İskandinavya Ülkeleri Hakkında Bilgiler

İskandinavya ülkeleri hangileri? İsmi nereden geliyor? Hepsi ve daha fazlası bu yazıda...

Yayın Tarihi: 17 Nisan 2022Görüntülenme: 13527
haber-ic-gorseli.jpg

Dünyanın en mutlu ülkeleri deyince akla gelen İskandinavya yarımadası, Kuzey Avrupa’da İsveç, Norveç ve Danimarka ülkelerinin oluşturduğu coğrafyaya verilen isimdir. İsveç ve Norveç’in bulunduğu İskandinav yarımadasının büyüklüğü 1850 km uzunluğunda olup 777.000 km² yüz ölçüme sahiptir.

İskandinav ülkelerinin iklimi genellikle soğuktur ve nüfusun çoğunluğu yarımadanın güneyinde bulunur. Bölgenin en büyük şehirleri İsveç’in başkenti olan Stockholm, Norveç’in başkenti Oslo ve Danimarka’nın başkenti Kopenhag’tır.

Yarımadanın batı kıyıları bir buzul kıyı tipi olan fiyortlara sahiptir. Norveç fiyortları turistler için en büyük cazibe merkezlerinden biridir. Fiziksel coğrafyanın benzerliği dışında politik açıdan benzerlikleriyle de bu üç ülke İskandinav ülkeleri olarak tanımlanır.

İskandinav Ne Demek?

İskandinav, Kuzey Avrupa yarımadalarının bütününe ve İskandinavyalılara verilen addır. İngilizce de ‘’Nordik’’ olarak da karşılık bulan kelime bu kelime anlamından yola çıkıldığında ‘’kuzeyli, kuzeye ait’’ anlamı da barındırır.

İskandinav ülkelerinin kullandığı dil

Nordik diller olarak da bilinen İskandinav dilleri Hint-Avrupa dil ailesine bağlı olan Cermen dillerindendir. İskandinav ülkeleri aynı kökenden olsalar da bazı farklılıklar bulunmaktadır.  Danimarka’da Danca, İsveç’te İsveççe ve Norveç’te Norveççe konuşulmaktadır.

iskandinavya-koyleri.jpg

İskandinavya İklimi ve İskandinavya’nın Geçim Kaynakları

Genel olarak soğuk ve sert iklime sahip İskandinavya bölgesinin güneyinde kışların uzun ve soğuk yazların ise serin geçtiği bir iklim hakimdir. Bölgenin kuzeyinde kutup iklimi ve tundra bitki örtüsü hakim olurken, batı kesimlerinde Gulf-Stream sıcak okyanus akıntılarının etkisiyle nispeten daha yumuşak ve yağışlı iklim görülür.

İklimi nedeniyle tarıma yeterince elverişli olmayan İskandinav coğrafyasında en önemli geçim kaynakları balıkçılık, turizm, ormancılık ve yeraltı zenginlikleridir.

Mutlulukları, doğal varlıkları, sanatı, tarihi, mimarisi ve dünyada öne çıkan refah seviyeleriyle İskandinav ülkeleri, mutlaka görülmesi gereken, tatil planlarına eklenmesi gereken ülkelerden. Norveç’in fiyortlarını, Danimarka’nın sanatını, İsveç’in yeşille mavinin iç içe buluştuğu şehirlerini keşfetmeden İskandinavya turunuzu bitirmeyin deriz.

isvec-stockholm.jpg

İsveç Hakkında

Orta Çağ’dan bu yana bağımsız olan tek ülke unvanına sahip olan İsveç İskandinavya yarımadasının doğusunda yer alır. İsveç’in yönetim şekli krallık olup günümüzde Kral 16. Carl Gustaf tarafından yönetiliyor. Batısında Norveç, doğusunda ise Finlandiya İsveç’in sınır komşularıdır.

