Türkiye'nin En İhtişamlı Kaleleri Seçildi

Kültür ve Turizm Bakanlığı Türkiye'deki en görkemli kaleleri seçti. Tarihleri, hikayeleri ve mimarileriyle her biri çok özel!

Yayın Tarihi: 10 Ekim 2018Görüntülenme: 7671
turkiye-nin-kaleleri.jpg

Türkiye'deki tarihi kaleleri merak ediyor musunuz?

Türkiye içinde binbir çeşit güzellik barındıran bir coğrafyadır. Kaleler ve kale kalıntıları da bu tarihin en güzel yanlarından biridir. Yurtiçi turları ile ülkemizin her yerinde bulunan kaleleri keşfe çıkabilir, benzersiz güzellikteki bu tarihi yerleri bizzat görebilirsiniz. 

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye'deki mimari ve tarihi açıdan en görkemli kaleler içinde 13 kaleyi seçti. Peki bu kaleler Türkiye'de nerede ve isimleri ne? İşte cevabı...

1- Zilkale

Rize'ye gidenlerin mutlaka görmesi gereken Zilkale, içerisinde üç önemli bölüme ev sahipliği yapıyor. Bunlar muhafız binası, şapel ve baş kuledir. Zilkale'nin eski dönemlerde Rize'de bulunan birçok kale gibi önemli bir Orta Çağ kervan yolu üzerinde güvenliği sağladığı biliniyor.

zilkale.jpg

2- Kilitbahir Kalesi

Türkiye kaleleri arasında en bilindik ve ülkemizin tarihi akışı içinde en önemlilerinden biri Kilitbahir Kalesi'dir. 

Türkiye haritası üzerinden bakıldığında Çanakkale'nin hemen karşısında, Eceabat'ı geçince ulaşabileceğiniz en güzel konumlardan birinde olan Kilitbahir Kalesi görenleri büyülüyor.1462-1463 yıllarında Fatih Sultan Mehmet'in inşaa ettirdiği kale, havadan bakıldığında yonca yaprağına benzetiliyor. Kilitbahir ismi, ‘denizin kilidi’ anlamında Kilid-ül Bahir olarak kullanılmış ve kale tümüyle kaba yontulmuş taşlardan inşa edilmiştir.

kilitbahir-kalesi.jpg

3- Amasya Kalesi

Türkiye kaleleri içinde bir kayanın üzerine inşa edilen Amasya Kalesi, denizden 700 m, Yeşilırmak’tan 300 m yüksekliktedir. 1075’te Türklerin Amasya’yı fethetmesinden sonra kale de onarılmıştır. Kalenin içinde su depoları, sarnıçlar, Osmanlı Dönemi’nden kalan hamam kalıntıları ile birlikte kayaya oyulmuş Pontus Kral Mezarları bulunuyor.

amasya-kalesi.jpg

4- Alanya Kalesi

Antalya’ya hakim bir konumda olan Alanya Kalesi, günümüze kadar en iyi korunan kalelerden biridir. Selçuklu döneminde inşaa edilen kale yonca planlı olarak tasarlanmıştır. Kalenin mimari özelliklerden dolayı 12. yüzyılda yapıldığı varsayılmaktadır. Türkiye kaleleri içinde en çok ziyaret edilenlerinden biridir. 

alanya-kalesi.jpg

5- Boyabat Kalesi

Yurtiçi tur gezileri ve Karadeniz rotaları içinde de olan, kayaların doğal yapısı bozulmadan üzerlerine inşaa edilen Boyabat Kalesi, Sinop'tadır. Kale içerisindeki kulelerin bazıları dikdörtgen, bazıları yuvarlak olarak dizayn edilmiş olup iç bölümlerinde ise kulelere çıkan merdivenler bulunmaktadır.

