Maldivler Hakkında Bilmediğiniz 18 Gerçek

Dünyanın en düz ülkesi unvanından mercan kaplı plajlarına işte Maldivler hakkında az bilinen 18 gerçek!

Yayın Tarihi: 09 Mayıs 2021Görüntülenme: 5672
haberic.jpg

Masal gibi tatillerin bilindik destinasyonu: Maldivler!

Romantik bir tatil yapmak isteyenlerin vazgeçilmezi olan Maldiv Adaları ile ilgili neler biliyorsunuz?  

Dünyanın en düz ülkesi ünvanına sahip olmaktan yılda 1 ton kum üreten balıklara kadar Maldivler hakkında bilmeniz gereken 18 ilginç gerçeği sizinle paylaşıyoruz. 

Maldivler'in nüfusu yaklaşık 347.000'dir (2015'teki sayım). Başkent ve en büyük şehir Male'dir. Maldivler'de konuşulan dil, neredeyse yalnızca Maldivler'de konuşulan bir Hint-Aryan dili olan Maldivcedir (Dhivehi). Ana din İslam'dır ve nüfusun çoğunluğu müslümandır. 

Şimdi hazırsanız Maldiv turu yapmadan önce bilmeniz gereken eğlenceli ve ilginç gerçekleri paylaşıyoruz. 

1. Güneş ışığına dikkat

Maldivler'de güneşe dikkat edin! Çok yüksek güneş korumalı krem sahip olmanız gereken en önemli şeydir. Ekvatorun yakınında bulunan Maldivler, yüksek miktarda güneş ışığı alır. Neredeyse doğrudan 90° açıyla gelir. 

2. Sadece 200 tanesinde insan yaşıyor

Maldivler'deki 1.190 adadan sadece 200'ünde yerleşim var.

İlave 80 Maldiv Adası özel, lüks tatil yerlerine ev sahipliği yapıyor. Adaların geri kalanı ya yaşam sürdürmek için çok küçük ya da pratik olamayacak kadar uzak. Ek olarak, Maldiv topraklarını oluşturan 115 mil karenin % 99'u sudur. Keşfedilecek çok sayıda potansiyel dalış sitesi vardır!

maldiv-adalari.jpg

3. Dünyanın en düz ülkesi

Maldivler dünyanın en düz ülkesidir.

En yüksek noktası (Villingili Adası'nda) deniz seviyesinden yalnızca 7 fit ve 7 inç yüksektedir ancak ülke genelinde ortalama zemin seviyesi sadece 4 fit ve 11 inçtir.

4. Sualtında toplantı 

2009 yılında, Maldivler kabinesi bir sualtı toplantısı düzenleyerek Maldivler'i dünyada scuba konusunda bir hükümet toplantısı düzenleyen ilk ülke yaptı. Uygun şekilde, bu kabine toplantısı iklim değişikliğine vurgu yapmak içindi. Pek çok Maldivli, iklim değişmeye devam ettikçe ve deniz seviyesi yükseldikçe yaşadıkları yerlerin su altında kalacağından korkuyor.

5. Deniz kabukları para birimiydi

Ortaçağda Maldivler para birimi olarak deniz kabuklarını kullanıyordu. Maldivler'de tur yaparken ülkenin madeni paralarının çoğunda, geçmiş yılların parasına saygı olarak bir deniz kabuğu göreceksiniz.

maldivler-oteller.jpg

6. Kum bankaları ve adaların şekilleri

Maldivler'de bazı ada şekilleri doğa tarafından zamanla değişime uğruyor. Kiminin kumları kıyıdan uzaklaşır ve sonra muson mevsimindeki mevsimsel akıntılar tarafından geri getirilir. Bazı kum havuzları kaybolur ve bazıları yeniden ortaya çıkar.

7. Balina köpekbalıklarına rastlarsınız

Dünyanın en büyük balığı, takımadalar boyunca Maldivler'de rahatça görülür. Maldivler, tüm yıl boyunca balina köpekbalıklarına rastlanabilen birkaç yerden biridir.

