Duyunca Şaşıracağınız 10 Kapadokya Gerçeği

Dünyanın en ünlü turistik yerlerinden Kapadokya hakkında bilinmeyenler...

Yayın Tarihi: 25 Temmuz 2019Görüntülenme: 7777
kjapkasokd.jpg

Kapadokya hakkında ne biliyorsunuz?

Eşsiz kaya oluşumları ve muhteşem sıcak hava balonları ile ünlü olan Kapadokya'nın dünyaca ünlü doğa harikası manzaraları, Türkiye'nin ve dünyanın en popüler turistik noktalarından biridir. Kapadokya hakkında bilgi versek de yetersiz kalacaktır, çünkü bölge o kadar büyüleyici güzelliklere ev sahipliği yapark ki, ülkemizde hemen herkesin Kapadokya turu yapması gereklidir.

Kapadokya nerede diye soranlara söyleyelim; bölgedeki olağandışı kayalıklar, Orta Anadolu platosundan yükseliyor ve yüzyıllar boyunca eşit derecede büyüleyici bir tarihin izi olarak günümüze kadar ulaşıyor.

Kapadokya hangi ilde derseniz Nevşehir platosu içinde olduğunu da ekleyelim. Kapadokya bölgesi bir zamanlar Hitit İmparatorluğu'nun kalbi olmuş ve daha sonra Hıristiyanlığın en eski filozoflarından bazılarına ev sahipliği yapmıştır.

Günümüzde gerek ülkemizde gerekse dünyadaki en ünlü turistik yerler arasında gösterilen Kapadokya hakkında ne yazılırsa yazılsın gidip yerinde görmeden bölgenin güzelliğini ve ayrıcalığını anlayabilmek mümkün olmuyor. Yeraltı şehirleri, peri bacaları, halı kilim dokuma fabrikaları, seramik atölyeleri, mağara kiliseleri ve daha birçok görülecek noktasıyla Kapadokya turları hemen herkesin yapması gereken bir rotadır.

Kapadokya, günümüzde keşfedilmesi gereken birçok ilginç olguyla birinci sınıf bir turizm merkezidir. İşte Kapadokya ve bölgesi hakkında bilmeniz gereken gerçekler arasında en iyilerden 10 tanesi:

kapadokd.jpg

1. Üç ila dört milyon yıl önce bir dizi volkanik püskürme Orta Anadolu bölgesini kapladı ve şimdi Kapadokya perileri veya “Peri Bacaları” olarak bildiğimiz şeyi oluşturdu.

2. Kapadokya’nın manzarası, sadece Kapadokya hakkında kısa bilgi vermeye bile yetebilir. Bölge volkanik erozyonla oluşmuştur. Kalın kül, tüf adı verilen yumuşak bir kayaya katılaştı ve zamanla tüf kayaları rüzgar ve suyla aşındı ve bugün gördüğümüz ikonik peribacalarını yarattı.

3. Kapadokya'nın yüzölçümü 5.000 kilometrelik bir alana yayılıyor ve 1.000 metrenin üzerinde bir rakama sahip ve üç Anadolu bölgesini (Nevşehir, Keyseri ve Niğde) birleştiriyor.

4. Kapadokya ne demek diye merak ediyorsanız Kapadokya ismi eski zamanlarda bölgenin at sunumu için bilinen “Güzel Atlar Ülkesi” anlamına gelen Farsça kelime Katpaktukya'dan geliyor. Atlar, Nevşehir Kapadokya'nın yerlileri için hala önemlidir ve ziyaretçiler için alternatif bir ulaşım şekli de sunar.

kapkaodk.jpg

5. Kapadokya'da bazıları bir tünel ağı ile bağlı bir dizi yeraltı şehri vardır. Bu yeraltı yerleşimleri yumuşak kayanın esnekliği sayesinde meydana gelmiştir. Birçoğu ziyarete açık ancak bölgedeki arazinin çoğu özel mülkiyettir.

6. Yumuşak Kapadokya kayalarından oyulmuş ve muhtemelen henüz keşfedilmemiş olan birçok kilise var. Bu kiliseler Ortaçağ'a kadar uzanır ve bazı boyalı figürlerin gözlerini nazardan korkan batıl yerli halk tarafından çiztikleri halde yüzlerce yıl boyunca inanılmaz miktarda renk ve ayrıntı tutan güzel boyalı freskler sergiler.

7. Göreme köyü, bölgenin ana turizm merkezi olarak hizmet vermektedir ve aynı zamanda bugün hala yaşayan az sayıdaki Kapadokya'daki yerleşim yerlerinden biridir. Hristiyanlar, Arap işgali sırasında bölgeye saklandıkları için Göreme kasabasına “Burada göremezsiniz” adını verdi. Kapadokya evleri nedeniyle de etkileyici mimari örnekleri sunar. 

8. Göreme Açık Hava Müzesi, bölgedeki en iyi bilinen dini kompleksleri kapsamaktadır. Diğer Kapadokya kayalık bölgelerinin yanı sıra, 1985 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne alındı.

kapkpad.jpg

9. Haftalarca süren Kapadokya Müzik Festivali de dahil olmak üzere, Kapadokya'nın çevresindeki mağaralar ve binalarda müzik ve konserler düzenlenmektedir. Kapadokya'ya ne zaman gidilir diye araştıranlar bu dönemleri dikkate alabilir. 

10. Kapadokya bölgesi büyük bir üzüm üreticisidir ve burada şarap yapımının uzun bir geçmişe sahip olduğuna inanılmaktadır. Ziyaretçilerin ürünleri tadabilecekleri ve son yıllarda bölgedeki şarapların uluslararası ödüller kazandığı çok sayıda şarap tadımı mağazası var. Kapadokya hava durumu nedeniyle de üzüm yetiştiriciliğine elverişlidir. 

Kapadokya'nın bazı bölgelerinde bugün hala yerleşim vardır ve halı almak, dağ bisikleti ile gezintiye çıkmak, yürüyüş yapmak için harika yerler bulunuyor. Kapadokya otelleri de dünyaca ünlüdür. Mağara tarzındaki otelleri özellikle tercih edilir. 

Kapadokya'yı görmenin en iyi yolu, sabahın erken saatlerinde sıcak hava balonu ile uçmak! Gruppal Kapadokya turları ile hayatınızın en güzel anılarını biriktireceğiniz bir yolculuk sizi bekliyor.