Norveç Rehberi

Sıradağlar, ormanlar, doğa harikası yerler ve dünyaca ünlü fiyortlarıyla Norveç hakkında bilmeniz gerekenler...

Yayın Tarihi: 19 Temmuz 2022Görüntülenme: 3413
norvec.jpg

Norveç, sıradağlar, devasa ormanlar, uçsuz bucaksız doğa harikası yerler ve yalnızca yaklaşık %3 ekilebilir araziden oluşan bir ülkedir. Norveç'in nüfusu yaklaşık 5,3 milyon olup bunun yaklaşık 1,2 milyonu başkent Oslo'da ve çevresinde yaşıyor.

Bugün Kuzey Avrupa turları ya da Norveç Fiyortları gemi turları ile dünyanın en güzel ülkelerinden biri olan Norveç'i keşfe çıkabilir ve unutulmaz anılar biriktirebilirsiniz. 

Norveç Nüfusu

Norveç Danimarka'dan biraz daha küçük bir nüfusa sahiptir ve güneyde Lindesnes'ten kuzeyde Kirkenes'e kadar çok geniş bir alana yayılmıştır. Oslo ve çevresinde yaklaşık 1,2 milyon insan yaşar.

Norveç geniş bir sahil şeridine sahiptir ve denizle çevrilidir. Uzun olmasına rağmen çok geniş değil. Manzara çeşitlidir ve derin vadiler ve yüksek dağlar içerir. En yüksek zirvesi, deniz seviyesinden 2.469 metre yükseklikteki Galdhøpiggen'dir. Norveç ayrıca Svalbard ve Jan Mayen adalarını da içerir.

  • Norveç'in yüzölçümü (Svalbard ve Jan Mayen hariç): 323.781 km2
  • Norveç'teki göller ve nehirler: 18.351 km2
  • Kara kütlesi: 305.420 km2
  • Ekilebilir arazi ve bahçecilik: 8.103 km2
  • Ormanlar: 125.301 km2
  • En büyük göl: Mjøsa 365 km2
  • En yüksek nokta: Galdhøpiggen, 2.469 m
  • Anakara kıyı şeridi: 28.953 km
  • Sınırlar: 2.562 km (İsveç ile = 1.630 km, Finlandiya ile = 736 km ve Rusya ile = 196 km)
  • İç buz ve buzullar: 2.790 km2

Norveç'te İklim

Norveç'teki iklim, ülkenin büyüklüğünü yansıtan en büyük değişkendir. Kuzeyde, Finlandiya ve Rusya sınırlarına yakın, kışlar uzun ve soğuk, güneyde ise kıyı iklimi nedeniyle daha ılımandır.

Ortalama sıcaklık Oslo (2018): 7.8°C (maks. 34.6°C, min. -15.9°C)

Norveç'te Dil

Norveç'te resmi ulusal dil Norveççe'dir. Benzersiz bir şekilde, her ikisi de eşit statüye sahip olan Bokmål ve Nynorsk olmak üzere iki yazılı formu vardır. Nynorsk üzerindeki çalışmalar, Bokmål'ın daha çok yazılı Danca'ya dayandığı gerçeğine bir tepki olarak Ivar Aasen yönetiminde başladı. Buradaki fikir, ülkedeki birçok benzersiz lehçeyi yansıtmaktı.

norvec-fiyortlar.jpg

Norveç Fiyortları

Norveç, dünyadaki en yüksek fiyort konsantrasyonuna sahip ve dünyanın hiçbir yerinde Norveç'ten daha fazla fiyort yoktur. Buzullar geri çekildiğinde ve deniz suyu U şeklindeki vadileri sular altında bıraktığında oluşan fiyortlar Norveç'i ünlü yaptı.

Norveç'in ünlü fiyortları Geirangerfjord ve Nærøyfjord, UNESCO Dünya Mirası listesinde yer almaktadır. Kiraz ve elma ağaçlarıyla ünlü Sognefjord ve Hardangerfjord en çok ziyaret edilenler arasındadır. Ancak Stavanger'in hemen dışındaki Lysefjord (ünlü Preikestolen veya Minber Kayası'na ev sahipliği yapar) ve daha kuzeydeki Nordfjord da çok popüler tatil yerleridir. National Geographic Dergisi, fiyortları “dünyanın en iyi bozulmamış seyahat destinasyonları” olarak adlandırdı.

