Uludağ'da Kayak Yapmak İçin 10 Neden

Gruppal Uludağ turları ile kış tatili seçeneklerinizden birini Uludağ'da geçirebilirsiniz.

Yayın Tarihi: 05 Aralık 2020Görüntülenme: 1791
kayakkk.jpg

Uludağ Bursa ili 2.543 metre rakım sınırları içerisinde dağları ve doğası ile Türkiye'nin en büyük kış sporları merkezidir. Ayrıca Uludağ; Marmara Bölgesi'nin en yüksek dağıdır. Kuzeybatı-güneydoğu doğrultusunda uzanan Uludağ'ın uzunluğu 40 km'yi buluyor. Uludağ'ın genişliği ise 15-20 km'dir.

Toplu ve heybetli bir görünüme sahip olan bu dağın Bursa'ya bakan yamaçları kademeli, güneyde Orhaneli'ne bakan yamaçları düz ve diktir. En yüksek nokta göller bölgesinde yer alan Uludağ Tepe'dir (2.543 m).

Bursa'ya uzaktan yaklaşıldığında ve oteller bölgesinde, en yüksek tepesi genellikle zirve olarak algılanır ancak zirveye benzeyen tepenin adı Keşiş Tepesi ve yüksekliği 2.486 metredir. Uludağ Tepe (2.543 m) Keşiş Tepesi'nin 5 km güneydoğusundadır. Dağın kuzey tarafında Sarıalan, Kirazlı, Kadı ve Sobra yaylaları vardır.

Gruppal Uludağ turları ile kış tatili seçeneklerinizden birini Uludağ'da geçirebilirsiniz. Kayak turları dışında romantik bir hafta sonu için de ideal bir yerdir. İşte kayak için Uludağ'ı seçmeniz için 10 geçerli neden...

uludag4.jpg

1. Köklü Bir Tarihi Olması

İlkçağ tarihçilerinden Herodot'un (M.Ö. 490-420) yazdığı Herodot kitabında Uludağ, “Olympos” olarak anılır ve Lidya kralı Kroisos'un oğlu Atys'in Olympos'ta yaşadığı trajediyi anlatır.

Amasya'da doğan coğrafya, Herodot'tan 400 yıl sonra Strabon (MÖ 64-MÖ 21), Coğrafya adlı kitabında Uludağ, Olympos ve Mysia Olympos olarak anılıyor. Strabo; Lidya'da "Mysia" adının gürgen anlamına geldiğini belirtir. Roma İmparatorluğu'nda resmi din Hıristiyanlık olduktan sonra Uludağ'da keşişlerin yaşadığı ilk manastırlar inşa edilmeye başlanmış ve 17. yüzyılda manastırlar en üst düzeye çıkmıştır.

Uludağ'da Nilüfer çayı ile Deliçay arasındaki vadi ve tepelerde 3 manastır kurulmuştur. Orhan Gazi, uzun bir kuşatmanın ardından Bursa'yı aldı ve dağda keşişlerin yaşadığı manastırların bir kısmı terk edilirken bir kısmının yerine Doğlu Baba, Geyikli Baba ve Abdal Murat gibi Müslüman dervişler geçti. Bursa'nın fethinden sonra Türkler dağa "Keşiş Dağı" adını verdiler.

8. yüzyılda Bursa'ya gelen Alman gezgin Reinhold Lubenau Uludağ, Türklerin fethinden sonra keşişlerin sadece gündüz ibadet için dağa tırmandıklarını ve manastırların harç kullanılmadan taş duvarlarla inşa edildiğini belirtti. Bursa İl Coğrafya Derneği'nin girişimleri ve Osman Şevki Bey'in önerisiyle "Olympos Mysios" veya "Keşiş Dağı" ve "Uludağ" olarak değiştirildi.

uludag3.jpg

2. Yakın Mesafede Olması

1933 yılında Uludağ'a otel ve yol yapıldı, böylece Uludağ kış kayak sporları merkezi haline geldi. Düzenli otobüs seferleri de buraya ilgiyi artırdı. Daha sonraları asfaltla kaplanan bu yol, Uludağ'ın Bursa dışındaki tüm yerleşimlerini doğrudan Bursa'ya bağlar.

3. İlk Teleferik Olması

Türkiye'de teleferik servisi ilk kez Uludağ'dadır.

Bursa'nın dördüncü büyük şehri olan Bursa'da teleferik, dağ ve kış turizminin hemen yanı başında açılmıştır. Teleferik 2014 yılında tamamen yenilenmiş ve Kurbağakaya (Oteller) bölgesine kadar genişletilmiştir. Teleferiğin ara durağı olan Sarıalan'da ve Sarıalan'dan telesiyejle ulaşılan Çobankaya'da her yaz Kızılay Derneği tarafından düzenlenen yaz kampları da bulunuyor.

