Gökçeada Hakkında Bilmeniz Gereken 13 Şey

Türkiye'nin en batısı ve en büyük adası Gökçeada hakkında bilinmesi gerekenler

Yayın Tarihi: 28 Nisan 2019Görüntülenme: 14938
tepekoy-gokceada.jpg

Gökçeada eski adıyla İmroz Türkiye'nin en büyük adası ve en batısında bulunan adalarımızdan biridir. 

Ege turları kapsamında her yıl yüzlerce kişi Bozcaada ve Gökçeada'ya gidiyor. Bozcaada ile Gökçeada arasındaki fark yalnızca mesafe değil aynı zamanda birçok özellikleri nedeniyle birbirinden ayrılıyorlar. Gökçeada nerede diye soranlara söyleyelim, Çanakkale Boğazı’nın kuzeybatısında, Gelibolu Yarımadasına 11 mil uzaklıkta yer alıyor.

Gökçeada hem çok daha büyük, Bozcaada'ya göre köyleri ve gezilecek yerleri fazla, içinde bir volkanik dağ ve her ne kadar şu an kullanılmıyor olsa da havalimanı bile mevcut!

Güneşin en güzel battığı yer Gökçeada hakkında bilgi arayanlar doğru yerde! Eski adı İmroz (Bazı kaynaklarda Imbros olarak geçer) olan bu güzel adanın o kadar doğal yerleri var ki, şelalerinden anıt mezarlara, mağaralarından volkanik dağına Gökçeada turunu bu yaz kaçınılmaz kılan güzellikleri sıralıyoruz.

Gruppal Gökçeada Bozcaada turları ile Türkiye'nin en büyük adası olan bu doğa harikası adayı keşfedebilir, uygun fiyatlarla unutulmaz bir tur yapabilirsiniz. Hazırsanız başlıyoruz:

1. Türkiye'nin en büyük adası olarak adlandırılan Gökçeada'nın yüzölçümü alan bakımından 287 km2'dir.

2. Ege Denizi'nin kuzeyinde yer alan Gökçeada'ya ulaşım yaz döneminde Çanakkale'den hızlı feribotlar ile kış döneminde ise sadece Eceabat ilindeki Kabatepe Limanı'ndan sağlanmaktadır.

Gökçeada'nın en büyük köylerinden: Dereköy
Gökçeada'nın en büyük köylerinden: Dereköy

3. Homeros'un İlyada Destanı'nda Gökçeada, denizlerin tanrısı olan Poseidon'un Adası olarak bilinir ve adanın eski ismi olan Imroz'un kelime anlamı da 'Yüce Ana Tanrıça' anlamına gelen Imaura kelimesinden türetildiği düşünülür.

4. Gökçeada ile ilgili bilmeniz gereken en önemli şeylerden biri adanın % 80'inin engebeli ve dağlı bir yapıda olduğudur. Yani adada yollar dik ve yokuşlu olurken dağların sayısı da fazladır.

Eski Bademli Köyünden Yunan Adası Semadirek
Eski Bademli Köyünden Yunan Adası Semadirek

5. Gökçeada'da yerli ve yabancı birçok tatilseverin geldiği Gökçeada Sörf Okulu bulunuyor. Gökçeada'da tatil yaparken sörf eğitimi de alabilirsiniz.

6. Türkiye'nin ilk ve tek sualtı milli parkı Gökçeada'da bulunuyor. Burada dalış yaparak binlerce çeşit deniz canlısını görebilirsiniz.

7. Gökçeada'daki plajlar da oldukça bakir ve doğal güzelliklerini korumayı başarabilmiştir. Bunlar Yıldızkoyu, Aydınlık Plajı, Yuvalı Plajı, Laz Koyu ve Kefaloz'dur. Gökçeada plajları ile de son yıllarda tercih edilen yazlık yerlerden biridir. 

gokceada-kalekoy.jpg

8. Türkiye'deki sakin şehirler arasında olan Gökçeada cittaslow özelliğiyle de zamanın durduğu yerdir diyebiliriz. 2016'da ülkemizin sakin şehirleri arasına girmeyi başaran Gökçeada huzur ve doğa ile iç içe bir tatil yapmak isteyenlerin de vazgeçilmez adresi olacak.

9. Toplamda 10 köyü olan ve Çanakkale'ye bağlı bir ilçe olarak görünen Gökçeada'da şarap ve zeytinyağının en güzel ve en doğal halini bulabilirsiniz.

10. Adada çamuru şifalı gelen ve peeling etkisi yapan bir Tuz Gölü bulunuyor. Burada cildinizi yenileyebilirsiniz.

Volkanik Dağ (Solda) & Gökçeada Barajı (Sağda)
Volkanik Dağ (Solda) & Gökçeada Barajı (Sağda)

11. Gökçeada'da gezilecek yerler arasında en ilginç noktalardan Marmaros Şelalesi, Peynir Kayalıkları ve Rum köylerini görmeden sakın dönmeyin.

12. Maceraseverler Gökçeada'da tatil yapmayı çok seviyor çünkü burada yamaç paraşütü, trekking ve safari gibi spor keyfini sonuna kadar yaşayacağınız birçok aktivite imkanı mevcut.

13. Gökçeada Dibek Kahvesi ile ünlüdür. Gökçeada gezisi yaparken Dibek Kahvesi içmeyi sakın unutmayın!

Keçileriyle Meşhur Gökçeada'da Hayvan Dostlar
Keçileriyle Meşhur Gökçeada'da Hayvan Dostlar

BONUS: Gökçeada turları ile adanın en popüler köyleri olan Bademli, Zeytinliköy, Tepeköy ve Dereköy keşfetmeniz gereken rotalardan birkaçıdır.

Adada uzun süre kalmayı düşünenler ise adadaki ufak tepe ve dağlara tırmanabilirler. Özellikle Kesikbaş Tepesi'ne tırmanmanızı öneririz. Burada tepenin zirve noktasında ufak bir kilise bulunuyor. Bu kiliseye gidip hem adanın eşsiz manzarasını görebilir hem de eşsiz bir deneyim yaşayabilirsiniz.

Kaleköy Tepesinden Gün Batımı
Kaleköy Tepesinden Gün Batımı

Kaleköy'de gün batımı ile ünlü olan Gökçeada'nın bu köyünden de Yunan Adası Semadirek'in benzersiz güzellikteki görüntüsüne hayran olacağınıza eminiz. Gruppal Gökçeada turları ile ülkemizin en güzel tatil yerlerinden olan bu destinasyonu 2019 gezi planlarınıza eklemenizi öneriyoruz.