Lapland Hakkında En Çok Sorulan 15 Soru

Lapland hakkında en çok sorulan soruları yazdık.

Yayın Tarihi: 02 Ekim 2019Görüntülenme: 7684
yesilll.jpg

Lapland dünyadaki en büyülü bölgelerden biridir. 

Peki Lapland hakkında bilinmesi gerekenler nedir?

Elflerin alanı, ren geyiği, masalsı kuzey ışıkları ve Finlandiya'nın en büyük ve en kuzey bölgesi olan Lapland 'Santa' karakteriyle ünlü, Noel ruhunun özü olan bir yer. Bu nedenle Lapland turları ile dünyanın dört bir yanından insanlar bu bölgeye gelir ve benzersiz duygularla dolup taşarlar. 

Gruppal Lapland turları ile bölgeyi ziyaret etmeden önce Lapland hakkında merak edilen soruları bir araya getirdik. Sizi Lapland turu öncesi büyüleyecek onlarca şey var. 

Laponya Finlandiya'nın toplam alanının üçte birini oluşturur ve bu bir ülke değil, bir bölgedir. Lapland bölgesi Kuzey İsveç, Finlandiya, Norveç ve Rusya'nın Kola Yarımadası'nın bir bölümünü kapsar. Boyutunu perspektif içine sokmak için Lapland, Belçika, Hollanda ve İsviçre'nin bir araya geldiğindeki kaplayacağı alan kadar büyük bir yer.

Lapland Ne Demek?

Kuzey Norveç, İsveç ve Finlandiya ve kuzeybatı Rusya’nın Kola Yarımadası dahil, daha üstte kuzey Avrupa’nın bir bölgesi. Büyük ölçüde Kutup Dairesi içindedir ve Sami'nin geleneksel vatanıdır.

Lapland Bir Ülke Mi?

Laponya Finlandiya'nın toplam alanının üçte birini oluşturuyor ve Lapland bir ülke mi diye soranlara hayır burası bir ülke değil, bir bölgedir. Kuzey İsveç, Finlandiya, Norveç ve Rusya'nın Kola Yarımadası'nın bir bölümünü kapsıyor.

laplandgeyikler.jpg

Lapland Nerede?

Genellikle Laponya (İngiliz: Lappland, Kuzey Sami: Sápmi, Fince: Lappi, Latince: Lapponia) ya da Lapland, İsveç'in en kuzeyindeki bir ildir. Jämtland, Ångermanland, Västerbotten, Norrbotten, Norveç ve Finlandiya ile sınır komşusudur. İsveç topraklarının yaklaşık dörtte biri Lapland'dadır.

Neden Lapland Deniyor?

Bölgenin geleneksel adı olan Lapland, binlerce yıl boyunca bölgede ikamet eden Sami halkına atfedilen İskandinavlar'ın adı olan Lapp'tan türetilmiştir. Doğuda, Fin Laponyası (Lappi), birçok bataklık ve küçük göllerin bulunduğu nispeten alçak bir bölgedir.

Lapland Pahalı Mı?

Laponya'da yaşamak pahalı mı diye sorulduğunda hayır değildir ancak diğer ülkelerden buraya gelenler Lapland'ın pahalı olduğunu söylerler. 

Lapland Turu İçin En İyi Zaman?

Lapland'ı karla kaplı farklı bir kaçamak için ziyaret etmek isteyenlere Lapland'a gitmek için en iyi zaman Kasım ve Mart ayları arasında olacaktır. Bu kış aylarında, manzaralar tüm yıl göreceğiniz en kalın kar kaplamasıyla örtülür. Noel Baba ile tanışmak isteyenler çocuklar için Lapland turu yapmak için en ideal aylar Kasım ve Aralık ayları olabilir.

laplandakizaklar.jpg

Lapland'ta Hangi Hayvanlar Var?

  • Ren geyiği
  • Huskies
  • Kartallar
  • Ayılar. Boz ayı, Lapland'deki omnivorların en yaygın olanıdır (Ayrıca bu kısımlarda kurtlar, vaşak ve daha önce bahsedilen wolverine bulunur). 

Lapland'taki Havalimanının Adı Ne?

