İstanbul Yeni Havalimanına Kavuştu

76,5 milyon metrekarelik alanıyla dünyanın sıfırdan yapılan en büyük havalimanı olan 3. Havalimanı hakkında merak ettiğiniz her şeyi bizzat yerinde araştırdık.

Yayın Tarihi: 21 Mart 2019Görüntülenme: 32393
iga-havalimani-goruntu.jpg

Milyonların beklediği haber geldi ve İstanbul Yeni Havalimanı açıldı. Atatürk Havalimanı’ndaki tüm tarifeli uçuşlar 6 Nisan 2019'da sona erdi ve buradan planlanmış tüm uçuşlar aynı gün saat 14:00’dan itibaren İstanbul Havalimanı’ndan gerçekleştirildi.

Dünyanın en büyük havaalanı olarak tarihe geçecek olan İstanbul Havalimanı, diğer adıyla İGA 3. Havalimanı Asya, Avrupa ve Ortadoğu'nun kesiştiği noktada önemli bir merkez olacak. İstanbul Havalimanı'nın, yıllık 200 milyon yolcu kapasitesiyle 300’den fazla destinasyona uçuş imkanı sunması hedefleniyor.

Havalimanında uçuşunuzu beklerken telefonunuzu şarj edeceğiniz, fotoğraf sergilerini gezebileceğiniz, uçuş takip işlemlerinizi İGA Pass ile kolayca yapabileceğiniz, dünyaca ünlü markaların mağazalarından alışveriş edebileceğiniz, çocuklarınızın oyun oynabileceği oyun alanlarında vakit geçirebileceği ve dinlenip günün yorgunluğunu atabileceğiniz her detayın düşünüldüğü İstanbul Yeni Havalimanı hakkında hiçbir yerde bulamayacağınız en güncel haberleri ve tüm bilgileri anlatıyoruz.

Bizzat yerinde incelediğimiz Yeni Havalimanı konumu, iç ve dış dizaynı, en son teknoloji kullanılarak tasarlanmış ferah ve konforlu mekanlarıyla Türk Havacılık tarihine altın çağı yaşatacak. İstanbul'daki havalimanları arasında şu an üçüncüsü olan 3. Havalimanı nerede, ne zaman açılacak, İstanbul Havalimanı'na ulaşım, dış hatlar nerede, iç hatlara nasıl ulaşacağım gibi merak edilen tüm soruların cevabını bulabileceksiniz.

Hazırsanız İstanbul Airport ile ilgili yazımıza başlıyoruz!

havalimani-ici.jpg

Yeni Havalimanı Mimarisinde Türkiye Motifleri Var

İstanbul Yeni Havalimanı İç Hatlar ve Dış Hatlar alanları, terminal içinde bulunan camiler, kubbeler ve daha birçok tarihi mimariye ait zenginlik projeye ince ince işlenirken, Türk-İslam sanat ve mimarisi motifleri projeye güzellik, doku ve derinlik sağlıyor.

İstanbul Havalimanı hava trafik kontrol kulesi, yüzyıllardır İstanbul’un simgesi haline gelen ve Türk-İslam tarihinde kültürel öneme sahip lale figüründen esinlenerek tasarlandı. 90 metre uzunluğunda olan İstanbul Havalimanı kontrol kulesi, dünyanın önde gelen tasarımcılarından aynı zamanda Ferrari’nin de tasarımcısı olan Pininfarina ve AECOM şirketi tarafından tasarlandı. Hava trafik kontrol kulesi, 2016 Uluslararası Mimarlık Ödülü’ne layık görüldü.

Laleden esinlenilerek tasarlanan hava trafiği kontrol kulesi
Laleden esinlenilerek tasarlanan hava trafiği kontrol kulesi

3. Havalimanı Ne Zaman Açılacak?

3. Havalimanı ne zaman açılacak diye merak edenlere hemen söyleyelim. İstanbul Atatürk Havalimanı'ndan İstanbul Havalimanı'na taşınma işlemleri yerel saat ile 5 Nisan 2019 03:00 - 7 Nisan 2019 00:00 tarihleri arasında yapıldı.

