Küba Hakkında 45 Büyüleyici Gerçek

Küba'ya sadece bir kez kar yağdığını biliyor muydunuz?

Yayın Tarihi: 26 Haziran 2019Görüntülenme: 41383
kuba-sokaklari.jpg

Küba, Kuzey Amerika kıtasının bir parçası olan Karayip Denizi'nde bulunan küçük bir ülkedir.

Çok sayıda takımadadan oluşan bir ada ülkesi olan Küba'daki ana ada Isla de la Juventud olarak bilinir. Küba'nın nüfusu ne kadar diye merak edenlere söyleyelim, ülke 11,1 milyon kişiye ev sahipliği yapıyor. Küba'da yaşam hemen herkesin merak ettiği bir şey.

Küba'nın başkenti Havana'nın nüfusu 2,1 milyondur. Küba'nın yüzölçümü 42.426 mil karedir (109.884 kilometrekare) ve dünyanın en büyük 105. ülkesidir. Küba’nın resmi dili İspanyolca'dır.

Küba'da resmi din yoktur ancak Roma Katolikliği ülke genelinde yaygın bir şekilde uygulanmaktadır. Küba bayrağı arka planda mavi ve beyaz şeritleri olan yatay bir bayraktır. Bayrağın sol tarafında, ortasında beyaz bir yıldız bulunan kırmızı bir üçgen var.

Küba'nın para birimi ise Küba Pezosu veya Küba üstü açılabilir Peso'dur.

Ülkenin farklı bölgelerinde kabul edilen Küba'da iki resmi para birimi var. Çoğu Kübalı her iki para biriminde de ödeme yapabilir ve Küba Pezosu'nu giderlerinin çoğunda kullanabilir, Küba Cabrio Pezosu ise lüks ürünler için kullanılabilir.

Renkli Bir Ada Ülkesi: Küba

Küba renkli geçmişi olan küçük bir ada ülkesidir.

Ülke, on yıllardır Castro ailesinin yönetimindedir. Bugün ülke ekonomisini iyileştirmek ve Özel Dönem'in izlerini silmek için çalışıyor. Medikal turizmde ve tıp bilgisinde dünyaya liderlik ediyorlar ve ekonomik iyileşmelerinin bir kısmı ülkedeki doktorlardan kaynaklanıyor.

Küba halkı canlı ve hayat doludur. Son derece aile odaklılar ve tüm ulusal bayramlarda parti vermeyi çok seviyorlar.

kuba-arabalari.jpg

İnsanların çoğu için Küba hakkındaki gerçekler şaşırtıcı olabilir. Bu kadar küçük bir yer olan Küba'nın yalnızca Karayipler'de değil, aynı zamanda dünyanın diğer bölgelerinde yaşayan birçok insan üzerinde de güçlü bir etkisi vardır. Hazırsanız başlıyoruz:

1
Küba Hükümeti, Castro Ailesi'nin bir üyesi tarafından yıllardır başkanlık edilen bir Marxixt-Leninist tek parti devletidir.

2
Ülkenin toplam nominal GSYİH'si 68,7 milyar dolar olup, dünyadaki en büyük 63'üncü ekonomidir.

3
Küba’daki işgücünün çoğu devlet tarafından kontrol edilmekte ve istihdam edilmektedir.

4
Başlıca ihracatları balık, tıbbi ürünler, kahve ve narenciyedir. Başlıca ithalatları yağ, gıda, kimyasallar ve makineleri içerir.

5
Küba ekonomisini istikrara kavuşturmak için Sovyetler Birliği'ne büyük ölçüde bağımlıydı. Sovyetler Birliği dağıldığında Küba, ekonomilerinin hızla düştüğü Özel Dönem olarak adlandırılan bir dönemden geçti. İyileşmeye yardımcı olmak için, ABD dolarının iş dünyasında kullanımını yasallaştırdılar ve serbest meslek sahibi olmaya başladılar.

6
Küba, dünyadaki en yüksek oranlardan biri olan % 99,8'lik bir okur yazarlık oranına sahip.

Bee Hummingbird Kuşu
Bee Hummingbird Kuşu

7
Küba nüfus bakımından Karayipler'deki en büyük ülkedir.

8
Amerika Birleşik Devletleri'nde Küba ile Florida'nın ucu arasında sadece 90 mil okyanus var.

9
Dünyanın en küçük kuşu Küba'da bulunabilir. Sadece 2 inç uzunluğunda yetişen Bee Hummingbird.

10
Küba'da The Beatles grubundan John Lennon'ın bir heykeli bulunuyor. Bu heykel, Castro'nun John Lennon'u bir müzik devrimcisi olarak ilan etmesinin ardından 2000 yılında Fidel Castro tarafından yaptırıldı.

11
Küba yemekleri birçok baharat içeren İspanyol ve Karayip yemeklerinin bir karışımıdır. Geleneksel yemeklerin çoğu siyah fasulye, kıyılmış sığır eti, pilav ve muzlardan oluşur.

kubayemekleri.jpg

12
Küba'da 6 ila 15 yaşları arasındaki her çocuğun okula gitmesi gerekir. Her okul çocuğu üniforma giyer ve üniformalarının rengi sınıf seviyelerini gösterir.

