Viyana Hakkında Çok Az Bilinen 30 Gerçek

Viyana şehri hakkında hiçbir yerde duymadığınız gerçekler...

Yayın Tarihi: 29 Kasım 2019Görüntülenme: 12362
viyanarehber.jpg

Viyana, akla gelebilecek tüm stillerin görkemli mimari anıtlarına sahip bir şehir müzesidir. Viyana turu yapan herkesin aklında yer edinen bir mimari mutlaka vardır. Viyana şehri öylesine sanatsal ve tarihi mimarilerle doludur ki, Aralık 2001'deki eski şehir merkezi UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne dahil edilmiştir.

Viyana nerede diye ya Viyana hangi ülkede merak ediyorsanız hemen söyleyelim. Avusturya'nın başkenti olan şehir, ülkenin kuzeydoğusunda bulunuyor. Orta Avrupa'nın merkezi sayılabilecek konumda olan Avusturya şehirleri ile gezginlere masalsı bir Avrupa turu yaşatıyor. Viyana kenti Alpler'in en doğu ucunda yer alıyor. Kentin içinden Tuna Nehri geçiyor.

Prag Viyana Budapeşte'nin içinde olduğu Orta Avrupa turları ile şehri görmek için tıklayabilirsiniz. 

Viyana turları ile şehri gezdiğinizde şehrin kültürle ve etkinliklerle iç içe olduğunu göreceksiniz. Viyana, çeşitli organizasyonların merkezlerine ev sahipliği yapan modern bir metropoldür. Avusturya'nın başkenti olan Viyana, aynı zamanda ülkenin ekonomik merkezidir. Metal işleme ve elektrik endüstrisi şirketleri, hassas mühendislik fabrikaları, gıda, giyim ve ayakkabı üretimi için fabrikalar bu şehirde bulunmaktadır.

Viyana'da en büyük Avusturya bankalarının, sigorta şirketlerinin ve firmaların merkez büroları bulunmaktadır. Viyana'da yılda iki kez önemli uluslararası ekonomik fuarlar düzenlenmektedir.

Viyana hava durumu tipik karasal iklim çeşidine girmektedir. Şehirde her mevsim yaşanır. Yaz mevsimleri yağışlı, kış ise sert geçer. Viyana'ya gitmek için en ideal zaman bahar aylarıdır. 

Viyana, bu şehirde yaşayan ve çalışan bütün müzikal dahilerin galaksisi sayesinde dünyaca ünlü bir müzik merkezi olmuştur: Mozart, Haydn, Beethoven, Schubert, Brahms ve diğerleri Viyana'da yaşamış ve şehrin kimliğini etkilemiştir. 

Bütün dünyanın Viyana ile ilgili bildiği önemli sanatsal etkinlikler vardır. Bunlar; Viyana Korosu, Viyana Erkek Korosu, Viyana Devlet Operası ve Yeni Yıl konseri, Viyana Opera Balosu ve yıllık müzik festivalleri gibi çeşitli müzik etkinlikleri başta geliyor. 

Viyana'nın gizli tarafını görmek, müzeyi ziyaret etmek, galerileri, Teutonic Order'ın hazinelerini görmek ve daha pek çok şey ister misiniz? Size güzel Avusturya şehri Viyana hakkında az bilinen farklı gerçeklerden bahsedeceğiz.

Öyleyse listemizle başlayalım.

1. Viyana'da her yıl yüzlerce etkinlik yapılmaktadır. Vals şehri, Ocak ve Şubat aylarında Karnaval'ı kutlar. Waltz ritmi, eğlenceli danslar sunan çağdaş seslerle desteklenmiştir.

belvderebahce.jpg

2. Sadece Viyana'daki Aziz Stephen Katedrali'nde Mozart'ın ünlü “Requiem”i en net ve belirgin biçimde gerçekleştirilir. Bu çalışmanın büyüleyici sesi, beş organın aynı anda çalınmasıyla elde edilir.

3. Dünyada hayatta kalan en eski günlük gazete, 1703'ten beri Viyana'da yayınlanan “Wiener Zeitung” dur. Viyana'dan ne alınır diye düşünüyorsanız dünyanın en eski gazetesinden bir örnek alabilirsiniz. 

4. 1873'ten bu yana, Viyana'nın hemen hemen bütün bölgelerinde su temini sisteminde dağ kaynaklarının en saf suyu bulunmaktadır. Viyana musluk suyuyla gurur duyabilir.

Şehir, Schneeberg, Rax, Schneealpe ve Hochschwab çevresindeki bölgelerden gelen iki adet dağ kaynaklı boru hattından günlük 400.000 m3 taze kaynak suyu ile besleniyor.

Viyana yolunda su, 65 milyon kilovat saat enerji üreten veya küçük bir kasaba için yeterli olan hidroelektrik santrallerinden akıyor.

