Türkiye'ye En Yakın 15 Vizesiz Ülke

Gruppal yurtdışı turları ile ülkemize yakın vizesiz gezebileceğiniz birçok ülke bulunuyor.

Yayın Tarihi: 08 Ekim 2019Görüntülenme: 92039
turkyeyeyakin.jpg

2023 vizesiz ülkeler listesi ne diye arıyorsanız doğru yerdesiniz. Türkiye'ye vize istemeyen ülkeleri tek tek yazdık. Vizesiz gidilen ülkeler sayesinde dünyanın birçok farklı kültürünü keşfe çıkabilirsiniz. 

Gruppal yurtdışı turları ile vizesiz gezebileceğiniz birçok ülke bulunuyor. Peki ülkemize en yakın vizesiz ülkeler listesi ne?

Türk vatandaşları günümüzde Avrupa'dan Amerika'ya, Asya'dan Afrika'ya kadar geniş bir coğrafyada vizesiz olarak 114 ülkeye seyahat edebiliyor. Sizin aradığınız daha yakın yerlerse, 3-4 günlük tatilinizde gidebileceğiniz, Türkiye'ye yakın vizesiz yerler arasında birbirinden ilginç kültürel özellik ve doğal güzelliklere sahip birçok ülke bulunuyor.

İşte Türk vatandaşlarından vize istemeyen ülkeler...

2023 yılında vizesiz gezilen ülkeler rehberinde Türkiye'ye en yakın vizesiz yerler için kalem kağıdı elinize alın ve şimdiden bu yerlere gezi planı yapmaya başlayın.

1. Ukrayna

Ukrayna, Doğu Avrupa'da bulunan ülke. Rusya'dan sonra kıtadaki en büyük ikinci ülke oluyor. Başkenti kuzey-orta Ukrayna'da Dinyeper Nehri üzerinde bulunan Kiev (Kiev)'dir. Son bir yıldır ülkedeki savaş durumu Ukrayna'ya yapılan seyahatleri etkilediğinden vizesiz ülkeler listesindeki diğer yerleri not alabilirsiniz. 

ukraunaa.jpg

Ukrayna'nın komşuları kuzeyden Belarus, güneyden Rusya, güneyden Azak Denizi ve güneyden Karadeniz, güneyden Moldova ve Romanya ile batıdan Macaristan, Slovakya ve Polonya ile sınırlandırılmıştır. Uzak güneydoğusunda, Ukrayna, Azak Denizi'ni Karadeniz'e bağlayan Kerch Boğazı ile Rusya'dan ayrılmaktadır.

2. Bosna Hersek

Bosna Hersek, Batı Balkan Yarımadası'nda yer alan bir ülkedir.

Bosna'nın daha büyük bölgesi ülkenin kuzey ve orta kesimlerini kaplar ve Herzegovina güney ve güneybatıyı işgal eder. Bu tarihi bölgeler, 1995'in uluslararası komisyoncu Dayton Anlaşması tarafından kurulan iki özerk siyasi varlık ile uyuşmuyor. 

bosnaa.jpg

Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna; önemli bölgesel şehirler arasında Mostar ve Banja Luka bulunuyor.

3. Karadağ

Karadağ, Avrupa'nın güneydoğu kesiminde, Balkan yarımadasında bulunan bir ülkedir. Türkiye'ye yakın vizesiz gidilebilecek en güzel bölgeler arasındadır. 

karadag.jpg

Muhteşem Adriyatik Kıyısı, Göller, 5 Milli Park ve dağı ile bu küçük ama son derece güzel ülke, Arnavutluk, Kosova, Sırbistan, Bosna ve Hırvatistan ile sınırlıdır. Podgorica, Karadağ başkenti iken, Cetinje bir Kraliyet Başkenti olarak ilan edildi. Tüm ana Avrupa merkezlerinden sadece birkaç saat uzaklıkta olan Karadağ'ın konumu, mükemmel bir noktada bulunuyor.

4. Sırbistan

Sırbistan, 7 milyon vatandaşının büyük bir kısmının Sırp olduğu, diğerlerinin ise 40 farklı ulusal topluluğa ait olduğu Balkan Yarımadası'nın kalbinde bulunan, güneydoğu Avrupa’daki bir ülke oluyor.

Sırbistan sporculuğu, sıra dışı gelenekleri ve tüm Avrupa kültürünü zenginleştiren muazzam bir kültürel mirasa sahip olan misafirperver, duygusal ve neşeli bir ülkedir. Türkiye'ye yakın ve vizesiz olan Sırbistan, keşfetmeniz gereken dünya haritasındaki işaretlerden biridir. 

sirbistann.jpg

Sırbistan'ın en ünlü ve popüler şehirlerinden Belgrad gerek ekonomik bir vizesiz seçenek olması gerekse eğlenceleriyle Türk vatandaşlarının sıklıkla tercih ettiği yerlerden. Yakın vizesiz yerler arasında mutlaka gidip görmelisiniz. 

