Türkiye'deki Oyuncak Müzeleri

Türkiye'nin en iyi oyuncak müzelerinde unutulmaz ve masalsı bir yolculuğa çıkın.

Yayın Tarihi: 13 Şubat 2021Görüntülenme: 3055
haberic.jpg

Oyuncak müzesi gezmenin yaşı yok! Peki Türkiye'deki oyuncak müzelerinin sayısını ve nerede olduklarını biliyor musunuz? İster çocuğunuza unutamayacağı bir hediye vermek ister kaç yaşında olursanız olun eğlence dolu bir gün geçirmek isteyin ülkemizin en iyi oyuncak müzelerinde unutulmaz ve masalsı bir yolculuğa çıkın.

Oyuncak Müzeleri Türkiye'nin farklı şehirlerinde ayrı zamanlarda açılmış ve hem şehir insanının hem de çocukların göz bebeği olmayı başarmıştır. Oyuncakların tarihi yolculuğundan başlayarak masalsı bir dünyaya adım atan herkesin burada birkaç saatliğine de olsa kendini çocuk gibi hissettiğine eminiz.

Hazırsanız Türkiye'nin oyuncak müzeleri serimize ilk olarak İstanbul'dan başlayalım.

İstanbul Oyuncak Müzesi

Yazar ve Şair Sunay Akın'ın kurduğu ve Türkiye'deki ilk Özel Oyuncak Müzesi olan İstanbul Oyuncak Müzesi 23 Nisan 2005 tarihinde Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nda açıldı.

oyuncak-muzesi.jpg

Uzun yıllardır dünyanın her yerinden birçok oyuncak toplayan ve bunu bir koleksiyona dönüştüren Sunay Akın, 7000 antika oyuncağa sahip olduktan sonra bunun dört bin tanesini dört katlı bir binada sergilemeye karar verdi ve böylece İstanbul Oyuncak Müzesi de kurulmuş oldu.

Antalya Oyuncak Müzesi

İstanbul Oyuncak Müzesi'nde olduğu gibi yine bir 23 Nisan tarihinde kurulan bir diğer oyuncak müzesi de 2011 yılında kurulan Antalya'daki Oyuncak Müzesi oldu.

İçerisinde 19. ve 20. yüzyıldan bugüne gelebilmiş yaklaşık 3000 oyuncak bulunan müzenin sembolü kağıt gemidir.

Bademler Köyü Oyuncak Müzesi

İzmir'deki oyuncak müzeleri mutlaka görülmeli. Bademler Köyü Oyuncak Müzesi, İzmir geziniz sırasında görebileceğiniz eğlenceli bir destinasyon olacaktır. 1990 yılında İzmir'in Urla ilçesine bağlı Bademler Köyü'nde Arkeolog Musa Baran tarafından kurulan müze, tarihin farklı dönemlerinden günümüze ulaşabilmeyi başarmış oyuncaklara ev sahipliği yapıyor.

muzeoyuncak.jpg

Ümran Baradan Oyuncak Müzesi

İzmir'deki oyuncak müzeleri Bademler Köyü ile sınırlı değil. Dünyada meşhur olan Seramik Sanatçısı Ümran Baradan'ın 2004 yılında kurduğu Ümran Baradan Oyuncak Müzesi, İzmir'in Konak ilçesinde ziyaretçilerini ağırlıyor.

Ümran Baradan Oyuncak Müzesi'nde ilk gerçek saçlı oyuncak bebeği görebileceğiniz gibi peluş oyuncaklar, 1800'lerden günümüze gelen oyuncaklar ve daha birçok masal kahramanı sizi bekliyor olacak.

Gaziantep Oyuncak Müzesi

2013 yılında kurulan Gaziantep Oyuncak Müzesi, 1700'lü yıllardan günümüze kadar gelebilen birçok oyuncağa ev sahipliği yapıyor. Gaziantep Oyuncak Müzesi'ni gezerken kendinizi bir masal evin içinde hissedebilirsiniz. Burada fabrikasyon ve el yapımı olmak üzere 600 oyuncak bulunuyor.

oyuncakbebek.jpg

Türkiye'deki oyuncak müzelerinden en önemli farklı burada dünyanın farklı ülkeleri ve kültürlerinden çocuklar için yerel kıyafetler de sergileniyor.

Ankara Oyuncak Müzesi

Türkiye'nin en eski oyuncak müzelerinden biri olan Ankara Oyuncak Müzesi'nin kuruluş tarihi 1990 yılına kadar uzanıyor. Dünyanın farklı ülkelerinden getirilme oyuncaklardan geleneksel ve antika oyuncaklara kadar görebileceğiniz sayısız oyuncak var.

Ekolojik Oyuncak Müzesi

Türkiye'nin oyuncak müzeleri listesinde en farklısı hiç şüphesiz Ekolojik Oyuncak Müzesi'dir. Samsun'daki Tekkeköy'de kurulan Ekolojik Oyuncak Müzesi, doğal ve ahşap malzemelerden üretilen oyuncaklara ev sahipliği yapıyor. Ahşap oyuncak parkı ve oyuncak atölyesi de olan bu müzede zeka oyunları ve yetenek geliştiren oyunlar da mevcuttur.