Düşük Bütçeli Paris: Belgrad

Sırbistan'ın güzel başkenti Belgrad'ta ekonomik bir gezintiye çıkıyoruz.

Yayın Tarihi: 28 Kasım 2018Görüntülenme: 5370
belgrad-sava.jpg

Belgrad Sırbistan'ın en bilindik ve en hareketli şehridir.

Vizesiz turlar ile gezip görebileceğiniz Belgrad'ın birbirinden çok farklı iki şehri içinde taşıdığını söylesek yanılmış olmayız. Şehrin bir yerinde çok sessiz, mütevazi ve ekonomik olarak daha alt seviyede bir yaşam sürdürülürken diğer yerinde ise son derece hareketli, eğlence dolu ve dünyaca ünlü markaları bulabileceğiniz bir yaşam tarzı var.

Tarihi binaları, meydanları, kiliseleri ve kalesiyle Belgrad turu için hazırlanın. Başlıyoruz.

Gruppal Balkan turları ile keşfedebileceğiniz ve vizeye gerek olmadan gidebileceğiniz Belgrad şehri, Sırbistan'ın hem en kalabalık şehri hem de Sırbistan'ın başkenti.

Günün her saati canlı ve yaşayan bir kent olan burası, en eski Avrupa yerleşimlerinden de biri aynı zamanda. Belgrad turu yaparken şehrin tarihi havasını fark edecek ve eğer mimari seven bir gezginseniz, gördüğünüz binalara hayran olacaksınız.

Stratejik konumu nedeniyle Belgrad'ın geçmişine dönüp baktığımızda tarihte birçok devlet ve imparatorluk tarafından işgal edildiğini görmekteyiz. Ancak 2006 sonrasında şehir toparlanmış ve Belgrad Sırbistan'ın başkenti ilan edilmesiyle birlikte eğitim, kültür, ekonomi ve bilim alanlarında ön plana çıkmıştır.

Belgrad ismi Sırpça'da 'Beyaz Şehir' anlamına geliyor. Huzurlu yapısı ve aydınlık bir havası olan Belgrad'ın nüfusu da kozmopolit bir yapıya sahiptir.

Belgrad'ta yaşayanların sayısı iki milyon olarak biliniyor. Kartpostalları aratmayacak doğal güzellikleri, parkları, meydanları, nehir kenarındaki eğlence merkezleri ve daha birçok özelliğiyle Belgrad turları mutlaka yapmanız gereken bir rota sunuyor.

belgrad-nehri.jpg

Belgrad nerede diye soranlara söyleyelim Sava ve Tuna nehirlerinin birleştiği yerde konumlanan Belgrad'ın para birimi Sırp Dinarı'dır.

Belgrad'ın resmi dili ise Sırpça'dır.

Belgrad'ta konaklama konusunda çok rahat olabilirsiniz. Hemen her bütçeye uygun bir konaklama alternatifi mevcut. Hostellerden lüks otellere kadar dilediğiniz alternatifi değerlendirebilirsiniz. Gruppal Belgrad turları ile geziyorsanız konaklamayı dert etmenize gerek kalmayacak. Çünkü Belgrad tur paketi içinde yeriniz hazır olacak. 

Belgrad'a gitmek için ideal zaman bahar ve yaz aylarıdır. Ancak kış mevsiminde de Belgrad ayrı bir güzel olur ve nehir manzarasını izleyip gezinizin keyfini çıkarabileceğiniz birçok güzel manzara alanı bulunuyor. Kış mevsiminde 2-5 derece arasında olan sıcaklıklar, yaz döneminde ise 26-28 derecelere kadar çıkar. Belgrad'ın iklimi de tipik Balkanlar iklimi ile aynıdır. 

knez-milova.jpg

Belgrad'a ulaşım konusunda birçok seçeneğiniz olacak.

Belgrad'a nasıl giderim sorusunun cevabında ilki uçakla gitmek olacak. İstanbul - Belgrad arası uçakla 1 saat 40 dakikadır. Trenle yolculuk yapmayı seviyorsanız Belgrad'a trenle de gidebilirsiniz. Sirkeci'den trene binip Bulgaristan üzerinden Sırbistan'a ulaşabilirsiniz. Bunun dışında kendi aracınızla ya da en kolayı Gruppal tur otobüsüyle de Belgrad'a ulaşımı sağlayabilirsiniz.

Belgrad'ta Toplu Taşıma

Çok büyük bir şehir olmayan Belgrad'da tur yaparken saatlerce yürümenize gerek yok.

Şehrin en popüler noktaları yürüme mesafesinde olduğundan 2-3 gün içinde kendinizi yormadan yürüyerek şehrin birçok yerini gezebilirsiniz. Daha fazla vaktiniz varsa ve şehrin her yerini görmek istiyorsanız Belgrad şehir içi ulaşımını sağlayan otobüsleri kullanabilirsiniz. Belgrad'ta taksiler de çok uygundur. Tramvay, otobüs, troleybüs ve minibüs Belgrad şehir gezisi için kullanabileceğiniz diğer şehir içi ulaşım araçlarıdır.

