Bosna Hersek Hakkında 10 Büyüleyici Gerçek

Sarp dağlarla çevrili ve berrak nehirlerle birbirine bağlanan Bosna Hersek hakkında bilmeniz gerekenler...

Yayın Tarihi: 17 Haziran 2019Görüntülenme: 6957
bosna2.jpg

Bosna Hersek Saraybosna'nın en ünlü şehirlerinden biridir.

Bosna Hersek, sarp dağlarla çevrili ve berrak nehirlerle bağlanmış Balkan bölgesinde yer alan güzel bir ülkedir. Bosna Hersek nerede diye detaylı bilgi vermek gerekirse Güneydoğu Avrupa’da bulunuyor. Doğuda Sırbistan, güneyde Karadağ, kuzey ve batıda ise Hırvatistan ile çevrilidir.

Bosna, 15. yüzyılda Türkler tarafından fethedilmeden önce, Romalılar'dan Gotikler'e, Bizanslılar'a, Slavlara birçok medeniyet tarafından yönetildi. Bölgenin dünya tarihinde büyük bir önemi bulunuyor. I. Dünya Savaşı, Saraybosna’nın Latin Köprüsü yakınındaki Arşidük Franz Ferdinand’ın öldürülmesinden sonra başladı. Bununla birlikte, bu yıl modern Bosna’nın bağımsızlığının çeyrek yüzyılı dolmuş durumda.

Balkanlar'da yer alan bu bölgede çıkacağınız Bosna Hersek turları sırasında Bosna Hersek para birimi olan Bosna Hersek Markı yanınızda bulundurmayı unutmayın. 

Burada, Bosna Hersek hakkında ilginizi çekecek 10 ilginç gerçeği size sunuyoruz. Ayrıca bu bilgiler Bosna Hersek turu yapmanız için de geçerli 10 neden olabilir: 

1. Modern Bosna Devleti Düşündüğünüzden Daha Büyük

Karadağ, 2006 yılında kendi otoritesini kurdu, Kosova 2008 yılında egemenlik iddiasında bulundu ancak Bosna-Hersek 1992 kışında bağımsızlık referandumu düzenleyen ve sonucu sadece 2 gün sonra 3 Mart'ta ilan eden 1992 kışında kendi kaderini tayin etmek için dev bir adım attı.

Sırpların BM tarafından tanınan bir Bosna'ya itirazları, soykırım ve insan hakları ihlalleri 1992-1995 yıllarındaki korkunç Bosna Savaşı'na sebep olan önemli noktalardan biriydi.

2. Bosna 14. Yüzyıl Haritasındaydı

Bir zamanlar, bir Bosna Krallığı vardı. Krallık ile yönetim, 1377'den 1463'e kadar sürdü - bu orta çağ ülkesi Macaristan Kralı'nın otoritesinden kaçtığında başlayıp Osmanlı İmparatorluğu'nun himayesine girdiğinde biten bir dönemdi.

Bu dönem, 1377'den 1391'e kadar taç takan Kral Tvrtko I. idi. Büyük, kılıç tutan bir hükümdar, Bosna’nın topraklarını ve nüfuzunu genişletti ve Herceg Novi’yi kurarak Bosna tarihine iz bıraktı. Bu liman şimdi Karadağ'ın bir parçası ancak muhteşem Kotor Körfezi'nin girişine sabitlenmiş durumda ve görülmeye değer. Saraybosna'nın 150 mil güneyinde yer alıyor.

bosnaa.jpg

3. Hersek Bosna'dan çok daha küçük

İki bölgenin güneyi, karaların sadece yüzde 20'sini oluşturuyor ancak ikonik köprüsü olan Stari Most, 16. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu tarafından inşa edilen Bosna Savaşı'nın sembollerinden biri haline gelen şehir olan Mostar'a ev sahipliği yapıyor.

9 Kasım 1993’te imha edilinceye kadar 427 yıl ayakta kaldı. 10 yıldan uzun bir süre sonra yeniden inşa edildi ve 23 Temmuz 2004’te yeniden kullanıma açıldı. Bu arada Bosna Hersek, ülkenin yüzde 80'ini oluşturuyor ve Saraybosna'ya ev sahipliği yapıyor.