Yeni Havalimanı açıldıktan sonra dünyanın önemli merkezlerinden biri olan İstanbul’u, yüksek kapasitesi, zengin çeşitlilikteki tesisleri ve sağlam altyapısı imkanlarıyla dünyanın en güçlü şehirlerinden biri haline getirmiş olacak. Transfer uçuşlardaki konumu nedeniyle de ABD ve Avrupa ile Orta Doğu, Orta Asya ve Kuzey Hindistan'a İstanbul'dan yapılan uçuşlar İstanbul'u bir cazibe merkezi konumuna getirdi.

Yeni Havalimanı adı ile ilgili sorular ise İstanbul Havalimanı olan ismiyle birlikte cevaplanmış oldu. 

3. Havalimanı Nerede?

Avrupa’nın En Fazla Büyüyen Uçuş Merkezi olarak kabul edilen İstanbul Yeni Havalimanı nerede diye herkes merak ediyor. Havalimanı, Avrupa Yakası'nda bulunuyor ve Karadeniz kıyısındaki alanda her gün yüzlerce uçuşa ev sahipliği yapıyor. Akpınar ve Tayakadın köyleri arasında bulunan 3. Havalimanı Çatalca, Göktürk ve Arnavutköy'e ve Terkos Gölü'ne yakın bir bölgede bulunuyor.

3. Havalimanı'na Nasıl Gidilir?

7 Nisan'dan sonra tüm uçuşların yapılacağı 3. Havalimanı'na gitmek çok kolay. Konumu nedeniyle en ideal olan bölgenin seçildiği havaalanına 3. Köprü bağlantı noktalarından bağlandıktan sonra ulaşabilir ve yine bu şekilde İstanbul içinden en kolay ulaşımı sağlayabilirsiniz. Uçuşunuz için havalimanına ulaşımda kendi aracınızı, taksi, HAVAİST ya da toplu taşıma seçeneklerini de tercih edebilirsiniz.

  • Toplu Taşıma
    İETT ve İstanbul Otobüs A.Ş. Otobüs Seferleri
    İstanbul Havalimanı’na toplu taşıma ile ulaşacak yolcular için İETT ve İstanbul Otobüs A.Ş. hizmet veriyor.
  • İETT; Halkalı, Mecidiyeköy ve Atatürk Havalimanı duraklarından; İstanbul Otobüs A.Ş. ise Taksim, Kozyatağı, 15 Temmuz Demokrasi Otogarı, Yenikapı ve Tüyap’tan kalkışlı bagajlı lüks taşımacılık seferleri yapıyor.
  • Şehir içi Bagajlı Lüks Taşımacılığını yapacak olan İstanbul Otobüs İşletmeleri A.Ş. İstanbul Havalimanı’na özel bir hat düzenlemesi yaptı. İstanbul Havalimanı’nda yolcu ve çalışanların ulaşım ihtiyaçlarını karşılamak üzere ek seferler dâhil ortalama 140 sefer düzenleniyor.
sehir-ici-ulasim.jpg
  • İETT seferlerinin hareket merkezleri, güzergahları ve tarifelerine ulaşmak için buraya tıklayınız. 
  • HAVAİST seferlerinin hareket merkezleri, güzergahları ve tarifelerine ulaşmak için buraya tıklayınız. 

Özel Araç ile Havalimanına Gelecekler
İstanbul Havalimanı’na özel araçlarıyla karayolundan gelen yolcular için farklı güzergâh alternatifleri bulunuyor.

Avrupa Yakası:

  • Avcılar - İstanbul Havalimanı - 53 km
  • Gayrettepe - İstanbul Havalimanı - 38 km
  • Taksim - İstanbul Havalimanı - 40 km
  • Levent - İstanbul Havalimanı - 36 km
  • Maslak - İstanbul Havalimanı - 35 km

Anadolu Yakası:

  • Kavacık - İstanbul Havalimanı - 42 km
  • Üsküdar - İstanbul Havalimanı - 47 km
  • Kadıköy - İstanbul Havalimanı - 52 km
  • Pendik - İstanbul Havalimanı - 73 km

İstanbul Havalimanı’na ayrıca Yavuz Sultan Selim Köprüsü üzerinden Kuzey Marmara Otoyolu aracılığıyla da ulaşılabiliyor.