5. Gürcistan

Gürcistan bozulmamış ve hala otantik karakterini koruyan sonsuz harikalar ülkesi olabilir. Gürcistan'ı keşfetmek hafızalara kazınacak birçok güzellik demektir.

Yürüyüşçüler için tam bir cennet olan Gürcistan; botanikçiler ve kuş gözlemcileri içinse kolayca büyülenecekleri ve arkeologların ilk önce çok sayıda antik bulgudan hangisinin ziyaret edeceğine karar veremeyecekleri bir yer olacak. 

gurcistann.jpg

Yükselen Kafkas Dağları ile Avrupa ve Asya arasındaki sınırı oluşturan Gürcistan uzun zamandır önemli bir temas bölgesi olmuştur. Bu gizemli topraklarda, doğu gizeminin ve batı zarafetinin heyecan verici bir karışımıyla büyüleneceksiniz. 

6. Azerbaycan

Azerbaycan, kendine özgü doğası, eşsiz kültürü, gelenekleri ve kaliteli mutfağı ile yüzyıllarca bu özelliklerini koruyabilen bir ülkedir. En sofistike gastronomistlerin beklentilerini karşılayacak bir yerdir. Kafkas misafirperverliği ve samimiyetinin ülkesi olan bu yer ülkemize yakın vizesiz alternatifler arasında da en sevilen rotalar arasındadır. 

azerbaycan.jpg

Azerbaycan Hazar Denizi kıyısında, Transkafkasya'nın (veya Güney Kafkasya'nın) doğusunda yer almaktadır.

Azerbaycan nüfusu bugün 9,8 milyonu aştı ve bölge 86.600 kilometrekarelik bir alanı kapsıyor. Bu rakamların her ikisine göre, Azerbaycan Güney Kafkasya'nın en büyük ülkesi. Bakü Azerbaycan'ın başkenti ve ülkenin en büyük şehridir. 

7. Fas

Fas (Arapça adı Al Mamlakah al Maghribiyah, "Batı Krallığı" anlamına gelir) Afrika'nın Kuzey batı kıyısında bulunur ve Kuzey Atlantik Okyanusu ile Akdeniz'in limanlarına sahiptir. Üçüncü en kalabalık Arap ülkesidir.

fass.jpg

Fas tam 16 bölgeye ayrılmıştır. Her bölge ayrıca illere ve vilayetlere bölünmüştür. Fas'ın başkenti Rabat, en büyük şehri ise Kazablanka'dır. Fas'ın ulusal para birimi Fas Dirhemi'dir.

8. İran

Persia yani İran güneybatı Asya'nın tarihi bölgesi ve şimdi modern İran olan bölge ile ilişkilidir.

Pers terimi, yüzyıllar boyunca kullanılmış ve eski adı Persler olarak bilinen, alternatif olarak Pa ya da Parsa, modern Fars olan İran'ın güneyindeki bir bölgeden gelmektedir. İsmin kullanımı, eski bütün Yunanlılar ve diğer halklar tarafından tüm İran platosuna uygulanacak şekilde genişletildi.

irann.jpg

Bu bölgedeki insanlar geleneksel olarak ülkelerini İran, “Aryanların Ülkesi” olarak adlandırdılar. Bu isim resmen 1935'te kabul edildi.

9. Kıbrıs

Kıbrıs, 9.251 kilometrekarelik bir alana sahip olan Sicilya ve Sardunya'dan sonra, Akdeniz'in üçüncü büyük adasıdır. Akdeniz'in kuzeydoğu köşesinde, Mısır'ın 300 km kuzeyinde, Suriye'nin 90 km batısında ve Türkiye'nin 60 km güneyinde yer almaktadır. Yunanistan'ın Rodos Adası, kuzeybatıya 360 km uzaklıktadır.

kibriss.jpg

Kıbrıs, mayıs ayının ortasından başlayıp ekim ayının ortasına kadar süren uzun ve kurak yazlar ile aralık ayından şubat ayına kadar oldukça ılık bir kış iklimi yaşar. Bu nedenle Türkiye'ye çok yakın vizesiz ülkeler arasında en yoğun tercih edilenidir. 

10. Ürdün

Kuzey Arap Yarımadası'nın kayalık çölünde Ürdün, Güneybatı Asya'nın Arap ülkesi.