İsveç’in yüzölçümü yaklaşık 450.000 km²’dir. En büyük 3. Avrupa Birliği ülkesi olan İsveç’in nüfusu 10,4 milyondur. En kalabalık şehri başkent Stockholm olup onu Göteborg ve Malmö takip eder.

isvec-manzara.jpg

Ülkenin güzelliklerinden bahsedecek olursak anlatmaya kelimeler yetmez diyebiliriz. Adaları, ormanları, gölleri, kuzey ışıkları ve daha birçok doğal güzelliğiyle İsveç adeta bir doğal park. Bunun yanı sıra İskandinav kültürü, modern şehirleri, tarihi yapıları, alışveriş ve sanat merkezleriyle İsveç turistler için oldukça doyurucu bir cazibe merkezidir.    

Norveç Hakkında

İskandinav yarımadasının batısında bulunan Norveç, Avrupa’nın en pahalı ülkesi olarak biliniyor. İsveç gibi krallıkla yönetilen ülke V. Harald’ın başında olduğu parlamenter sisteme sahip. Doğusunda İsveç, Finlandiya ve Rusya’ya sınır komşusu olan Norveç’in batıda Atlas Okyanusu’na kıyısı bulunuyor. Norveç’in yüzölçümü yaklaşık 385.000 km² olup 21.925 km²’lik bir kıyı şeridine sahiptir. Başkenti Oslo olan ülkenin nüfusu yaklaşık 5.5 milyondur.

Dünyanın en zengin 7. ülkesi unvanına sahip ülkede Avrupa standartlarının üstünde olan yaşam kalitesi ve ekonomik zenginliği nedeniyle Norveç Avrupa Birliği’ne dahil olmak isteyen ülkelerdendir. Zenginliğinin aksine genç nüfusun yeterli olmayışı sebebiyle yeterli iş gücü bulamayan ülkenin en büyük sorunu nüfusun yaşlanması ve azalmasıdır.

norvec-gorseli.jpg

Dünyanın en mutlu ülkelerinden biri olan Norveç bu ünvana layık güzelliklere sahip. Büyüleyici fiyortları, kuzeyin soğuk havasına rağmen içinizi ısıtacak Kuzey Işıkları, eşsiz şelaleleri, milli parkları ve ikonik şehirleriyle yeryüzündeki cennet sıfatını hak edecek güzelliklere sahiptir.

Danimarka Hakkında

İskandinav ülkelerinin en güneyinde yer alan Danimarka Krallığı, Kuzey Atlantik’teki Faroe Adaları ve Grönland’ı içerisinde bulunduran üniter bir devlet yapısına sahiptir. Faroe Adaları ve Grönland haricinde Danimarka toprakları yaklaşık 43.000 km² alanı kaplar.

Danimarka’nın nüfusu 5,83 milyon olup Danimarka’nın başkenti Kopenhag’tır. Danimarka Avrupa Birliği üyesi olmasına rağmen para birimi olarak Euro’ya geçmemiş kendi para birimi olan kronu kullanmaya devam etmektedir. Güneyinde Almanya’ya komşu olan ülke doğusunda İsveç ile komşudur.

Adım atar atmaz aşık olacağınız bir ülke Danimarka. Festivalleri, sanat ve eğlence kültürü, doğal güzellikleri, Viking kültürünün esintileri, mimarisi ve daha birçok özelliğiyle gidip de dönmeyi istemeyeceğiniz bir ülke. Yine diğer İskandinavya ülkeleri gibi Dünyanın en mutlu ülkeleri sıralamasında başı çeken ülkelerden biri Danimarka. Gelin şimdi bu ülkeler neden dünyanın en mutlu ülkeleri ondan bahsedenim.

danimarka.jpg

İskandinavya Ülkeleri Neden Mutlu?

