Türkiye'nin En Eski ve En Büyük Ağaçları

Türkiye'nin en eski ve en görkemli 5 ağacını keşfetme zamanı!

Yayın Tarihi: 20 Şubat 2021Görüntülenme: 3420
agacc.jpg

Ağaçlar fiziksel boyutları, görsel ayrıcalıkları ve kültürel değerleriyle dikkatimizi çeker. Türkiye'nin en eski ağaçları listesinde ülkenin dağlık bölgelerinde yaşayan bazı ağaçların 1600 yaşın üzerinde olduğu biliniyor ve bu da onları Avrupa'nın bilinen ve ayakta kalmayı başarabilmiş en eski yaşayan ağaçları yapıyor.

Doğanın Sembolü

Tarih boyunca, ağaçlar kelimenin tam anlamıyla, zamanın sınavına dayanmıştır. İnsanlar doğar ve ölür, medeniyetler yükselir ve düşer ancak her gün gördüğünüz birçok ağaç olduğu yerde kalır, büyür ve yıllara meydan okur.

Her ağaç insanlık için bir ilham kaynağıdır.

Hayatımızın ve doğanın simgesi olan ağaçlar geçmişle, bugünle ve gelecekle iletişim kurabildiğimiz en önemli canlılardır. Anıtsal ağaçlar, alışılmadık büyüklükleri, yaşları veya alışılmadık şekilleri nedeniyle diğer ağaçlardan farklılık gösterir; bu, özel, doğal, tarihi, kültürel veya manzara ilgisine sahip oldukları anlamına gelir.

agac2.jpg

Antik ve yaşlı ağaçlara karşı bir tutkunuz varsa, aşağıdaki listeden Türkiye'nin en eski ve en görkemli 5 ağacını keşfedebilirsiniz.

En Eski Anıtsal Ağaçlar

  • 4115 Yıllık Porsuk Ağacı

Zonguldak ilinin Alaplı ilçesine bağlı Gümüşeli Ormanı'nda 1200 metre rakımda bulunan 4115 yaşındaki porsuk ağacı (2019 itibariyle) Türkiye'nin ve Avrupa'nın en eski ağacı, dünyanın en eski porsuk ağacı olarak bilinir.

Ağaç aynı zamanda dünyanın yaşayan en eski 5 ağacından biri. Batı Karadeniz bölgesinin muhteşem ormanlarında doğal bir anıt olarak ilan edilen bu porsuk ağacının, Tunç Çağı'ndan beri Anadolu'da yaşayan tek canlı olduğu düşünülüyor.

  • 2700 Yıllık Porsuk Ağacı

Kahramanmaraş ilinin Andirin ilçesinde bulunan 2700 yıllık porsuk ağacı (2018 itibariyle) Türkiye'nin en eski yaşayan ikinci ağacı ve dünyanın en eski porsuk ağaçlarından biridir. Bu, nesli tükenmekte olan görkemli porsuk ağacı doğa fotoğrafçıları tarafından keşfedildi.

agac3.jpg
  • 2334 Yıllık Sedir Ağacı

Antalya'nın Kumluca ilçesine bağlı Karacören köyünde yer alan 2334 yaşındaki sedir ağacı (2018 itibariyle) Türkiye'nin en eski sedir ağacı ve dünyanın bilinen en eski yaşayan ağaçlarından biridir.

  • 1800 Yıllık Zeytin Ağacı

İzmir'in Seferihisar ilçesinde Teos antik kentinde bulunan 1800 yıllık zeytin ağacı (2018 itibariyle) Türkiye'nin ve dünyanın en eski zeytin ağaçlarından biridir. Bu, anıtsal zeytin ağacı yaşlı ve eski olmasına rağmen hala güçleniyor ve bugün bile meyve veriyor. 1800 yaşındaki ağaçtan üretilen yarım litre zeytinyağının fiyatı yaklaşık 6000 $'dır.

  • 1656 Yaşındaki Zeytin Ağacı

Manisa'nın Kırkağaç ilçesinde, 1656 yaşıyla hala zeytin veren ve dünyanın en eski zeytin ağaçlarından biri olan bu zeytin ağacı yıllara meydan okuyor. 2013 yılında anıtsal ağaç olarak tescil edilen bu büyük zeytin ağacı, hala köylüler tarafından hasat edilmektedir.