Bulup Görebileceğiniz En Detaylı Phuket Rehberi

Tayland'ın en büyük adası Phuket ile ilgili en detaylı gezi rehberi burada, hemen oku!

Yayın Tarihi: 27 Kasım 2018Görüntülenme: 15706
phuket-ada.jpg

Phuket Hakkında

Phuket deyince aklınıza ne geliyor? Phuket Adası, eğlenceleri ve plajlarıyla dünyaca ünlü bir yer! Phuket turu yapmadan önce Phuket gezi rehberimizi okumalısınız. 

Tayland'ın en büyük adası Phuket hakkında merak edilen tüm bilgileri Phuket rehberi ile tek sayfada topladık.

Phuket nerede diye soranlara hemen söyleyelim, Tayland'ın güneybatı sahilinde ve Andaman Denizi'nde yer alan Phuket Adası'nın büyüklüğü Singapur'un büyüklüğü kadardır. 570 kilometrekarelik yüzölçümü ile Tayland'ın en büyük adası olan bu büyülü cennet ada, zengin ve ünlü gezginler için Tayland'taki en popüler tatil seçeneklerinden biridir.

Phuket Adası'nın okunuşu "Pu-ket" şeklinde telaffuz edilerek ve h okunmayarak söylenir. 'Tepe' anlamına gelen ve kökeni Malay dilinden türetilen Phuket isminin anlamı budur. Denizden yüksekte ve zümrüt renkli manzara anlamı da taşır. Phuket'in eski ismi ise Thalang'tır. Kelimenin tam anlamıyla Thalang 'Pelerin' demektir.

Adanın % 70'i dağlarla kaplıdır. Adanın içinde kendine ait bir havalimanı vardır.

Phuket'in para birimi Tayland Bahtı'dır ve Phuket nüfusunun çoğunluğu Budist'tir.

Phuket'in ana gelir kaynağı turizmdir ancak adadaki diğer gelir kaynakları aynı zamanda lateks, ananas, dondurulmuş balık, kaju ve hurma yağıdır. Aynı zamanda Tayland, dünyadaki en büyük kauçuk üreticisidir.

Phuket Town
Phuket Town

Phuket'in sembolü Thao Thep Kasatri ve Thao Sri Sunthon Heroines Anıtları'dır.

Hint  Okyanusu'nda 2004 yılında gerçekleşen deprem sonrasında oluşan tsunami ile yerle bir olan Phuket, kısa bir süre içinde kendini yeniledi ve dünyanın en ünlü tatil yerleri arasına girmeyi başardı. Dolayısıyla Phuket turları sırasında gördüğünüz hemen her şey yenidir.

Phuket hava durumu nedeniyle de yıl boyu gidilebilecek yerlerdendir. Phuket'te iklim sıcaklıkları yıl boyu 21 ile 34 derece arasında değişir. Adayı her gün en az 35 bin turist ziyaret eder.

phuket-denizi.jpg

Phuket'te Ne Yapılır?

Phuket Plajları

Sadece Hollywood filmlerinde görülecek kadar güzellikte nefes kesici manzaralara sahip olan Phuket'teki tapınakları gezmek, bol bol denize girmek, çevresindeki adaları keşfetmek, balık tutmak, bisiklete binmek, kaya tırmanışı yapmak, kano ve şnorkelle dalış yapmak, at sırtında ya da fil sırtında gezmek gibi birçok aktivite bulunuyor. Dilerseniz Phuket'teki plajlar ile başlayalım.

Bangtao Plajı'ndan bir kare...
Bangtao Plajı'ndan bir kare...

Phuket'in sahilleri dünyaca ünlüdür ve birçok filme konu olmuştur. En güzel Phuket kumsalları ise adanın batı kısmında yer alır ve bunlar; Patong, Karon, Kata, Kamala ve Bangtao'dur.

Kamala Plajı'na uzaktan bakış...
Kamala Plajı'na uzaktan bakış...

Phuket tatili yapanlar arasında adanın kuzeyini daha çok beğenenler de oluyor.

Karon Plajı'nın güzelliği görülmeye değer...
Karon Plajı'nın güzelliği görülmeye değer...

Buradaki ünlü sahilleri ise Naithon, Maikhao ve Haad Sai Kaew'dir. Adanın doğu kısmı, kuzeyde mangrov ve güneydeki kayalıklarla kaplıdır.

Kata Plajı'ndaki tekneler...
Kata Plajı'ndaki tekneler...

Bu bölgelerde de gizli plajlar bulunur. Bunlardan bazıları Laem Ka gibi yerlerdir.

Patong Plajı'nda insanlar...
Patong Plajı'nda insanlar...

Phuket'in Merkezi Yerleri

Phuket'in merkezi yeri Phuket şehri olarak geçen bölgedir, yerel halk buraya Phuket kasabası da demektedir. Adanın ikinci büyük şehri ise Patong Plajı ve çevresidir. Patong, turizmin ana merkezidir ve dünyanın dört bir yanından gelen ziyaretçileri kendisine çeker. Phuket'in başkenti ise yine aynı isimdeki Phuket kentidir.

Patong'da gezginler ve tatilciler için hemen her şey vardır.

Dünya çapında ünlü dalış yapılacak yerler, egzotik gece hayatı, gündüzleri parıldayan beyazlıkta kumsalları, sörf yapabileceğiniz sahiller ve daha birçok şey... Phuket'te tatil yapmayı unutulmaz kılacak her şeyi burada bulabilirsiniz.

