Katalonya ile İlgili 17 İlginç Şey

Katalonya hakkındaki en ilginç gerçekleri paylaşıyoruz.

Yayın Tarihi: 26 Ağustos 2019Görüntülenme: 8208
katalon4.jpg

Catalunya ya da İspanyolca Cataluña olarak adlandırılan Katalonya ile ilgili ne biliyorsunuz? Öncelikle Katalonya nerede diye soranlara söyleyelim; İspanya'ya bağlı İber Yarımadası’nın kuzeydoğusunda yer alan bu özerk bölge son yıllarda Katalonya referandumu ile adını duyurdu.

Katalonya haritasına baktığımızda Katalonya 4 ilden oluşuyor ve Barselona şehri bu bölgenin en büyük ve en bilindik yeri. Barselona dışındaki diğer Katalan şehirleri; Girona, Lleida ve Tarragona oluyor. Katalonya tarihi Fransa'ya kadar uzanıyor.

Katalonya hakkında bilinmesi gerekenleri araştırdık. İşte Katalonya hakkındaki en ilginç gerçekleri paylaşıyoruz.

1. Katalonya'nın nüfusu İspanya'nın toplam nüfusunun %16'sından fazlasını oluşturan yaklaşık 7,5 milyon nüfusu olan bir bölgedir. İspanya topraklarının %6,3'ünü (32,114 km2) kaplar.

2. Katalonya’nın ekonomisi 215.6 Milyar Euro’luk rakamla Euro Bölgesi’ndeki ülkelerin çoğundan daha büyüktür ve İspanya’nın GSYİH’nın beşte birinden fazlasını üretirken, ihracatı ülke toplamının dörtte birinden fazlasını temsil etmektedir.

katalon5.jpg

3. Katalan, Katalonya'daki İspanyolca ve Oksitanca (Aranés) ile birlikte üç resmi dilden biridir.

4. Katalonya’nın yasaları, öğretmenlerin, doktorların ve kamu sektörü çalışanlarının Katalanca’yı İspanyolca ile birlikte kullanmalarını gerektirmektedir.

5. Katalonya hakkındaki en ilginç gerçeklerden biri, sanatçıların şeytanlar, ışıklı havai fişekler, davullarla dans ettikleri; iyi ve kötü arasındaki düelloda tiyatroyu yeniden süspanse ettikleri correfoc (Ateş koşusu) olarak bilinen geleneksel Katalan kutlamasıdır.

6. Katalanca sadece Katalonya'da konuşulmaz. Valensiya, Balear Adaları ve Aragon'da azınlık dili olarak kullanılmaktadır. Ek olarak, Andorra'nın tek resmi dilidir ve Fransa'nın Roussillon bölgesinde ve İtalya'daki Alghero şehrinde de konuşulur.

katalonya1.jpg

7. “Tanrı’nın Mimarı” olarak bilinen ünlü mimar Antoni Gaudi (1852-1926) Katalonya'dandı. Yılda yaklaşık 2,8 milyon ziyaretçi çeken İspanya'nın en çok ziyaret edilen anıtı olan Sagrada Familia'nın mimari olan Gauidi İspanya için çok önemli bir sanatçıdır.

8. Gaudi'nin Barselona'daki Sagrada Familia Katedrali henüz bitmiş değil. İnşaat 1882'de başladı ve 2010'da orta bölümü bitmiştir. Tamamlanmasının 2026 ile 2028 arasında gerçekleşmesi beklenmektedir.

9. Katalonya ile ilgili daha şaşırtıcı gerçeklerden biri, Katalanların birçoğunun inandığı gibi Katalanca'nın bir İspanyol lehçesi olmadığıdır. Bunun yerine, dil, Akdeniz bölgesinde konuşulan ve standart olmayan kaba Latince'den bağımsız olarak gelişmiştir.

10. Francoist diktatörlük (1939-1975 yılları arasında) döneminde okullarda ve kamu yönetiminde Katalanca dilinin ve isminin kullanımını yasakladı.

katalonya.jpg

11. Katalan Atlası 1375 yılında yayınlandı. Orta Çağ boyunca haritacılıkta en önemli eserlerden biri haline gelmişti. Katalan harita yapımcıları, Akdeniz merkezli, yazıt ve dekorasyonların çoğu ters çevrilmiş haritalar oluşturdular.

12. Katalonya hakkındaki çok az bilinen gerçeklerden biri, meşhur İngiliz yazar George Orwell'in bir asker olarak gönüllü olduğu ve 1936'daki İspanya İç Savaşı sırasında Franco’nun milliyetçilerine karşı savaştığı.

13. Tüm zamanların en ünlü sanatçılarından Salvador Dalí Katalonyalıydı. 1904'te orada doğdu, 1989'da 84 yaşında öldü.

14. Katalanlar, 18. yüzyıla kadar uzanan bir gelenekte, Castells adı verilen insan yapımı kuleler inşa etti. Castells, 2010 yılında UNESCO Somut Olmayan Kültürel İnsanlık Mirası olarak ilan edildi.

15. Katalanlar 23 Nisan'da Aziz George Günü'nü - La Diada de Sant Jordi - kutlarlar. Sevgililere, sevdiklerinize ve meslektaşlarınıza bugünlerde gül ve kitap alışverişi yapmak yaygındır. Geleneksel olarak, erkekler kadınlara bir gül verir ve kadınlar bu olayı kutlamak için erkeklere bir kitap verir.

16. 2010'da Katalonya İspanya anakarası geleneğini yasaklayan ilk dava olan boğa güreşini yasakladı.

17. Sardana'nın dairesel dansı Katalonya'da bir gelenektir. 1992 Yaz Olimpiyatları'nın açılış töreninde meşhur oldu.