3 Günde Roma'yı Gezmek

Roma'da kısa sürede yapabileceğiniz o kadar çok şey var ki...

Yayın Tarihi: 20 Ocak 2019Görüntülenme: 9428
roma-tanitim.jpg

Avrupa'nın en sevdiğimiz şehirlerinden biri Roma. Peki kısa Roma turu ile bu tarihi şehrin en önemli yerlerini gezebileceğinizi biliyor muydunuz?

Gruppal Roma turları ile her yıl binlerce insan tarihin ve sanatın başkenti sayılabilecek bu şehri keşfetmeye çıkıyor. Binlerce yıllık tarihi bir geçmişi olan şehirde yapacağınız Roma turları ile Roma kalıntılarından Rönesans eserlerine birbirinden değerli eserler ve mimariler görebilmeniz mümkün. Bununla birlikte dünyanın en lezzetli yemeklerinden en ünlü turistik noktalarına kadar önemli yerleri de Roma gezi rehberi içinde göreceksiniz.

Roma nerede diye soranlara söyleyelim İtalya'nın, Lazio bölgesinde hem şehir hem de özel komün statüsünde olan Roma şehri Tiber ve Aniane nehirleri arasındadır.

Roma gezisi için çok geniş zamanı olmayanlara özel hızlandırılmış Roma turu rehberi hazırladık. Bu şehir için en az bir hafta ayırmanız gerekiyor ancak biz üç günde Roma'yı gezmek isteyenlere özel Roma'da ne yapılır rehberi hazırladık. Zamanınızı etkili kullanarak şehrin en önemli alanlarını görebilirsiniz.

Şimdi Roma'da 3 gün içinde yapılacak en iyi şeyler rehberimizle Roma gezisine başlayalım. İşte 3 günde Roma nasıl gezilir rehberi:

Roma'da 1. Gün

  • Vatikan Şehri

Roma turu listemizde yapılacaklar sırasında ilk şey Vatikan'ı görmek. Roma'nın içinde kendine ait bir ülke olan bu yer Vatikan Müzesi, Sistine Şapeli ve Aziz Peter Bazilikası gibi dünyaca ünlü yerlere ev sahipliği yapıyor.

Vatikan Müzesi için en az yarım gün ayırmalısınız. Yeterince kalabalık olacağından vizeye giriş biletini önceden online olarak almanızı öneririz. Ayrıca Roma'da müze gezisi için sabah saatlerinde orada olmalısınız.

vatikan.jpg

7 km'lik sergiyi kapsayan Vatikan Müzesi'nde görülecek çok şey var, dolayısıyla burada çok zaman geçirebilirsiniz. Vatikan gezisinde görmeden dönmemeniz gereken yerleri arasında Harita Odası, Sistine Şapeli ve muhteşem çift sarmal merdiven çıkma kapısı bulunmaktadır.

  • Castel Sant’Angelo (Melekler Kalesi)

Aslen İmparator Hadrian için bir türbe olarak inşa edilen Castel Sant'Angelo, yaklaşık 2000 yıldır Tiber Nehri'nin kıyısında duruyor. O dönemde kale olan bu yapı nihayet müze haline gelmiştir.

castel-santangelo.jpg

Melekler Kalesi halka açıktır, herkes tarafından ziyaret edilebilir ve şehrin muhteşem manzarasını görmek için en tepeye tırmanabilirsiniz. 2000 yıl boyunca günümüze kadar bozulmadan ulaşan yapının mimari ve yapım tekniklerine de hayran kalabileceksiniz.

  • Piazza del Popolo

Castel Sant'Angelo'dan Tiber Nehri kıyısındaki Piazza del Popolo'ya 20 dakikalık keyifli bir yürüyüşle ulaşabilirsiniz. Burası Roma'nın kuzey kapısının bulunduğu ve trenlerin, uçakların ve arabaların uzun yıllar önce gezginlerin aslında Roma'ya geleceği yerdi.

Buradan, üç yol güneye doğru uzanır. Merkezi yol Via del Corso, doğrudan Roma'nın ortasından Piazza Venezia'ya kadar gider. Aslında bu, Roma'nın kuzey kapısından Roma Forumu'na giden yoldur.

Piazza'nın merkezinde bulunan 10 yy'da Roma'ya getirilen Ramses II'nin kurallarından çıkan Mısırlı bir dikilitaş var. Meydanın güney tarafında, görmeniz gereken Montesanto'daki Santa Maria'nın ikiz kiliseleri ve Via Corso'nun iki yanında oturan Santa Maria del Miracoli vardır.

