Bali'nin Güneydoğusunda Küçük Bir Cennet: Nusa Penida!

Eşsiz güzellikteki Hindu tapınakları, doğal güzellikleri ve benzersiz havasıyla egzotik bir ada tatiline hazır mısınız?

Yayın Tarihi: 20 Haziran 2022Görüntülenme: 3152
penida-adasi.jpg

Bali deyince akla hiç şüphesiz masalsı bir tatil geliyor değil mi? Balayı ya da romantik tatil yapmak isteyenlerin tercihi Endonezya adalarından biri olan Nusa Penida'nın Bali'yi sollayacak güzelliği ve doğası sizi kendine hayran bırakacak, desek ne dersiniz?

Endonezya'daki Nusa Adaları arasında Nusa Lembongan ve onun erişilebilir kardeş adası Nusa Ceningan'dan önemli ölçüde daha büyük olan Nusa Penida Adası 200 km²'nin üzerinde bir yüzölçümüne sahiptir.

Penida Adası Nerede?

Bali'den 12 km Güneydoğuda yer alan Penida Adası, komşu Nusa Lembongan ve Nusa Ceningan adalarının yanında yer alan küçük bir tropik adadır. Nusa Penida'nın nüfusu 50 bin civarındadır. Hadi şimdi Penida Adası turu ile tropik turlar arasında en güzel olan destinasyonlardan birini keşfedelim.

Bali'den çok uzakta olmayan, sayısız başka dünya harikasını barındıran gizli bir cennet var. Bali'nin güneydoğu kıyılarında yer alan küçük şirin bir ada olan Nusa Penida'ya merhaba deyin. Bu adanın sunduğu her şeyi merak ediyor musunuz? Öyleyse yazımızı okumaya devam edin. 

Penida Adası Hakkında

Penida Adası Bali'den Badung Boğazı ile ayrılmıştır. Arazisi 3 platodan oluşur: ilki kuzey kıyısında ve deniz seviyesinden altta; ikincisi merkezde ve deniz seviyesinden 450-500m yükseklikte; üçüncüsü güneyde ve yüksekliği 200m civarındadır.

Kuzey sahili, yerel halkın deniz yosunu yetiştirdiği bir mercan platosu alanı iken, Güney sahili sadece 100-200 m yüksekliğindeki bir dizi kayalığın kırılmasıyla oluşmuştur.

Nüfus ve altyapı gelişimi esas olarak Sampalan (idari merkez) ve Toyapakeh köyleri arasındaki kuzey kıyısında bulunuyor. Adadaki iklim kuru ve sıcaktır. Yerel halkın temel geçim kaynağı ise tarım ve balıkçılıktır ancak son yıllarda turizm onlar için ek gelir olmaya başlamıştır.

Nusa Penida Adası'nın Haritadaki Yeri
Nusa Penida Adası'nın Haritadaki Yeri

Burada Bali çevresindeki en iyi dalış yerlerini, yüksek kayalıklardan büyüleyici manzaraları, güzel plajları, sıcakkanlı yerlileri ve rahatlatıcı kırsal atmosferi bulabilirsiniz.

Nusa Penida'da Ne Yapılır?

Penida'nın beyaz kumlu plajlarında dalgıçlık deneyimi yaşayabilir, bozulmamış mercan resifleri ve Mola mola balıklarını (okyanus güneş balığı olarak da bilinir) keşfe çıkabilir, hayalet vatozlarla yüzebilirsiniz.

Nusa Penida'da dalış yapmanın yanı sıra, kıyı şeridinin hemen yakınında şnorkelli yüzme imkanını da değerlendirebilirsiniz. Sahilde serinletici içecekler satan bazı yerel dükkanlar, gün batımı manzaralı harika dinlenme noktaları sağlıyor.

Penida'nın en ünlü tapınakları arasında, Karangsari köyünde kireçtaşı bir mağarada yer alan Bali Hindu tapınağı Goa Giri Putri bulunuyor. Nusa Penida gezinizde bu tapınağı keşfe çıkabilirsiniz.

nusa-penida-adasi.jpg

Kuzey sahil köyü Ped'deki Pura Penataran Ped'in büyük tapınak kompleksi, ziyaret edilecek bir başka popüler anıttır. Adanın kıyılarında görülmesi gereken birçok başka tapınak var ama Penida'nın güneybatı kayalıklarındaki Karangdawa köyündeki eşsiz Pura Paluang tapınağını ziyaret etmeden Penida tatilini tamamlamamanızı öneriyoruz.