Belgrad Gezilecek Yerler

Kalesi ve Nikola Tesla Müzesi ile ünlü olan Belgrad'ta gezilecek yerler arasında bu iki turistik nokta en başta geliyor. Belgrad gezisi sırasında aslında görmeniz gereken sayısız alternatifiniz bulunuyor. Biz en ünlülerini sizler için sıraladık. :)

  •  Kalemegdan

Belgrad Kalesi olarak da geçen Kalemegdan Kalesi ve Kalemegdan Parkı şehirdeki en popüler yer olmasının dışında Belgrad'ın şehir manzarasını izleyebileceğiniz, Sava ve Danube nehirlerinin manzarasına hayran olacağınız, nehirde giden teknelere bakarken eğlenceli vakitler geçirebileceğiniz bir alan.

Şehrin merkezine yakın olan konumu sayesinde yürüyerek rahatlıkla ulaşabileceğiniz bir yer olan Kale Meydan, savaş döneminde Belgrad'da askeri üs olarak kullanılmış ve düşman buradan gözlem altında tutulmuştur.

kalemegdan.jpg

Belgrad'ın tarihi yerleri arasında olan Kalemegdan, bugün Belgrad halkının yürümek için, spor için geldiği, ailesi ve sevdikleriyle huzurlu vakitler geçirdiği, turistlerin hem gezmek hem de Belgrad hakkında detaylı bir izlenime kavuşmak için geldiği bir alan oluyor.

kalemeydan.jpg

Kalemegdan ücretli mi diye merak ediyorsanız söyleyelim, kaleyi gezmek ücretsiz olduğundan buraya mutlaka uğramalısınız. Burada birçok ünlü isme ait heykeli görebilir, spor alanlarında spor yapabilir, hayvanat bahçesi, çocuk parkı gibi alanlarda vakit geçirebilirsiniz. Parkın içinde bulunan askeri müzeyi gezmek isterseniz giriş ücretini ödedikten sonra gezip görebilirsiniz.

  •  Aziz Sava Katedrali

Dünyadaki en büyük Ortodoks Kilisesi olarak bilinen Aziz Sava Katedrali, Belgrad'ın sembollerinden biridir. Sırp Ortodoks kilisesinin kurucusu olan Aziz Sava adına yapılan ve teknik olarak olmasa da büyüklüğünden ötürü katedral olarak adlandırılan bu kilise Sırp Ortodokslar için önemli bir yere sahiptir.

aziz-sava-katedral.jpg

Dış mimarisiyle Ayasofya'yı andıran Aziz Sava Katedrali'nin konumu şehrin en hareketli yeri olan Slavija Meydanı'na da çok yakın. Bu hayranlık uyandıran mimariyi Terazije Meydanı'ndan da rahatlıkla görebilirsiniz. Katedralin yapımına 1935 yılında başlayıp yakın bir geçmişte tamamlanmıştır.

aziz-sava.jpg

Kilise içindeki onarım çalışmaları devam etmektedir. İçindeki onarım ve tadilatın bitmesi için kilise mimarisinde kullanılacak olan mozaiklerin bitmesi bekleniyor. Sırp Ortodoks Kilisesi'nin 800. kuruluş yılında tamamlanmıştır.

  •  Nikola Tesla Müzesi

Alternatif akımın mucidi ve bir dahi olan Sırp asıllı Nikola Tesla hakkında detaylı bilgiler edineceğiniz, dünyaca ünlü ve bugün bile teknolojinin birçok alanında icadı olan Tesla'nın Müzesi Belgrad'ta gezilecek en önemli yerlerden biridir.

tesla-muzesi.jpg

Tesla'nın yaptığı deneyleri yakından görmek ve bazı icatları bizzat deneyimlemek için burayı mutlaka ziyaret etmelisiniz. Müze içinde gezerken hem bu icatları görecek hem Nikola Tesla'nın hayatını 15 dakikalık kısa bir belgeselde izleme fırsatına erişecek hem de Belgrad Üniversitesi öğrencilerinin size vereceği bilgiler sayesinde önemli anlara tanık olacaksınız.

Bir dönem Nikola Tesla'nın evi bugünse müzesi olan bu binayı görmeden  dönmeyin. 

tesla-muzesi-ici.jpg

1952 yılında kurulan Nikola Tesla Müzesi, bilim adamının kişisel eşyalarını, belgelerini ve önemli eşyalarını barındırıyor. İki katlı yapının giriş katında bu önemli belgeleri ve eşyaları görebilirsiniz. Tesla'nın külleri müzenin içinde bulunan bir camın arkasındadır.

  •  Sırbistan Ulusal Müzesi

Yugoslavya ve Avrupa'daki ressamlara ait eserlerin bulunduğu Sırbistan Ulusal Müzesi, Cumhuriyet Meydanı'ndaki merkezi konumu sayesinde mutlaka uğramanız gereken yerler arasındadır. Müzede Picasso, Gustav, Klimt, Van Gogh, Rubens ve Kandinsky gibi önemli sanatçılara ait tabloları inceleyebilirsiniz.

ulusal-muze.jpg

Ülkenin en eski, en büyük ve en önemli müzesi olan bu yerde geniş bir Avrupa koleksiyonuyla karşılaşacaksınız. 1844 yılında kurulan müzenin içinde 5600'den fazla resim, 8400'den fazla çizim ve toplamda 400 binden fazla eser bulunuyor.