Viyana, dünyada “Beyaz Altın” ı anayasa ile koruma altına alan ilk şehirdir. Gerektiği gibi çok sık kullanılan yerlerde hidrantlara bağlanabilen birkaç mobil içme çeşmesi de vardır.

vienna.jpg

5. Viyana bar ve kafelerinde, sarhoş ziyaretçileri ayıklamak için özel cihazlar var. Bu cihazlarda ayık olmak isteyen bir kişinin burun içinde bir çift konsantre amonyak aldığı bir delik vardır. Viyana gezilecek yerler listesinde olan bu kafeleri keşfetmelisiniz. 

6. Viyana, dünyadaki en eski dönme dolaba sahiptir. Wiener Riesenrad, 1897 yılında İmparator Franz Joseph’in tahttaki 50. yılı anısı üzere dikilen Dev Dönme Dolaptır.

O zamandan beri kentin siluetinin kalıcı bir özelliği olmuştur. Wurstelprater Eğlence Parkı'nın girişinin hemen yanında yer alan kabinleri, şehrin ve Prater'in muhteşem manzaralarını sunmaktadır. Yüksekliği 65 metredir.

7. Viyana ile ilgili diğer ilginç bir gerçek: Şu anda Fransızca'da kruvasan adı verilen ilk şekerleme ürünü bu şehirde pişirildi. 1683'te yerel bir fırıncı tarafından pişirildi. Ancak kruvasan Maria Antoinette tarafından Paris'e getirildikten sonra Fransa'da tanındı. Viyana'da ne yenir sorusunun cevabı kruvasan olabilir. 

8. Viyana, Avrupa'daki en büyük mezarlığa sahiptir. Bu mezarlığın adı; Zentralfriedhof'tur. Orada yaklaşık 3 milyon mezar var. Ünlü bestecilerin çoğu Zentralfriedhof Mezarlığı'na gömülüdür: Brahms, Schubert, Beethoven, Gluck, Strauss bunlardan bazılarıdır. 

viyanatren.jpg

9. 1865 yılında Viyana'da 179 km uzunluğunda bir tramvay bağlantısı ortaya çıktı. Viyana tramvay ağı, dünyadaki en eski ve en uzun tramvay ağlarından biridir.

Bu arada, Viyana şehir içi ulaşım açısından çok iyi gelişmiş bir toplu taşıma ağına sahip. Viyana toplu taşıma Wiener Linien beş metro hattı, 29 tramvay ve 24'ü gece hattı olan 127 otobüs hattı işletmektedir.

10. “Vienna Ice Dream”, Noel'den sonra yıllık olarak Viyana Belediye Binası'nda açılan güzel bir paten pistidir. Ocak ayından Mart ayına kadar Viyana Rathausplatz büyük bir buz pateni alanına dönüşüyor.

1. Roma ve Vatikan dışındaki Avrupa başkentleri arasındaki en kısa mesafe olan Viyana'dan Bratislava'ya sadece 60 km.

12. Viyana Beethoven ile ilişkili 30'dan fazla yere ve adrese sahiptir. Ve bu Viyana gezisi yapan biri için şaşırtıcı olmamalı çünkü besteci burada toplam 35 yıl geçirdi.

hofburg.jpg

13. 1894 yılında açılan asteroit, Avusturya'nın başkenti seçildi. Viyana'nın asteroidi (397) olarak adlandırılır.

14. Üç farklı Viyana opera performansı kategorisi vardır: “A” - opera gurmeleri için, “B” - müzik severler için ve “C” - herkes için.

15. Viyana Opera performansları arka arkaya iki gün asla geçmez. Herhangi bir oyunun bölümleri yalnızca orijinal libretto dilinde yürütülür.

16. Viyana Müze Bölgesi, Avrupa'nın en büyük müze kompleksidir. 60 bin metrekarelik bir alanı kaplamaktadır. Yaklaşık 70 kültürel tesisiyle Museums Quartier Wien, dünyadaki en büyük sanat ve kültür komplekslerinden biridir.

Komplekste yer alan pek çok avlu, kafe ve mağaza, kentin ortasında bir oturma odası ve şehrin ortasında bir dinlenme ve dinlenme vahası olma özelliğini artırmaktadır.

18. ve 19. yüzyıldan kalma tarihi binalar ve çağdaş müzeler eşsiz bir mimari yapı oluşturuyor ve özel bir ortam yaratıyor.

franchiskilise.jpg

17. Viyana Menkul Kıymetler Borsası dünyanın en eski olanıdır. 1771 kuruluş yılıdır. Şimdiye kadar, dünya borsasında bir liderdir. İmparatoriçe Maria Theresa tarafından 1771 yılında kuruldu ve hem Avusturya hem de yabancı şirketlerin hisseleri orada işlem görüyor.

