Günümüze Kadar Yıkılmadan Gelebilmiş 24 Taş Köprü

İşte Türkiye'nin köprüleri arasında önemli bir yeri olan tarihi kemerli taş köprüleri...

Yayın Tarihi: 16 Ocak 2021Görüntülenme: 7950
haberic.jpg

Ülkemizin birçok şehrinde yüzyıllardan beri ayakta kalabilmiş onlarca tarihi köprü var. Peki Türkiye'nin köprüleri arasında kemerli taş köprüler listesinde birbirinden güzel mimari şekilleriyle mutlaka görmeniz gereken köprüler olduğunu biliyor muydunuz?

Kimisi restorasyon desteği alarak kimisi olduğu gibi ayakta kalan tarihi kemerli taş köprüleri sıraladık.

İşte Türkiye'nin köprüleri arasında önemli bir yeri olan tarihi kemerli taş köprüleri...

1. Cendere Köprüsü, Adıyaman

cenderekopru.jpg

Cendere Çayı üzerinde görebileceğiniz ve günümüze kadar ayakta kalabilen dünyanın kullanılan eski tarihi köprülerinden biri Adıyaman'daki Cendere Köprüsü'dür.

Köprünün üzerinde Latince bir yazıt bulunuyor ve burada köprünün Roma İmparatoru Septimius Severus (193-211) karısı ve oğulları adına yaptırıldığı yazıyor.

2. Kırkgöz Kemeri, Antalya

kirkgozkemeeri.jpg

Roma döneminde ismi Limyra Köprüsü olan Antalya'daki Kırkgöz Kemeri, dünyanın en eski kemerli köprüleri arasındadır. Finike'deki Hasyurt Belediyesi'ne bağlı beldede olan köprü, antik bir Likya kenti olan Limyra'da Alakır Çayı üstündedir.

3. Misis Köprüsü, Adana

misiskopru.jpg

Ceyhan Nehri üstünde bulunan Misis Köprüsü'nü, Misis beldesinde görebilirsiniz. 4. yüzyılda Roma İmparatoru II.Flavius Julius Costantinus tarafından yaptırılan Misis Köprüsü, tarihi bir köprüdür.

4. Taşköprü, Adana

taskopruadana.jpg

Adana'nın simgesi olan Taşköprü Seyhan Nehri üzerindeki en eski köprülerden biridir. Adana (Seyhan) ve Karşıyaka (Yüreğir) bölgelerini birleştiren Taşköprü Roma döneminden günümüze gelmiştir.

5. Justinianos Köprüsü, Adapazarı

justinianoskoprusu.jpg

Bölge halkının Beşköprü olarak adlandırdığı Adapazarı'ndaki Justinianos Köprüsü'nun tarihi Geç Roma Dönemi'ne kadar uzanıyor. Konstaninopolis ile imparatorluğun doğu vilayetleri arasındaki ulaşımı kolaylaştırmak için yaptırılan Justinianos Köprüsü Türkiye'deki tarihi köprüler listesinde önemli bir yerdedir.

6. Palu Köprüsü, Elazığ

palukopru.jpg

Elazığ'ın Murat Nehri üstünde ve tarihi bin yüz yıl öncesine dayanan Palu Köprüsü tarihi İpek Yolu üzerinde olduğundan önemli bir taş köprüdür.

7. Çobançeşme Köprüsü, İstanbul

cobancesmekopru.jpg

İstanbullular'ın mutlaka gördüğü tarihi köprülerden biri Çobançeşme Köprüsü'dür. Silivri-Topkapı yolundaki Halkalı Deresi üzerinde bulunan Çobançeşme Köprüsü’nün tarihi 4.yüzyıla kadar uzanıyor. 1972 yılından sonra restore edilmiştir.

8. Abdal Köprüsü, Bursa

abdalkopru.jpg

Bursa'daki Nilüfer Çayı üzerinde olan Abdal Köprüsü iki mahalleyi birbirine bağlıyor. Acemler Köprüsü olarak da bilinen bu taş köprü Abdal Çelebi isimli bir tüccarın 1669 tarihinde yaptırdığı köprüdür.

9. Babaeski Köprüsü, Kırklareli

babaeskii.jpg

Kırklareli Babaeski köyünde bulunan Babaeski Köprüsü de ülkemizin tarihi taş köprülerinden biridir. IV. Murat zamanından günümüze kadar gelebilmiş nadir tarihi köprüler arasındadır.

10. Çifte Köprü, Artvin

ciftekopru.jpg

Gölleri, dereleri ve köprüleriyle ünlü Artvin'deki Çifte Köprü de tarihi taş köprü listesinde yer alıyor. Arhavi'de görebileceğiniz Çifte Köprü yol ayrımında birbirine dik gelen şekilde uzanan iki köprüden meydana gelir. Tarihi 18. yüzyıla kadar uzanır.

11. Irgandı Köprüsü, Bursa

irgandikoprusu.jpg

Üzerinde zanaatkar dükkanlarının bulunduğu Irgandı Köprüsü, Floransa'daki Ponte Vecchio'ya çok benzer. Bursa'da bulunan bu köprüyü 1442 yılında Irgandılı Ali’nin oğlu Hacı Muslihiddin yaptırmıştır. 1854 yılında Büyük Bursa Depremi'nde hasar görse de yeniden restore edilmiş ve bugüne gelebilmiştir.

