Fas'ın Mavi Şehri Chefchaouen Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Chefchaouen olarak bilinen ünlü “Mavi Şehir”i sadece fotoğraflarda mı gördünüz? Buyrun Şafşavan rehberimize...

Yayın Tarihi: 07 Ocak 2020Görüntülenme: 9478
c9.jpg

Fas deyince akla gelen ilk yerlerden biri Mavi Şehir olarak bilinen Şafşavan yani Chefchaouen'dir. Peki Chefchaouen hakkında ne biliyorsunuz? Chefchaouen'e nasıl gidilir ve Chefchaouen turu için en ideal zaman hangisidir? Hepsinin cevabını ve Chefchaouen ile ilgili tüm detayları yazdık. 

Hazırsanız başlıyoruz...

Şafşavan ya da Fransızcalaştırılmış transliterasyonuyla Chefchaouen Fas'ın kuzeybatısında yer alıyor. Mavi boyalı evleriyle adını duyuran bu sevimli şehir, son yıllarda Fas gezisinin de en popüler duraklarından biri oluyor. Chefchaouen kelime anlamı ise şehrin eteklerine kurulduğu Rif Dağları dik tepeleriyle bir keçinin boynuzlarına benzetilir ve şehir de “çift boynuz” anlamına gelen Chefchaouen olarak isimlendirilir.

1400’lü yıllarda İspanya’dan gelen Araplar ve Yahudiler tarafından kurulan Fas'ın Mavi Şehri olan Chefchaouen turu sırasında toz boyalar, el emeği kilimler, arganlı sabunlar, ahşap eşyalar hepsi rengarenk ve bu renkliliği çok seveceğinize eminiz.

Chefchaouen'e Nasıl Giderim?

Chefchaouen olarak bilinen ünlü “Mavi Şehir” in fotoğraflarını gördünüz ama oraya nasıl ulaşacağınızı bilmiyorsunuz. Fas'a yalnız bir seyahat yapmaktansa tur şirketiyle Fas turlarına katılmak her zaman daha eğlenceli ve güvenlidir.

Fas turlarına eşlik eden uzman rehberler ise size bölgenin tarihini gösterecek, önemini anlatacak, daha önce hiç Fas'a gitmemiş birinin bakış açısıyla, tam olarak Chefchaouen'e nasıl gidileceğini ve neler göreceğinizi öğretecek. Ama önce Chefchaouen'i nasıl telaffuz edeceğinizi fonetik olarak yazarak size yardım edelim. Şimdi tekrarlayın: “şef-şah-ven”.

c1.jpg

Chefchaouen Nerede?

Size bir harita gösterebiliriz ancak bilmeniz gereken şey Şafşafan'ın Riff Dağları'na yerleştirilmiş olması ve herhangi bir havaalanından yaklaşık bir saat uzaklıkta olmasıdır. Bu, oraya gitmek için bir otobüse ya da taksiye binmeniz gerektiği anlamına gelir. Ya da havaalanına yakın bir yere gidip oradan bir otobüs ya da taksiye binebilirsiniz. Bunlarla uğraşmak yerine Gruppal Fas turlarına katılarak kendinizi seyahat uzmanlarına bırakabilirsiniz.

c3.jpg

Chefchaouen Neden Mavi Boyalı?

Chefchaouen’in evlerinin ve binalarının neden canlı mavi renklerle boyanmış olduğuna dair birkaç farklı hikaye var. Birisi eskiden Yahudi bölgesi olduğunu ve bunu ayırt etmek için maviye boyadıklarını söylüyor. Bir diğeri, mavi rengin böcekleri evlerden uzak tuttuğunu söylüyor, ki çok fazla böcek olduğundan bu doğru olabilir. Üçüncüsü, mavinin evleri serin tutmaya yardımcı renkler olduğu söyleniyor bu da Hindistan'ın mavi şehri Jodhpur'da da olan bir durum.

Gerçek sebep ne olursa olsun, yapmaya karar verdiklerine ve buna bağlı kaldıklarına gerçekten birçok gezgin memnun, çünkü bu çok güzel duruyor!

c4.jpg

Chefchaouen için Temel Güvenlik İpuçları

Chefchaouen güvenli mi diye merak ediyorsanız eğer şehir genel olarak oldukça güvenlidir. Burası bir turist kasabası ve oradaki insanlar gelirleri için turistlere güveniyor, ki bu hem iyi hem de kötü. İyi çünkü suç oranlarını düşük tutuyor, ama kötü çünkü herkes sizi acele etmek ve para kazanmak için sürekli bir görevdeymiş gibi gelebilir. Bu nedenle dikkatli olmalı ve tur rehberinizi takip etmelisiniz.

c5.jpg

Çoğunlukla, Fas'ta alışveriş yapmanızı zorlayan satıcılar göreceksiniz. Hayır (ya da daha iyisi, Arapça'da “hayır, teşekkür ederim” anlamına gelen “laa shukran”) derseniz sizi geçerken bırakacaklardır. Ancak, ilginizi çekebileceği veya daha sonra geri döneceğiniz konusunda herhangi bir fikir verirseniz, kelimenin tam anlamıyla sizi rahat bırakırlar.

Fas turu için biraz daha uzun ve kapalı kıyafetler tercih edebilirsiniz. Özellikle kadınların az olduğu bölgelerde bir kadın olarak geziyorsanız giysilerinize özenmelisiniz.

c10.jpg

Gruppal Fas turu seçenekleriyle size ve kendinize en uygun Fas gezisi paketlerini inceleyin, gizemli bir Afrika yolculuğuna en iyi fiyatlarla çıkın.