13
Küba evrensel bir sağlık bakım sistemi altında çalışmaktadır. Doktorları ve tıbbi topluluğu dünya sağlığına büyük katkı sağlamıştır.

14
Küba'da dans çok önemlidir. Bolero, Mambo ve Cha Cha Küba'ya özgü danslardır.

15
Kübalılar, Küba adasına Timsah kelimesini tercüme eden El Cocodrilo adını verir. Bunun nedeni havadan görüşte adanın bir timsahı andırmasıdır.

16
Noel, 1997’ye kadar Küba’da resmi tatil değildi. Papa John Paul II, 1998’de ülkeyi ziyaret etti ve Papa ziyaretine hazırlanmak için Küba, Noel’i ulusal bayram ilan etti.

17
Günlük olarak Küba'da yayınlanan 20 gazete var.

muze-kuba.jpg

18
Küba turu sırasında göreceğiniz gibi yollarda bulunan otomobillerin 1959 öncesi klasik arabalar olduğu anlamına geliyordu. Bu, 2011 yılına kadar ülkedeki ithalat yasağından kaynaklanıyordu. 2011'den bu yana, yollarda daha modern araçlara izin vermek için bu yasak yavaş yavaş kaldırıldı.

19
Ernest Hemingway Küba'da yaşadığı sırada “Çanlar Kimin İçin Çalıyor” adlı en ünlü eserlerinden birini yazdı.

20
Küba 4.000'den fazla ada ve cay'dan oluşuyor. Ana ada, Batı Hint Adaları'ndaki en büyüğüdür.

21
Fidel Castro'nun komünist bir devlet olarak Küba'yı kurmasından bu yana bir milyondan fazla Kübalı ABD'ye taşındı.

22
2008 yılında Fidel Castro 49 yıldır görevini sürdürdükten sonra Küba Başkanı olarak istifa etti.

23
Küba, tüm dünyada hasta oranının en yüksek olduğu ülkedir ve birçok Kübalı doktor, yeterli sağlık uzmanı olmayan diğer ülkelere yardım etmek için yurt dışına gönderilmektedir.

24
Küba'ya sadece bir kez kar yağdı.

25
Küba'daki askeri personelin, polis memurlarının veya havaalanı personelinin fotoğraflarını çekemezsiniz çünkü bu yasa dışıdır.

26
2008 yılına kadar Kübalılar'ın cep telefonu sahibi olmalarına izin verilmedi.

kuba-dans.jpg

27
Küba'nın iki farklı para birimi vardır: Bir türü yerliler tarafından kullanılırken, turistler diğer para birimini kullanmaktadır.

28
Küba ve Amerika Birleşik Devletleri, 54 yıl boyunca sorun yaşadıktan sonra 2015 yılında diplomatik ilişkileri yeniden kurdu.

29
Diplomatik ilişkilerin restorasyonundan önce, Amerika Birleşik Devletleri sakinleri Küba'yı ziyaret etmeden önce devletten izin almak zorunda kaldılar.

kuba-devleti.jpg

30
Kanunlara göre, Küba'daki devlet taşıtları otostopçu almak için durmak zorundadır.

31
2013 verilerine göre Küba'da ortalama maaş ayda 20 dolar civarındaydı.

32
2011'de Küba'daki insanların sadece % 25'i internete girebildi. Bununla birlikte, bu sayı devlet tarafından kontrol edilen bölgeleri ziyaret edebilecekleri temsil eder.

kuba-taksi.jpg

33
2008 yılına kadar Kübalılar'ın kendi bilgisayarlarını satın almalarına izin verilmedi.

34
Küba, Batı Yarımküre'deki ilk Komünist ülkedir.

35
Küba, dünyanın en kalabalık 16. adasıdır.

36
Küba Cumhurbaşkanı beş yıllığına görev yapıyor. Sunulan şartların sınırı yoktur.

37
Beyzbol Küba'nın en popüler sporudur. Boks da ülkede popüler bir spordur.

38
17 ve 28 yaşları arasında, hem kadın hem de erkeklerin Küba ordusunda iki yıl hizmet vermeleri gerekmektedir.

muzeler-kuba.jpg

39
Küba Hükümeti, ülkenin radyo ve TV ağları da dahil olmak üzere tüm yayın medyasına sahip ve kontrol eder.

40
Küba 1902'de Amerika Birleşik Devletleri'nden ayrılıp bağımsızlığını kazandı ve Küba Cumhuriyeti oldu.

41
Küba'da oy kullanmak zorunludur.

42
Küba'da Manger adında bir tarih öncesi balık bulunur. Dünyada bu balığın bulunabileceği tek yer burası.

43
Küba'da 250'den fazla müze var.

kuba-puro.jpg

44
Küba, dünyanın en iyisi olduğu düşünülen Küba purolarıyla bilinir. Tüm premium Küba puroları aynı şirket tarafından üretilmektedir.

45
Bundan önce Küba'da Wi-Fi erişimi, yalnızca devlet görevlileri, doktorlar ve onaylanmış gazeteciler olmak üzere seçilmiş kişilerle sınırlıydı. İnternet hala ücretsiz değildir ve tüm internet siteleri Wi-Fi noktaları üzerinden ziyaret edilemez. Ancak, çoğu web sitesine ve uygulamaya erişebilirsiniz.