Batum: Gürcistan'ın Büyüleyici Sahil Kenti

Batum rehberimizle Gürcistan'ın yemyeşil manzarasını keşfedin

Yayın Tarihi: 05 Ocak 2020Görüntülenme: 7431
sehribatum.jpg

Batum vizesiz gidebileceğiniz en güzel şehirlerden biri. 

Gürcistan Batum'da yapabileceğiniz, görebileceğiniz sayısız seçenek bulunuyor. Peki Batum nerede diye merak ediyorsanız hemen söyleyelim, Karadeniz ve Hazar Denizi arasında uzanan Gürcistan'ın özerk cumhuriyeti Acara'nın başkenti olarak bilinen Karadeniz kıyısındaki liman şehridir. Batum nereye bağlı sorusunun cevabını da bu şekilde vermiş olalım. 

Gürcistan'ın yemyeşil manzarasını Batum turu ile keşfetmeniz mümkün. Sülfürik kaplıcalar ve yumuşak taşlı plajlar, Yunanlılar'ın ve Bizanslılar'ın bu araziden geçtiği zamanlarla aynı eşsiz güzelliği sunuyor. Sokaklarında üzüm asmalarının olduğu, sıcakkanlı insanları, yerel içkileri ile Batum tarihi keşfetmeniz için sizi çağırıyor. 

Batum gezisi sırasında Batum'da ne yenir sorusunu bizzat deneyimleyeceğiniz Gürcü yemek geleneği, konuklarını tereyağlı khachapuri ile ağırlıyor. Batılı konuklar, ülkenin başkenti Tiflis'i giderek artan sayılarıyla ziyaret etmeye gelirken, ülkenin geri kalanı günübirlik Batum turu ile hala keşfedilmeyi bekliyor.

Batum, nefis yiyecek ve şarap, antik ve canlı kültür gibi birçok güzellikle doludur. İster Karadeniz Batum turu ister Trabzon Batum turu olsun bu şehirde keşfedilecek sayısız şey bulunuyor. Ayrıca, son 10 yılda temel altyapı büyük ölçüde iyileşti, İngilizce daha da yayıldı ve Gürcüler kültürlerini açık ve büyük bir sıcakkanlılıkla, tutkuyla paylaşmaya devam ediyor. Batı dünyasının Gürcistan Batum sahilinin sessiz ve lüks kaçışına yetişmesi çok uzun sürmeyecek. İşte Batum'u ziyaret etmeden önce bilmeniz gerekenler:

Batum'a nasıl gidilir dediğinizi ya da Batum'da ne ucuz diye merak ettiğinizi duyar gibiyiz. Batum'a aktarmasız uçuşla gelmek nadir güzellikte manzaralar görmenizi sağlayabilir. Genellikle, evrensel olarak daha uygun fiyatlı uçuşlar İstanbul veya Kiev'de bulunuyor. Trabzon'dan kara yoluyla da geçebileceğiniz Batum şehri Türk vatandaşları için vize ve pasaport istemiyor.

Batum Hakkında

Gürcistan'ın bağımsız bölgesi Acara'nın başkenti ve en kabalık şehirlerinden biri olan Batum'un nüfusu 190.000'dir. Gürcistan'ın en büyük üçüncü şehri olan Batum şehri bir liman kentidir. Batum'a ne zaman gidilir diye araştırıyorsanız eğer Batum'a gitmek için en ideal zaman diye bir şey yoktur çünkü Batum turları yılın her dönemi yapılabilir. Ülkede dört mevsim de ılıman geçer. Yıl içinde Batum hava durumu ortalama sıcaklık 14 derece civarındadır.

batummanzar.jpg

Batum'da Eğlence Hayatı

Batum tatili yapılmasının nedenlerinden biri de Batum geceleri olabilir. Batum eğlence kültürünün hareketli ve gelişmiş olmasıdır. Gürcistan'ın turistik bir şehri olduğu için Batum gece hayatında barlar, kumarhaneler, gece kulüpleri, masaj salonları ve Batum gezginlerine hitap eden birçok eğlence yeri vardır. Batum gece hayatının eğlenceleri Miami ile yarışacak kadar hareketlidir.

Batum'da Gezilecek Yerler

Batum turu sırasında görmeniz gereken sayısız önemli yer mevcut ancak biz görmeden Batum gezisini tamamlamış olmayacağınız en ünlü Batum'da gezilecek yerler listemizi paylaşıyoruz.

