Sadece Kimlikle Gezilebilecek Yerler

Vizesiz ülkeler 2022 yılı için hangileri? Hepsini öğrenmek için yazımızı mutlaka okuyun.

Yayın Tarihi: 10 Ekim 2018Görüntülenme: 6728
kimlikle-gez.jpg

Seyahat etmek, yeni yerler keşfetmek ve bambaşka kültürlerle tanışmak isteyenlerin önündeki en önemli iki engel: Pasaport ve vize oluyor. Neyse ki hala pasaport ve vize olmadan gidebileceğiniz ülkeler de var. Evraklar, randevu ve birçok işlemle uğraşmadan, karar verdiğiniz an seyahat edebileceğiniz ülkeler hem yeni bir ülke görmenizi hem de seyahat tutkunuzu doyasıya yaşamanızı sağlıyor. Hatta bazı ülkelere sadece kimliğinizle gidebiliyorsunuz ve kimlikle gezebileceğiniz ülkeler arasına 2022 yılında Sırbistan ve Bosna Hersek de eklendi. Hepsini sizin için derledik.

Sadece kimlikle hangi ülkelere gidilir, çipli kimlikle neler yapılır, dolaşım gücü nedir gibi soruların cevapları için yazımızı okumanız yeterli.

Sırbistan

Sırbistan Cumhuriyeti olarak geçen Sırbistan vizesiz ülkeler kategorisinden artık sadece kimlikle gezilebilecek ülkeler listemize girdi. Eğlence hayatı, kaleleri, sarayları ve tarihi ile en sevilen vizesiz rotalar arasında olan Sırbistan'a kimlikle seyahat imkanı geldi. Canınızın istediği her an pasaportsuz vizesiz gezebileceğiniz Sırbistan'ı Gruppal Balkan turları ya da Belgrad turları ile keşfe çıkabilirsiniz.

Belgrad'ta gezilecek yerler arasında Aziz Sava Katedrali, Belgrad Kalesi, Kneza Mihaila Caddesi, birçok icatlarını keşfedeceğiniz Nicola Tesla'nın Nikola Tesla Müzesi, nehir manzaralı Kalemegdan, Ada Ciganlija, Cumhuriyet Meydanı, Sırbistan Ulusal Müzesi ve Yugoslavya Müzesi görmeden dönmemeniz gereken en bilindik yerlerdir.

Kalemegdan, Belgrad, Sırbistan
Kalemegdan, Belgrad, Sırbistan

Gürcistan

Türkiye’nin kuzeydoğusunda bulunan Gürcistan, sadece kimlikle gidilen ülkeler arasında Türk vatandaşları tarafından en sevilen rotalardan biri oluyor. Kendine özgü atmosferi ve geleneksel mimarileriyle Gürcistan gezisi sırasında kendinizi huzur dolu hissedebilir, sıcakkanlı insanları sayesinde keyifle dolu bir tur yapabilirsiniz. 

Çipli kimlikle gidilen ülkeler arasında bulunan Gürcistan, Tiflis gibi gören herkesi kendine hayran bırakan doğal güzelliklerle çevrili bir şehre sahip. 2011 yılında Türkiye ile anlaşıp kimlikli geçişi uygulamaya koyan Gürcistan’a ulaşım da hayli kolay. Buraya gelen Türk vatandaşlarının birçoğu Hopa’dan Batum’a geçiş yapmayı tercih ederek Gürcistan ziyaretini gerçekleştiriyor. Dilerseniz İstanbul kalkışlı ve Tiflis ve Batum inişli seferleri de tercih edebilirsiniz.

Batum, Gürcistan
Batum, Gürcistan

Çipli kimlikle gidilen ülkeler arasında yer alan Gürcistan’a giderken yanınızda pasaportunuzu da alırsanız ülkede 1 yıla yakın kalma hakkına sahip oluyorsunuz.

Tiflis: Ilıman bir iklime sahip olan Tiflis’e gitmek için İstanbul çıkışlı birçok sefer düzenleniyor. Tiflis gezisi sırasında Solola Tepesi’ndeki kalıntıları görerek geçmişin izlerini sürebilirsiniz. Huzur bulmak ve kendinizi doğaya teslim etmek için Botanik Bahçe’ye gidebilir, Tiflis’in güzelliklerinin tadını çıkarabilirsiniz.

Batum: Gürcistan’ın en büyük şehirlerinden biri olan Batum her yıl binlerce Türk vatandaşını ağırlıyor. Batum’a geldiğinizde Gonio Kalesi’nin günümüze kadar ulaşan kısımlarını ziyaret edebilir, enfes Batum mutfağının birbirinden leziz yemeklerini tadabilirsiniz.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti

1983 yılında bağımsızlığını ilan eden ve gücünü ispatlamayı başaran Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin en yakın dostu Türkiye olarak gösterilebilir. Bu nedenle sadece kimlikle gidilen ülkeler 2022 listesinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ilk sıradaki yerini alıyor.