8. Maldivler'in menşei

Maldivler'in tarihi oldukça eski. Yaklaşık 60 milyon yıl önce oluşan bir batık volkan zincirinin kalıntıları olduğu düşünülüyor. Son zamanlarda yapılan araştırmalar, mercan resifleri atollerinin yüz binlerce yıl önceki volkanik dağların batan kalıntıları üzerinde oluştuğunu varsaymaktadır.

maldivler-eglence.jpg

9. Uygarlıkların karışımı

Maldivler, eski ticaret yollarının kavşak noktasıydı. Bugün Maldivler'de birçok farklı kültürde insan olması, bir uygarlık karışımının meyvesidir: Hint, Afrika, Avrupalı, Arap, Asyalı ...

10. Maldivler dhoni şekilleri

Ünlü geleneksel Maldiv teknesi Dhoni'nin şekli, 11. yüzyılda Hint Okyanusu'nda yaygın olarak bir ticaret gemisi olarak kullanılan eski Arap yelkenlisinden esinlenmiştir. Maldivler'de adalar arası ulaşım Dhoni adındaki bu teknelerle sağlanır. 

11. Maldiv mercan evleri

Maldivliler evlerini mercanlarda inşa ederlerdi. Mercan Resifleri dünya çapında korunduğu için bu yerlere konut artık yasak. Birçok mercan evi hala Male ve yerel adalarda görülebilmektedir.

maldivlerr.jpg

12. Maldivler'in geleneksel müziği: Boduberu

Davul temelli geleneksel müzik olan Bodu Beru (büyük davul anlamına gelir), Maldivler'in birkaç yüzyıl önce Doğu Afrika ile uzun süredir devam eden ilişkilerinin bir hatırlatıcısıdır. Bodu Beru müziği çok ritmiktir ve Maldivler tatilinde bu müzik tarzını bolca duyarsınız. 

13. Maldivler'deki çöl adaları

Maldivler'de kaç tane ada var diye merak ediyorsanız hemen söyleyelim, yaklaşık 1200 ada bulunmaktadır. Bunların 800 kadarı hala ıssız, 200 adada yerleşim var, yaklaşık 200 ada da otel ve tatil köyüne ev sahipliği yapıyor. Adaların geri kalanı havaalanları, tarım, piknikler, devlet varlıkları, endüstriyel faaliyetler ve hatta hapishaneler için kullanılıyor. Bu nedenle yüzlerce adası bulunan Maldivler'deki adaların bazıları ıssız ve çöl niteliğinde. 

14. Maldivler hindistan cevizi ağaçları

Hindistan cevizi ağacı, Maldiv ülkesinin sembollerinden biridir. Adaların milli ağacı olan ve sadece Maldiv sahillerinin doğal gölgesi olan hindistan cevizi ağaçları 30 metreye kadar büyüyebilir ve 100 yaşına kadar yaşayabilir. Ağaçları son derece sağlamdır ve Dhoni teknesi yapımında yaygın olarak kullanılır.

maldiv-sahiller.jpg

15. Dünyanın en küçük adaları buradadır

Maldivler, birkaç metrekareyi geçmeyen dünyanın en küçük adalarından bazılarına sahiptir. En büyük adası ise neredeyse 6 km uzunluğa ulaşır.

16. Dhoni kaptanları otantik denizcilerdir

Maldivler'de ulaşımın sağlandığı dhoni teknelerinin kaptanları eski denizcilerden oluşur.  Kaptan ve ekipleri adalar ve atoller arasında gezinmek için hala pusula veya GPS kullanmamaktadır.

Mercan labirentlerinde kendi yollarını bulurlar. Açık gecelerde, bazıları mercan resiflerinden kaçınmak için lagün yüzeyinin hareketlerini dikkatlice gözlemleme konusunda ender bir yeteneğe sahiptir.

17. Balıkları beslemeyin

Maldivler'de veya dünyanın başka yerlerinde şnorkelle dalış sırasında balıkları beslemek onlar için zararlıdır. İnsanların yedikleri besinler ekosistemin bir parçası değildir ve kesinlikle balıkların sindirim sistemlerine uygun değildir. 

bailiklar.jpg

18. Mercan kumlu plajları

Maldiv adaları mercan kökenlidir.

İnanılmaz güzellikteki Maldiv sahillerini oluşturan kumları beyaz ve son derece incedir. Dünya plajlarının en güzel kumlarına sahiptir. Bu yüzden Maldivler her yerde cennet olarak adlandırılmaktadır.