boyabat-kalesi.jpg

6- Diyarbakır Kalesi

Dünya üzerindeki ender kalelerden biri olan Diyarbakır Kalesi'ne bu özelliği veren şey burçları üzerindeki görkemli kabartmaları ve kitabeleridir. Diyarbakır Kalesi ve Hevsel Bahçeleri’nin yaşamsal işbirliği ve Hevsel Bahçeleri’nin oluşturduğu peyzaj, kentin ve bahçelerin binlerce yıldır kesintisiz hayat sürmesinde önemli bir rol oynamaktadır. Türkiye'nin tarihi kaleleri içinde mutlaka görülmesi gereken bir noktadır. 

diyarbakir-kalesi.jpg

7- Güvercinada Kalesi

Kuşadası gezisi sırasında görebileceğiniz Güvercinada Kalesi denizin ortasında yer almaktadır. Kalenin içerisinde bir de surlar ve iç kale kısımları bulunmaktadır. Surlar Mora İsyanı sırasında adalardan ve denizden gelebilecek saldırıları önleyebilmek için inşaa edilmiştir.

guvercinada-kalesi.jpg

8- Mamure Kalesi

Akdeniz kıyılarında inşaa edilen Mamure Kalesi, günümüze ulaşabilen ender yapılardan biridir ve Mersin'de bulunmaktadır. Mamure Kalesi Roma, Bizans, Selçuklu, Karamanlı ve Osmanlı Dönemleri'ne ait izleri taşıdığı için önemli bir mimaridir. Türkiye'deki kaleler içinde en az bilinenleri arasındadır. 

mamure-kalesi.jpg

9- Bodrum Kalesi

Saint Jean Şövalyeleri tarafından, üç tarafı denizlerle çevrili kayalık bir yarımada üzerine inşaa edilen Bodrum Kalesi, Bodrum'un merkezinde yer almaktadır. Kalenin yapımı sırasında, depremde yıkılan ve dünyanın yedi harikasından biri olarak tanımlanan Mausoleion’un taşları kullanılmıştır. Türkiye'nin popüler kaleleri arasındadır. 

bodrum-kalesi.jpg

10- Rumkale

Gaziantep'e gidenlerin görmesi gereken Rumkale içerisinde birçok önemli eser de bulunmaktadır.

Günümüze kadar ulaşabilen ve görebileceğiniz eserler; Aziz Nerses Kilisesi, Barşavma Manastırı, çok sayıda yapı kalıntısıdır. Hz. İsa’nın havarilerinden Yohannes’in Rumkale’ye gelip yerleşmesi ve burada Hıristiyanlık dinini yayması nedeniyle, bu yerleşim yeriinin Hristiyanlık tarihi için önemi büyüktür.

rumkale.jpg

11- Tirebolu Kalesi

Giresun'a kadar gitmişken mutlaka görmeniz gereken Tirebolu Kalesi'nin inşa tarihi bilinmemekle beraber MÖ 15. yy.'da tasarlandığı düşünülmektedir. Kale içerisinde bazı binalara ait temeller bulunmaktadır. Bunlar; mescit mihrabı ve mescide ait duvar temelleridir.

tirebolu-kalesi.jpg

12- Uçhisar Kalesi

Türkiye'deki ünlü kaleler listesinde en bilinenlerinden biridir.

Kapadokya turları ile gezenlerin mutlaka gördüğü Uçhisar Kalesi, aynı zamanda bölgenin zirve noktasıdır. Kapadokya’nın her yerinden görülen en büyük ve en güzel peribacası olarak da bilinen Uçhisar, Kapadokya’ya kuşbakışı olarak bakabileceğiniz tek yerdir. 

uchisar.jpg

13- Hoşap Kalesi

Yapılma tarihi Urartu Devleti’ne kadar uzanan ve Van'da gidip görebileceğiniz Hoşap Kalesi, günümüze kadar ulaşabilen ender yapılardan biridir. 19. yüzyıl ortalarında terk edilmiş olan kale, içerisindeki yapılarını gezip görebileceğiniz kadar sağlam olarak bugüne kadar ayakta kalabilmiştir.

hosap-kalesi.jpg