  •  Taş Meydan

Belgrad gezi notları arasına eklenmesi gereken önemli yerlerden biri de Taş Meydan'dır. Şehrin önemli caddelerinin kesişme noktası olan bu alanın taşları şehrin eski binalarının yapım aşamasında kullanıldığı için buraya Taş Meydan denmiştir. Bu meydan içinde St. Mark Kilisesi'nden Sırbistan Radyo-Tv binasına kadar birçok önemli yapı ve yer vardır.

  • St. Mark Kilisesi

Etkileyici bir mimariye sahip olan St. Mark Kilisesi'ni Taş Meydan'da görebilirsiniz. Ortodoks Kilisesi olan bu görkemli mimari, Bizans mimarisini canlandırma amacıyla inşa edilmiştir. İhtişamlı sütunların olduğu kilisenin içinde İmparator Duşhan'ın türbesi bulunuyor.

st-marks-kilisesi.jpg

Sırbistan'daki en büyük kiliselerden biri olan St. Mark Kilisesi'nde her yıl düzenli olarak Fırtına Operasyonu'nun Yıldönümü ayinleri yapılır.

- Belgrad'ın ünlü caddeleri de Belgrad'ta tur yaparken atlanmaması gereken önemli yerlerdir. Bunlar özellikle şehrin kalbi olarak tanımlanan Knez Mihailova Caddesi, Rebuplic Square olarak göreceğiniz Cumhuriyet Caddesi'dir.

Belgrad'ta Ne Yenir?

Balkan yemeklerinin Türk mutfağına benzediğini hemen hepimiz biliyoruz. Belgrad da mutfağımıza yakın yemekler bulabileceğiniz şehirlerden biri oluyor. Dolayısıyla Belgrad yemekleri sizi zorlamayacak. Özellikle börek, çorba ve patatesleri ile etleri hem lezzetli hem de uygun fiyatlarıyla damaklarınıza şölen yaptıracak.

belgrad-yemekleri.jpg

Çok kültürlü bir yapıya sahip olan Sırp kültürü, bu özelliğini yemeklerinde de gösteriyor.

Et tüketiminin önemli olduğu Belgrad mutfağında baharatlar da önemli bir yer tutar. Şehirde yemek fiyatları gayet uygundur. Belgrad'ta yemek yiyebileceğiniz restoranların çoğu, Knez Mihailova, Strahinjica ve Skardarlija caddelerinde bulunuyor.

Bunları mutlaka deneyin

  • Kaymağa benzer bir krema ile servis edilen et yemeği; Kaymak
  • Türk mutfağındaki İnegöl köftesine benzeyen Cevapcici Kebabı
  • Sırp salatası ve riblja çorbası
  • Gulaş yemeği

Belgrad Gece Hayatı

Avrupa'da gece hayatıyla ünlü şehirlerden biri Belgrad'tır.

Çevre ülke ve şehirlerden birçok kişi sadece eğlenmek için Belgrad şehrine gelmektedir. Gecenin geç saatlerine kadar her yaştan insanı görebileceğiniz Belgrad'ta gece hayatı hareketli ve güvenlidir. Şehrin ışıkları, nehir kenarındaki eğlence mekanları ve her çeşit zevke hitap eden eğlence anlayışıyla Belgrad'ta eğlenmek isterseniz sayısız alternatif mevcut.

belgrad-eglence.jpg

Özellikle yaz döneminde şehirdeki eğlenceler hiç bitmez. Kulüpler, barlar, disko ve publar Belgrad eğlencelerinin vazgeçilmez adresidir. Belgrad gece kulüpleri için rezervasyon yaptırmanız gerekebilir. Sava Nehri üzerindeki kulüpler hem seçkin yerler olup hem de şehrin eğlence hayatına yön veren yerlerdir.

Belgrad'ta Alışveriş Yapmak

Belgrad'tan hediyelik eşya almak, alışveriş yapmak ya da sevdiklerinize bir şeyler götürmek istiyorsanız şehrin ünlü caddelerini mutlaka gezmelisiniz. Aleksandra Bulvarı, Knez Mihailova ve Terazije Caddesi Belgrad alışverişi için en iyi seçeneklerdir. Sava Center ve City Passage ise ünlü alışveriş merkezleridir.

belgrad-alisveris.jpg

Vintage tutkunları için birbirinden güzel kıyafetlerin ve eşyaların olduğu Belgrad'ta alışveriş için uygun fiyatlı mağazaları tercih edebilirsiniz. Şehrin ikonik eserlerinin minyatür halini, magnet ve anahtarlıkları alabilirsiniz. Belgrad'taki yerel pazarları da gezebilirsiniz.