Prag’da Ne Yenir?

Prag'ın en ünlü lezzetlerinden mutlaka denemeniz gerekenler neler?

Yayın Tarihi: 10 Ekim 2018Görüntülenme: 6786
prag-ne-yenir.jpg

Çek Cumhuriyeti diğer adıyla Çekya, Orta Avrupa’nın en çok turist çeken ülkelerinden biri oluyor. Ülkenin başkenti Prag, Ortaçağ'dan kalma güzellikleriyle yıl boyunca binlerce turist akınına uğruyor. Bu ilginin sebebi Prag’daki tarihsel dokunun yanında birbirinden lezzetli Çek yemekleri de oluyor.

Eğer sizin de yolunuz Prag’a düşerse yemeden asla dönmemeniz gereken Prag yemekleri listesini derledik. Prag'da ne yenir diye saatlerce arayıp yorulmanıza gerek yok, Prag gezisi öncesinde bu lezzetleri not almanız yeterli. 

Trdelnik

Trdelnik
Trdelnik

Çek ve Slovak kültürlerinin bir ürünü olan Trdelnik Prag sokaklarında neredeyse her köşe başında karşılaşabileceğiniz bir lezzet. Tarçın ve şeker ile kaplanan hamur pişiriliyor. İçerisine çikolata ve dondurma ilave edilerek servise hazır hale geliyor. Tatlı dışında sade ya da peynirli olarak da yiyebiliyorsunuz. Prag turu sırasında denk gelirseniz mutlaka deneyin.

Çek Cumhuriyeti yemekleri nelerdir listemizin ikin lezzetine geçiyoruz: 

Plnena Paprika

Plnena Paprika
Plnena Paprika

Plnena Paprika’yı anlatmak için bizdeki dolmayı tarif etmek yeterli. Biber dolmasının biraz daha çeşitlendirilmiş versiyonu diyebiliriz. Üzerine domates sosu dökülüyor. Plnena Paprika genellikle dilim ekmekle ya da patates püresiyle tüketiliyor. Prag’da ne yemeli diye soracak olursanız damak tadımıza uygun olmasından dolayı size Plnena Paprika’yı önerebiliriz.

Gulas

Gulas
Gulas

Prag ne yenilir ne içilir sorusunun en güzel yanıtlarından biri de Gulas çorbası oluyor.

Gulas Macar kökenli bir yemek. Kısaca Çek yahnisi olarak da adlandırılabilir. Prag mutfağı birçok yemeğiyle bizim mutfağımıza oldukça benziyor. Gulas da onlardan biri. Yahni olarak bildiğimiz yemek pişirildikten sonra soğanlı, sarımsaklı ve havuçlu bir sos ile servis ediliyor.

Smazeny

Smazeny
Smazeny

Prag lezzetleri arasındaki aperatifler içinde en sevileni açık ara Smazeny oluyor. Kızarmış patates, özel sosu ve salatasıyla servis ediliyor ve genellikle bira ile tüketiliyor. Smazeny’nin Ege Bölgesi’ndeki pişiye benzediğini söylemek mümkün. Atıştırmalık tabaklar olarak sunulan bu lezzet Praglılar tarafından da oldukça sık tüketiliyor.

Svickova

Svickova
Svickova

Prag’da ne yenilir sorusunun en popüler diğer cevabı ise Svickova oluyor. Çek mutfağındaki en çok tercih edilen yemeklerden olan Svickova bonfileden yapılıyor. Bonfile çok tuzlu bir hale getiriliyor. Etin üzerine ya da yanına kremalı bir sos dökülüyor ve dilimlenmiş ekmeklerle servis ediliyor.

Rizek

Rizek
Rizek

Rizek hemen hemen her türlü etten yapılan bir Çek yemeği. Lezzet ve görünüş olarak şnitzele benziyor. Etler yumurta sarısına batırılıp ardından una ve galetaya bulanarak kızartılıyor. Rizek’e servis esnasında haşlanmış patates ya da patates püresi eşlik ediyor.

Pecena Kachna

Pecena Kachna
Pecena Kachna

Peceba Kachna aslına bakarsanız kızarmış ördek eti. Oldukça lezzetli ve bundan dolayı sıklıkla tercih ediliyor. Öyle ki Prag turları ile şehri ziyaret edenlerin de en favori yiyecekleri arasında. Ördek eti ızgarada nar gibi kızartılıyor. Ardından dilimli ya da bütün olarak servis ediliyor. Dilimlenmiş ekmek de bu nefis lezzetin olmazsa olmazlarından. Praglılar da tıpkı biz gibi hemen her öğünde ekmek tüketiyorlar.

Knedliky

Knedliky
Knedliky

Knedliky adı verilen lezzet tatlı bir mantı aslında. Kulağa biraz garip geliyor değil mi? Hemen hazırlanışını anlatalım. Öncelikle mantı hamurunun hazırlanışı bizdekiyle hemen hemen aynı. Kesilişi ve katlanışı da bizimkiyle benzerlik gösteriyor. Esas fark yaratan şeyse iç malzemesinde. Prag’da mantının içine şeftali, kayısı, çilek vb. gibi meyveler konuyor.

Rajska Omacka

Rajska Omacka
Rajska Omacka

Svickova’dan bahsettik. Rajska Omacka denilen yemek Svickova’nın domates sosuyla servis edilen hali. Fakat bu domates sosu oldukça lezzetli ve yemeği bambaşka bir hale sokuyor. Rajska Omacka servis edilirken tıpkı Svickova’da olduğu gibi dilim ekmek kullanılıyor.

Medovnik

Medovnik
Medovnik

Prag meşhur tatlısı olarak bilinen bir diğer lezzettir.

Medovnik Prag’da tadabileceğiniz belki de en lezzetli kek. Görüntüsü size bir pasta olduğunu söylese de kanmayın. Ağzınıza attığınızda ilk etapta yoğun bir ceviz tadı alıyorsunuz. Ardından bal ve reçelin tadı damakları şenlendiriyor. Pasta görünümündeki bu kek, bal ve reçel ile servis ediliyor. Bu ikisi Medovnik’in olmazsa olmazlarından.

Smazene Zampiony

Smazene Zampiony
Smazene Zampiony

Smazane Zampiony oldukça lezzetli bir atıştırmalık. Yapımı da bir hayli kolay. Öncelikle geniş mantarlara ihtiyacınız var. Bunları önce yumurtaya ardından ise una bandırıyorsunuz. Kızgın yağda nar gibi olana kadar kızartıyorsunuz. Dakikalar içerisinde ziyafet sofralarına yakışacak lezzette bir yemeğe sahip oluyorsunuz. Smazene Zampiony genellikle patates ya da salata ile birlikte tüketiliyor.

Langose

Langose
Langose

Bahsettiğimiz tüm bu Prag lezzetlerinin bizim mutfağımızla nasıl örtüştüğüne şahit olduk. İşte bir benzerlik daha. Langose! Bu lezzet bizdeki lokma tatlısının birebir aynısı. O yüzden tarif vermeye hiç gerek yok. Farklılık sunum sırasında kendini gösteriyor. Langose üzerine bizdeki gibi şerbet değil kaşar ve özel bir sos ilave ediliyor.