Phuket'e yukarıdan bakış
Phuket'e yukarıdan bakış

Phuket'te Gece Hayatı

Phuket'te gece eğlenceleri eşsizdir. Hatta öyle ki, sadece Phuket'teki gece hayatı için bile Phuket turu yapanlar vardır. Özellikle plajlar ve plaj çevrelerindeki eğlence merkezleri gezginler ve tatilciler tarafından tercih edilmektedir. Bu yerler arasında Patong Plajı, Kata Plajı ve Karon Plajı bulunuyor. Phuket'te eğlence konusunda birçok seçeneceğiniz mevcut.

phuket-gece.jpg

Phuket kumsalları içinde hemen hepsinin kendine özel bir gece eğlencesi olmakta. Özellikle Soi Bangla Adası eğlence için en aktif olan yerlerden. Go Go barlar, gece kulüpleri, her türden ve zevke uygun bir eğlence merkezi Phuket'te eğlenmek isteyenler için değişik seçenekler sunuyor.

Phuket'te Gezilecek Yerler

Tayland'ın güzellikleriyle ünlü adası Phuket'te ne yapılır dediğinizi duyar gibiyiz.

Phuket'te gezilecek yerler listenize almanız gereken birçok doğal ve tarihi noktalar bulunuyor. Özellikle Phuket'in en yüksek noktası olan muhteşem Patong ve Chalong manzarasına sahip Radar Tepesi'ne çıkmalısınız. Buradan adayı izlemeye doyamayacaksınız. Hemen ardından diğer ünlü tepeleri olan Big Buddha, Kao Rang ve Karon Viewpoint de Phuket gezi rehberine alıp tırmanabileceğiniz yüksek yerler arasında bulunuyor.

Karon Manzara İzleme Noktası
Karon Manzara İzleme Noktası

Phuket'te tapınaklar arasında en çok ziyaretçi alan yer Wat Chalong'tur ve çok güzel bir manzaraya sahiptir. Havalimanı yolu üzerinde bulunan Heroine Anıtı da Phuket gezisi için görülmesi gereken yerlerdir. Hayranlık uyandıran mimarileri, harabeleri ve restore edilen binalarıyla Phuket'te gezi yerleri arasında göreceğiniz yerel bölgeler sizi etkileyecek.

Phuket'te günbatımı...
Phuket'te günbatımı...

Phuket'te günbatımını izleyebileceğiniz en güzel yer, Laem Phromthep Viewpoint adındaki noktadır.

Tom Yum Koong Çorbası
Tom Yum Koong Çorbası

Phuket'te Yemek

Dünyaca ünlü Tayland yemekleri Phuket deneyiminizin en önemli anlarını oluşturacak. Phuket'teki yerel restoranlar, sahil kenarında bulunan mekanlarda yiyebileceğiniz damağınıza uygun yemekler ve çorbalar bulabilecekleriniz arasında. Phuket yemekleri genellikle baharatlıdır.

Phuket'te ne yenir sorusunun cevabında baharatlı menüler yoğunlukta olacak. 

Tom Ka Kai Çrobası
Tom Ka Kai Çrobası

Burada tatmanız gereken lezzetler ise; baharatlı ve ekşi karides çorbası olan Tom Yum Koong, hindistan cevizi sütü ile yapılan tavuk çorbası Tom Ka Kai, yeşil papaya salatası Som Tam, balık köftesi olan Hor Mok, erişte çorbası Kuay Tiew, Pad Thai ve birçok Phuket yemeği bulunuyor.

Bonus

Phuket Hakkında Bunları Unutma

İki köprüyle Tayland anakarasına bağlanan Phuket dünyanın en kalabalık 20 ülkesi içinde olan 69.5 milyonluk nüfusuyla Tayland adaları arasında en büyük olanıdır.

Phuket'in nüfusu kayıtlarda 360.905 kişi olarak görünse de burada 600 binden fazla insan yaşıyor. Phuket'te yaşayanlar çoğunlukla göçmen işçiler, uluslar arası göçmenler, uzun süre burada bulunan turistler ve yılın bir döneminde orada tatil yapan insanlardır.

Phuket Town, adanın en büyük yeri ve ekonomik merkezidir.

phuket-dalis.jpg

Phuket'te dalış yapmak için en iyi yerler adanın güneyinde bulunan Similan ve Phi Phi Adaları oluyor.

James Bond Adası
James Bond Adası

Phang Nga Bay'daki Koh Tapu Adası bu bölgede çekilen James Bond filmi sonrasında yeniden isimlendirildi ve adaya James Bond Adası denmeye başlandı. Bu bölgedeki körfez, zümrüt yeşili suyun içinden çıkan kireçtaşı kayalıkları ile ünlüdür ve tatil sezonunda burada onlarca gezi teknesi görebilirsiniz.

Phuket'te 9 tane dere bulunuyor ancak büyük nehirleri burada göremezsiniz.

Patong kelime anlamı olarak 'muz yapraklarıyla dolu orman" anlamını taşıyor ve Patong Plajı, Phuket'te alışveriş yapacaklar için ucuz alışveriş noktaları barındırıyor.

Wat Chalong
Wat Chalong

Phuket'te sıcaklık değerlerinin en yüksek olduğu aylar Mart - Nisan - Mayıs aylarıdır. Yıl boyunca sıcak ve nemli olan ada Mayıs - Ekim ayları arasında muson yağmurlarına maruz kalır. Kasım - Şubat arası ise ılık ve serin geçer.