Mısır Gezi Rehberi

Mısır hakkında bulabileceğiniz en detaylı Mısır gezi rehberi için notlarınızı hazırlayın.

Yayın Tarihi: 26 Mart 2022Görüntülenme: 3654
haber-ic-gorseli.jpg

Piramitleri, gizemli tarihi, doğal ve tarihi güzellikleri bir yana kral ve kraliçeleri ile bir dönemin ihtişamlı şimdininse gizem dolu coğrafyası Mısır hakkında bulabileceğiniz en detaylı Mısır gezi rehberi için notlarınızı hazırlayın.

Mısır piramitleri kendine hayran bırakan egzotik sahilleri ve kültürle dolup taşacağınız müzeleri sizi bekliyor. Hazırsanız başlıyoruz.

Mısır Nerede?

Mısır nerede diye merak ediyorsanız tam konumunu söyleyelim; Afrika kıtasının kuzey doğusunda, Afrika ve Asya kıtasının birleştiği noktada bulunuyor. 6650 km uzunluğuyla dünyanın en uzun nehri olan Nil Nehri’nin asırlar boyunca hayat verdiği topraklar Mısır’ı Kuzey Afrika’nın en kalabalık ülkesi haline getirmiş. Mısır’ın büyüklüğü ne kadar diye sorarsanız, Mısır’ın toplam yüzölçümü 1.002.450 km2’dir. Bu kadim uygarlık yaklaşık 102 milyon insana da ev sahipliği yapıyor.

Mısır’ın resmi dili Mısır Arapçası ve Arapça’dır. Mısır halkının çoğunluğu ise Müslüman Araplar’dan oluşuyor. 7000 yıllık bir tarihe ev sahipliği yapan Mısır bilinen ilk medeniyetlerin de kurulduğu bölgedir.

Mısır’da Gezilmesi Gereken Yerler

Mısır’ın neredeyse tüm şehirleri kültür hazineleri ve gizemlerle dolu. Bu yüzden Mısır’da gezilecek yerler listesi oldukça kabarık. Fakat biz en popüler şehirlerin ve noktaların olduğu Mısır turu için önemli destinasyonları sizinle paylaşacağız. Bu şehirlerden en önemlilerini Mısır turları ile keşfedebilirsiniz. Kahire, Hurhgada, Şarm El-Şeyh, Luksor, İskenderiye ve Dahab Mısır’ın en popüler şehirleri arasında yer alıyor.

misir-piramitleri.jpg

Kahire

Mısır’ın başkenti olan Kahire Mısır’a gidip görmeden dönmemeniz gereken yerlerin başında geliyor. Kahire, Dünya’nın 7 harikasından Keops Piramidi’ne de ev sahipliği yapıyor. Kahire şehri aynı zamanda Arap dünyasının ve Afrika’nın en büyük şehridir. Nüfusu 20 milyona yakın olan kent Mısır’ın ve çevre ülkelerin en önemli şehri konumundadır. Kahire’yle ilgili detaylı rehberimizi yazının devamında bulabilirsiniz.

Hurgada

1980’li yıllara kadar küçük bir balıkçı köyü olan Hurgada Mısır hükümetinin teşvikiyle alternatif turizm noktası olarak belirlendikten sonra büyüyerek turizme kazandırılmış ve Mısır’ın önemli bir turizm merkezi olmuştur. Hurgada şehrinin güncel nüfusu 260.000 bindir.

Hurgada’nın eski şehir bölgesi El Dahar, modern ve lüks turizm bölgesi Sakkala, alışveriş severlerin gözdesi Sahl Hassesh bölgeleri, Hurgada’da gezilmesi gereken yerlerin başında gelir. Ayrıca dünyanın en zengin sualtı yaşamına sahip olan yerlerden biri olan Kızıldeniz sayesinde şehir, dalış sporu için de oldukça elverişlidir. Dalış dışında rüzgâr sörfü, deniz paraşütü gibi birçok su sporunun yapılabildiği Hurgada Avrupalı turistlerin de yoğun ilgi gösterdiği Mısır şehirlerindendir.

