Finlandiya Hakkında Bilmediğiniz 10 Büyüleyici Şey

Finlandiya hakkında ne biliyorsunuz?

Yayın Tarihi: 20 Ağustos 2019Görüntülenme: 5186
finlandd.jpg

Finlandiya'nın ne kadar büyük bir ülke olduğuna dair hiç şüphemiz yok.

Finlandiya'nın yüzölçümü 338.424 km² ve Finlandiya Batı Avrupa'nın en büyük altıncı ülkesidir (Fransa, İspanya, İsveç, Norveç ve Almanya'dan hemen sonra). Finlandiya hakkında ne biliyorsunuz?

Finlandiya ya da resmî adıyla Finlandiya Cumhuriyeti, Kuzey Avrupa bölgesinde Baltık Denizi kıyısında bir Kuzey Avrupa ülkesi oluyor. Finlandiya nerede diye merak edenlere İskandinavya yarımadasında olduğunu söyleyelim. Finlandiya'nın başkenti Helsinki'dir.

Ülkenin doğusunda Rusya, kuzeyinde Norveç ve batısında İsveç bulunuyor.

2017 sayımına göre 5,503 milyon kişi olan Finlandiya'nın nüfusu, doğası, tarihi ve geçmişi ile ilgili öğrenince şaşıracağınız 10 bilgiyi yazdık.

1. Finlandiya önceden Rusya'ya bağlıydı

Finlandiya'nın geçmişi biraz karmaşık gelebilir. Örneğin, 1809-1917 yılları arasında “Finlandiya'nın Büyük Dükalığı” - Rusya İmparatorluğu içinde “özerk” bir varlıktı. Bu dönem 6 Aralık 1917 - 100 yıl önce sona erdi - milliyetçiliğin yükselen gelgitinin kırılmasıyla Finlandiya Parlamentosu, Ekim Devrimi'nin ardından sınırda ortaya çıkan güç boşluğundan yararlanarak bağımsızlığını ilan etti. Yeni Bolşevik Rusya 4 Ocak 1918'de Finlandiya özgürlüğünü tanıdı.

helsinki.jpg

2. Ayrıca İsveçli de sayılırlar

Finlandiya'nın tarihine baktığımızda Orta Çağların çoğunu İsveç tahtına bağlı olarak geçirdiklerini görebiliriz. Bu dönemin 1150 yılları ile 1249 yılları arasında olduğu tahmin ediliyor (Rusya'nın ele geçirilmesine kadar).

Bu dönemin kalıntıları muhtemelen Finlandiya'nın en eski kenti olan Turku'da görülebilir ve bu bölge, yaklaşık 1280'de gelen komşular tarafından inşa edilen bir kaleye ev sahipliği yapmaktadır. Finlandiya turu yaparak burayı siz de görebilirsiniz.

3. Şimdiye kadarki en kısa ömürlü monarşilerden birine sahipti

Yüzyıllarını İsveç Kralı ve Rusya Çarı'nın gözetimi altında bırakan Fin monarşisinin tarihi üç aydan az. Hessen Frederick-Charles 9 Ekim 1918'de “atandı” fakat daha sonra Almanya Birinci Dünya Savaşı'nı kaybetti, kendi monarşisini terk etti ve cüppeli Alman mangaları artık moda değildi.

Frederick-Charles, 14 Aralık 1918'de görkemli 67 günlük saltanattan sonra istifa etti. Bu, bir müzeye gidip “Finlandiya Kralı'nın tacı” nı - hiç bulunmayan, müze sergisi olarak yaratılmış bir şeyin “kopyası” görebileceğiniz gerçeğini daha da garip hale getiriyor. Finlandiya Laponyası'nın kuzeyindeki Kemi kentindeki Gemstone Galerisi'nde sergilenmektedir (visitkemi.fi/en/gemstone-gallery).

helsikii.jpg

4. Hala Rusya’ya çok yakın

Finlandiya'nın doğusundaki halk hala Rusyalı sayılabilir. Finlandiya ve Rusya arasındaki sınır, çok sayıda ıssız ormanı kuzeye doğru kesen, toplamda 833 mil olan Avrupa'nın en uzun sınırlarından biridir. Ayrıca Karelya'nın geleneksel bölgesini ikiye bölüyor (1940’dan bu yana olduğu gibi, Finlandiya ile Sovyetler Birliği arasındaki “Kış Savaşı” nın Moskova’nın Fin topraklarının ne olduğu hakkında oldukça büyük bir parça yakaladığını görmesiyle aynı zamanda bir uçurum da yaratıyor).