12. Kanuni Sultan Süleyman Köprüsü (Büyükçekmece Köprüsü)

kanunisultansulkopru.jpg

İstanbul'daki tarihi köprüler arasında olan ve Büyükçekmece Köprüsü olarak bilinen Kanuni Sultan Süleyman Köprüsü'nü Mimar Sinan yaptırmıştır. 1520 yılındaki Zigetvar Seferi sırasında ordunun gölden geçerken zorlanması nedeniyle Kanuni Sultan Süleyman buraya köprü yaptırılmasını emretmiş ve köprü 1567 yılında bitmiştir.

13. Mecidiye Köprüsü, Edirne

mecidiyekop.jpg

Meriç Köprüsü olarak bilinen Mecidiye Köprüsü 1800'lü yıllardan bugünümüze gelebilmiş tarihi taş köprülerdendir. Edirne-Karaağaç yolundaki Meriç Nehri üstüne yapılmıştır.

14. Sokullu Mehmet Paşa "Sinanlı" Köprüsü, Kırklareli

sokullumehmetpasa.jpg

123 metre uzunluğunda olan Sokullu Mehmet Paşa Köprüsü, Mimar Sinan tarafından yapılan köprüler listesinde en güzel köprülerden biri olarak kabul edilir. Ergene Nehri tarafından ikiye bölünen Alpullu ve Sinanlı köylerini birbirine bağladığı için bu isimlerle de bilinir.

15. Mikron Köprüsü, Rize

mikronkopru.jpg

Kemerli, tek gözlü bir taş köprü olan Mikron Köprüsü Rize'de Fırtına Deresi üzerinde bulunuyor. Tarihi 19. yüzyıla ve Osmanlı dönemine uzanan Mikron Köprüsü'nü mutlaka fotoğraflamalısınız.

16. Talazan Köprüsü, Tokat

talazankoprusu.jpg

Kelkit Çayı üzerinde olan Talazan Köprüsü Tokat'ın Niksar ilçesinde bulunuyor. Köprünün yapılma tarihi netlik kazanmamakla beraber 13. yüzyıla ait olduğu düşünülmektedir.

17. Uzun Köprü, Edirne

uzunkopruedirne.jpg

Dünyadaki en uzun taş köprü olarak bilinen Edirne'deki Uzun Köprü Ergene Nehri üzerinde inşa edilmiştir. Balkanlar ile Anadolu'yu birbirine bağlayan köprü olarak bilinen Uzun Köprü, Osmanlı Padişahı II. Murat tarafından 1426 yılında inşa ettirilmiştir.

18. Varda Köprüsü, Adana

vardakoprusu.jpg

Türkiye'de çok az kişinin bildiği ve Adana'da halk arasında Hacıkırı olarak bilinen Varda Köprüsü, görkemli güzelliğiyle en etkileyici taş köprülerden biridir. Köprüyü Almanlar yaptığı için Alman Köprüsü olarak da bilinir. 1912 yılına uzanan tarihi ile İstanbul-Bağdat-Hicaz Demiryolu hattı için inşa edilmiştir.

19. Taşköprü, Kastamonu

taskoprukast.jpg

Kastamonu'da bulunan Taşköprü, aynı ismi taşıyan ilçede Gökırmak üstüne yapılmış. Tarihi Çobanoğulları Beyliği'ne kadar uzanır.

20. Akköprü, Ankara

akkopru.jpg

Anadolu Selçuklu Sultanı I.Alaeddin Keykubad için inşa ettirilen Akköprü üç çayın birleştiği noktadadır. Çubuk Çayı, İncesu Deresi ve Hatip Çayı'nı bağlar.

21. Çanlı Köprü, Uşak

canlikopru.jpg

Uşak'taki Çanlı Köprü tarihi bir köprüdür ve Dokuzsele Deresi üstünde yapılmıştır. Selçuklu Devleti'ne kadar uzanan tarihi geçmişiyle 1255 yılında yaptırıldığı bilinir.

22. Eğri Köprü, Sivas

egrikopru.jpg

Tarihi 12. yüzyıla kadar uzanan Eğri Köprü, Sivas'ta Kızılırmak Nehri üstünde inşa edilmiştir. 800 yıldan fazla bir süredir ayakta olan köprü bölge ulaşımında önemli bir yeri bulunuyor.

23. Malabadi Köprüsü, Diyarbakır

malabadikopr.jpg

Artuklu Beyliği döneminde inşa edilen Malabadi Köprüsü adına türküler yazılmış ve birçok film burada çekilmiştir. Silvan'da bulunan tarihi köprü Timurtaş Bin-i İlgazi tarafından 1147 yılında yaptırılmıştır.

24. Clandras Köprüsü, Uşak

clandraskoprusu.jpg

Uşak'taki tarihi köprülerden Clandras Köprüsü'nün yapım tarihi Frigyalılar'a kadar uzanıyor. Köprü Banaz Çayı üzerinde bulunuyor.