Norveç'in ünlü fiyortlarından bazıları şunlardır:

Geirangerfjord - UNESCO listesinde ve dünyanın en güzel fiyortlarından biri.
Sognefjord - Norveç'in en uzun ve en derin fiyortu.
Nærøyfjord – UNESCO listesindeki başka bir fiyort ve Nutshell rotasında Norveç'te bir durak.
Lysefjord – Norveç'in en ikonik bakış açılarından biri olan Minber Kayası'na ev sahipliği yapar.

norvec-fiyortlari.jpg

Daha nefes kesici doğa harikaları için kuzeye, muhteşem bir takımada olan Lofoten Adaları ile karşılaşacağınız Kuzey Kutup Dairesi'ne doğru yol alabilirsiniz. Burada el değmemiş kumsallarda yürüyebilir, ufuk çizgisine hakim olan zirvelere hayran kalabilir ve hatta kuzey ışıklarını bile görebilirsiniz. Ayrıca bölgenin Viking mirası hakkında bilgi edinebilir ve vahşi yaşamı izlemeye gidebilirsiniz.

Yaz Mevsiminde Norveç

Yaz aylarında kuzey Norveç'e seyahat edip gece yarısı güneşinin avantajlarından yararlanın. Açık hava etkinliklerine katılmak ve yerel gibi yaşamak için daha fazla gün ışığından yararlanabilirsiniz çünkü yazın Norveç'te güneş neredeyse hiç batmıyor. Örneğin, kuzeydeki Tromsø şehrinde, Mayıs ve Temmuz aylarında güneş her gece sadece 3-5 saat batar. Ve haziranda, yaz gündönümüne yaklaştıkça güneş hiç batmaz.

Önemli ipucu: Yılın bu zamanında ziyarete geliyorsanız yanınızda uyku maskesi getirmeyi unutmayın.

lofoten-adalari.jpg

Norveç'te Gezilecek Yerler

  • Oslo Bölgesi

2019'da Avrupa'nın En Yeşil Başkenti olarak adlandırılan Norveç'in başkenti Oslo'yu mutlaka görmelisiniz. Modern bir yemek ortamı, yeni ve sıra dışı mahalleler, tam dolu bir etkinlik takvimi, birkaç yeni müze ve cazibe merkezi görmeniz gereken şeylerden sadece birkaçı.

  • Tromsø ve kuzey ışıklarının ülkesi

Kuzey Kutbu'nun başkenti Tromsø, Kuzey Norveç'in tam ortasında yer almaktadır. Yapılacaklar listeniz kuzey ışıkları, balina izleme, gece yarısı güneşi ve epik doğa maceralarını içeriyorsa, gitmek istediğiniz yer burasıdır. Bu uçsuz bucaksız bölgenin doğu kesiminde kuş gözlemciliği cenneti olan Varanger yarımadasını bulacaksınız. Bir buz otelinde bir gece geçirebileceğiniz Kirkenes'te kral yengeç balıkçılığına ve köpekli kızaklara gidin. Tromsø'yu çevreleyen bölgelerde, Senja, Kvaløya ve Sommarøy dahil olmak üzere birçok ada keşfedilmeyi bekliyor.

  • Lofoten ve Nordland

Şaşırtıcı zirveler, ışıltılı fiyortlar, otantik balıkçı köyleri ve mükemmel kumsallar. Kayak, bisiklet ve yürüyüş cenneti Narvik'te bir sonraki seviye açık hava maceraları da sizi bekliyor ve daha az bilinen bir mücevher, biraz daha güneydeki Helgeland. Burada, dünyanın en güzel manzaralarından biri olarak seçilen Trøndelag ve Bodø arasındaki Sahil Yolu'nu kullanabilirsiniz.

Canlı sahil kasabası Bodø, Nordland bölgesindeki en büyük şehirdir ve yakınlardaki Salten bölgesinde bol miktarda açık hava eğlencesinin yanı sıra gelişen bir kültürel ortam sunar. Bodø, 2024'te Avrupa Kültür Başkenti olmaya aday.

nordland.jpg
  • Bergen ve batı fiyortları

Tarihi Dünya Mirası alanları, Norveç'in en büyük ikinci şehri Bergen'de yenilikçi moda, modaya uygun restoranlar ve modern müzik ortamıyla buluşuyor. KODE sanat müzeleri ve besteci evleri gibi ülkenin en iyi müzelerinden bazılarını ziyaret edin, kıvrımlı Arnavut kaldırımlı sokaklarda kaybolun ve şehri çevreleyen yedi dağ zirvesinden birine çıkıp şehri fotoğraflayın.

Bergen, kuzeyde Norveç'in en uzun ve en derin fiyortu olan Sognefjord ve güneyde ünlü dağ platosu Trolltunga'yı bulacağınız Hardangerfjord dahil olmak üzere Norveç'in en ünlü fiyortlarından bazılarına açılan kapıdır.

Dünyanın en güzel tren yolculuklarından biri seçilen Bergen Hattı ve Flåm Hattı ile fiyort köyü Flåm'a seyahat edebilirsiniz. Destansı bir ortamda açık hava eğlencesi için Voss ve Nordfjord'a gidebilirsiniz.

