Arnavutluk Hakkında 15 Eğlenceli ve İlginç Gerçek

Arnavutluk hakkında bunları biliyor musunuz?

Yayın Tarihi: 18 Ekim 2019Görüntülenme: 34553
arnavutgoll.jpg

Arnavutluk 104 yıldır bağımsız bir ülkedir. Bağımsızlığını kazandıktan sonra giderek daha popüler bir turizm merkezi haline gelen Arnavutluk hakkında kısa kısa bilgiler aktaracağız.

Arnavutluk nerede diye soranlara söyleyelim, resmî adıyla Arnavutluk Cumhuriyeti olan ülke Balkanlar'dadır. Ülkenin omşuları kuzeyde Karadağ, kuzeydoğusunda Kosova, doğusunda Kuzey Makedonya ve güneyinde Yunanistan'dır. Ayrıca ülkenin batıda Adriyatik Denizi ve güneybatıda İyonya Denizi'ne de kıyısı bulunuyor. Bu da Arnavutluk turları ile harika deniz manzaraları ve sahiller görebileceğiniz anlamına geliyor.

Arnavutluk'un birbirinden güzel şehirlerini Gruppal Balkan turları ile görebilirsiniz. 

Burada Arnavutluk gezisi öncesinde mutlaka okumanız gereken Arnavutluk hakkında 15 ilginç gerçek var.

1. Arnavutluk'ta akşamları, yerel halk yürümeyi sever. Ama bu sadece bir yürüyüş değil. Xhiro olarak bilinen bu yürüyüş, yerli halkın her akşam bacaklarını esnetmek ve komşularınına rast gelmek için geldiği resmi bir akşam yürüyüşü olarak da bilinir. Birçok şehirde, apartman blokları boş ve herkes çeşitli yerlerde toplanıyor, geceleyin yürümeye ve konuşmaya devam ediyor.

2. Bir Arnavut sizle aynı fikirde olduğunda, başını sallayacak ama sizinle aynı fikirde olmadıklarında da başlarını sallayacaklar. Dikkatli olun ve karışıklığı önleyin. Arnavutluk'ta evet, hayır demektir ve hayır, evet anlamına gelir.

3. Arnavutluk'ta dini merak ediyorsanız ülkenin çoğunluğu Müslüman'dır. Son sayımda yaklaşık %70'i Müslüman olarak kaydedilmiştir. 2011 nüfus sayımı, Müslümanların yaklaşık %60'ının Sünni ve Bektaşi Şii’i olduklarını gösteriyor ve bu da onu ülkenin en büyük dini yapıyor. Yaklaşık %17'si Hristiyandır, bu da onu ikinci en büyük din yapar ve %17'si de ilan edilmemiş veya ateisttir.

arnavuttluk.jpg

4. Arnavutluk'ta garip yerlerde çok sayıda korkuluk görmeniz muhtemeldir. Arnavutlar, yapım aşamasındayken bir evin ya da başka bir binanın üzerine yerleştirilen korkulukların komşuların kıskançlıklarını engelleyeceğine inanıyor. Bazen aynı amaca hizmet eden bir oyuncak ayı görürsünüz. İşin garip yanı korkuluk ya da oyuncak ayı bir çubuk üzerinde etkilenecek ya da ilmik gibi bir iple asılacak. Bazıları da bu tılsımların iyi şanslar getirdiğini söylüyor.

5. Komünist dönem Arnavutluk'ta 1991'de sona erdiğinde, ülkede kabaca üç milyon insan vardı ancak sadece 3000 araba vardı. Komünizm ülkeyi izole etti ve uzun süre boyunca yalnızca Parti görevlilerine araç kullanma izni verildi. O zamandan beri, ülkeye çok daha fazla araba geldi ve ulusal tercih Mercedes gibi görünüyor.

Arnavutluk'ta araba kullanırken yolların elverişli olmaması ve insanların çok fazla deneyim sahibi olmamaları nedeniyle dikkatli olmalısınız. 

albana.jpg

6. Arnavutluk'un tarihteki en önemli kahramanlarından biri Anjezë Gonxhe Bojaxhiu'dur. Dünyanın geri kalanı onu Rahibe Teresa olarak bilir. Şimdi Makedonya'nın bir parçası olan Üsküp'te doğdu ve 20. yüzyılın en sevilen dini isimlerinden biriydi. Nobel ödülü kazanan tek Arnavut'tur kendisi. Arnavutluk turları ile gezerken ona ait anıtı ve evini görmelisiniz. 

arnvtkadin.jpg

7. 1995 yılında Arnavutluk'ta vatandaşların trafik ışıkları için vergi ödemesini gerektiren bir yasa çıkarıldı. İşkodra  sakinleri tıpkı bütün şehirler gibi vergilendirildi ancak bir protesto düzenlendi. Sebepleri? İşkodra'da trafik ışığı yok. :) Avrupa’nın en eski şehirlerinden biri ve Arnavutluk’taki en büyük beşinci şehir. Ziyaret etmeye değer harika bir Eski Şehir bölgesi ile, tarih meraklıları olan bu şehri sevecektir. 

albaniatrafficc.jpg

8. Arnavutluk hükümeti tarihte çok fazla değişiklik gördü. Hükümet Osmanlı İmparatorluğu'ndan İtalya'ya Komünist rejimden Rusya'ya ve sonra Çin'e kadar birçok devlet ve yönetim şekli hakim oldu. Sonunda, 1991'de insanlar bir kez daha bağımsızlık ilan ettikleri ve çok partili bir demokrasi kurdukları zaman 46 yıl süren çekişmeye son verebildiler. Beklendiği gibi, yeni hükümet yüksek işsizlik, yolsuzluk ve sakat bir altyapı gibi inanılmaz zorluklarla karşı karşıya kaldı fakat Arnavut ruhu sayesinde uzun bir yol kat ettiler.

