Batum'da Ne Yapılır?

Gürcistan'ın güzel şehri Batum'da yapılacak şey çok!

Yayın Tarihi: 27 Haziran 2019Görüntülenme: 7051
batum-sehir-merkezi.jpg

Batum geceleri ile ünlü bir Gürcistan şehridir. Peki Batum hakkında bildikleriniz neler? Batum tarihi ya da Batum'a nasıl gidilir sorularından öte Batum'da ne yapılır ile ilgili eğlenceli bir rehber hazırladık. 

Gürcistan zengin bir tarihe sahiptir. Ülke, Avrupa ve Asya'nın kesiştiği noktada ve uzun zamandan beri tarihin kavşağındaki konumuyla önemli bir yere sahiptir. İnsanlar binlerce yıldır burada yaşıyor. Birçok kaynakta da Gürcistan şarabın icat edildiği yer, olarak geçer.

Eski manastırlardan üzüm bağlarına, küçük dağ kasabalarına, Karadeniz sahillerine ve harika günbatımı yürüyüşlerine kadar Gürcistan, Avrupa turlarındaki yüksek gezi fiyatları ve kalabalık olmadan, birçok ayrıcalığa sahip.

Farklı mimariler ve labirent benzeri parke taşlı sokakları ile tanınan Gürcistan'ın başkenti Tiflis, birçok sanat eserine ve yapılacak sayısız aktiviteye de ev sahipliği yapar. 

Özellikle Gruppal Karadeniz turları ile gezilip görülen şehirlerin başında gelen Batum, Gürcistan'ın en önemli şehirlerinden biridir ve günübirlik geziler ile sayısız Türk vatandaşı bu yeşil şehri gezmeye gelir. Batum turları ile neler yapabilirsiniz, keyifli bir Batum gezisi için tüyolar neler? Hepsinin cevabı yazımızda!

1. Vardzia Mağara Manastırı'nı ziyaret edin

Vardzia Mağara Manastırı, Gürcistan Altın Çağı sırasında Büyük Kraliçe Tamar için istilacılardan gizlenecek bir sığınak olarak inşa edildi ve Erusheli dağının kenarına yapıldı.

Kale, 6000 dairenin yanı sıra bir taht odası, 25 şarap avcısı, bir fırın ve büyük bir kilise içermektedir. Bugün manastırda 6.000 dairenin yaklaşık 300'ü az sayıda keşiş tarafındankullanılmaktadır.

Marshutka ile Akhaltsikhe'den Miramkhani veya Vardzia'ya ulaşmak kolaydır. Yolculuk yaklaşık 1,5 saat sürer.

Vardzia Mağarası
Vardzia Mağarası

2. Ulusal Botanik Bahçesi'nde dolaşın

Batum'a 9 km uzaklıkta bulunan Batum Ulusal Botanik Bahçeleri denize bakan bir yamaçta yer almaktadır. Ana yolun tamamlanması ve buraya ulaşmanız yaklaşık 1,5 saat sürer.

Çok çeşitli flora ve faunanın yanı sıra şelalelerin ve yüzebileceğiniz nehrin bir kısmını göreceksiniz. 

Batum Ulusal Botanik Parkı
Batum Ulusal Botanik Parkı

3. Mağarada bir günlük geziye çıkın

Tunç Çağı'nın sonlarında kurulan Uplistsikhe Cave Town, Gori'nin dışında bulunan antik bir kaya kasabasıdır. MÖ 6. yy ile MS 11. yy arasında, bu, Gürcistan'daki en önemli siyasi ve dini merkezlerden biriydi. Kasaba, 13. yüzyılda Moğollar tarafından yapılan çoklu istilaların ardından terk edildi. 

4. Kükürt banyolarında bekleyin

Tiflis'te bir kez 63 hamam olmasına rağmen, artık sadece birkaç tanesi kullanılabilir durumda. Banyolar hala popüler ve içeri girebiliyorsunuz.

İyileştirici güçleri olması ve cildiniz için iyi olması kükürt banyolarına girmeniz için en önemli nedenlerden. Bu hamamlar, onları besleyen küçük bir nehre yol açar ve ardından inanılmaz Dzveli Tiflis Kükürt Şelalesi'ni izleyebileceğiniz bir kanyondan aşağı dökülür.

