Seyahat Etmenin 5 Faydası

Neden seyahat etmeliyiz? İşte seyahatin bilimsel olarak kanıtlanmış 5 faydası...

Yayın Tarihi: 04 Kasım 2021Görüntülenme: 4018
habericc.jpg

Dünyanın dört bir yanındaki birçok insan için seyahat etmek, eğlence ve heyecan demek!

Yeni bir kültüre dalmak, yabancı bir şehri keşfetmek, çeşitli yiyeceklerin tadını çıkarmak ve farklı bir insan topluluğunun nasıl yaşadığını öğrenmek için işten veya düzenli rutininizden birkaç gün uzakta olmak hem ruhunuza hem de bedeninize iyi gelecek. Hızlı bir tatil, seyahat etmenin eğlencesi ve heyecanına ek olarak, özellikle daha önce hiç ziyaret etmediğiniz bir destinasyona gittiğinizde, size bilimsel olarak belgelenmiş yararlar sağlayabilir.

Bir sonraki kaçamağınızı planlamak için seyahat edip etmeme konusunda hala kararsızsanız, seyahatin zihniniz ve bedeniniz üzerindeki olumlu etkileri hakkında bir hatırlatmaya ihtiyacınız olabilir. Peki seyahat etmenin faydaları gerçekten ruh ve beden üzerinde işe yarıyor mu? Neden seyahat etmeliyiz?

Gruppal ile seyahat etmek için tüm turlarımızı inceleyebilirsiniz. 

İşte seyahatin bilimsel olarak kanıtlanmış 5 faydası...

1. Seyahat Kalp Hastalığı Riskini Azaltır

seyahatin-faydalari.png

Yüksek tansiyon ve kalp hastalığı riski birçok insan için büyük bir sorundur. Sağlıklı bir diyet, egzersiz ve olumlu yaşam tarzı değişikliklerinin bu sağlık durumuna yardımcı olabileceği iyi bilinen bir gerçektir. Ancak seyahat etmenin faydaları arasında aynı zamanda kalp hastalığı riskindeki azalmaya da yardımcı olduğunu biliyor muydunuz? Yüksek tansiyon gibi önceden mevcut bir durumunuz veya sağlık risk faktörünüz olsa bile, yeni bir destinasyona yıllık tatile çıkmak bu tehlikeli duruma yakalanma riskinizi azaltabilir.

Yaşlanma ve Emeklilik Araştırmaları Merkezi ve Seyahat Birliği tarafından yapılan ortak bir araştırma, yılda en az iki kez tatil yapan kadınların, altı yılda bir seyahat edenlere kıyasla kalp krizi riskini önemli ölçüde azalttığı sonucuna varmıştır. Aynı çalışma, yılda en az bir kez tatil yapmayan erkeklerin kalp hastalığı riskini %30, ölüm riskini ise %20 artırdığı sonucuna varmıştır.

2. Seyahat Stresi Azaltır

seyahatin-faydalari-neler.png

Maldivler'de bir kumsalda meyveli bir içecek ve disket bir şapka ile uzanmak, stresinizi yok edebilir. Ancak seyahat etmenin stres giderici etkileri, eve döndüğünüzde kaybolmuyor. Araştırmalar, eve döndükten sonra bile stres seviyenizin düşük kaldığını paylaşıyor.

Uluslararası Çevre Araştırmaları ve Halk Sağlığı Dergisi'nde yayınlanan bir araştırma, yakın zamanda bir tatilden eve dönen katılımcıların, döndükten üç gün sonra daha iyi dinlenmiş, daha az endişeli ve daha iyi bir ruh hali içinde hissettikleri sonucuna varmıştır. Geri dönen bu gezginlerin çoğu, eve geldikten haftalar sonra, günlük rutinlerinde kendilerini daha rahat hissettiklerini bildirdiler.

