Yurtdışı Çıkış Harcı Nedir?

Yurtdışı çıkış harcı nedir? Nereye ödenir ve kimler ödemek zorundadır? Tüm soruların cevabı bu yazıda!

Yayın Tarihi: 10 Ekim 2018Görüntülenme: 46283
harc-pulu.jpg

Türkiye Cumhuriyeti pasaportuna sahip olan ve yurtdışına çıkmak isteyen herkesin ödediği verginin adı yurtdışı çıkış harcı vergisidir.

23.03.2007 tarih ve 26471 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan 5597 sayılı kanunun 1. maddesine göre ‘Türkiye Cumhuriyeti pasaportu ile yurtdışına çıkış yapanlardan çıkış başına 150 TL harç alınacaktır’ hükmüne bağlanarak zorunlu hale getirilen yurtdışı çıkış harcını kimler öder, yurtdışı çıkış harcı 2022 nereye ödenir ve ne zaman ödenmesi gerekir? Tüm soruların cevaplarını ayrıntılarıyla açıklıyoruz.

Yurtdışı Çıkış Harcını Kimler Öder?

Türkiye Cumhuriyeti pasaportuna sahip olan ve yurtdışına seyahat etmek isteyen herkes yurtdışı çıkış harcı ücretini ödemek zorundadır.

Hangi pasaport türü olursa olsun, tüm pasaport sahipleri bu bedeli öder. Yurtdışı çıkış harcının diğer bir adı da yurtdışı çıkış puludur. Ödenen ücret karşılığında size bir pul verilir ve pasaport kontrolü sırasında görevli memur tarafından bu pul kontrol edilir.

Yurtdışı Çıkış Harcı Nereye Ödenir?

Yurtdışı çıkış harcı nereye ödenir 2022 diye merak ediyorsanız söyleyelim. Pasaport kontrolü sırasında gösterilmesi istenen yurtdışı çıkış pulu ücreti hemen her bankaya ve havalimanındaki harç pulu gişelerine ödeme yapılarak temin edilebilir. Pasaport kontrolü sırasında dakikalarca bekledikten sonra geri dönmek ve yeniden sıraya girmek istemiyorsanız yurtdışı çıkış harcı ücretinizi önceden yatırıp harç pulunuzu almak zorundasınız.

Yurtdışı çıkış harcı internetten ödenir mi derseniz, evet ödenebilir. Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB)'nın, yurt dışı çıkış harcı için web sitesi ve mobil uygulaması yoluyla ödeme yapabilme imkanınız bulunuyor. 

İstanbul Havalimanı'ndaki Yurtdışı Çıkış Harç Pulu Veznesi
İstanbul Havalimanı'ndaki Yurtdışı Çıkış Harç Pulu Veznesi

Size en yakın bir banka şubesine giderek kimliğinizle ya da pasaportunuzla 150 TL olan bu harç pulunu ödeyebilirsiniz. Seyahatiniz öncesi vakit bulamazsanız endişe etmeyin, havalimanı içerisinde harç pulu gişeleri bulunuyor.

İstanbul Havalimanı'ndaki harç pulu veznelerinin sayısı fazla olduğu için sıra beklemeden seyahatiniz öncesinde kolayca ve rahatça harç pulunuzu alabilirsiniz. Bu yerler dışında gümrük saymanlığı ve Maliye Bakanlığı içerisinde de yurtdışı çıkış harcını ödeyebilme imkanınız mevcut.

Yurtdışı çıkış harç pulları, havalimanında bulunan harç pulu makinelerinin yanı sıra akıllı telefonlardan da edinilebilir hale gelecek. Elinizdeki akıllı telefonla kredi kartınızı kullanarak satın alabileceğiniz harç pulu online olarak da alınabilir olacak. Cep telefonundan harç pulu alma işlemlerinde ödeme doğrudan pasaporta işlenecek, pulun çıkışta ibraz edilmesi gerekmeyecek.

Telefondan Harç Pulu Ödemesi Nasıl Olacak?

