Budva Rehberi

Karadağ'ın Miami'si Budva'ya gitmeden önce bilmeniz gerekenleri detaylı Budva gezi rehberimizde anlattık.

Yayın Tarihi: 10 Haziran 2023Görüntülenme: 6796
budva-hakkinda-rehber.jpg

Bir zamanlar küçük ve sakin bir sahil kasabası olan Budva, bugün Karadağ turizminin en önemli bir parçası ve en popüler yeridir. Şehir surlarından lüks yatlara, yeni binalara, restoranlara, barlara ve muhteşem eğlencenin sizi beklediği gece kulüplerine kadar Budva turuna çıkmak için sayısız nedeniniz var.

2500 yıldan fazla geçmişe sahip olan Budva'nın tarihi köklü olduğu için Adriyatik kıyısındaki en eski yerleşim yerlerine ev sahipliği yapar.

Budva, plaj tutkunları, heyecan arayanlar ve vizesiz kaçış rotası arayanlar için başlıca tercih edilen bir destinasyondur. Çoğu kişi güzel kumsalları için Budva'ya akın ederken, cesurlar Adriyatik kıyısının muhteşem manzarası için yamaç paraşütü yapabilirler. Bunun yerine, Budva'nın dağlarının ve ormanlarının huzuru, hareketli şehir merkezinden uzaklaşmanızı sağlar.

Detaylı Budva rehberi yazımızı okurken Budva gezisinde görmek istediğiniz yerleri not almayı unutmayın.

Budva Nerededir?

Budva, Karadağ kıyılarının orta kesiminde yer alır. Şehri çevreleyen bölge Budva rivierası olarak adlandırılır ve Karadağ turizminin merkezi konumundadır. Karadağ'ın başkenti Podgorica'ya sadece 100 km uzaklıkta ve Adriyatik Denizi kıyılarında yer alan bu şirin kasaba, parti yapabileceğiniz, gevşeyebileceğiniz ve hatta içinizdeki tarih tutkununu doyurabileceğiniz mükemmel bir yerdir.

Budva'nın resmi dili Karadağcadır. Karadağ kıyılarındaki iklim Akdeniz'dir ve ortalama yaz sıcaklığı 27 °C'dir.

Karadağ'daki en popüler destinasyon olan Budva, bölgedeki diğer şehirler ve Avrupa'nın geri kalanına yakın bir konumdadır. Ne tür bir ulaşım seçerseniz seçin, Budva'nın konumu güzeldir ve her yere yakındır.

Budva'da Gezilecek Yerler

Budva Old Town, zamanınızın çoğunu geçirebileceğiniz yerdir ve yine de tam anlamıyla Budva turu yapmak için burayı görmek yeterli olmaz. Şehir merkezinde bir yarımada üzerinde yer alır. Eski Şehir, Arnavut kaldırımlı dar sokaklardan, ara sokaklardan ve küçük sevimli meydanlardan oluşur.

Budva Kalesi, Eski Kent'in güneyinde ve en göze çarpan kısmında yer almaktadır. Bir zamanlar 12. yüzyıldan kalma Saint Maria de Castello kilisesinin yeriydi. Kalenin tarihi 15. yüzyıla dayanmaktadır ve bugün etkileyici bir kütüphaneye ve farklı yemek tesislerine sahip olan Budva Denizcilik Müzesi'ne ev sahipliği yapar.

old-town-budva.jpg

Kalenin yakınında, Karadağ'daki Romanesk öncesi en eski binalardan biri olan Punta'daki St Maria Kilisesi gibi çok sayıda kilise bulabilirsiniz. Kilise şu anda sanat sergileri ve klasik müzik konserleri için kullanılıyor.

Punta'daki Saint Maria Kilisesi'nin yanında Holy Trinity Kilisesi bulunur. Bu ortodoks kilisesi 1804 yılında tamamlandı ve önünde ünlü yazar ve politikacı Stjepan Mitrov Ljubisa'nın mezarını görebilirsiniz. Bu kilisenin güzel ikonostasisi 19. yüzyıla aittir.

14. yüzyılda yapıldığı sanılan Surp Sava Kilisesi de Kale'nin yakınında bulunuyor. Bu küçük tek nefli kilise bir zamanlar çeşitli ikonalara, fresklere ve heykellere ev sahipliği yaparken, bugün kilise çalışmıyor.