  • İspanyol Merdivenleri

Roma'daki ilk gününüzde Roma’yı dilediğiniz gibi gezmek için uzun ya da az zaman ayırabileceğiniz olaylardan birkaçını alarak devam edeceğiz. Listede ilk sırada İspanyol Merdivenleri var. Villa Borghese Bahçeleri'nden güneydoğu yönünde ve Viale della Trinita dei Monti'den yürüyerek merdivenlere ulaşabilirsiniz.

ispanyol-merdiven.jpg

Bu 135 basamaklı merdiven 1735'de, İspanyol Büyükelçiliği'ni basamakların altında bulunan Trinita dei Monti merdivenine bağlamak için açıldı ve günümüzde durmak, Gelato (dondurma) yemek ve dünyayı izlemek için popüler bir dinlenme bölgesi. Audrey Hepburn'ün başrollerini paylaştığı 1953 filmi Roman Holiday'de özellikle popüler hale getirildiler.

  • Trevi Çeşmesi

Bir sonraki durağınız Roma'nın sembollerinden biri olan Trevi Çeşmesi'dir. Bu, dünyanın en büyük Barok çeşmesidir ve her zaman popüler bir yerdir.

Günün hangi saatinde (veya gecesinde!) ziyaret ederseniz edin Roma'daki çeşme turistlerin en sevdiği yerlerden biri olduğu için hep kalabalık olacak. Trevi Çeşmesi'nin hikayesi ise, 18. yüzyılın başlarında inşa edilen çeşmenin içine bir bozuk para atarsanız, Roma'ya yeniden gelineceğine inanılır.

trevi.jpg

Trevi Çeşmesi'ne her gün üç binin üzerinde (Euro) para atılıyor. Buradaki para iyi bir amaca hizmet ediyor. Trevi Çeşmesi'ne atılan paralar ne oluyor diye merak edenlere söyleyelim, bu paralar her gece çeşmeden çıkarılıyor ve ihtiyacı olanlara yiyecek satın almalarına yardımcı olan bir yardım kuruluşu tarafından kullanılıyor.

  • Pantheon

Trevi Çeşmesi'ne kısa bir yürüyüş mesafesinde ve inanılmaz mimarisiyle etkileneceğiniz Pantheon yer almaktadır. Neredeyse 2 bin yıldır ayakta kalan bu bina, Roma'daki en iyi korunmuş Antik Roma anıtıdır ve inşa edildiğinden bu yana kubbesini görenleri hala etkiler. Aynı zamanda Pantheon dünyanın en büyük takviyesi olmayan beton kubbesi olarak rekoru elinde tutuyor.

pantheon.jpg

Aslen Roma tanrılarına bir tapınak olarak inşa edilen Pantheon, MS 609'da Hristiyan kilisesi olarak kullanılmak üzere dönüştürüldü. Ayrıca ressam Raphael ve iki İtalyan Kralı da dahil olmak üzere birçok önemli insanın mezarlarına da ev sahipliği yapıyor.

  • Navona Meydanı

İlk günün yoğunluğunu ve yorgunluğunu Roma'daki Navona Meydanı'nda atabilirsiniz. Burası 15. yüzyıldan beri kamusal bir alandır ve muhteşem Barok mimarileriyle doludur. En ünlü özelliği şüphesiz Bernini’nin merkezinde bulunan ve 1651’den günümüze ulaşan Dört Nehir Çeşmesi'dir. Roma'nın meydanları arasında da en ünlülerinden biridir. 

navona.jpg

Roma Navona Meydanı, eğlenceli bir yerdir ve genellikle ziyaret ettiğiniz günün ve haftanın saatine bağlı olarak sokak sanatçıları ve sokak pazarlarını içerir. Ayrıca burada yemek ve içmek için de pek çok seçenek vardır.

Şimdi, 3 günlük Roma güzergahımızın ikinci gününden önce dinlenmenin vakti geldi!

Roma'da 2. Gün

  • Kolezyum

Roma'daki ikinci gününüz bir başka Roma sembolü olan mimariyle başlar - Kolezyum. Roma döneminde halka açık gösterilerin yapıldığı bir alan olarak inşa edilen Coliseum, en çok 80.000 kişiye ulaşabilen seyircilerin önünde savaşacak gladyatörlerin evi olmasıyla ünlüdür.