9. Arnavutluk'taki en yüksek nokta Maje e Korabit veya Golem Korab'dır. 2.700 metrenin üzerindeki bu zirve, doğrudan Makedonya sınırına oturmakta ve her iki ülke için de en yüksek noktayı oluşturmaktadır. Golem Korab başta açık hava maceracıları olmak üzere pek çok turisti kendine çekiyor. Haziran-eylül ayları arasında, yürüyüşçüler ve dağcılar, meydan okuma ve doğal çevre güzelliğini keşfetmek için bu büyük zirveye ulaşıyor.

korab.jpg

10. Arnavutluk’un başkenti Tiran’ın, birçok Avrupa başkentleriyle ortak yönleri var. Avrupa'da Mc Donalds olmayan başkentlerden biridir (bir diğeri Vatikan şehridir).

Tiran, canlı ve genç bir atmosferin hakim olduğu ülkenin merkezindeki şehirdir.

Rengarenk binaları, meydanları ve yaya caddelerinin yanı sıra yeni iş ve alışveriş merkezleri de Arnavutluk turunu keyifli hale getiren özellikleridir. Büyük barların olduğu Blloku'ya ve Osmanlı İmparatorluğu'ndan ilginç kalıntılara sahip olan büyük bulvara bakın. 

arnavutlukkk.jpg

11. Şu anda ülke dışında yaşayan Arnavutların sayısı, ülkede yaşayanların sayısından çok daha fazladır. Balkanlar'da dolaşırken, geleneksel Arnavut giysisinin bir parçası olan keçe Arnavut şapkalarını göreceksiniz. Tahminler, başta Makedonya, Karadağ, Kosova ve Yunanistan olmak üzere Avrupa genelinde yaşayan yedi ila on milyon Arnavutlu arasında yer alıyor. Sadece üç milyon Arnavut gerçekte sınırları dahilinde yaşıyor.

12. Arnavutluk’ta 750.000’den fazla sığınak var. Ülkeyi işgalden korumak için inşa edildiler. Asla gerçekleşmemiş bir istila tabi. Çoğu göze hoş gelmiyor ve çoğu Arnavut onlardan hoşlanmıyor çünkü onlar insanlara 50+ yıllık izolasyonu hatırlatıyor. Ancak çok azı kültürel müzelere, sanatsal tuvallere ve ticari girişimlere ev sahipliği yapmaktadır.

arnavutts.jpg

13. Tiran şehri Arnavutluk'un başkenti'dir ve Arnavut ruhu modern Tiran'da görülebilir.

Arnavutluk turu yapmadan önce şehrin gri betonun hakimiyetinde olmasını bekleyebilirsiniz, ancak bir ton yeşil alan ve elbette çok fazla renk var. Şehrin yeniden icat edilmesinin arkasındaki ilham Edi Rama'dır.

Bir ressam ve bir politikacı olan Rama, 11 yıl boyunca Tiran'ın belediye başkanıydı (2000-2011). Bazıları onu altyapı konularına daha fazla dikkat etmediği için eleştirmiş olsa da, çoğu canlı bir şehir olmasının etkilerinin insanları motive etmek ve daha da fazla değişim için ilham vermek konusunda uzun bir yol kat ettiği konusunda hemfikir.

arnavutlukdag.jpg

14. Arnavutluk'ta rakı ulusal içecektir ancak daha önce Arnavutluk rakısı içmemiş olanlar mutlaka uyarılmalıdır! Köylerde yapılan rakı yaklaşık üç normal içkiye eşittir.

Balkanlar'a seyahat ettiyseniz, muhtemelen rakı ya da rakia ile karşılaşmışsınızdır. Ancak Arnavutluk'ta oldukça benzersiz bir rakı görebilirsiniz. İnanılmaz derecede güçlü olan üzümlerden yapılmış rakıyı çoğu barda bulabilirsiniz sadece kaynağına dikkat ettiğinizden emin olun. 

arnavutluk-raki.jpg

15. Arnavutluk'un geleneksel elbisesi, gümüş ve altın Arnavut kartalı gibi işlemeli desen ve sembollerle yün, pamuk ve ipek kullanılarak üretilir. Diğer sembollein kökeni pagandır ve ayları, yıldızları, güneşleri ve yılanları içerir. Her bölgenin kendine özgü gelenekleri vardır. Eve götürmek için iyi bir hediye arıyorsanız, hem erkekler hem de kadınlar tarafından giyilen geleneksel ayakkabı olan bir çift Opinga satın alabilirsiniz.

arnavutgiysi.jpg