Vatikan Müzesi'nde Görmeden Dönmemeniz Gereken 8 Eser

Vatikan Müzesi'ndeki bu tabloları görmeden sakın dönme!

Yayın Tarihi: 27 Aralık 2018Görüntülenme: 27067
italya-vatikan.jpg

Vatikan Müzesi'ndeki tabloları merak ediyor musunuz?

Dünyanın en güzel ve kültürel açıdan en önemli eserlerine ev sahipliği yapan Vatikan Müzesi, İtalya turunun olmazsa olmaz duraklarından biridir. İçerisinde dakikalarca incelemeniz gereken o kadar çok eser, yapıt ve sanatsal köşe var ki Vatikan Müzesi'ni gezmek için saatler, günler yetmeyebilir.

Vatikan Sarayı'nda kütüphane ve müze dahil toplamda 1400 tane oda, şapel ve galeri bulunuyor. Bu bölümlerdeki binlerce eserler, Vatikan Müzesi'ni bir günde gezmek isteyenler için bile zor olabilir. Bu nedenle bir planla gitmek, müzede görmeden dönmemeniz gereken eserleri görmek ve tüm seçenekler arasında kaybolmamak en ideal yol olacaktır. Peki Vatikan Müzesi'nde görülecek şeyler neler?

İşte Vatikan Müzesi içindeki en önemli eserlerden 8 tanesini sizin için derledik:

1. Sistine Şapeli Tavanı

İtalya'daki Vatikan Müzesi'nin kendisinden daha ünlü bir şey varsa o da Sistine Şapeli'dir. Şapelin tavanında bulunan freskler, Michelangelo'nun yapmış olduğu ilk büyük eserdi ve tam 4 yıl sürdü. 8600 m2'lik tavanda İncil'den tarihi bir sahne dokuz panele bölünerek anlatılıyor.

sistinesapel.jpg

En ünlü sahne, Adem'in parmak izine dokunmak için uzandığını gösteren Adem'in Yaratılışı sahnesidir.

2. The Last Judgment (Son Yargı)

Michelangelo tarafından yapılan bu büyük fresk, 1535 yılında tamamlandı. Sanatçı, Dante tarafından tarif edilen cehennemi gösteren bir kompozisyon olan The Last Judgement'in vizyonunu anlatmak için iki mevcut duvar resmini çizdi.

last-just.jpg

Eserde çıplak figürler, azizler ve havariler, solda kutsanmış ve sağda lanetlenmiş olan öfkeli bir İsa vardır.

3. Raphael Odaları

Michelangelo'nun Sistine Şapeli tavanına başladığı sırada, Raphael'e Papa'nın özel dairelerinin dördünün tavanlarını ve duvarlarını kaplama görevi verilmişti. Vatikan'daki bu büyük sanatçı tarafından yürütülen ilk eser olmasının yanı sıra, çalışmaları da yüksek Rönesans'ın başlangıcına işaret ediyor.

raphael-rooms.jpg

Odaların en ünlüsü ise Segnatura, Papa Julius’un çalışma ve kütüphanesi ile Raphael'in boyadığı ilk oda oluyor. Burada, başyapıtlarından La Scuola di Atene'yi, Atina Okulu'nu, bilimin ilerlemesini yaşayarak ve Platon ve Aristoteles civarında toplanan filozofları ve akademisyenleri bulacaksınız. Sistine Şapeli gibi, bu odalar da her zaman oldukça kalabalık oluyor.

Ziyaretiniz sırasında zamanınız varsa, Raphael'in daha fazla eseri için Pinacoteca'yı (Vatikan Sanat Galerisi) görebilirsiniz.

4. Vatikan Sanat Galerisi

The Pinacoteca Vaticana, İtalyanca'da bilindiği üzere, Giotto, Perugino ve Caravaggio'nun resimleri de dahil olmak üzere, zamanın en büyük İtalyan ustalarının tuvallerine ev sahipliği yapıyor.

vaticanart.jpg

Aynı zamanda, Raphael'in en güzel ve ilahi resimlerinden sayılan “Madonna of Foligno” ve “Meryem'in Eşleşmesi” adlı Raphael'in “Başkalaşım”ına da ev sahipliği yapıyor.

5. Laocoon

Pio-Clementino'nun avlusunda bulunan Laocoon, hala bozulmamış durumda ikonik bir mermer heykeldir.

Kaslı bir Trojan rahip (Laocoön) ile Athena'nın gönderdiği iki deniz yılanına karşı iki oğlu arasında çalkantılı, duygusal bir ölüm savaşını anlatır. Hikaye, Truva Savaşı sırasında Laocoön'ün, dostlarının Truva atlarını şehir kapıları dışında kalanlar tarafından, Yunanlılar tarafından uyardığı yönündedir.

laoconn.jpg

Athena ve Poseidon, Yunanlılar'ı destekledi ve iki deniz yılanını onu öldürmesi için yolladı. Romalılar'a göre, Laocoön ve çocuklarının ölümü, Romulus ve Remus'un atalarının Truva'dan kaçması için bir sinyal oluşturuyor ve sonuçta Roma'nın kuruluşuna öncülük ediyordu.

6. Apollo Belvedere ve Belvedere Torso

Apollo Belvedere, daha yaşlı bir Yunan bronzunun ikinci yüzyıl Roma kopyasıdır. Klasik heykelin şaheseri, güneş tanrısı Apollon'un bir temsilidir. Belvedere Torso, muhtemelen M.Ö. 1. yüzyıldan kalma kaslı, bükülmüş bir erkek torunun, muhtemelen Herkül'ün bir heykelidir.

7. Porphyry Basin (Porfir Havzası)

Nero’nun Hamamı olarak da bilinen Porfir Havzası, Rotonda’nın Neoklasik odasındadır. Neredeyse 40 metre ötedeki bu kırmızı taş havza, Nero’nun Domus Aurea'sından kurtarıldı. Çılgın imparatorun Altın Evi'nin, lüksünün ve fazlalığının kanıtıdır.

Porphyry Basin
Porphyry Basin

8. Borgia Daireleri

Vatikan'ın, özenle boyanmış tavanlara sahip Borgia daireleri üzerindeki tarihi eserlerinden bazılarına göz atın. Pinturicchio tarafından 15. yüzyılda boyanmış resimler, o zamandan beri rötuşlanmış ve restore edilmiştir. Cesare Borgia’nın kız kardeşi Lucrezia’nın kocasını Sibyl Room’da öldürdüğü ve İskenderiyeli St. Catherine’in resminin Lucrezia Borgia’yı temsil ettiği söylenir.