Neden Veliko Tırnovo'ya Gitmelisiniz?

Bulgaristan'daki çarların eski başkenti olan Veliko Tırnovo'ya gidelim mi?

Yayın Tarihi: 26 Kasım 2018Görüntülenme: 14659
veliko.jpg

Veliko Tırnova Bulgaristan'ın az bilindik fakat aşırı güzel şehirlerinden biridir. 

Bulgar çarlarının eski başkenti olarak bilinen, Bulgaristan'ın tarihi ve sevimli mi sevimli şehri Veliko Tırnovo ya da Veliko Tarnovo hakkında ne biliyorsunuz?

Osmanlı Dönemi'nden kalma evleri, Ortaçağ'dan günümüze gelmeyi başarabilmiş ihtişamlı kaleleri, Yantra Nehri'nin eteklerindeki konumu ve çarşısıyla rengarenk bir şehirdir Veliko Tırnovo. Veliko Tarnovo nerede diye merak edenlere bu sevimli köyün Bulgaristan'da olduğunu söyleyelim.

Bugün Bulgaristan turları ile gezebileceğiniz bu renkli şehri bir hafta sonu gezi planı yaparak da keşfetmeye gidebilirsiniz. Peki Veliko Tırnovo'yu neden görmelisiniz? Veliko Tarnovo'da gezilecek yerler neresidir? Bizce neden çok ancak biz en çok beğenecekleriniz Veliko Tarnovo Bulgaristan'ı fotoğraflarıyla birlikte anlattık.

Sofya'dan Trenle Ulaşım Sizi Etkileyecek

Veliko Tırnovo'ya ulaşımın en güzel yanlarından biri trenle varabiliyor oluşunuz. Siz de tren yolculuklarını seven bir gezginseniz trenle Veliko Tırnovo'ya ulaşım konusunda hem zorluk yaşamayacak hem de unutulmaz bir yolculuk yapacaksınız.

Sofya'dan hareket eden Varna Ekspresi ile Bulgaristan'ın yemyeşil ormanlarının içinden geçeceğiniz, her dönemeçte ayrı bir güzellik ve doğa harikası göreceğiniz, köyleri, vadileri, tepeleri ve ovaları izlemeye doyamayacağınız bir Bulgaristan Veliko Tarnovo turuyapacaksınız.

Yantra Nehri'ni gördükten sonra başlayacak olan Veliko Tırnovo gezisi sizi Bulgaristan'ın kalbinden tarihi bir yolculuğa çıkaracak.

veliko-tirnovo.jpg

Parklar ve Anıtlara Hayran Olacaksınız

Günümüze kadar çok iyi korunmuş tarihi yapısıyla Veliko Tırnovo şehri, ormanlarla kaplanan tepelerin arasında sizi adeta park ve anıtlarla dolu bir yurtdışı turuna çıkarıyor. Yaklaşık 70 bin kişilik bir nüfusa sahip olan şehir farklı medeniyetlere yaptığı ev sahipliğinin meyvelerini köklü geçmişi ve birbirinden güzel sanat eserleriyle alıyor.

Bulgaristan tarihindeki en önemli anıtlara ev sahipliği yapan şehirde Veliko Tırnovo turları ile Osmanlı'dan kalma mimariler de görecek ve şehrin çarşısında kendinizi bir an olsun burada yabancı hissetmeyeceksiniz.

Türk Kültürüne Çok Yakın Bir Şehir

Bulgaristan'ın birçok şehri ülkemizin kültürüne çok yakın ancak Veliko Tırnovo'daki iki bini aşkın Türk nüfusu hem size kendi evinizdeymiş gibi hissettiriyor hem de bir parçanızın burada olduğunu hatırlatıyor. Özellikle Veliko Tırnovo Çarşı bölgesindeki birçok esnaf Türk ve el işi sanatların birçoğunu da buradaki Türkler yapıyor.

valiko-carsi.jpg

Asen Anıtı ve Manzarasına Hayran Olacaksınız

Şehrin nehir kenarındaki eski ve otantik yüzü ile yeni ve modern başka bir yüzü bulunuyor.

Ortaçağ'dan günümüze renkli bir değişim ve görüntü içinde olan Veliko Tırnovo Asen Anıtı ile adını duyurmuş durumda. Kentin eşsiz güzellikteki manzarasını seyredebileceğiniz en iyi yer Asen Anıtı'nın manzara seyir noktası oluyor.

Şehri saran ormanlar, nehrin kıvrımları, tarihi yerleşim bölgeleri ve birbirinden güzel mimarileri izleyebileceğiniz anıt adeta bir teras gibi. Devasa bir dikilitaş ile üç adet heykelin olduğu Asen Anıtı'ndaki bu heykeller Bulgaristan İmparatorluğu'nun ilk üç çarına ait. Bunlar; Birinci Asen, Kaloyan ve İkinci Asen'dir.

asen.jpg

Özgün Bir Yer, Kendine Has Bir Şehir: Veliko Tırnovo

Şehre bir tepeden baktığınızda ne demek istediğimizi çok daha iyi anlayacaksınız.

Veliko Tarnovo gezisi sırasında göreceğiniz gibi şehrin kendine has bir dokusu var. Yantra Nehri'nin güzelliğine güzellik kattığı, çok sayıda tünel ve köprülerin olduğu Veliko Tırnovo, Tsarevets Kalesi ile görülmeye değer bir yer. Kalenin üç yanını çevreleyen nehir, görkemli kale kapıları ve surları ile kalenin manzarası muhteşem!

kale.jpg

Şehirde gezerken görmeden dönmemeniz gereken yerlerden biri de Tsarevets Kalesi'nin yamacındaki ve Çar İkinci Asen'in yaptırdığı Kırk Şehitler Kilisesi oluyor. Geniş bir manastırın içinde olan bu kiliseyi mutlaka bir rehber eşliğinde gezmenizi öneriyoruz.

kale-manzara.jpg

Bulgaristan'ın ilk anayasasının 1879 yılında Veliko Tırnovo'da onaylandığını söyledikten sonra buraya Gruppal Bulgaristan turlarıyla gidebileceğinizi de ekleyelim.