Mutlu ülke deyince herkesin birbirine gülücük dağıttığı, derdin tasanın hiç olmadığı bir ülke gelmesin aklınıza. İskandinav ülkeleri her ne kadar yüksek refah düzeyine ve zenginliğe sahip olsa da mutluluğun tek ve temel sebebi bunlar değil. Sanılanın aksine lüksten, gösterişten ve pahalı hayatlardan gelmiyor mutluluğun kaynağı. Birçok insan tarafından tartışılan İskandinavya ülkeleri neden dünyanın en mutlu ülkeleri sorusuna verilecek birçok cevabı sizler için derledik;

 1- Minimal, sade bir yaşam sürmeleri

İskandinavya deyince akla lüks arabalar, gösterişli evler, pırıltılı takılar gelmesin! İskandinavlar kendilerine yetecek kadar yaşamayı öğrenmiş. Küçük bir ev, ulaşım aracı olarak bir bisiklet mutlu olmak için yeterli.

mutlu-insanlar.jpg

2- Eşitlik, özgürlük kavramı

İskandinavya ülkelerinde sosyal haklara verilen önem, bireysellik ve kişisel özgürlük kavramının gelişmiş olması bu ülkelerde mutluluk oranının yüksek olmasının temel sebeplerinden.

3- Tarih ve kültürün korunması

İskandinav ülkelerinin toplumsal faydayı gözeten ülkeler konumunda olması, geçmiş ortak kültürlerinin, tarihsel değerlerin, yapıların ve geleneklerin korunmuş olması ülkelerin mutluluk kaynaklarından biri.

4- Eğitim ve bilgiye verilen önem

İskandinav ülkelerinin geneline bakıldığında eğitim seviyesi gelişmiş, kültüre, sanata ve bilgiye değer verilen ülkeler görüyoruz. Bilinç seviyesinin gelişmiş olması bu ülkeleri mutlu eden özelliklerden.

5- Paylaşma ve yardımlaşma duygusunun yüksek olması

Bazı araştırmacılara göre İskandinav ülkelerinde soğuk iklim, kışın çoğunlukla karanlık olan gündüzler ve zorlu coğrafi şartlar İskandinav halkını yardımlaşmaya, paylaşmaya ve bir arada yaşamaya zorlamış. Benzer şartlara sahip İskandinav ülkelerinde, bu durumun araştırmacılar tarafından ‘’sosyal yaşama katkı sağlayarak insanların mutluluğuna pozitif etki’’ yaptığı düşünülüyor.

iskandinavya-evleri.jpg

İskandinavya Turları

İskandinav ülkelerinin güzelliklerini bir tur organizasyonuyla keşfetmek isteyenler için Gruppal Avrupa turları arasında birçok tur seçeneği mevcut. Genel olarak 8-9 ve 10 günlük İskandinavya turlarının organize edildiği İskandinavya bölgesini İskandinavya Fiyortları cruise gemisi turlarıyla da keşfe çıkabilirsiniz.

Özellikle Norveç’in eşsiz fiyortlarını, kuzey kıyılarının doğal güzelliklerini denizden keşfetmek isteyenler için Gruppal İskandinavya Fiyortları gemi turları oldukça ideal. Gemi turlarının çoğunluğu uçakla İstanbul - Kopenhag uçuşunun ardından Kopenhag limanından hareket ediyor. Bazı gemi turları, tur kapsamına İsveç ve Norveç’in komşusu Finlandiya’yı veya bazı Baltık ülkelerini de dahil edebiliyor. Denizle aranız iyiyse, gemi turu deneyimini mutlaka değerlendirmenizi öneriyoruz.

Uçak ve gemi turları dışında, otobüs veya trenle ulaşım sağlanan turlara da katılmak mümkün. Türkiye çıkışlı otobüs turları, genel olarak 15-20 günlük Avrupa turlarına İskandinav ülkelerinin önemli şehirlerini de dahil edebiliyor.

Avrupa demiryolları işletmelerine dahil olan İskandinav ülkelerini ‘’interrail’’ adı verilen, Avrupa’da birçok ülkeye ulaşabileceğiniz tren biletiyle de keşfedebilirsiniz. Uçakla ulaşımı sağlayan turlardan bazıları, Norveç fiyortlarında gemi turları, ülkelerin ikonik demiryolu hatlarında tren turları gibi ekstra turları da organize edip programlarına dahil edebiliyor.