Dünyanın en büyük amfitiyatrosu olan Collesium, 2000 yıllık varoluşunda bir miktar zarar görmesine rağmen hala ziyaret edilmesiyle çok etkileyicidir. Ziyaretçiler için Roma'nın en popüler destinasyonlarından biri, bu yüzden yine, tavsiyemiz olabildiğince erken gelmek ve Kolezyum için bilet sırasını atlayıp doğrudan güvenliğe devam edebilmeniz için bir geçiş veya önceden bilet satın alma seçeneklerinden yararlanmanız olacaktır.

kolezyum.jpg

Roma ve Vatikan Geçidi ile Roma Geçidi'ne dahil olan Kolezyum için hat erişimini atlayın. Bu geçişlerle ilgili daha fazla bilgiyi Kolezyum'un websitesinde bulabilirsiniz.

  • Roma Forumu ve Palatine Tepesi

Kolezyum biletinizi Kolezyum'un hemen bitişiğinde merkezi bir konumda bulunan Roma Forumu ve Palatine Tepesi'ne (Aynı gün ziyaret ettiğiniz sürece) giriş için de kullanabilirsiniz.

Kolezyum için önceden bir bilet satın almazsanız ya da hat ayrıcalıklarını içeren bir biletiniz varsa, o zaman bilet sıraları çok daha kısa olduğundan ve Kolezyum’u dahil ettiklerinden önce Roma Forumu'nu ziyaret etmenizi öneririz.

forum.jpg

Roma Forumu ne için kullanılıyordu diye merak ediyorsanız; Roma İmparatorluğu döneminde, merkezi pazar ve iş bölgesi olarak da iktidarın yeriydi. Temel olarak, yüzyıllar boyunca Roma yaşamı, Roma'nın bu bölgesi etrafında dönüyordu ve bu antik kalıntıları dolaşmadan kenti tamamen gezmiş sayılmazsınız.

  • Mouth of Truth (Gerçeğin Ağzı)

Biraz eğlence zamanı! Eğer Audrey Hepburn'ün Roman Holiday filmini izlediyseniz, Gregory Peck ve Audrey Hepburn'un ellerini yalancıların ısırdığı söylenen bu devasa taş figürün ağzına soktuğunu hatırlarsınız.

gerceklik.jpg

Bu inancın ne zaman ve nasıl ortaya çıktığı tam olarak bilinmemekle birlikte, iyi haber şu ki, Gerçeğin Ağzı'nı veya Bocca del Verita'yı ziyaret edip kendi fotoğrafınızı çekmek için kendi elinizi tutabileceksiniz.

  • Caius Cestius Piramidi

Roma'nın 2000 yıllık Mısır tarzında bir piramidinin olduğunu biliyor muydunuz? Mısır ile ilgili her şeyin moda olduğu bir dönemde yapılan Cestius Piramidi 12. yy'de inşaa edildi ve Roma’daki zengin bir ailesinin türbesi olarak tasarlandı.

Mezar o zamandan beri yağmalanmış ve orijinal işgalcileri hakkında pek az şey biliniyor ancak mermer kaplı 36 metre yüksekliğindeki piramit, Avrupa'da türünün tek örneği ve kesinlikle ziyaret etmek için zaman ayırmaya değer olduğunu düşünüyoruz. Şimdi kentin Aurelian Duvarı'na dahil edilmiştir (Korunmasını sağlamaya yardımcı olmuştur) ve Roma'nın katolik olmayan mezarlığı olup olmadığını görebileceğiniz en iyi yerlerden biridir.

  • Caracalla Hamamları

Romalılar büyük çapta bir şeyler yapmaktan gerçekten hoşlanıyorlardı. Caracalla Hamamı da bunlardan farklı değil. Bu geniş banyo kompleksi, bir seferde, 16 dönümden fazla alanı kaplar ve içinde 1600'e kadar banyoyu barındırabilir.

caracalla.jpg

Burayı gezerek devasa duvarlar arasında dolaşıp, işlemin geniş ölçeğini ve bunları inşa etmek için kullanılan milyonlarca tuğlanın yanı sıra mozaik zeminler gibi bugüne kadar ulaşan ayrıntıların tadını çıkarabilirsiniz. Kesinlikle şehirde Roma gezisi sırasında en çok ziyaret edilen yerlerden biridir. Bu nedenle, özellikle bu bölgedeyken burayı olduğu gibi seyahat programınıza dahil etmenizi öneriyoruz.