3. Seyahat Fiziksel Aktiviteyi Destekler

seyahat-eden-kadin.png

Günlük programınıza egzersiz rutini eklemiş olsanız bile, her gün yalnızca bir saat veya daha az fiziksel olarak aktif kalabilirsiniz. Seyahat, size tüm gün boyunca aktif olma, yerel cazibe merkezlerini ziyaret etme, eğlenceli etkinliklere katılma veya sadece genel olarak keşfetme fırsatı verir. Çoğu zaman, yeni varış noktanızı öğrenmek için çok heyecanlı olduğunuz için kaslarınızı daha sık çalıştırdığınızı muhtemelen fark etmeyeceksiniz bile.

İster Miami'de güzel bir tatil yeri olsun, ister Londra'da şirin bir oda ve kahvaltı olsun, yeni bir yere seyahat rezervasyonu yaptığınızda, genellikle evde yaptığınızdan çok daha fazla adım atmaya ve harekete geçmeye hazır olun. Gün batımında sahilde bir gezinti veya geceleri hareketli şehirde bir yürüyüş, kendinizi yeni hedefinize kaptırmanın ve kültürler hakkında daha fazla bilgi edinmenin ve aynı zamanda ekstra egzersiz yapmanın canlandırıcı bir yoludur.

4. Seyahat Yaratıcılığı Artırır

seyahatin-etmek-ve-kadin.png

Yaratıcılık yalnızca yazar, sanatçı veya müzisyenseniz yararlı değildir. Günlük yaşamınızı iyileştirmek ve günlük rutininize nasıl yaklaştığınızı bildirmek için yaratıcılığı kullanabilirsiniz. Yaratıcılıkta bir artış, işteki görevleri nasıl daha verimli bir şekilde tamamlayacağınızı, evinizi nasıl tasarlayacağınızı veya organize edeceğinizi veya günlük programınızı nasıl iyileştireceğinizi anlamanıza yardımcı olabilir.

Northwestern Üniversitesi'nden araştırmacı Adam Galinsky, yıllardır çok kültürlü seyahat ile yaratıcılığı artırma arasındaki bağlantıyı araştırıyor. “Çok kültürlü deneyimin fikirlerin yaratıcı bir şekilde genişlemesini destekleyebileceğini” buldu. Farklı yerlere seyahat ettiğinizde ve yabancı kültürle iç içe olduğunuzda, bazılarını genişletmek ve evinizdeki yaşamınıza uygulamak isteyebileceğiniz yeni kavram ve fikirler öğrenirsiniz.

Esasen, seyahat etmek sizi yeni kültürlere ve deneyimlere açar, bu da zihninizi genişletebilir ve sizi yeni fikirler ve yaratıcılık üzerinde düşünmek için doğru boşluğa yerleştirebilir.

5. Seyahat Sizi Mutlu Eder

seyahetetmek.png

Seyahat etmenin heyecanı sizi mutlu edebilir.

Gelecek seyahatiniz hakkında konuşmak ve plan yapmak bile sizi mutlu etmeye yetebilir. Cornell Üniversitesi tarafından yürütülen bir araştırma, potansiyel destinasyonları ve oraya vardığınızda bulabileceğiniz heyecan verici cazibe merkezlerini tartışmanın, zihninizi işte veya evde günlük streslerden uzak tutabileceğini ve mutluluğu artırabileceğini buldu.

Yemek istediğiniz kötü yiyecekler, yararlanacağınız tatil köyü olanakları ve ziyaret etmeyi planladığınız mağazalar gibi daha fazla ayrıntı düşündükçe, mutluluk seviyeniz o kadar yüksek olur. Eğlenceli bir gezi planlamak, size ileriye dönük bir gelecek deneyimi yaşatır, mevcut ruh halinizi yükseltir ve günlük sorumluluklarınızın üstesinden gelmeyi kolaylaştırır. Ne için bekliyorsun? Mutlu olmanın ve bir sonraki seyahat hedefinizi seçmenin zamanı geldi!