Kalenin kuzeyinde 8. yüzyılda inşa edilen ve 17. yüzyılda yeniden inşa edilen Aziz John Kilisesi yer almaktadır. Burada birçok korunmuş anıt, arşiv ve bir kütüphane görebilirsiniz, ancak en önemlisi 'Punta'daki Madonna' simgesidir. Ünlü Hırvat ressam Ivo Dulcic'in yaptığı cam duvar resmini kaçırmayın.

budva-mimarisi.jpg

2. yüzyıldan kalma Roman Villa kalıntıları, Eski Kent'in tam merkezinde yer almaktadır. Kalıntılar, Roma tarihinin en müreffeh döneminden kalma güzel zemin mozaikleriyle tanınır.

Budva'da Dansçı, şehrin ana sembolü olarak kabul edilir. Eski Kent surlarının hemen dışında deniz kıyısında yer almaktadır. Yöre halkı arasında heykel hakkında pek çok efsane vardır, ancak hepsi heykeli ovmanın iyi şans getirdiği konusunda hemfikirdir.

Mogren Kalesi, Eski Kent'in 1 km batısında, Mogren plajının hemen arkasında yer almaktadır. Kale 19. yüzyılda inşa edilmiş ve iki dünya savaşına katılmıştır. Bugün, Budva Rivierası'nın tüm batı kıyısının harika bir panoramik manzarasını sunuyor. Giriş ücretsizdir.

Bir diğer görülmeye değer manzara ise Balkan Yarımadası'nın en büyük gölü ve Karadağ'daki 5 milli parktan en çok ziyaret edileni olan Skadar Gölü. Virpazar köyü (milli parkın girişi) Budva'ya yaklaşık 40 kilometre uzaklıktadır, bu nedenle günübirlik bir gezi için harika bir yer olacaktır.

San Stefan, Budva'nın yaklaşık 6 kilometre güneydoğusunda bulunan, anakaraya bağlı küçük bir adadır. 15. yüzyıldan kalma villalarıyla bu müstahkem ada köyü, 'Karadağ'ın en çok fotoğrafı çekilen yeri' olarak biliniyor. Bugün, ada lüks bir tatil beldesinin bir parçası ve sadece otelin veya tatil beldesindeki restoranlardan birinin konukları San Stefan'a girebiliyor.

san-stefan.jpg

Budva'da Ne Yenir?

Budva tatili sırasında Budva'daki yerel yemekleri mutlaka denemelisiniz.

Karadağ mutfağı, İtalyan, Macar, Türk ve Orta Avrupa mutfağından etkilendiği için birçok farklı lezzetle karşımıza çıkıyor. Peki Budva'da ne yemeli? İşte en ünlü Budva yemekleri:

  • Priganice, çöreklerin kahvaltı için ideal olan Karadağ versiyonudur. Genellikle bal veya reçel ile servis edilen küçük kızarmış hamur toplarıdır.
  • Burek, peynir, et, ıspanak veya patates ile doldurulmuş bir yufkadır. Bu geleneksel kahvaltı tüm Balkanlar'da popülerdir.
  • Riblja corba bir balık çorbasıdır, aslında daha çok güveçtir, çok basit ama besleyici bir yemektir. Karadağ'ın uzun bir balıkçılık geleneği vardır ve görünüşe göre riblja corba, balıkçıların satamadıkları küçük balıkları tüketmeleri için yaratılmıştır. Aralarından seçim yapabileceğiniz birçok farklı varyasyon var.
  • Bulgar salatası olarak da adlandırılan Shopska salatası, Balkanlar ve Orta Avrupa'da popüler olan bir Bulgar soğuk salatasıdır. Taze domates, salatalık, kırmızı biber, soğan ve beyaz peynirden oluşmaktadır.
montengegro-yemekleri.jpg
  • Deniz ürünleri risotto, siyah risotto, kalamar risotto ve gamberi risotto gibi Karadağ'da deneyebileceğiniz birkaç Akdeniz Risotto çeşidi vardır. En popüler çeşidi siyah risottodur ve ayırt edici siyah rengi mürekkep balığı mürekkebinden gelir.
  • Prsut, İtalyan Prosciutto'suna benzer, pişmemiş olarak servis edilen kuru kürlenmiş jambondur. Karadağ'daki en ünlü prsut, özel aromasıyla Njeguski prsut'tur. Bu incelik genellikle bazı otlar, peynir ve zeytin ile servis edilir.
  • Cevapi, kıymadan yapılan bir tür ızgara yemeğidir. Bu kebap benzeri yemek, tavuktan kuzuya, domuzdan dana ete kadar farklı et türleri ile yapılabilir. Genellikle doğranmış soğan, kaymak (kremalı süt ürünü), ajvar (Balkanlar'da popüler olan biber bazlı çeşni) veya ekşi krema ile servis edilir.