1. Gonio Kalesi: Batum şehrinin 15 km güneyinde bulunan Gonio Kalesi Batum turları ile görülmesi gereken yerlerin başında geliyor. Gürcistan'ın Adjara bölgesinde bir Roma suru alanı olan bu kale, MS 1.yüzyıl döneminden kalma. Batum gezginleri bu bölgede denize girdiği için buradaki kaleyi de ziyaret eder.

Gonio Kalesi
Gonio Kalesi

2. Batum Botanik Bahçesi: Şehrin 9 km kuzeyinde bulunan Batum Botanik Bahçe, eski Sovyetler Birliği'nin en büyük botanik bahçelerinden biriydi. Karadeniz kıyısında yer alan Mtsvane Kontskhi olarak adlandırılan bölgededir.

3. Medea Heykeli: Yunan mitolojisindeki Medea'dan esinlenilerek yapılan Medea Heykeli Batum'daki Avrupa Meydanı'nın ortasında bulunur. Heykel şehrin birçok yerinden de görünür.

4. Batum Arkeoloji Müzesi: Llıa Chavchavadzade Caddesi üzerindedir. İçinde 30 bine yakın tarihi eser vardır. Tarih severler Batum turları sırasında burayı gezmelidir.

Batum Botanik Bahçesi
Batum Botanik Bahçesi

5. Batum Nobel Kardeşler Teknoloji Müzesi: Leselidze Caddesi üzerindedir. 2007 yılında kurulan müze 2000 parçanın olduğu bir koleksiyona sahiptir.

6. Batum Fener Kulesi: Liman bölgesini süsler. 1863 yılında Osmanlı döneminde inşa edilmiştir.

7. Ali ve Nino Heykeli: Heykeltraş Tamara Kvesitadze tarafından yaptırılan Ali ve Nino Aşk Heykeli 8 metre uzunluğundadır. Hareketli ve çelik bir heykeldir. Azerbaycanlı yazar Kurban Said'in romanından uyarlanarak bu heykel yapılmıştır. Kavuşamayan iki sevgiliye ithaf edilmiştir.

Ali ve Nino Heykeli
Ali ve Nino Heykeli

8. Batumi Boulevard Parkı: Yeşillikler içindeki bu parkta günün yorgunluğunu atabilirsiniz. Yaz ve bahar aylarında çok hareketli bir yere dönüşür. 

9. Batum Akvaryumu: Batum'da farklı bir geziye çıkmak isterseniz Batum Akvaryumu'nu gezebilirsiniz.

10. Argo Teleferiği: Şehrin manzarasına hakim konumda olan bu teleferiğe binerek değişik bir deneyim yaşayabilirsiniz. 

11. Batum Bulvarı: Kentin nabzının attığı yerdir. 

12. Alfabe Kulesi: Şehirde 130 metre yükseliğindeki en ünlü kuleden biridir. Bu kule ile Gürcü halkının ve dilinin benzersizliği vurgulanır. Binanın ortasında devasa bir gümüş top vardır.

Ayrıca görülmesi gereken diğer önemli yerler:

13. Midia Heykeli
14. Orta Cami
15. Ardagani Gölü

Batum'da Ne Yapılır?

Batum’un rüya gibi iklimi, ziyaretçileri sadece sahilde uzanıyor olsa bile tüm gezginleri dışarıda olabildiğince fazla zaman geçirmeye zorlar. Alternatif olarak, Batum Bulvarı sahil boyunca Batum'da gezilecek yerler arasında bulunuyor. Özellikle öğleden sonra bu bölgede yürüyün ve yoğun bir satranç oyununa kilitlenmiş gururlu, yaşlı Gürcü adamlarla sohbet edin.

batumotel.jpg

Bulvarın sonunda, Azerbaycanlı bir Müslüman olan Ali'nin ünlü hareketli heykelini ve Kurban Said'in yazdığı iddia edilen trajik aşk hikayesine dayanan Gürcü bir prenses olan Nino'yu bulun. Daha sonra Gürcü alfabesi ile dekore edilmiş ve Batum tarzı bir Eyfel Kulesi gibi panoramik şehir manzaraları sunan gök yüksekliğinde bir anıt olan Alfabetik Kulesi'ne tırmanın.

Yürüyüş yaptıkça şehrin hemen kuzeyindeki dik eğimli tepelerde, Karadeniz'in yukarısındaki olağanüstü Batum Botanik Bahçesi üzerinde Batum yerlilerinin yaşadığını görürsünüz. Bambu Ormanı boyunca yürüyün veya aşağıda parlak mavi sulara bakarken sekoya ağaçlarının altında dinlenin.