Yeni Havalimanı Dış Hatlar Hakkında Detaylar

Türkiye dışında bir ülkeye seyahat ediyorsanız Yeni Havalimanı Dış Hatlar Gidiş bölümünü kullanmak zorundasınız. Dış hatlar gidiş bölümünde 5 adet giriş kapısı bulunuyor. Dış hat uçuşlarınızı 3,4,5,6 ve 7 numaralı giriş kapılarını kullanarak yapabilirsiniz. Dış hat check-in işlemlerinizin tamamını E,F,G,H kontuarından gerçekleştirebilirsiniz. Ayrıca check-in işlemlerinizi kiosklardan ya da online olarak da yapabilirsiniz.

dis-hatlar-gidis.jpg

Yeni Havalimanı içindeki yurtdışı çıkış harç pulu vezneleri H ve J kontuarlarının sonunda yer alıyor. Buradan harç bedeli ödemeyen yolcular, yurtdışı çıkış harç pulu alabilir. Pasaport kontrol noktaları ise H ve J kontuarlarının sırasında yer alıyor. Tüm bunların yanında Yeni Havalimanı'ndaki e-pasaport gişeleri sayesinde yurtdışı uçuşlarınızı kolay ve hızlı bir şekilde yapabileceksiniz.

Yeni Havalimanı Kapı Haritası
Yeni Havalimanı Kapı Haritası

Yeni Havalimanı İç Hatlar Hakkında Detaylar

Yeni Havalimanı'ndan iç hat uçuşumu nasıl gerçekleştirebilirim, diye düşünenler için Türkiye içinde yapılacak seyahatler hakkında merak edilenleri araştırdık. Havalimanından yapacağınız tüm iç hat uçuşlarınız için 1 ya da 2 numaralı giriş kapılarını kullanabilirsiniz. 

İç hatta yapacağınız check-in işlemleri için D ve E kontuarlarını kullanabileceğiniz gibi check-in işlemlerinizi kiosklardan ya da online olarak da tamamlayabilirsiniz. İç hatlara ait kontrol noktaları D kontuarının sonunda yer alıyor.

havalimani-ic-hatlar.jpg

İç hat geliş uçuşlarınızda ise bagaj alım noktalarına giden tabelaları takip ederek bagajınızı alabilir, yurtiçi uçuşunuz ardından transfer yapacaksanız yönlendirmeleri takip edebilir yapmayacaksanız çıkış tabelalarını takip ederek çıkışınızı gerçekleştirebilirsiniz.

Dünyadaki En Büyük Katlı Otopark

Tek çatı altındaki en büyük katlı otopark olan İstanbul Havalimanı Otoparkı, son teknoloji ile inşa edilen altyapısı, hizmet kalitesi ve genişliğiyle özel aracıyla gelenler için uluslararası havalimanı standartlarının üstünde hizmet veriyor.

Toplamda 40.000 araç kapasitesi olan otopark, Vale ve Araç Bakım hizmetleri de sunuyor. İç katlara baktığımızda, 18.000 araç kapasiteli Katlı Otoparkı, 1 bloğu 3 katlı ve 4 bloğu 7 katlı olmak üzere toplam 5 bloktan oluşmaktadır.

Otobüs ve Taksiler İçin Özel Kat

İstanbul Havalimanı’na taksi ile ulaşım sağlayacak olanlar ya da taksi hizmetlerinden yararlanacak olanlar 3. Havalimanı Otoparkı içinde 7 gün 24 saat faaliyet gösterecek şekilde taksi hizmetinn olduğunu söyleyelim.

iga-otopark.jpg

İstanbul Havalimanı otopark ücretleri belli oldu. İGA Otopark ücretleri şu şekilde olacak:

İstanbul Havalimanı İç/Dış hatlar kapalı otopark (Otomobil)
İstanbul Havalimanı açık otoparklar için (Otomobil)

Tüm otopark ücretlerini buradan inceleyebilirsiniz. 

