachinke

Bir tür krep olan Palachinke, yumurta, buğday unu, süt ve tuz ile hazırlanan hamurun tavada kızartılmasından oluşuyor. Çikolata ve reçel gibi tatlı kahvaltılıklarla tüketildiği gibi peynir gibi tuzlu gıdalarla da yenilebiliyor. Tercih sizin…

 Palachinke
Palachinke