  • Lateran'daki Aziz John

St. John Kilisesi, Roma'nın katedral kilisesidir ve Papa'nın şehirdeki yeridir ve bu nedenle kentin en önemli kiliselerinden biridir. Neredeyse herkes St. Peter Bazilikası'na giderken, daha az insan burada, Roma'nın en eski bazilikası olanı ziyaret ederek daha sessiz ve daha dinlendirici bir yerde bulunmanın keyfini çıkarır.

st-john.jpg

İsa'nın Jersualem'de yargılanma yolunda yürüdüğü adımlarla aynı olduğu söylenen bazilikanın tam karşısındaki bir binada bulunan 28 basamaklı bir merdiven bulunuyor. Roma'ya gelen hacılar dizlerinin üzerinde merdivenleri tırmanırken görülebilir, bu yükselmeye izin verilen tek yoldur.

Sonunda, kendinize lezzetli bir yemek ya da belki bir gelato bulun ve Roma'daki mükemmel bir günde kendinizi tebrik edin!

Roma'da 3. Gün

  • Appian Yolu ve Mezarlıklar

Üç günlük Roma seyahat programımızın 3. günü için, şehir merkezini gezip görmenizi ve Appian Yolu boyunca yürümenizi öneriyoruz. Bu yolun, dünyanın kalan en eski yollarından biri olduğuna inanılıyor ve başkenti Napoli ve Brindisi gibi güney yerleşim bölgelerine bağlayan ve birliklerin ve malların hızlı hareketini sağlayan Roma İmparatorluğu için çok büyük öneme sahip olduğuna inanılıyor.

O zamanlar, dünyanın en geniş ve en uzun yoluydu ve inşaatının kalitesine bağlı olarak, bugün görebileceğiniz eserlerin çoğu hala orijinal taş işçiliğidir. Bu Romalılar yüzyıllar boyunca zamana dayanacak şeyler yaptılar!

appian.jpg

Appian Yolu boyunca, yolun ötesinde görülecek yerler yolun ilk 10 kilometresinde bulunuyor. Bu bölgeye gidebilmek için şehirden toplu taşıma araçları ile ulaşabileceğiniz Porta San Sebastiano yolunun başlangıç noktasına gitmelisiniz.

Buradan, 9. yüzyıldan kalma Appian Way, Domine Quo Vadis Kilisesi'nin ilk önemli manzarasına 10 dakikalık bir yürüyüşle ulaşabilirsiniz. Kilise'den sonra ziyaret edebileceğiniz iki mezar bulunuyor. St. Callixtus'un mezarı ve St. Sebastian'ın mezarları var. İlki biraz daha büyüktür ve 16 papanın, çok sayıda hristiyanın ve bazı şehitlerin mezar yeridir. Roma'da tur yaparken vaktiniz varsa bu yerleri de görmenizi tavsiye ediyoruz. 

  • Borghese Galerisi

Borghese Galerisi Villa Borghese bahçelerindedir ve Roma'daki en güzel sanat eserlerinden biri olan Borghese koleksiyonuna ev sahipliği yapmaktadır. Raphaël, Bernini ve Caravaggio'nun sevdiklerinden inanılmaz eserler taşıyan bu müze gerçekten de mutlaka ziyaret edilmesi gereken bir yer.

Büyük değil, iki kata ve yirmi odaya yayılmış, ancak ekrandaki yüksek çalışma kalitesi gördüğünüz her şeyin temelde bir şaheser olduğu anlamına geliyor. Aynı zamanda sadece 360 kişiye izin verdikleri için çok kalabalık olmaması da garanti edilir. Bunu, Vatikan Müzesi'nin ev sahipliği yaptığı günde 30.000 ziyaretçiyle karşılaştırın ve sergilenen sanatı takdir ederken nefes alabilmenin keyfini çıkaracaksınız.

borghese.jpg

Appian Way'in Circus Maxentius bölgesinden Borghese Galerisi'ne ulaşmak için 45 dakika ile bir saat geçecek, bu nedenle rotalarınızı planlarken bunu hesaba katmanız gerekir. Ayrıca, bir Pazar günü ziyaret ederseniz toplu taşıma araçlarının azaltılabileceğini unutmayın.