Havalimanı otoparkı kimlere ücretsiz diye sorarsanız, engelli, gazilere ve şehit ailelerine her defasında azami 15 güne kadar ücretsiz oluyor. Ayrıca Devlet Personel Başkanlığı'nın “Devlet Teşkilatı Bilgi Bankasında” listelendirilmiş olan genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri, özel bütçeli kurumlar, düzenleyici ve denetleyici kuruluşlar, sosyal güvenlik kurumları, mahalli idareler ve 5018 Sayılı Kanun dışında kalan özel bütçeli kuruluşların (Hizmet satın alma yoluyla kiralanan araçları dahil) araçlarına (Azami 1 saat süre ile), Kordiplomatik plakalı araçlara (Bir saate kadar), Engelli ve gazilerin belgelerini ibraz etmeleri kaydıyla kullandığı / bulunduğu araçlara (Her defasında azami 15 güne kadar), Şehit ailelerinin 1. dereceden yakınlarının özel araçlarına (Her defasında azami 15 güne kadar), Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) personelinin kullandığı özel araçlara, DHMİ tarafından işletilen otoparkları kullanan Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü personelinin özel araçlarına tarife uygulanmayacak.

Havalimanının en alt katından otobüs ve taksilere binebilirsiniz
Havalimanının en alt katından otobüs ve taksilere binebilirsiniz

Düzenlenen sisteme göre, siyah renk “E”, mavi renk “D” ve turuncu renk “C” olmak üzere 3 farklı segmentte araçlar bulunuyor. Taksi hizmetinden faydalanmak isteyen yolcular, Plaza Bölümü İç ve Dış Hat Yolcu Gelişi kısımlarında ayrı olarak planlanmış ana durakların yanı sıra gidiş katı ile diğer geliş katında konuşlanmış araçlardan da faydalanabilecek. Yine bu katlarda İETT otobüsleri ve servisler de yer alıyor.

Yardım Kiosklarından Online Yardım Alabileceksiniz

İstanbul Yeni Havalimanı'nı diğer havalimanlarından ayıran en önemli farklardan biri de canlı yardım kioskları oluyor.

İstanbul Havalimanı'nda Canlı Yardım alabileceğiniz kiosklar bulunuyor
İstanbul Havalimanı'nda Canlı Yardım alabileceğiniz kiosklar bulunuyor

Giden yolcu katında 10 noktada, transfer yolcu katında 5 noktada, gelen yolcu katında 4 noktada, metro çıkışı ve plaza alanında 2 noktada olmak üzere 21 adet yolcu bilgilendirme kiosku bulunuyor.

Görme engelli yolcular için kiosklar üzerinde Braille alfabesi mevcut. Her vardiyada işaret dili eğitimi almış bir Info Gate Memuru görev yapıyor.

İstanbulAirport Mobil Uygulaması ile Uçuşunuz Çok Kolay

Yolculuklarınızdan keyif almak ve uçuşunuz ile ilgili her şeyi kolay bir şekilde takip edebilmek için ihtiyacınız olanların hepsi İstanbulAirport Mobil Uygulaması'nda! Bu uygulama, Evden Havalimanına ya da Uçuş Takibi gibi birçok özelliği sayesinde stressiz bir yolculuk için vaktinizi planlamanıza yardımcı oluyor. Ayrıca harita özelliği ile havalimanını kolayca keşfedebilir ve ihtiyaç duyabileceğiniz şeylerin nerede olduğunu bulabilirsiniz.

IGA Mobile ile uçuşunuzun yönetimi sizde
IGA Mobile ile uçuşunuzun yönetimi sizde

Örneğin, uygulamada bulunan "Evden Havalimanına" özelliği sayesinde evinizden uçuş yapacağınız kapıya olan ulaşımınızın kaç dakika süreceğini öğrenebilirsiniz. "Uçuş Takibi" özelliğini kullanarak biniş kartınızı taratıp uygulama üzerinden uçuşunuzu bulabilir ve nerede olursanız olun uçuşunuz hakkında tüm detayları ve anlık bilgileri öğrenebilirsiniz.