4. Deniz kenarına giden yolu bilir

Adriyatik Denizi'nin doğu sahili, İtalya-Slovenya-Hırvatistan-Karadağ-Arnavutluk-Yunanistan'ı yöneten uluslararası bir koro hattı değil mi? Evet, hemen hemen ama tam olarak değil. Haritaya daha yakından bakın, Bosna'nın da bu kıyı kesimini bu ülkelerle paylaştığını fark edeceksiniz. Orada - hepsi 12 mil - Hırvatistan'ın güneydoğusundaki yükünü, Dubrovnik'in 40 mil kuzey-batısını kesiyor. 

bosna-nehir.jpg

5. Büyük Bir Avrupa Nehrine Ev Sahipliği Yapmaktadır

Mostar'daki Stari Most'un zarif kemerinin altından akan nehir, Neretva Nehri'dir. Balkanlar'ın ana su yollarından biridir ve çoğu - 143 milinin 129'ı - Bosna Hersek'tedir (Son 14 mil Hırvatistan'da).

Nehir, Dinar Alpleri'nden aşağı doğru inerek dört hidroelektrik santrali destekleyecek kadar güçlüdür. Bunlara 1953'te kurulan Konjic'teki Jablanica Barajı da dahildir. Siz de Bosna Hersek gezisi sırasında nehirde oynayabilirsiniz. Aynı zamanda Konjic'te bulunan Neretva Raftingi, konuklarını Neretva'nın akıntıları, girdapları ve Rapids boyunca çekiyor.

Bosna Hersek gezi turları ister uçakla ister otobüsle sizi bekliyor. 

6. Saraybosna Modernitede Fırsatlar

Saraybosna savaşta ciddi şekilde hasar gördü - yalnızca bunun ne anlama geldiğini görebilmek için Mayıs 1992'de alevlerle sarılmış olan Bosna Parlamento Meclisi'nin görüntülerine bakmanız gerekiyor. Ancak, başkent 25 yıl önceki kasvetli günlerden bu yana adeta baştan yaratıldı ve 21. yüzyıla kadar modern bir şekilde geldi.

2006-2008 yılları arasında şehrin merkezindeki Marijin Dvor bölgesi inşa edildi, yeni Saraybosna'nın parlak mavi bir amblemi olarak yükseldi ve tasarımı için selamlandı.

7. Şehir kendi tarihini hatırlatıyor

Bosna'nın başkenti aynı zamanda Avrupa tarihinin en hüzün dolu şehirlerinden birinin de tarihini taşıyordu. Bosna turları ile gezebileceğiniz şehrin altında birçok geçit ve tünel bulunuyor. Saraybosna Savaş Tünel Müzesi de bu yerlerden biri. 

Bosna Hersek turları en ucuz Balkan gezilerinden biridir. Balkan ülkeleri içinde hem sevimli hem de ekonomik bir rota sunan Bosna Hersek turları otobüsle de yapılabildiğinden çok daha uygun fiyatlara gelmektedir. 

bosna-merkez.jpg

8. Bosna şarabı içebilirsiniz

Şarapseverler, Bosna'nın özellikle üzüm bağları ve bağımsız şarap imalathaneleri ile çevrili olan pitoresk bölgesi güneydeki Trebinje kentine gitmelidir. Podrumi Vukoje 1982 bunlardan biri - tüm tur ve tadımlara da açık.

9. Hafta sonu kaçamak yapılabilir uzaklıkta

Bosna Hersek'e ulaşım hemen her ülkeden vardır. Aktarma uçuşları kullanılarak ya da direkt uçuş işe Bosna'ya hafta sonu tur yapılabilir. Sadece iki gün bile şehrin her yerini gezebilir ve keyif dolu bir Balkan tatili yapabilirsiniz. 

bosna-tren.jpg

10. Gruppal ile Bosna'yı Gezmek Paha Biçilemez

Bosna-Hersek'i ayrıntılı olarak görmek istiyorsanız, bunu mümkün kılacak birçok Gruppal Balkan turları paketi bulunuyor. Buradan Balkan turları seçeneklerini inceleyebilirsiniz. 

Saraybosna, Mostar ve Trebinje'ye çağrılan ve Hırvatistan, Karadağ ve Sırbistan'ı da ziyaret eden 12 günlük bir “Balkanlara Yolculuk” turları ile hayatınızın en eğlenceli Balkan yolculuğuna çıkabilir ve seyahatinizi uzmanlar yardımıyla planlamanın keyfini çıkarabilirsiniz.