İzmir’de Mutlaka Görülmesi Gereken 10 Köy

İzmir'in en ünlü 10 köyü hangisi merak ediyor musunuz? Mutlaka görmeniz gereken bu köyleri araştırdık.

Yayın Tarihi: 10 Ekim 2018Görüntülenme: 38892
izmir-koyleri.jpg

İzmir'in köylerini çok azımız biliyoruz. Ege köyleri olarak da bilinen bu sevimli köyleri keşfetmek ister misiniz?

İzmir’de gezilecek yerler denince hepimizin aklına gelen bir yer mutlaka var. Bunlar Efes, Çeşme, Alaçatı gibi son yıllarda çok popüler olan ve birbirinden güzel destinasyonlar... İzmir'in çok daha ayrı ve bambaşka güzellikte yerleri olduğunu da paylaşmak isteriz. Rengarenk İzmir köyleri, festivalleri ve önemli günleriyle meşhur yerleri, görünce aşık olacağınız evleri ve daha birçok özellikleriyle İzmir'de mutlaka görmeniz gereken 10 köyü yazdık. Bu yıl en az ikisini keşfetmelisiniz! 

Barbaros Köyü, Urla

Barbaros Köyü Urla’ya bağlı şirin bir Türkmen köyü. Denize uzak olmasından dolayı pek adı sanı bilinmese de birçok özelliğiyle klasik köy tanımından oldukça uzak. Her sene köyde düzenlenen Oyuk Korkuluk Festivali oldukça renkli görüntülere sahne oluyor. Yaz aylarında düzenlenen festival toplam 3 gün sürüyor.

Barbaros Köyü, Foto: Biz Evde Yokuz
Barbaros Köyü, Foto: Biz Evde Yokuz

Köyü ilginç kılan bir diğer özelliği “çat kapı evleri.” Bu evlere girip belli bir ücret karşılığında karnınızı doyurabilirsiniz. Ayrıca evlerde konaklama imkânı da bulunuyor. 

Germiyan Köyü, Çeşme

Ülkemizin SlowFood unvanına sahip ilk ve tek köyü olan Germiyan Köyü beyaz badanalı evleri ile görenleri büyülüyor. Kimyasalı terk edip temiz tarıma yönelen köyde şehir hayatında unuttuğunuz domates kokusu eşliğinde keyifli vakitler geçirebilirsiniz.

Germiyan Köyü, Foto: Yollarda Hayat Var
Germiyan Köyü, Foto: Yollarda Hayat Var

Germiyan Köyü, İzmir’de gezilecek yerler listenize mutlaka dahil etmeniz gereken köylerden sadece biri. Bu rengarenk köye aşık olacağınıza eminiz. 

Bademler Köyü, Urla

Susuz Yaz filminin burada çekilmesinden sonra ünlenen Bademler Köyü’nün kendine ait bir tiyatrosu bulunuyor. İzmir köyleri arasında farklı bir konumda olan bu yerde her sene Dünya Tiyatrolar Günü’nde köylüler tarafından oynanan oyunlar sahneleniyor. Bunun yanı sıra köyde bir de Çocuk Oyuncakları Müzesi bulunuyor.

Bademler Köyü, Foto: Aylak Karga
Bademler Köyü, Foto: Aylak Karga

Ülkemizin en temiz köyleri arasında bulunan Bademler Köyü İzmir'de mutlaka ziyaret edilmesi gereken masalsı bir yer.

Kösedere Köyü, Karaburun

İzmir'de geçmişin o sıcak atmosferini muhafaza edebilen yerlerden biri de Kösedere Köyü oluyor. Sokakları, tarihi evleri, camisi, köşedeki bakkalı, berberi ile köy, ziyaretçilerine nostaljik bir atmosferde keyifli dakikalar sunuyor. Fakat Kösedere Köyü özellikle mutfağıyla Ege köyleri arasında bir adım öne çıkıyor.

Kösedere Köyü, Foto: Anonim
Kösedere Köyü, Foto: Anonim

Başka yerde tatma şansınızın olmadığı birçok lezzete bu köyde ulaşabiliyorsunuz. Bizim tavsiyemiz ise Öküz köftesi oluyor. Eğer bu köye yolunuz düşerse mutlaka yemelisiniz. 

