Mutlaka Ziyaret Etmeniz Gereken 10 Harika Kütüphane

Dünyanın farklı yerlerinden mutlaka görmeniz gereken bilgi depoları...

Yayın Tarihi: 31 Ağustos 2020Görüntülenme: 4249
kapakgorsel.jpg

Çalışkan öğrencilerin en sevdiği yerlerden biri kütüphanelerdir. Sıra sıra dizilmiş deri ciltli kitaplar, zengin bir tarih ve etkileyici bir mimari içinde kendinizi kaybetmeyi sevenlerdenseniz bu yazımıza bayılacağınıza eminiz.

Harry Potter'daki Hogwarts Kütüphanesi hakkında çok fazla okuyanlardan biriyseniz ya da Güzel ve Çirkin'deki kütüphane merdiveninde Belle sallanıyormuş gibi davrananlardan biriyseniz - ve bu makaleye tıkladıysanız - o zaman açıkça bir kütüphane aşığısınız da. Bu yüzden, kitapların ve onların rahat küçük evlerinin şerefine, her kitap solucanının ziyaret etmesi gereken dünyadaki en iyi kütüphanelerin bir listesini topladık.

Hazırsanız başlıyoruz.

1. Real Gabinete Português De Leitura, Rio de Janeiro, Brezilya

birrrrr.jpg

Portekiz Kraliyet Kütüphanesi, mimarisi büyüleyici olan tarihi kütüphanelerden biridir. Bu kadar tuhaf ve görkemli bir şey nasıl gerçek olabilir? 1837'de inşa edilen kütüphane 350.000'den fazla kitapla dolu olup Portekiz dışındaki en büyük Portekiz eserleri koleksiyonuna ev sahipliği yapmaktadır.

2. Stockholm Halk Kütüphanesi, Stockholm, İsveç

ikiiii.jpg

İsveçli mimar Gunnar Asplund tarafından İskandinav Klasisizm tarzında tasarlanmış klasik ve çok düzenli bir kütüphanedir. İki milyondan fazla ciltlik kütüphane, İsveç başkentini keşfetmek isteyenler için tam bir hazine.

3. Green Square Library and Plaza, Sidney, Avustralya

ucccc.jpg

Avustralya'nın Sidney kentinde bulunan Green Square Kütüphanesi, kentsel ortamda yer alan bir yeraltı kütüphanesidir. Mimar Stewart Hollenstein, 40 tavan penceresi, bir yeraltı bahçesi ve plazadan çıkan altı katlı bir cam kuleye sahip modern bir bina tasarlamak için küresel bir yarışmayı kazandı.

Kütüphaneyi son zamanlarda Instagram ve Pinterest'te tur atan yatıştırıcı serinin fotoğraflarıyla, rengarenk dizilen kitap sıralarıyla tanıyabilirsiniz.

4. Biblioteca Nazionale Braidense (AKA Biblioteca di Brera), Milano, İtalya

dorttt.jpg

Braidense Ulusal Kütüphanesi, Kutsal Roma İmparatoriçesi Maria Theresa tarafından 1770 yılında oluşturulmuştur. İtalya'nın en büyük kütüphanelerinden biridir ve 890.000'den fazla ciltlik geniş eser koleksiyonuyla ünlü bir turist merkezidir!

Yakınlarda Brera Sanat Galerisi, Astronomik Gözlemevi, Botanik Bahçeleri, Güzel Sanatlar Akademisi ve Lombard Bilim ve Edebiyat Enstitüsü'nü de gezebilirsiniz.

5. Bodleian Kütüphanesi, Oxford, İngiltere

besss.jpg

Avrupa'nın en eski kütüphanelerinden biri olan Bodleian Kütüphanesi, on iki milyonun üzerinde esere ev sahipliği yapıyor. Oxford şehrinin simgesi olarak görülen bu dev kütüphaneyi Harry Potter serisinin efsanevi Hogwarts Kütüphanesi'ne benzetebilirsiniz.

Çarpıcı gotik mimarisi ve 13 milyon görkemli kitabıyla burası sihirle dolu.

6. Tianjin Binhai Kütüphanesi, Tianjin, Çin

altiii.jpg

Bodleian'ın eski okul tarzının tam aksine, Tianjin Binhai Kütüphanesi modern bir cennettir.

Fütüristik beyaz kitap rafları tasarımın çeşitli seviyelerinde eğrilir, hatta binanın içinde dalgalanan bir kitap denizi yaratmak için tavana doğru ilerler. Odanın ortasındaki parlayan küre, mekanın öteki dünyaya ait hissine katkıda bulunarak dünyanın dört bir yanındaki sayısız Instagram ve Pinterest gönderisine girilmesini sağlıyor.

7. New York Halk Kütüphanesi, New York, ABD

yediii.jpg

Bu ikonik kütüphane Manhattan'ın kalbinde yer alır, büyük salonları ve zarif okuma odalarıyla bilinir. Burası birçok filme de konu olmuş bir mimari.

8. Trinity College Kütüphanesi, Dublin, İrlanda

sekizz.jpg

Kells Kitabı ve İrlanda Cumhuriyeti'nin 1916 Bildirisi'nin bir kopyası da dahil olmak üzere dünyanın en eski ve en ünlü kitaplarından birine ev sahipliği yapan Trinity College Kütüphanesi, güzel olduğu kadar tarihsel açıdan da önemlidir.

1500'lerde kurulan güzel bina, altı milyondan fazla kitapla doludur ve dünyanın en iyi kütüphanelerinden biri olarak kabul edilir. 200.000 kütüphanenin en eski cildine sahip olan Uzun Oda, fotoğraflarda sıklıkla gördüğünüz ünlü mekandır.

9. Bibliotheca Alexandrina, İskenderiye, Mısır

dokuzzz.jpg

Mısır'da Akdeniz kıyılarında yer alan modern bir kütüphane ve kültür merkezi olan Bibliotheca Alexandrina, orijinal antik yapıya uygun mimarisiyle görenleri kendine hayran bırakıyor.

Çarpıcı granit dış yüzey 120 farklı oymaya sahipken, iç mekanlar ışığın çok sayıda çatı penceresinden içeri girmesine izin veren eğimli bir çatı ile açık. Sekiz milyona kadar kitap içeren ana okuma odasına ek olarak, dört özel kütüphane ve ortaya çıkarılacak çok daha fazla şey var.

10. George Peabody Kütüphanesi, Baltimore, ABD

onn.jpg

Barok, Rokoko ve Greko-Romen tarzlarından esinlenilen muhteşem bir ışıkla dolu atrium ve 300.000'den fazla kitap için raf alanı ile bu ilginç kütüphane bir hayalin gerçekleşmesidir.

Baltimore’un ‘Kitaplar Katedrali’ olarak bilinen kütüphanede, her biri kendi karmaşık dökme demir balkonlara sahip altı kat vardır. Çok şirin!