Eski Kent bölgesinin bir köşesinde, kaldırım boyunca sade, cesur kırmızı sandalyeler ve masalar, Conte'nin minimalist ama empatik dekorunu yansıtıyor. Adı, alanı paylaştığı sanat galerisi olan Contemporary Art Space'ten esinlenilen “çağdaş” anlamına gelir.

Akşamları canlı müzik için Conte'yi ziyaret edin ya da öğleden sonra bir kadeh şarap eşliğinde şehir kaldırımlarında insanları izleyin. Gürcistan para birimi Türk Lirası'na göre fazla yüksek olmadığından rahatça kafelerde de vakit geçirebilirsiniz. 

batum-modern.jpg

Her cumartesi akşamı, galeri yerel bir filozofun dersiyle gösteren bir filme ev sahipliği yapıyor ve gün boyunca çocuklar için çizim dersleri var.

Chacha Time'da bir Chacha Kokteyli Bulun

Chacha adını, özünü oluşturan üzüm posası kelimesinden alır. Tarihsel olarak, chacha yanar. Ziyaretçilerin bir kez denediği ve sonsuza kadar kaçındığı geleneksel bir alkoldür. Ama Zubov’un gözetiminde değil. Rusya'dan Batum'a geçtikten ve Gürcülerle sürekli konuştuktan sonra, chacha'yı test ederek ve içki fabrikalarını araştırdıktan sonra, chacha'nın karmaşıklık ve kalitesinde büyük ölçüde değişebileceğini buldu. Doğal olarak, rafine bir demleme ile - tek başına yudumlayın veya ilk chacha kokteyllerinden birini deneyin.

batumtime.jpg

Ünlü Gürcü Misafirperverliğini Deneyimleyin

Gürcü kültürünün en belirgin yönü şüphesiz Gürcü misafirperverliğidir.

Misafirler Gürcü halkı için kutsaldır. Aynı Türk geleneklerinde olduğu gibi Gürcüler de misafirperver bir halktır. “Gürcistan'da konuk, evin en önemli kişisidir. Gürcüler'in dediği gibi, 'Tanrı'dan bir konuk gelir!'

Acara Acareli Khachapur yiyin

Batum, yerel Müslümanları koruma anlaşması kapsamında Gürcistan'a verilen bir arsa olan Adjara'nın başkentidir. Böylece bölge, mutfağında tam teşhir edilen özerkliğini ve kültürünü korumuştur. En popüler katkılarından biri, erimiş peynir, çiğ yumurta ve tereyağı ile doldurulmuş tekne şeklinde bir gözleme olan Ajarian khachapuri olabilir. Bu yerel yemek çok popüler oldu, Brooklyn'deki bir restoran tüm konseptini bu yemeğe adadı.

batumyemek.jpg

Gürcü pidesi olan Haçapuri Batum yemekleri içinde en ünlü olanlardan biridir. Mutlaka denemelisiniz.

Spa ile Tamamen Rahatlayın

Doğal sülfürik kaplıcaların kendi banyo geleneklerini yarattığı ülkede, Batum gezisindeyken spada zaman geçirmezseniz Batum turu tamamlanmış sayılmayacak. Radisson Blu'daki Fin saunasını düzenli olarak ziyaret edin. Veya Hilton'daki Eforea spasını ziyaret edin ve Vichy ile Gürcü Mısır ve Tuz Ovma'yı deneyin.

aliveriss.jpg

Batum turları sırasında hemen herkes spa ve masaj deneyimini yaşar ve kendisini yeniden doğmuş gibi hisseder.

Batum'dan Ne Alınır?

Batum'dan ne alınır ya da Batum'da alışveriş ucuz mu diye merak ediyorsanız seçeneklerinizin çok olduğunu söyleyelim.

Batum neyi ile meşhur derseniz ahşap el oymacılıkları, el işi ürünler, tekstil gibi eşyalarla ünlüdür. Batum'da alışveriş yapmak isterseniz alışveriş merkezlerini tercih edebilirsiniz. İçki ve tütün mamulleri de Batum alışverişi için değerlendirebilecekleriniz arasındadır. Hediyelik almak ve Batum'dan hatıra kalması için alışveriş yapmak isterseniz sokak ve caddelerdeki dükkanları da gezebilirsiniz.

Batum turu ne kadar diye merak edenleri Gruppal Batum turlarına alalım.