Özbek Köyü, Urla

Özbekistan göçmenleri tarafından kurulmuş olmasından ötürü Özbek Köyü adını alan bu köy, sahili ve sıra sıra dizilmiş taş evleri ile görenleri kendine hayran bırakıyor. Sevimli bir balıkçı kasabası olan köyde yerli halk geçimini büyük ölçüde balıkçılıktan sağlıyor. Hal böyle olunca da Ege köyleri listesinde olan bu köyde yenebilecek lezzetlerin başında da balık geliyor.

Özbek Köyü, Foto: Anonim
Özbek Köyü, Foto: Anonim

Köyde balık yiyebileceğiniz birçok nokta bulabilirsiniz fakat bizim tavsiyemiz Akın’ın Yeri olacak. 50 senelik bu mekânda deniz mahsullerinin en lezzetlilerini Ege köyleri gezinizde tadabilirsiniz.

Saip Köyü, Karaburun

Saip Köyü Karaburun’a 3 km uzaklığında şirin mi şirin bir köy. Köklü bir geçmişe sahip olan köy bir dönemin ticaret merkeziymiş fakat mübadele vb. gibi sebeplerden ötürü azalan nüfusla beraber köy günden güne önemini yitirmiş. Saip Köyü’nün en bilindik yeri ise kır kahvesi.

Saip Köyü, Foto: Anonim
Saip Köyü, Foto: Anonim

Kır kahvesi 40 farklı çeşit reçelle taçlandırılmış enfes bir kahvaltıyla ziyaretçilerine damak çatlatacak lezzette bir kahvaltı vadediyor. Güzel bir günübirlik İzmir turu için güne, kır kahvesinde başlamanızı tavsiye ediyoruz.

Ildır Köyü, Çeşme

Ildır Köyü’nün geçmişi Tunç Çağı’na kadar uzanıyor. SİT alanlarından olan köy sınırları içerisinde Erythrai Antik Kenti bulunuyor. Geçtiğimiz senelerde oldukça popüler bir dizinin Ildır’da çekilmesinden sonra köy ziyaretçi akınına uğramaya başlamış. Yolunuz buraya düşerse meşhur Ildır lokmasını mutlaka tatmanızı tavsiye ediyoruz.

Ildır Köyü, Foto: Anonim
Ildır Köyü, Foto: Anonim

Bunun yanında yalnızca Ildır Köyü sınırları içerisinde yetişen şıpıldak otunu da denemeniz gereken lezzetler listesine eklemelisiniz.

Birgi Köyü, Ödemiş

İzmir gezi rotalarının vazgeçilmez yerlerinden olan Birgi Köyü büyülü atmosferiyle ziyaretçilerini hemen kendisine çekmeyi başarıyor. Köy içerisinde yüzlerce yıllık ağaçlar, ahşap konaklar muhteşem bir uyum içerisinde duruyor. Bir dönem başkentlik yapmış bu güzel köy zamanında kültürün, ilmin ve sanatın merkezlerinden biriymiş.

Birgi Köyü, Foto: Ünal Köksal
Birgi Köyü, Foto: Ünal Köksal

Birgi Köyü'ne yolunuz düşerse tarihi konakları ve Ulu Cami’yi mutlaka ziyaret etmenizi tavsiye ediyoruz.

Lübbey Köyü, Ödemiş

Adeta “hayalet köy” olan Lübbey Köyü’nde yalnızca 10 kişi ikamet ediyor. Fakat köydeki bakir doğa ve tarihi doku fotoğrafçıları fazlasıyla cezbediyor.

Lübbey Köyü, Foto: Anonim
Lübbey Köyü, Foto: Anonim

Siz de fotoğraf arşivinize etkileyici fotoğraflar eklemek isterseniz Birgi Köyü’nden sonra Lübbey Köyü’ne de uğrayabilirsiniz.

Şirince Köyü, Selçuk

Yurtiçi turlar ile en çok ziyaret edilen yerlerden biri hiç şüphesiz en popüler Ege köyleri arasında olan Şirince Köyü oluyor. Yalnızca İzmir’in değil ülkemizin de en güzel köyleri arasında olan Şirince kıyamet kehanetiyle ününe ün katmış durumda. Tarihi Rum evleri ile çevrili taş sokaklar, üzüm bağları ve şarapları ile Şirince Köyü insana huzur veren yerlerden.

Şirince Köyü, Foto: Anonim
Şirince Köyü, Foto: Anonim