Ürdün, birçok uygarlığın izlerini taşıyan eski bir ülkeyi işgal eden genç bir devlettir. Ürdün Nehri tarafından eski Filistin'den ayrılan bölge, İncil tarihinde önemli bir rol oynadı. Moab, Gilead ve Edom'un eski İncil krallıkları, Nabat krallığının ve Roma eyaleti Arabea Petraea'nın başkenti Petra'nın ünlü kırmızı taş şehri Petra'nın sınırları içindedir.

urdunn.jpg

İngiliz gezgin Gertrude Bell, Petra'ya “Tamamen pembe ve harika bir masal şehri gibi” dedi. 1918 yılına kadar Osmanlı İmparatorluğu'nun bir parçası olan Ürdün, 1946'dan beri bağımsız bir krallık oldu.

11. Moldova

Moldova, ülkenin Balkan bölgesinin Avrupa’nın kuzeydoğu köşesinde yer alıyor. Başkenti ülkenin güney-orta kesiminde bulunan Kişinev'dir. Moldova, Ukrayna tarafından kuzeye, doğuya, güneye ve Romanya ile batıya bağlanır. Cumhuriyetin büyük kısmı kıvrımlı Prut ve Dniester nehirleri arasında yer almaktadır.

mooldovaa.jpg

Moldova, Karpat Dağları'nın doğusunda yer alır. Çoğunlukla, Rus veya Doğu Avrupa, Ova olarak bilinen antik yapı bloğunun güneybatı kısmını kapsayan derin tortul kayaçlar ile örtülmüştür. Sert kristal kayalar sadece kuzeyde ortaya çıkar. Yüzeyi, derin nehir vadileri, dağ geçitleri ve gulitler ağı tarafından kesilen, ortalama yüksekliği 482 fit (147 metre) olan engebeli bir ovadır.

12. Arnavutluk

Arnavutluk, güney Avrupa ülkesidir ve Adriyatik Denizi'ne güney girişi olan Otranto Boğazı üzerinde, Balkan Yarımadası'nın batı kesiminde yer almaktadır. Başkent Tiran'dır.

arnavutlukk.jpg

Arnavutlar kendilerini Orta Avrupa'da yaşayıp, 2000'li yılların başlarında, Arnavutluk topraklarından güneye göç eden eski İliryalıların torunları olarak görüyorlar. Kısmen dağlık topraklarının engebeli arazisi nedeniyle, aynı zamanda tarihsel, kültürel ve sosyal faktörlerin bir kompleksinden dolayı zor tarihlerinin çoğunda göreceli bir izolasyon ve gizlilik içinde yaşadılar.

13. Kosova

Kosova adı, “Kara kuş alanı” anlamına gelen bir Sırp yer adından türetilmiştir.

20. yüzyılın başlarında Kosova, Sırbistan'a (Daha sonra Yugoslavya'nın bir parçası) dahil edildi. Yüzyılın ikinci yarısına kadar, büyük ölçüde Müslüman etnik Arnavutlar, Kosova’da ağırlıklı olarak Doğu Ortodoks Sırplarını aştı ve etnik çekimler sık sık bölgeyi sarstı.

kosovaa.jpg

Kara ile çevrili bir ülke olan Kosova kuzey ve doğu Sırbistan, kuzey Makedonya, batı Arnavutluk ve kuzeybatı Karadağ ile sınırlıdır. Yaklaşık Jamaika veya Lübnan ile aynı büyüklükte olan Kosova Balkanlar'daki en küçük ülke oluyor.

14. Katar

Katar Devleti, Ortadoğu'da Arap Körfezi'ne uzanan bir yarımadaya sahip egemen ve bağımsız bir devlettir.

1971’de İngiltere’den tamamen bağımsız olmasından bu yana Katar, dünyanın en önemli petrol ve gaz üreticilerinden biri olarak ortaya çıktı. İslam geleneğini yasaları ve gelenekleri izleyen bir İslam Devleti'dir. 

katarr.jpg

Katar Devleti, Basra Körfezi'nin batı kıyısında bulunan bir yarımadadır. Yarımada, yaklaşık 100 km'dir ve Körfez içine 200 km uzanır. Katar, en büyüğü olan Halul, Shraouh ve Al-Asshat gibi birçok adadan oluşur. Güney sınırını Suudi Arabistan ve deniz sınırını Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri ve İran ile paylaşır.

15. Özbekistan

Özbekistan, Orta Asya'nın kalbinde güneşli, pitoresk bir ülkedir. Semerkand, Buhara, Hiva, Shakhrisabz ve Termez antik kentlerine ev sahipliği yapan otel, binlerce yıl öncesine uzanan sayısız tarihi ve mimari esere sahiptir. Özbekistan'ın doğası da aynı derecede büyüleyici: Tien Shan Dağları, Kyzyl Kum Çölü, Ustyurt platosu ve Aral Denizi kalıntıları gerçekten hayranlık uyandırıcı.

ozbekstann.jpg