Azerbaycan Gezi Rehberi

Azerbaycan'da ne yapılır? Mutlaka görmeniz gereken yerler neresi? Detaylar burada...

Yayın Tarihi: 06 Ocak 2019Görüntülenme: 6692
bakuu.jpg

Azerbaycan, ülkemizin en yakın ilişkiler içinde olduğu ülkelerden biri.

Son yılların popüler destinasyonları arasında olan Azerbaijan bizim bildiğimiz adıyla Azerbaycan ve Bakü, Gruppal yurtdışı turları ile gezenler tarafından da oldukça seviliyor. Her geçen gün gelişen metro ağı sistemi, tarihi ve sanatsal mimariyle inşa edilen binaları ve sevimli mahalleleriyle Bakü seveceğiniz seyahat duraklarından biri olacak.

Azerbaycan nerede, Azerbaycan hangi kıtada ya da Azerbaycan hangi kıtadadır şeklinde en çok merak edilen sorular olurken ülkenin Batı Asya ile Doğu Avrupa'nın kesişim noktası olan Kafkasya'da olduğunu söyleyelim.

Azerbaycan yüzölçümü 86.600 km²'dir. Azerbaycan bayrağı hangi renklerden oluşuyor diye merak ediyorsanız, mavi gök rengi, kırmızı ve yeşil yatay şeritlerden oluşmuştur ve kırmızı zemin üzerinde beyaz renkte sağa bakan bir hilal ve sekiz köşeli bir yıldız bulunuyor. Azerbaycan para birimi ise Azerbaycan Manatı olarak geçiyor. 

Azerbaycan hakkında bilgi sahibi olacağınız mini Azerbaycan rehberimizi dikkatlice okuyup Azerbaycan gezilecek yerler, Azerbaycan'da ne yapılır gibi tüm soruların yanıtlarını bulabilirsiniz.

Azerbaycan nüfusu 2017 sayımına göre 9,862 milyon kişidir. Azerbaycan ekonomisi ise doğal kaynakları, gelişmiş sanayisi ve coğrafyası itibarıyle gelişmiştir. Azerbaycan'da özellikle büyük petrol ve doğal gaz rezervleri ülke ekonomisine önemli katkı sağlar.

Dağlık alanlar, tarım arazileri ve sıcakkanlı insanlarıyla keyifli bir Azerbaycan turu ve Bakü turu için hazır mısınız?

Azerbaycan'da Görülecek ve Yapılacaklar

Dünya üzerinde kendi halinde bir şehirken, petrolün keşfedilmesi ve zengin iş adamlarının buraya yatırım yapmasıyla Azerbaycan'ın Bakü şehri hızlı bir gelişim sürecine girdi. 1800'lü yılların ortalarında Fransız iş adamlarının hakim olduğu şehirde Fransız mimari ve etkisi belirdi. 2011 yılında Eurovision 1.'si olduktan sonra Azerbaycan'ın bilinirliği arttı ve bu da ülkenin tanıtım çalışmalarını hızlandırdı.

Bakü'de Ne Yapılır?

Buradaki ilk Bakü turu gününüzde, eski şehit bölgesini dolaşın. 15. yüzyılda inşa edilen bir cami, hamam ve türbenin yanı sıra kentin muhteşem manzarasına sahip ünlü Kız Kulesi'nin bulunduğu Şirvanşahlar Sarayı'nı ziyaret edin. Azerbaycan turları arasında bu nokta çok popülerdir.

Daha sonra şehirde yürüyüş turuna çıkın ve ardından Azerbaycan Halı Müzesi'ne (Azerbaycan halı yapımı ile ünlüdür) ve içerisinde çok sayıda eser olan Ulusal Tarih Müzesi'ne gidin. Burada Azerbaycan tarihini yakından inceleme ve detaylı bilgi edinme şansı bulabilirsiniz.

baku.jpg

Şehrin manzarasına hakim konumda bulunan Upland Park'ta yürüyüşe çıkabilirsiniz. Burası kentin en yüksek noktasıdır. Azerbaycan gezi turları listesinde de yer alır. 

Burada İkinci Dünya Savaşı ve Dağlık Karabağ Savaşı'nda öldürülenlere adanmış bir mezarlık ve anıt olan Şehitler Şeridi'ni de görebilirsiniz. Parkın hemen yakınında ünlü ve ikonik Alev Kuleleri bulunuyor. 2012 yılında inşa edilen kule 182 metre yüksekliğinde. Kule üzerinde bulunan LED ekranlarda dans eden alev görüntüleri bulunuyor.

Bakü Çevresini Keşfedin

Bakü turları ile şehri gezip gördükten sonra Bakü'nün çevresindeki turistik yerleri de incelemelisiniz. Bunlardan biri, Gobustan olmalı. 40 bin yıllık altı binden fazla kaya parçasına ev sahipliği yapan Gobustan'daki kayalar üzerinde eskizler, kamış teknelerinde yolculuk eden eski insanlar, antilop ve yabani boğaları avlayan erkekler ve dans eden kadınlar bulunuyor.

gobusstan.jpg

Gobustan turu bittikten sonra Hindu, Sih ve Zerdüştlerin ibadet yeri olarak kullanılan ve bir tapınak olan Ateşgah'ı ziyaret edin (Zerdüştlerin merkezidir). Her odada tapınağın tarihi, ziyarete gelen hacılar ve Zerdüşt dini ile ilgili detaylı paneller var. Kompleksin merkezinde Tanrı'yı temsil eden bir alev de bulunuyor.

atessgah.jpg

Ateşgah turu sonrasında sürekli bir yamaçta yanan ve bir doğalgaz ateşi olan Yanar Dağ (Yanan Dağ) ateşini görmelisiniz. Marco Polo bir zamanlar bu bölgedeki bir arazinin böyle olaylardan dolayı yanmakta olduğunu açıkladı ancak geriye kalan tek yangın bu.

Azerbaycan'da Bunları Görmeden Gelme

  • 12. yüzyıldan kalma Kız Kulesi
  • Doğal ve insan yapımı mağaralarıyla ünlü Kobustan Milli Parkı
  • 15. yüzyıldan kalma bir saray kompleksi olan Şirvanşahlar Sarayı
  • Surlarıyla ünlü tarihi şehir İçerişehir
  • Yanar Dağ
  • Hayder Aliyev Kültür Merkezi
  • Ateşgah
  • Alev Kuleleri
  • Azerbaycan Halı Müzesi
  • Bakü Bulvarı
  • Şahdağ
  • Fevvareler Meydanı
  • Göygöl Gölü
  • Şeki Hanları Sarayı
  • Şehitler Hiyabanı
  • Bibiheybet Camii
  • Azerbaycan Ulusal Tarih Müzesi
  • Mümine Hatun Türbesi
  • Bakü Modern Sanat Müzesi
  • Bakü Hayvanat Bahçesi

Azerbaycan'a nasıl gidilir derseniz Gruppal Azerbaycan turları ile kendinize en uygun tarih ve fiyatı seçerek bu güzel ülkeyi keşfe çıkabilirsiniz.