Şarm El Şeyh

Sina Yarımadasının güney ucunda bulunan Şarm El Şeyh Mısır’ın önemli turizm merkezlerinin başında gelir. Şarm El Şeyh UNESCO tarafından, barış ve güzellik alanında ‘’Dünyanın En İyi Şehri’’ ilan edilmiştir.

misir-gorseli.jpg

Şarm El Şeyh mercan resif yataklarına yakınlığıyla önemli bir dalış merkezi konumundadır. Ayrıca Şarm El Şeyh’de gezilmesi gereken yerler arasında Ras Muhammed Milli Parkı, Renkli Kanyonlar ve St. Catherine Manastırı bulunuyor.

Luksor

Mısır’ın antik kentlerinden biri olan Thebes Harabeleri üzerine kurulan Luksor şehri “Dünyanın En Büyük Açıkhava Müzesi” olarak anılıyor. Her köşesinde tarihi bir eserle karşılaşacağınız şehir bu özelliği nedeniyle her yıl binlerce turisti ağırlıyor. 639 yılında şehri keşfeden Araplar bu büyüleyici harabelerle karşılaştıklarında Luksor şehrine mücevher anlamına gelen “el-uksur” adını verir.

Luksor şehrinde gezilmesi gereken yerlerin başında Karnak Tapınağı gelir. Dev sütunlarıyla ziyaretçilerini büyüleyen tapınak, piramitlerden sonra Mısır’ın en çok ziyaret edilen yeridir. Ayrıca Luksor şehrinde, Luksor Tapınağı, Hatshepsut Tapınağı, Krallar ve Kraliçeler Vadisi görülmesi gereken önemli noktalardır.

misir-kalintilar.jpg

Dünya Medeniyetlerin Başkenti: Kahire

Tarih boyunca birçok medeniyetin merkezi olan Kahire, her kurulan devletle birlikte önceki devletin yaptıklarının etrafında genişleyerek günümüze kadar gelmiştir. Bu sayede Kahire turları ile şehirde adeta zamanda yolculuk yapmak mümkündür. Eski Kahire 1979 yılından bu yana UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alır. Kahire’de gezilmesi gereken yerleri sizler için derledik.

  1. Kahire Mısır Müzesi

Mısır Müzesi, yüz binden fazla esere ev sahipliği yapan, Mısır antik dünyasının içinde kaybolabileceğiniz devasa bir müze. Kahire gezi rehberinizin başında yer alması gereken bir durak. Eserlerinin hepsini görebilmenin zamansal açıdan pek mümkün olmadığı müzeye gitmeden önce detaylı bir araştırma yapmanız müzede verimli bir tura çıkmanız açısından önemli. Firavun maskeleri, mumyalar, firavun mezarlarından çıkarılan hazineler görülmeye değer eserlerin başında geliyor.

  1. Giza Piramitleri ve Sfenks

Kahire gezisinde mutlaka görülmesi gereken yerlerin başında gelen Giza Piramitleri ve dünyanın en büyük heykeli olarak kabul edilen Büyük Giza Sfenks’i  yer alır. Dünyanın en ilginç yapılarından olan piramitler Mısır firavunlarının isimleriyle anılıyor. Keops, Kefren ve Mikerinos Piramitleri devasa büyüklükleri ve yapıldığı dönemin şartları düşünüldüğünde ziyaretçilerini büyülüyor. Dünyanın 7 harikasından biri olan Keops Piramidi aynı zamanda bu 7 harikanın içinde günümüze ulaşan tek eserdir. Ayrıca bu piramitler dışında bölgede birçok küçük piramit bulunuyor. Kahire turları ile bunların hepsini görebilirsiniz.

misir-piramit-gezisi.jpg
  1. Eski Kahire

UNESCO tarafından dünya mirası ilan edilen “Eski Kahire”, Kahire Kalesi ve çevresinde yer alıyor. Eski Kahire İslam dünyasının en büyük tarihi mimari koleksiyonuna ev sahipliği yapar. Bölgede yüzlerce cami, medrese, türbe ve kervansaray bulunuyor.