Budva'da Nasıl Eğlenilir?

Budva, Karadağ'ın parti başkenti olarak kabul edilir ve son birkaç yılda şehir, öğrenciler ve genel olarak gençler arasında popüler bir yaz yeri haline geldi. Popüler yerlerin çoğu Eski Kent'te veya gezinti yolunda yer almaktadır. Canlı DJ'lerin ve heyecan verici gece kulüplerinin olduğu doğal plaj partilerinden, harika biraların sunulduğu rahat barlara kadar aradığınız her şeyi Budva'da bulacaksınız!

budva-beach.jpg

Top Hill, şehre hakim bir tepede yer alan bir kulüp. Kulübün geniş bir dans pisti, yüzme havuzu, jakuzi barı ve VIP alanı bulunmaktadır. Burada, popüler elektronik ve Balkan müziği trendleri arasında zevkinize göre bir müzik turu mutlaka bulabilirsiniz.

Açık hava kulübü Trocadero, Slovenska gezinti yolunda yer almaktadır. Burada harika kokteyllerin, Balkan tekno müziğinin ve harika atmosferin tadını çıkarabilirsiniz.

Club Paris, çoğunlukla elektronik müzik dinleyebileceğiniz bir açık hava diskosudur. Kulüp, ortasında Eyfel Kulesi'nin bir kopyası bulunan geniş bir dans pistine sahiptir.

Emporio kulübü, Eski Kent'in surları boyunca yer almaktadır. Kulüp, harika kokteyller ve mükemmel müzik servisiyle tanınır.

Kulüplere gitmek sana göre değilse, neden gecenin tadını rahat bir barda ya da pub'da çıkarmayasınız? Old Fisherman's Pub, gezinti yolunda, Eski Kent duvarlarının yakınında yer almaktadır. Burada güzel teraslardan birinde atmosferin tadını çıkarabilir, lezzetli ve rahat yiyecekler yiyebilir ve harika yerel biraları tadabilirsiniz.

Budva'dan Ne Alınır?

Bazı hediyelik eşyalar ve giysiler Budva alışverişi için ideal olandır çünkü burada büyük alışveriş merkezleri ya da dükkanlar yerine butik mağazalar vardır.

budva-sokaklari.jpg

Budva'daki tek alışveriş merkezi olan TQ Plaza, gezinti yolundan sadece birkaç dakika uzaklıktadır. Burada ünlü giyim ve kozmetik markalarının satıldığı farklı mağazalar bulabilirsiniz.

Mediteranska Caddesi Budva'nın en hareketli caddesidir ve burada İtalya, Sırbistan ve Türkiye'den ithal edilen ürünlerin satıldığı mağazalar da dahil olmak üzere birçok farklı mağaza ve mağaza bulabilirsiniz.

Bazı benzersiz hediyelik eşyalar için Eski Kent'te bulunan Magic Yard Gallery'yi ziyaret edin. Burada çok sayıda yerel sanatçı tarafından yapılan eserleri görebilir ve hatta satın alabilirsiniz.

Yerel bit pazarı kasaba surlarının içinde yer alır, burada eski ordu eşyaları, antikalar ve daha fazlası gibi tarihin eşsiz bir parçasını bulabilirsiniz.

budva-gorunum.jpg

Eski Kent, küçük hediyelik eşya dükkanlarıyla dolu, bu yüzden Budva gezinizi hatırlatacak mükemmel bir şey bulacağınızdan eminiz!

Gruppal Budva Turları

Karadağ'ın güzel şehri Budva'yı profesyonel rehberler eşliğinde keşfetmek ve en uygun fiyatlarla vizesiz Budva tatili yapmak isterseniz Gruppal Budva turlarını incelemenizi öneririz. Budva turu fiyatlarını ve tarihlerini inceledikten sonra kendinize ve bütçenize en uygun turu seçebilirsiniz. Vizesiz tatil seçenekleri arasında hem yakın hem de ekonomik olan Budva turlarını mutlaka incelemelisiniz.