Sınırsız bir kış güzelliği ve buz gibi alanlar istiyorsanız, Laponya'ya ilgi çekici bir alternatif. Donmuş Pielinen Gölü'nün kenarında gösteri ayakkabılarına gidebileceğiniz Koli Milli Parkı (koli.fi/en), bölgenin güzelliğinin sadece bir örneği. Sırf bu nedenle bile Finlandiya turu yapmalısınız.

noell.jpg

5. Noel Baba ile tanışma imkanı

Finlandiya deyince akla hep Noel Baba nam-ı diğer Santa Claus geliyor. Gruppal Finlandiya turları ile Santa Clause köyüne geziler düzenleniyor ve eğer çocuğunuz varsa buraya kadar gelmişken mutlaka Noel Baba Köyü turlarına katılmanız gerekiyor.

1985'ten beri faaliyette olan devasa bir tema parkı olan Santa Claus Köyü bugün Noel Baba efsanesini çocukların gözünde gerçeğe uyarlıyor ve dilerseniz daha da öteye gidip Kuzey Ostrobothnia bölgesindeki Rus sınırına 10 mil mesafedeki Vuotunki köyünde mevcut olan St-Nick ile evde Noel Baba deneyimi yaşayabilirsiniz. Burada çocuklar dört saatini Noel Baba ile kır evinde buluşarak geçirebilir ve Bayan Claus ile kurabiye pişirebilirler.

katedral.jpg

6. Helsinki dünyanın en güzel katedrallerinden birine sahip

Tuomiokirkko (helsinkicathedral.fi) - beyazın neoklasik bir harikası, Fin başkentinin kalbinde yer alan yeşil kubbelerle kaplı büyüleyici güzellikte bir katedraldir.

1830-1852 yılları arasında inşa edilen Tuomiokirkko Katedrali, Senaatintori (Senato) Meydanı'nın üstünde yükseliyor. Finlandiya gezi rehberi listenize burayı da eklemelisiniz.

7. Şaşırtıcı derecede iyi plajlar var

Finlandiya ile ilgili bilgiler arasında muhtemelen çok az yerde göreceğiniz bir bilgi de Finlandiya plajları hakkında olacak. Bir liman şehri olan Helsinki'de etrafa bakın ve Baltık tarafında çok sayıda kum şeridi olduğunu görün. Bunlardan biri Aurinkolahti'de 10 mil doğuda bulunuyor.

finplaj.jpg

8. Batı Avrupa'nın en büyük ikinci gölüne ev sahipliği yapmaktadır.

Finlandiya'daki göllerin sayısı oldukça fazla. Batı Avrupa'nın en büyüğü olmasa bile ikinci en büyük gölü Finlandiya'da yer alıyor. Tabii ki birincisi İsveç'teki Vanern Gölü.

Yüzölçümündeki 1.700 mil kare alanda, Saimaa Gölü oldukça büyük - kesinlikle Fin manzarasına işaret eden 188.000 gölün en büyüğü. Burada nesli tükenmekte olan tatlı su hayvanlarından birini gördüğünüzde kendinizi şanslı hissedebilirsiniz. Buraya Helsinki'nin 140 mil doğusundaki küçük Lappeenranta kenti üzerinden ulaşılabilir.

huskyy.jpg

9. Lenin'i seven bir şehir var

Finlandiya’nın üçüncü en büyük şehri Tampere, eski bir işçi salonu olan Puistotorni'de bulunan Vladimir Lenin'in hayatının ve çalışmalarını yani Lenin Museo'yu (lenin.fi) ziyaret edebilirsiniz.

Lenin Müzesi, Doğu Bloğu'nun dağılmasından bu yana tonunu biraz değiştirdi ve şimdi Vlad'ı ve onun devrim yaratan yollarını biraz daha eleştiriyor - ama yine de 1905 ile 1907 yılları arasında bu şehirde yaşayan Lenin'in hayatına bir ışık tutuyor.

10. Finlandiya'da zaman yolculuğu yapabilirsiniz

Finlandiya ve İsveç arasındaki sınır aynı zamanda bir zaman dilimini işaret ediyor. Finlandiya, İsveç'in Greenwich Ortalama Saati'nden iki saat ileride. Bu sınırı doğudan batıya atlarsanız, yaşamınızın 60 dakikasını “yeniden kazanırsınız” - yeni yılda iki kez 31 yılbaşını kutlayabilirsiniz.

Finlandiya'da iki kez yılbaşını kutlamak için gideceğiniz yer; Fin Laponyası'nda bulunan ve Munio Nehri kıyısındaki İsveçli Karesuando ve onun karşısındaki bir köy olan Karesuvanto arasındadır. İkisi arasındaki köprüden geçin ve iki kez yeni yıla girin.