Nusa Penida'nın Doğal Güzellikleri

Daha fazla doğal güzellik için, Nusa Penida'nın güneydoğu kıyısında, muhteşem yeşil tepeler ve yarımada oluşumları ile çevrili uzak bir plaj olan Atuh Plajı'nı görmelisiniz. Bir başka popüler plaj olan Pasih Uug, bir zamanlar büyük bir mağaraydı ve Hint Okyanusu'ndan gelen mavi dalgaları ortaya çıkarmak için çöktü.

Yakınlarda, yüksek gelgitten sonra dalgaların ortaya çıkardığı uçsuz bucaksız lagünü ile Angel's Billabong var. Bazı ziyaretçiler bir dalış ve bazı dünya dışı tatil fotoğrafları için inişe cesaret edenlerin yeri olarak da biliniyor ancak bu tehlikeli bir iniş, bu yüzden bu tavsiye edilmiyor.

nusa-penida-island.jpg

Tekneler çoğunlukla Doğu Bali'deki Padangbai limanından Bali anakarasından Nusa adalarına hareket ediyor ancak Sanur'dan bir tekneye atlayarak da bu adaya varabilirsiniz. Çoğu ziyaretçi genellikle önce Lembongan ve Ceningan'da durur, ardından Nusa Adaları gezilerinde uzun bir tur olarak Penida'ya bir tekne yolculuğu ekler.

Nusa Penida, adadaki turizmin hızla gelişmesi sayesinde şu anda yerli ve yabancı gezginlerden büyük ilgi görüyor. Nusa Penida'nın kendisi çok sayıda nefes kesici cazibe merkeziyle doludur. Burada, nefes kesici uçsuz bucaksız yaylaları keşfedebilir ve adanın kenarlarını süsleyen muhteşem kumsallarda dolaşabilirsiniz.

Penida Adası'nda Gezilecek Yerler

Nusa Penida'ya ayak basarken keşfedilmeyi bekleyen birçok heyecan verici yer var. Nusa Penida'da ziyaret etmeniz gereken en tanınmış turistik yerlerden biri, adanın güneybatı ucunda yer alan göz alıcı turkuaz bir gölete sahip muhteşem bir koy olan Broken Beach'tir. Halk arasında Pasih Uug olarak da bilinen isim, koyun duvarında bulunan ve yüzyıllardır süren aşınma sonucu oluşan dev tünelden türetilmiştir.

Broken Beach çevresinde, koyun muhteşem manzarası sayesinde birçok harika fotoğraf çekebileceksiniz. Uçurumun büyüleyici manzarası ve yemyeşil çevresinin yanı sıra, bu koydan, kesinlikle hafızanıza kazınacak olan uzak açık denize de şahit olabilirsiniz.

pasih-uug.jpg

Bir sürü güzel fotoğraf çekerek eğlendikten sonra, şimdi Broken Beach'in yaklaşık üç kilometre güneydoğusunda bulunan Nusa Penida'nın başka bir mücevheri çevresinde daha fazla fotoğraf çekmenin zamanı geldi. Kelingking Plajı olarak bilinen bu yer gerçekten eşsiz bir manzaraya sahiptir. Yükseklerden bakıldığında plaj, büyüleyici dalgaların süpürdüğü engin güzel kumlara sahiptir.

Nusa Penida'ya Nasıl Gidilir?

Bu muhteşem adaya ulaşmanın tek yolu deniz taşımacılığı kullanmaktır. Bali'den Nusa Penida'ya ulaşmak için kullanabileceğiniz deniz ulaşımları aşağıdadır.

● Sanur, Kusamba, Pesinggahan veya Padangbai iskelelerinden hızlı tekneler kalkıyor. Diğer seçenekler arasında, daha düşük bir fiyat noktasına sahip geleneksel bir tekneye binmek bir seçenek olabilir. 

● Padangbai'den kalkan bir feribot (Roro Nusa Jaya Abadi limanı).

● Kusamba iskelesinden geleneksel tekne veya kano ile ulaşım. 

● Benoa Körfezi'nden kalkan yolcu gemileri olabilir. 

Nusa Penida'ya vardıktan sonra, adanın etrafındaki rahatça gezmek için şoförlü araba kiralayabilirsiniz. 