Türk vatandaşları, Türkiye’nin komşusu aynı zamanda kardeş ülkesi olan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne nüfus cüzdanlarıyla hiç sorun yaşamadan giriş yapabilir. Eğlenceleri, otelleri ve doğal güzellikleriyle ünlü Kıbrıs'ın birbirinden güzel koyarında yaz mevsiminin tadını çıkarabilir, tarihi ve doğal güzellikteki yerleri gezebilir, şık bir restoranda damak zevkinize uygun lezzetler bulabilirsiniz.

Kuzey Kıbrıs Limanı
Kuzey Kıbrıs Limanı

Yollarda geçirecek uzun zamanınız yoksa ve dört dörtlük bir tatil yapmak istiyorsanız Kıbrıs’a gidebilirsiniz. Türkiye’den Kıbrıs'a pek çok havayolu şirketinin her gün seferleri bulunuyor.

Lefkoşa: Kıbrıs'ın en kalabalık, en çok ziyaret edilen ve kültür başkenti olan Lefkoşa bölgesi, aynı zamanda önemli bir ticaret ağına da sahip. Lefkoşa’ya geldiğiniz zaman Arap Ahmet Sokağı'nı gezebilir, Selimiye Cami’nin mimarisini yakından inceleyebilirsiniz.

Girne: Her yıl binlerce Türk vatandaşını ağırlayan ve muhteşem bir tatil yapma fırsatı sunan Girne, aynı zamanda önemli tarihi yapılara da ev sahipliği yapıyor. Girne’ye geldiğinizde Girne Kalesi’ni ve Batık Gemi Müzesi’ni ziyaret etmelisiniz.

bosna-hersek.jpg

Bosna Hersek

Balkanlar'da 51.197 km²'lik yüz ölçümü ile vizesiz yerler arasında en sevilen destinasyonlardan biri de Bosna Hersek oluyor. Üstelik şimdi kimlikle seyahat kolaylığı sağlanan Bosna Hersek'i görmek için hiçbir zahmete katlanmanız gerekmiyor. Gruppal Bosna Hersek turları ya da Balkan gezileri ile bu sevimli ülkeyi keşfetmeniz mümkün.

Kuzey, batı ve güneyden Hırvatistan; doğudan Sırbistan, yine güneyden Karadağ ile çevrili olup Adriyatik Denizi'ne Neum şehri ile 20 km'lik liman olmayan bir kıyısı bulunan Bosna Hersek'te gezilecek birbirinden güzel seçenekleriniz bulunuyor.

Bosna Hersek'in başkenti olan Saraybosna, kimlikle gezebileceğiniz Bosna'da ilk durağınız olabilir. Şehirde Osmanlı döneminden kalma birçok eser görebilirsiniz. Tarihi yapılar, köprüler, sönmeyen ateş anıtı, anıt mezarlar, katedral, kütüphane, camiler bu gezinizin en önemli alanlarını oluşturacak.

Ukrayna

Sadece kimlikle gezilen ülkeler 2018 listesinde en yoğun ilgi göreni Ukrayna oluyor. Ukrayna’da doğal güzelliklerden eğlence yerlerine; mimari yapılardan dinlenme alanlarına kadar sayısız alternatif bulunuyor. Çipli kimlikle Ukrayna sınırlarını kolayca aşabilir, uzun zamandır hayalini kurduğunuz tatili gerçekleştirebilirsiniz. Çipli kimlikle neler yapılır, hangi Ukrayna şehirlerine gidilir diye merak ediyorsanız aşağıdaki maddeleri incelemenizi öneriyoruz.

Kiev: Ukrayna’nın başkenti olan Kiev her yıl sayısız Türk vatandaşını ağırlıyor. Şehrin kalbi olarak nitelendirilen Özgürlük Meydanı (Maidan Nezalezhnosti)'nı turladıktan sonra Aziz Sofya Katedrali’ni ziyaret edebilirsiniz. Yalnızca kimliğinizi yanınıza alıp bu şehirde 90 gün kalma hakkına sahipsiniz. Gece hayatıyla ünlü olan Kiev'de eğlence dolu anlar sizi bekliyor.

Kiev, Ukrayna

Odessa: Liman şehri olması nedeniyle popüler ve hareketli bir şehir olan Odessa Ukrayna’nın en kalabalık şehirlerinden biri oluyor. Odessa'ya geldiğinizde Voronton Sarayı’nı ziyaret ederek Odessa hakkında bilgi edinebilir, Nümiasmatik Müzesi’nde Ukrayna’nın dünden bugüne değişen para birimlerini görebilirsiniz. Dünyaca ünlü Potemkin Merdivenleri’nde fotoğraf çekilmeyi de unutmayın.

Lviv: UNESCO Dünya Mirasları Listesi’nde yerini alan Lviv'in % 85’inin kadınlardan oluştuğuna dair bir efsane var. Sokakta karşınıza aniden çıkacak olan meşhur nostaljik tramvayı, tarihin izlerini taşıyan sokakları ve geleneksel mimari yapılarıyla Lviv tam bir kültür başkenti.

Kharkiv: Sovyet Rusya döneminden kalan yapıları, geniş ve ferah sokakları ve tarihin izlerini gözler önüne seren evleriyle Kharkiv Ukrayna’nın en çok ziyaret edilen şehirlerinden biri oluyor.