Edinilen bilgiye göre harç pulu ücreti, Android ve iOS uyumlu bir mobil uygulama kullanılarak kredi kartıyla ödenebilir olacak. Bu sayede hızlı geçiş yolcuları için önemli kolaylık sağlanmış olacak. Harç pulu bedelini gider olarak göstermek isteyenler ise elektronik ortamdan dekontlarını alabilecek. Böylece gümrüklerdeki bekleme süreleri kısalacak ve yurtdışına çıkış işlemleri daha kolay hale gelecek.

Yurtdışı Çıkış Harcını Ödemezseniz Ne Olur?

Yurtdışı çıkış harcı ücretini ödemediğiniz zaman seyahat edemezsiniz. Pasaport ve gümrükteki polis memurları geçişinize izin vermeyeceğinden uçağınıza binemez ve gitmek istediğiniz ülkeye gidemezsiniz. Yurtdışı çıkış harç pulunu kaybetme endişesi yaşıyorsanız eğer, uçak biletinize yapıştırabilirsiniz ancak pasaporta yapıştırmak zorunda değilsiniz.

Harç pulunu sizin adınıza başkası alabilir ya da siz de başkası adına alabilirsiniz. Aynı zamanda birden fazla harç pulu alıp bir sonraki seyahatiniz için de kullanabilirsiniz.

harc-pulu.jpg

Yurtdışı Çıkış Harcını Yatırabileceğiniz Yerler

Yurtdışı çıkış harcı yatırılan bankalar:

  • İş Bankası
  • Ziraat Bankası
  • Finansbank
  • Halk Bankası
  • Yapı ve Kredi Bankası
  • Akbank
  • Vakıflar Bankası
  • Garanti Bankası
  • Şekerbank
  • Denizbank
  • Türkiye Finans Katılım Bankası
  • Albaraka Türk Katılım Bankası

Yurtdışı Çıkış Harcını Online Ödeme

Seyahatten önce yurtdışı çıkış harcını ödemek için vakit bulamadıysanız ve havalimanında da zorlu bir koşturmaca sizi bekliyorsa yurtdışı çıkış harcınızı internet üzerinden de ödeyebilirsiniz. İnternet bankacılığı kullanıyorsanız eğer yurtdışı çıkış harcı internetten ödeme seçeneklerini bulup bu şekilde de ödeme yapabilirsiniz. Tek yapmanız gereken ödeme sonrasında alacağınız online dekontu yazdırıp yanınızda taşımanız.

Yurtdışı Çıkış Harcından Kimler Muaf Tutulur?

Yurtdışı çıkışı için alınan bu harç, bazı durumlarda muafiyet oluşturabiliyor. Özellikle bazı kamu görevlileri aşağıdaki koşulları taşımıyorsa yurtdışı çıkış harcı muafiyetinden de yararlanamıyorlar. Bu koşullar:

  • Çıkış tarihi itibarıyla yurt dışında oturma izni bulunanlar,
  • 7 yaşını doldurmamış olanlar,
  • Yurtdışına ticari amaçla sefer yapan kara, deniz, hava ve demiryolu toplu taşıma ve yük taşıma araçlarının mürettebatı olanlar,
  • Yurtdışında oturma izni bulunanların pasaportlarında ‘işçidir, işçi ailesidir, işçi çocuğudur veya süresiz oturumu bulunmaktadır’ kaşesi yer alanlar, (Oturum belgelerini göstermeden de harçtan muaftırlar.)
  • Bu kaşenin bulunmadığı pasaportlar için, ‘Süresiz/……..tarihleri arasında yurt dışında oturma ve/veya çalışma izni bulunmaktadır’ kaşesi olanlar,
  • Çifte pasaportlu olup uyruğunda bulundukları yabancı ülke pasaportlarını kullanarak yurt dışına çıkanlar,
  • Oturma belgesi yerine geçen Green Card’ı ibraz edenler,
  • Pasavan ve benzeri belgelerle çıkış yapanlar,
  • Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne kimlik belgesiyle çıkış yapanlar yurtdışı çıkış harcı ödemekten muaflar.

Yurtdışı çıkış harcının geçerlilik süresi ile ilgili bir bilgi yoktur. Ödemiş olduğunuz harç pulunu herhangi bir seyahatiniz için kullanabilirsiniz.