Nusa Penida'nın içinde ve çevresinde açığa çıkarabileceğiniz başka birçok mücevher var. Gerçekten de ada, Bali'de kalırken ziyaret etmek için yeni bir yer arayanlara eşsiz bir deneyim sunuyor. 

nusa-penida-ucurumlar.jpg

Nusa Penida'da Yaban Hayatı

Tıpkı Bali gibi, Nusa Penida Adası vahşi yaşamla doludur ve eğer şanslıysanız Nusa Penida tatili sırasında bazılarını görebilirsiniz.

Penida'da yaşayan hayvanlar arasında yarasalar, örümcekler, monitör kertenkeleleri ve maymunlar (Bali makakları) bulunur. Maymunları Kelingking Cliff'te ve adanın diğer yerlerinde görebilirsiniz. Goa Giri Putri mağarasında, Nusa Penida adası dışında Dünya'nın başka hiçbir yerinde yaşamayan, nesli tükenmekte olan iki tür morumsu-turuncu yengeç bile var.

Nusa Penida, çok güzel Bali sığırcıkları da dahil olmak üzere birçok nesli tükenmekte olan kuş türünün bulunduğu bir kuş barınağıdır. Bunların çoğu vahşi doğada kalmadı, bu nedenle manzaralar nadirdir, ancak sayılarının artacağı umulmaktadır.

Nusa Penida'daki yılanlar arasında pitonlar, engerekler, tüküren kobralar ve deniz yılanları bulunur. 

penida-yaban-hayati.jpg

Nusa Penida'da şnorkelle yüzmeye veya tüplü dalışa giderseniz, manta ışınları ve devasa okyanus güneş balığı ('mola mola') ve diğer her türlü renkli balık ve mercan ile yakınlaşabilirsiniz. Ayrıca Penida çevresindeki sularda deniz kaplumbağaları ve yunuslar görmeniz de olası.

Ziyaret Edilecek En İyi Zaman

Nusa Penida, anakara Bali'den daha kuru ve daha güneşli bir iklime sahiptir, bu nedenle her ay ziyaret için mükemmeldir.

Nusa Penida adasını ziyaret etmek için en iyi zaman gerçekten sadece aradığınız şeye bağlıdır.

Bali'nin yağışlı mevsimi Kasım'dan Nisan'a kadar sürer. Bu süre zarfında daha az kalabalık olur ve yağmur çoğunlukla geceleri olur, ancak gündüz hava 90-95 F (32-35 C) sıcaklıkta ve nemli olabilir.

Mayıstan Ağustos ayına kadar, sıcaklıklar çok daha soğuktur, havadar ve güneşlidir. Bu yüksek bir sezondur, bu yüzden biraz daha kalabalık olabilir.

Penida yılın hangi zamanında giderseniz gidin harika bir yerdir ancak fotoğrafçılık için en iyi aylar Mart-Mayıs arasıdır (yağmur mevsimi bittikten hemen sonra), çünkü bu adanın yeşil yapraklarla kaplı olduğu zamandır.

penida-dogal-hayat.jpg

Sadece en güzel havayı arıyorsanız, Mayıs-Ağustos ayları Nusa Penida tatili için yılın en rahat aylarıdır.

Penida Gezi Rehberinde Olması Gereken Yerler

• Kelingking Beach
• Paluang Cliff Viewpoint
• Broken Beach
• Crystal Bay
• Banah Cliff Point
• Tembeling Cave & Beach
• Atuh Beach
• Nusa Penida Treehouse (Rumah Pohon)
• Diamond Beach
• Teletubbies Hill
• Suwehan Beach
• Suwehan Tree House
• Goa Giri Putri Temple
• Nyanyad Beach
• Peguyangan Waterfall

En İyi Nusa Penida Fotoğraf Noktası

En iyi Nusa Penida fotoğraf noktasını seçmek zor, ama muhtemelen Kelingking Plajı ile Diamond Plajı arasında bir yeri seçebilirsiniz. Her ikisi de harika.

Nusa Penida'daki diğer iki harika fotoğraf noktası Suwehan Plajı ve Nusa Penida ağaç evi olmalı. Bunlar çarpıcı ve Suwehan hala oldukça küçümseniyor.

nusa-penida-agac-ev.jpg

Nusa Penida Adası'nı mutlaka keşfe çıkmalı ve bu benzersiz deneyimi Gruppal Bali turları ile yaşamalısınız.