4. Manzarasının Güzel Olması

Dağın zirvesinden açık havada İstanbul, Marmara denizi ve yakın yerlerin manzarası buraya ayrı bir özellik kazandırıyor.

uludagg.jpg

5. Kaplıcaları Olması

Bursa Ovası yakınlarında doğu ve kuzey eteklerinde kaynak suların varlığı nedeniyle burada kaplıcalar oluşmuştur. Bursa'nın Çekirge ilçesinde bulunan bu kaplıcalar birçok hastalığa şifa oluyor.

6. Buzulları Olması

Uludağ'ın yüksek yerlerinde eski buzulların izlerine rastlanır.

Karatepe'nin kuzeyindeki Aynalıgöl, Karagöl ve Kilimligöl buzul gölleri bu izlerin en önemlileridir. Beyaz kar yığınları bu göllerin güzelliğine güzellik katmaktadır. Uludağ'ın zirvesi Uludağ Tepe'nin (2543 m) altındaki kuzey havzasında kalıcı kar tabakaları vardır. 

7. Bitki Türü Zengin Olması

Uludağ bitki zenginliği açısından ender yerlerden biridir.

Mart ayında alt sıralarda başlayan çiçeklenmeler, yaz boyunca zirveye doğru devam ediyor. Özellikle orman kuşağında yer alan ve birçok kişi tarafından çorak olarak bilinen dağda bu bölgeye özgü nadir bitki türleri yayılmaktadır.

uludag2.jpg

8. Hayvan Türlerinin Fazla Olması

Uludağ Milli Parkı'nda ayı, kurt, tilki, sincap, tavşan, yaban gelinciği, yılan, yaban domuzu, kertenkele, akbaba, dağ kartalı, ağaçkakan, baykuş, güvercin, dağ bülbülü, serçe gibi farklı hayvanlar yaşamlarını sürdürür.

Kızıl orman karıncası Uludağ ormanlarına büyük fayda sağlar. Yeşiltarla'da 1966 yılında bir de geyik yetiştirme çiftliği kurulmuştur. Çok uzun süredir faaliyet gösteren çiftlikte geyikler 2006 yılında doğaya bırakılmıştır. Sakallı Akbaba (Grpaetus barbatus) Uludağ'da yaşayan endemik bir türdür.

Uludağ ormanlarında 46 tür kelebek yaşar ve Apollo kelebeği Uludağ'a özgü endemik bir türe sahiptir. Türkiye'de türünün en büyüğü olan kelebek, 3.000 metre yükseklikte yaşayabiliyor. Vücutları kürkle kaplıdır. Vücudun koyu rengi güneşten gelen ısıyı emmeye yardımcı olur. Bu kanatlar kelebeğin yükselmesini sağlar.

9. Tesislerin Fazla Olması

Uludağ oteller açısından da zengindir. Uludağ'da toplamda 3000 yatak kapasiteli, 15'i özel mülkiyetli 27 otel bulunmaktadır. Bölgede ayrıca alışveriş salonları, restoranlar, kafeler ve barlar, eğlence ve sağlık merkezleri bulunmaktadır.

Kayak malzemeleri, kiralama ve eğitmenler Uludağ'da kolayca bulabileceğiniz şeylerdir. Ayrıca yine burada sekiz telesiyej, yedi T-bar ve 13 farklı kayak pisti vardır.

uludag5.jpg

10. Her Mevsim Güzel Olması

Uludağ Milli Parkı, turistler ve günübirlikçiler arasında oldukça popülerdir. Uludağ (Büyük Dağ) bir milli park içinde, hafif yamaçlar, güzel buzul gölleri ve ormanlar bulunur. Piknik yapmak için Alp çayırları, çok sayıda otel, teleferik ve fantastik yiyecekler bulunur.

Uludağ Milli Parkı, özellikle kış dönemlerinde popüler bir kayak merkezine dönüşüyor. Kar 4 metreye kadar çıkabiliyor. Milli Park'a hem karayolu hem de teleferik ile ulaşılabiliyor. Kayak merkezi Bursa'ya karayolu ile 40 dakika, havaalanına 60 dakika uzaklıktadır. Özel araçla gidilen Çekirge yolu Uludağ'a ulaşım için en kolayıdır. Sürücüler yanlarında kış aylarında tekerlek zincirleri, takozlar ve ağır halatlar bulundurmalıdır.