5. Svaneti ve Kafkas Dağları'nı ziyaret edin

Gürcistan Batum turları ile en çok ziyaret edilen yerlerden biri de Svaneti'dir.

Tarihsel olarak, Svaneti gözetleme kuleleri vatandaşları istilacılardan korumak için kullanılıyordu. Oraya doğru giderken uzun dolambaçlı yoldan dağlara inmenizi tavsiye ederiz. Daha doğal ve çok sayıda harika fotoğraf seçeneği de bulabilirsiniz böylelikle. 

Svaneti
Svaneti

6. Gareja Mağaraları'nı keşfedin

Azerbaycan sınırına yakın, engebeli manzaraya inşa edilmiş David Gareji Manastır Kompleksi'ni göreceksiniz. David Gareji Kompleksi yüzlerce oda ve kiliseden oluşmaktadır.

Buraya ulaşmak için Tiflis'ten başlayan günlük gezilere katılabilir veya oraya otobüsle seyahat edebilir ve yerel halkla iç içe olabilirsiniz. 

David Gareji Manastır Kompleksi
David Gareji Manastır Kompleksi

7. Kayak yapmaya git

Yüksek Kafkas Dağları sayesinde, kış döneminde de Batum turu yapmak isteyenlerin sayısı oldukça yüksek. Kış döneminde Batum'da en popüler tatil yerleri Gudauri, Bakuriani ve Mestia'dır.

Gudauri
Gudauri

8. Gürcistan Ulusal Müzesi'ni ziyaret edin

Tiflis'in en iyi müzelerinden biri olan Gürcistan Ulusal Müzesi'nin, Gürcistan'daki mezarlardan M.Ö. 3 bin yıllara kadar uzanan Hıristiyanlık öncesi altın, gümüş ve değerli taş eserlerinden oluşan bir zenginliği var.

En çarpıcı olanı Colchis'den (Batı Gürcistan) gelen inanılmaz derecede ayrıntılı altın süslemelerdir. En üst katta, Sovyet İşgali Müzesi, Sovyet baskısı ve buna karşı direniş konusunda çok fazla ayrıntıya sahip. 

Ulusal Müze'den bir kare
Ulusal Müze'den bir kare

9. Mtatsminda Parkı

Batum turu sırasında Tiflis'e bakan Mtatsminda Dağı'nın tepesinde, nefes kesen manzarasına sahip ünlü bir eğlence parkı olan Mtatsminda Parkı'nı bulacaksınız. Tiflis'teki en yüksek noktadan şehre bakmak ve Batum seyahati için görülmeye değer.

Parka girmek ücretsizdir.

Mtatsminda Parkı
Mtatsminda Parkı

10. Katskhi Sütunu

Katskhi Sütunu, 7. yüzyılda ülkede ilk inşa edilen küçük bir kilisenin bulunduğu yere işaret ediyor. Bir direğin tepesinde oturan bir zamanlar “Stylites” adlı Hıristiyan grubu tarafından kullanılıyordu.

Bu ilk Hristiyanlar, onları Tanrı'ya daha da yaklaştıracağına inandıklarından, sütunların üzerinde oturup uzun süre geçireceklerinden “sütun rahipleri” olarak biliniyordu.

Katshki

11. Stalin Müzesi'ni ziyaret edin

Stalin'in doğum yeri, Gürcistan'ın Gori kasabasıdır.

Stalin'e saygı duyulduğunun göstergesi olan bu müze, sizi Stalin’in geçmişine götürüyor. Gori’deki ilk yıllarından SSCB’nin önderliğine ve 1953’teki ölümüne kadar Stalin'in hayatını bu müzede yakından görebilirsiniz. 

Stalin Müzesi
Stalin Müzesi

12. Tusheti bölgesini ziyaret edin

Gürcistan'ın kuzeydoğusunda bulunan Tusheti bölgesi, Kafkas Dağları'nın kuzey etekleri boyunca konumlanmıştır.

Gürcistan'da yürüyüşe çıkmak istiyorsanız gidilecek bölge burasıdır. İnanılmaz derecede güzel ve panoramik manzaralara sahiptir ve birçok insan bu bölgede pansiyonda kalmak için köye uzun yürüyüş yapıyor.