  • Geirangerfjord ve Kuzeybatı

Pitoresk art nouveau kasabası Ålesund, Fiyordu Norveç'in kuzey kesiminde yer alan Kuzeybatı'da bir fiyort macerası için ideal bir başlangıç noktasıdır. Bu bölge, tüm yıl boyunca açık hava meraklılarını kendine çekiyor.

flam-tren-hatti.jpg

Åndalsnes'in dağcılık başkenti, Trollstigen dağ yolu ve Atlantik Yolu gibi dünyaca ünlü cazibe merkezlerine sadece kısa bir mesafede bulunan şaşırtıcı zirvelerle (bir gondol ile zirveye çıkabilirsiniz) çevrili olduğu için burası da başka bir ideal başlangıç noktasıdır.

  • Stavanger bölgesi

Michelin restoranlarını eski ahşap evler, birinci sınıf sokak sanatı ve çok kültürlü harika bir havayla birleştirirseniz ne elde edersiniz? Cevabınız evetse Stavanger'a gitmelisiniz.

Stavanger, ülkenin güneybatı kesimindeki en büyük şehirdir ve Lysefjord ve Preikestolen (Minber Kayası) gibi ünlü doğa cazibe merkezlerini işaretlemek istiyorsanız ideal bir başlangıç noktasıdır. Jæren sahil bölgesi, Norveç'in en geniş ve en beyaz plajlarından bazılarına ev sahipliği yapan bir plaj cennetidir.

  • Trondheim ve Trøndelag

Norveç'in tam ortasında yer alan Trøndelag bölgesi, sert tarih meraklılarını, özverili yemekleri ve aktif doğa keşiflerini kendine çekiyor. Balık tutmaya, bisiklete binmeye veya kayak yapmaya gidebilirsiniz.

trondelag.jpg
  • Kristiansand ve Güney Norveç

Güney Norveç, güzel plajları, binlerce adası ve ülkenin diğer bölgelerine göre yılda daha fazla güneş saati ile Norveçliler için bir yaz cennetidir. Risør, Arendal, Grimstad, Mandal ve Flekkefjord gibi şirin sahil kasabalarındaki beyaz ahşap evlerin arasındaki dar sokaklarda dolaşın ya da Setesdal vadisindeki Norveç halk geleneklerinin beşiğini tanıyın.

  • Svalbard Adaları

Vahşi yaşamı bir sonraki seviyeye taşımaya hazır mısınız? Svalbard Adaları, Arktik Okyanusu'nun ortasında, Norveç ile Kuzey Kutbu'nun tam ortasında yer alır. Burada, hem engebeli hem de kırılgan bir manzarada tüm yıl boyunca egzotik doğa temelli etkinliklere katılabilirsiniz.

Norveç Hakkındaki En İlginç 10 Gerçek

1. Norveç'teki para birimi Norveç kronu NOK'tır.

2. Norveç kıyı şeridinin uzunluğu fiyortlar dahil 25.148 km'dir.

3. Norveç'in en yüksek zirvesi, denizden 2469 metre yükseklikteki Galdhøpiggen'dir.

norvec-kiliseleri.jpg

4. Norveç ve Avrupa'nın en kuzey noktası North Cape'dir.

5. Kirkenes, Norveç, Kahire kadar doğuda, Finlandiya'dan daha doğuda ve Rusya sınırından sadece 15 km uzaklıkta.

6. Norveç, dünyadaki en yüksek fiyort yoğunluğuna sahiptir. Bunlardan ikisi, Geiranger Fiyordu ve Nærøy fiyordu, Unesco Dünya Mirası Listesi'nde yer almaktadır.

7. Lærdal Tüneli, 24,5 km ile dünyanın en uzun karayolu tünelidir.

8. Nobel Barış Ödülü, Norveç'te bir Norveç komitesi tarafından verilir.

9. Snorre Sturluson'un Eski İskandinav Dönemi'nde (MS 750-1300) yazılan Heimskringla (Kralların Tarihi), bugün hala Norveç'te en çok satanlardan biridir.

10. Norveç, 1945'te Birleşmiş Milletler'in kurucu ülkelerinden biriydi ve ilk BM Genel Sekreteri, Norveç Dışişleri Bakanı Trygve Lie idi.

Norveç, Dünya Mutluluk Raporu'na göre dünyanın en mutlu ülkelerinden biri olarak listeleniyor. Danimarka merkezli Mutluluk Araştırma Enstitüsü tarafından yayınlanan rapor, bu İskandinav ülkesinin sadece güzel bir yer değil, aynı zamanda mutlu bir yer olduğunu da kanıtlıyor.

Norveç turları ile siz de bu mutlulukla dolu ülkeyi ziyaret edebilir, benzersiz bir deneyim yaşayabilirsiniz. 

İlgili Etiketler:avrupa