Uygulamaya giriş yaparak, Ücretsiz WiFi servisini kullanabilir, Ulaşım Seçenekleri menüsünden havalimanına ulaşım seçenekleri ile ilgili ayrıntılı bilgi edinebilirsiniz.

Mobil Uygulamayı IOS cihazınıza indirmek için lütfen tıklayınız.

Mobil Uygulamayı Android cihazınıza indirmek için lütfen tıklayınız.

İGA Pass ile Premium olarak havalimanında ayrıcalıklı olabilirsiniz
İGA Pass ile Premium olarak havalimanında ayrıcalıklı olabilirsiniz

İGA Pass Nedir?

İstanbul Havalimanı'nda uçuşunuzu konforlu bir şekilde yapabilmeniz için her şey düşünülmüş durumda. Kendinizi ayrıcalıklı hissedeceğiniz İGA Pass ile terminal içindeki tüm hizmetlerden premium olarak yararlanabilirsiniz. Gelen yolcu ve giden yolcu ile transit alanlarında Fast Track ile geçiş yapabileceğiniz İGA Pass ayrıcalıkları birçok imkan sunuyor.

Seyahatinizin en keyifli dakikalarını İGA Pass ile dünyanın en büyük ortak lounge alanını kullanabilir, havalimanı içinde gitmek istediğiniz yere 4 ve 6 kişilik araçların olduğu özel Buggy shuttle hizmetleri ile ulaşım sağlayabilirsiniz. Bir diğer özellik ise Meet & Greet servisi ile yine İGA Pass'lılara özel havalimanında Karşılama & Uğurlama servisinden faydalanabiliyorsunuz.

İGA Pass Premium paketleri ile ilgili bilgi almak için burayı tıklayabilirsiniz.

Türk ve Dünya Mutfakları 3. Havalimanında

Yeni havalimanında yemek seçeneklerinin olduğu kat
Yeni havalimanında yemek seçeneklerinin olduğu kat

İstanbul Yeni Havalimanı'nda yemek konusunda sınırsız seçenek bulunuyor.

Türk ve dünya mutfaklarına ait lezzetlerin olduğu kafe ve restoranlar, fırın ve unlu mamul servis eden pastane ve kafeler, barlar, yemek restoranları, kahve dünyasının sevilen zincirleri, fast-food restoranları ve yolculara paket servisi yapan büfe tarzı yeme-içme noktaları yemek bölümlerinde misafirlerini ağırlıyor.

Havalimanında Galeri Keyfini Yaşayın

iga-galeri.jpg

Uçuşunuza kadar vaktiniz varsa İGA Galeri'yi gezebilirsiniz.

Havalimanı içinde keyifli ve kaliteli zamanlar geçirmeniz için açılan sergi alanlarında Ünlü foto muhabiri Ara Güler’in en güzel fotoğraflarından oluşan İstanbul fotoğraf sergisi ile İstanbul Havalimanı’nın 42 aylık hikayesini anlatan fotoğraf sergisinde dolaşabilirsiniz.

İstanbul Havalimanı'nın kültür ve sanat platformu olan İGA Galeri, İç Hatlar Giden Yolcu Katında Hava bölümünde meraklılarını bekliyor.

Alışverişin En Keyiflisi Burada

Dünyaca ünlü markaların mağazaları İstanbul Yeni Havalimanı Duty Free alanında uçuşunuz öncesi ve sonrasında sizi bekliyor. Modern perakende anlayışıyla keyifli bir alışveriş yapacağınız Free Shop alanında moda ve aksesuardan, mücevher ve saat markalarına; çocuk giyimden oyuncağa, ev tekstilinden elektronik ürünlere kadar ihtiyacınız olan her şeyi yerli ve yabancı markaların mağazalarında bulabilirsiniz.

55.000 m²’lik alanda alışverişin keyfini çıkaracaksınız
55.000 m²’lik alanda alışverişin keyfini çıkaracaksınız

Bambaşka Bir Dünya: 3. Havalimanı Duty Free

30 yıldan fazladır perakendecilik sektöründe olan Unifree Duty Free, havalimanı içerisinde konumlanan 55.000 m²’lik satış bölgesinde yaklaşık 18.000 m2’lik bir alana yayılmış seçkin butiklerden oluşan mağazalar, 34.000 m² büyüklüğünde klasik Duty Free mağazaları ve yaklaşık 3.000 m2 büyüklüğünde yerli ürünlere ayrılmış Bazaar alanı ile yer alıyor.