  1. Nil Nehri

Felucca adı verilen tekneler ile Nil Nehri üzerinde tekne turlarına katılabilir, akşam yemekli turlarda geleneksel bir dans olan Tennure’yi izleme fırsatı bulabilirsiniz. Mısır’da yapılması gerekenler arasında yer alan Nil Nehri turuna katılmadan Kahire’den ayrılmayın, deriz.

  1. Zamalek

Nil Nehri’nin ortasında bir ada olan Zamalek, Kahire’nin en lüks bölgeleri arasında yer alıyor. Gece hayatının oldukça canlı olduğu Zamalek’te alışveriş yapabilir, lüks restoranlarda akşam yemeği yiyebilir ve günümüzde bir otel olarak kullanılan Hidiv İsmail Paşa tarafından yaptırılan sarayı görebilirsiniz.

Mısır’da Ne Yenir?

Mısır mutfağı denince akla ilk gelen tabi ki falafel geliyor. Artık ülkemizde de özellikle vegan mutfağında popülerleşen bir Mısır yemeği olan falafel, nohut ve bakladan yapılıyor.

misir-yemekleri.jpg

Mısır’da ne yenir sorusunun cevaplarından biri de Fuul. En çok tüketilen Mısır yemekleri arasında yer alan Fuul bir çeşit bezelye yemeği. Mısır’ın en ünlü yemeklerinden bir diğeri Melukya. Sebzeli ve etli bir tür çorba olan Melukya Mısır’ın en sevilen yemeklerinden biri oluyor. Peki Mısır’da tatlı olarak ne yenir derseniz Umm-Ali tatlısını önerebiliriz. İçerisinde pirinç, hindistan cevizi, kuru üzüm ve fındığın bulunduğu sütlü bir tatlı olan Umm-Ali tatlısı size sütlacı hatırlatabilir.

Mısır’da Eğlence Hayatı Nasıl?

Eğlence anlayışında birçok farklı deneyimi barındıran Mısır’ın gece hayatı, size birçok konsept sunuyor. Geç saatlere kadar eğlenebileceğiniz birçok eğlence alternatifi mevcut. Zamalek, Sharm El Sheikh ve Hurgada Mısır’da eğlence hayatına dair size değişik seçenekler sunuyor.

Mısır’da Yüzülür Mü?

Bazılarımız Mısır’ı çöl ve piramitten ibaret zannedebiliriz ancak Mısır’da harika bir deniz ve denizaltı ürünleri olduğunu söyleyelim.

misir-yuzmek.jpg

Hem Akdenize hem de dünyanın en zengin sualtı çeşitliliğine sahip denizlerden Kızıldeniz’e kıyısı bulunan Mısır’da yüzmek masalsı bir tatil fırsatı sunar. Özellikle Şarm El Şeyh, Hurgada, Mersa Matruh ve Giftun Adası Mısır’ın en önemli plajlarına ev sahipliği yapar. Naama koyu, Dahab lagünü, El Gouna, Ras Um Sid plajı ve Sahl Hasheesh koyu Mısır’da gezilmesi gereken plajlar arasındadır.

misir-denizi.jpg

Gruppal Mısır turları ile Antik Mısır’ı keşfetmek, insanlık tarihinin en kadim uygarlıklarından birini görmek, insan eliyle yapılmış hayret verici eserleri keşfetmek, Kızıldeniz’in büyüleyici sularında yüzmek, dünyanın en büyük nehri olan Nil Nehri’nde harika bir akşam yemeği yemek ve daha birçok unutulmaz anı biriktirmek için Mısır turları ile bu bölgeyi mutlaka ziyaret etmelisiniz. Hemen Gruppal Mısır turları seçeneklerine göz atıp Mısır tatil planınızı yapabilirsiniz.