Lapland'taki havalimanı adını soranlara Rovaniemi'nin en popüler Lapland havaalanı (Noel Baba'nın köyünü ziyaret etmekle ilgilenen gezginler buraya uçmalı) olduğunu söyleyelim. En kuzeydeki ise Ivalo Havalimanı.

Rovaniemi, tüm Laponya, Kuzeybatı Rusya, Kuzey İsveç ve Norveç'e giriş olarak hizmet vermektedir. Sadece Finnair tarafından değil, Norveç ve AirBaltic tarafından da hizmet edilmektedir.

Aralık Ayında Lapland Çok Soğuk Mu?

Lapland Aralık ayında oldukça soğuk olabilir, bu yüzden gezginler bunun farkında olmalı ve sıcak kotlar, paltolar ve botlar ile uygun şekilde giymelidir. Lapland'ın yıllık ortalama sıcaklığı -6 °C'dir ancak sıcaklıklar ay boyunca değişebilir; yüksekler -3 ° C'ye ulaşır, fakat alçaklar özellikle akşamları -9 ° C'ye düşebilir.

laplala.jpg

Lapland'ta Kuzey Işıkları Görünür Mü?

Laponya'nın kuzeyindeki ışıklar, eylül ve mart ayları arasındaki her gece berrak gecelerde izlenebilir. Güney Finlandiya'da, yılda yaklaşık 10-20 gecede görülebilirler. Yıldızlara bakın. Gece gökyüzünün açık ve yıldızlı olduğunu fark ederseniz, kuzey ışıklarını görme şansınız yüksektir.

Lapland kuzey ışıkları ile de ünlüdür. Kuzey Işıkları avı turuna çıkmak isteyenler Lapland turu yapar.

Lapland'ta Ne Giymeli?

Gruppal Lapland turları sırasında bölgedeki soğuğa dayanıklı özel kıyafetler verilmektedir. Bunun dışında kendi kıyafetlerini getirmek isteyenler de kalın giysileri tercih etmeli ve kara dayanıklı kıyafetler getirmelidir.

Bazı termal iç çamaşırlar, kalın uzun kollu gömlek veya yünlü kumaş Lapland'ta giyilecek kıyafetler içinde en iyisidir ve daha sonra termal elbisenizin altına bir ceket giymek de idealdir. Katmanlar havayı hapsedecek, soğuğu ve ısıyı içeride tutacak.

Lapland Neyi ile Meşhur?

Finlandiya neyi ile meşhur derseniz bölge cam eşyalarıyla ünlüdür ve en ikonik ve değerli markalardan biri, 1881'den beri cam yapan ve şu anda hemen her Fin evini cam eşyalarla doldurmuş olan Iittala'dır. O kadar uzun süre dayanır ki, insanlar için Iittala'nın eşyalarını akrabalarından almaları çok yaygındır. 

Lapland Güvenli Mi?

Genel olarak Finlandiya ziyaret edilmesi çok güvenli bir ülkedir. Suç oranlarının oldukça düşük olması nedeniyle Finlandiya'da tur sırasında asla sorun yaşamazsınız.

noelabbakoy.jpg

Lapland'ın En Ünlü Yemekleri Neler?

  • Kaalikääryleet - lahana ruloları
  • Oyun yemeği
  • Hernekeitto - Bezelye çorbası, genellikle perşembe günü tatlı krepiyle birlikte verilir
  • Leipäjuusto, alternatif isimler hiilikko ve juustoleipä - Taze bir inek sütü peyniri
  • Viili - Yoğurt benzeri fermente süt ürünü
  • Perunamuusi - Patates püresi, ortak bir garnitür.

Lapland'taki Resmi Din Nedir?

Finlandiya, 5.5 milyon toplam nüfusun %71.9'unun Hristiyan olduğu ağırlıklı olarak Hristiyan bir millettir. Büyük çoğunluğu Finlandiya Protestan Kilisesi'ne bağlı (Protestan), %27,4'ü kiliseye bağlı olmayan ve %0,4'ü İslam, Hinduizm, Budizm, Yahudilik, halk gibi diğer dinleri benimsemiş durumda.