Tüm yolculara İstanbul’a özgü aidiyet hissini vermeye gayret ederek İstanbul Boğazı siluetine benzetilerek tasarlanan Duty Free bölgesi Fashion Garden, Family Palace, High & Lux Hills, Style Beach gibi birbirinden farklı konseptlere sahip 9 bölümden oluşuyor.

‘Sihirli Ayna’ ile Her Şey Denemeden Üzerinde

İstanbul Havalimanı yolcuların konforu düşünülerek tasarlanan her detayıyla kendisine hayran bırakıyor. En son teknolojik özelliklerin kullanıldığı havaalanı, 3-D Hologram sisteminden şarj edebilen akıllı alışveriş sepetine, mobil kasalardan elektronik müşteri profil tanıma ve analiz sistemine kadar birçok teknoloji alışveriş deneyimini en üst seviyeye taşıyor.

Örneğin, ‘Sihirli Ayna’ uygulaması ile müşteriler saat, güneş gözlüğü, aksesuar, giyim ve makyaj ürünlerini denemeden üzerlerinde görebiliyor. Mağazalardaki elektronik müşteri profil tanıma sayesinde ise ‘kişiye özel hizmet ve ürün’ servisi sunuluyor. Fiziksel engelli müşteriler de, kendilerine tahsis edilen özel araçlar ve eğitimli satış danışmanları eşliğinde İstanbul Havalimanı’nda alışverişlerini rahatlıkla yapabiliyorlar.

Bagaj Bekleme Süresi Azalacak

Dünyanın en iyi bagaj sisteminin sunulacağı Yeni Havalimanı'nda bagaj bekleme süreleri kısalacak. Saatte 10 bin 800 bagaj işleme kabiliyeti olan 42 km uzunluğundaki bagaj sistemiyle 13 check-in adasından toplanacak bagajlar uçaklara ve yolculara vakit kaybettirmeden ulaşacak.

Erken gelen bagajların depolanması için EBS (Erken Bavul Sistemi) sistemi devrede olacak. Dünya üzerindeki tüm havalimanlarında bulunan bagaj sistemleri içinde en gelişmiş olan sistem İstanbul Havalimanı’nındaki sistem olacak.

dis-hatlar-gelen-yolcu.jpg

Rakamlarla Yeni İstanbul Havalimanı

İstanbul Havalimanı’nın büyüklüğü ile ilgili aklınızın sınırları zorlanabilir. Bu nedenle rakamlarla kıyaslandığında ortaya çok ilginç bilgiler çıkıyor.

  • İstanbul Havalimanı dünyanın en büyük havalimanı listesinde zirvenin eski sahibi olan 23 milyon metrekarelik Pekin Havalimanı’nın yaklaşık 3,5 katı büyüklüğündedir.

  • 1,4 milyon metrekarelik terminal binası 8 adet Ankara Esenboğa Havalimanı’na denk gelirken havalimanında kullanılan 640 bin ton çelikle 80 adet Eyfel Kulesi inşa edilebiliyor.

  • İnşaat için kullanılan 6 milyon 700 bin metreküplük betonla 28 adet Yavuz Sultan Selim Köprüsü yapılabiliyor.

  • 450 bin metrekarelik çatı kaplaması bulunan İstanbul Havalimanı’nın çatısıyla ise 64 adet futbol sahası çatısı kapatılabiliyor.

  • Havalimanının güvenliği ise 3 bin 500 güvenlik görevlisi ve son teknoloji 9 bin kamera tarafından sağlanacak. Güvenlik aynı zamanda terminal içinde bulunan sanal kuleden idare edilecek.

  • Havaalanı içinde 446 odalı hotel, 32.000 m2'lik yeme-içme alanı, 13 Check-In Adası, 114 adet self check-in, 51 adet bagdrop ve 468 Banko bulunuyor.

  • E-pasaport gişesi ve 228 adet pasaport kontrol noktası mevcut.