18. Ünlü besteci Wolfgang Amadeus Mozart'ın ünlü opera “Figaro'nun Evliliği” yazdığı bir apartman Domgasse caddesindeki 5 numaralı evde bulunmaktadır. Şimdi bu evde bir müze açıldı. Mozart Viyana'da bir düzine farklı adreste yaşamasına rağmen, bugüne kadar hayatta kalan tek daire Domgasse'da. Besteci bu adreste 1784'den 1787'ye kadar yaşadı.

19. Viyana, 1754 yılında Maria Theresa tarafından kurulan dünyanın en eski diplomatik akademisine sahiptir. Diplomatik Akademi, uluslararası kariyer için yetenekli üniversite ve kolej mezunları ve uluslararası arenadaki liderlik pozisyonlarını hazırlamaya adanmış, lisansüstü bir profesyonel okuldur.

20. Schönbrunn Hayvanat Bahçesi, dünyadaki en eski hayvanat bahçesidir. 2010 yılında, Avrupa'nın En İyi Hayvanat Bahçesi seçildi. Tiergarten Schönbrunn, dünya çapında dev pandalara ev sahipliği yapan az sayıdaki hayvanat bahçesinden biri. 2007'de Avrupa'da ilk doğal tohumlama panda doğumu bu hayvanat bahçesinde gerçekleşti.

beşveredee.jpg

21. Viyana’nın nüfusu 1.8 milyondur ve herkes kentin kafe kültüründen, müzelerinden, tiyatrolarından ve operalarından faydalanmaktadır. Mimarisi Habsburg İmparatorluğu'nun merkezi olarak geçmişi ile işaretlenen kentte kiralar ve toplu taşıma maliyetleri diğer batı başkentlerine kıyasla ucuz kalmaktadır.

22. 2012 yılında Viyana, dünyadaki 220 şehir arasında “Yaşanılacak en iyi şehir” oldu. Siyasi, ekonomik, sosyo-kültürel çevre, tıbbi ve sağlık sorunları, eğitim kamu hizmetleri ve ulaşım, rekreasyon, konut ve doğal çevre açısından en iyisi olarak kabul edilir.

23. Viyana'daki ünlü Waltz laendler adı verilen Avusturya ulusal dansının soyundan gelmekte ve adını Avusturya başkentinin onuruna almıştır. Birkaç yüzyıl boyunca bir veya daha fazla köylü dansından evrimleşmiş olan, valslerin kesin kökenleri bilinmemektedir ancak dans 18. yüzyılın sonları ve 19. yüzyılın başlarında yüksek toplumlu Almanya ve Avusturya'ya tanıtılmıştır.

Dönen bir adıma dayanan orijinal Rotary Waltz, saat yönünde döndü ve Viyana'daki Strauss ailesinin müzik dehasının yardımı ile hızla popüler oldu.

karlskirche.jpg

24. Café Sacher sadece pastasıyla ünlü değil. Burada 20'den fazla kahve çeşidini deneyebilirsiniz.

25. Viyana çok resmi bir şehirdir. Yüzlerce yıldır Habsburg Mahkemesi'ne ev sahipliği yapmaktadır. İmparatorluğun 1918'de düşmesine rağmen, Viyana hala resmi selamlamalara ve adreslere dayanıyor ve birçoğu komşu şehirlerde Avrupalılar'dan daha resmi elbiseler giyiyor.

26. Dünyadaki en büyük şarap üreticisi şehirdir. Viyana şehrinde, Viyana'yı dünyanın en büyük şarap üreten şehri yapan 1.700 dönüm üzüm bağı vardır. Üretilen şarabın büyük çoğunluğu, diğer ülkelere ve kıtalara ihraç edilenlere kıyasla yerel olarak satılmakta ve kullanılmaktadır.

27. Viyana, dünyadaki metrodaki yolcu akışında ikinci sırada yer almaktadır. Viyana etkileyici toplu taşıma sistemlerine sahiptir. Konut sakinleri ve konuklar ayrıca birçok demiryolundan, troleybüs ve otobüsden de yararlanabilirler.

28. 1927'de Viyana'da dünyaca ünlü PEZ şekerleri yapıldı. Şeker markasının adı Almanca Pfefferminz kelimesinden geliyor. İlk tatlılar sadece nane tadına sahipti ve sigaraya alternatif olarak icat edildi.

viyana1.jpg

29. Çok az kişi, Viyana'da halkın 16 yaşına gelince seçimlerde oy kullanma hakkına sahip olduğunun farkında ancak sürücü ehliyeti sadece 18 yaşında olduklarında alınabiliyor. Aynı zamanda, diğer Avusturya şehirlerinin sakinleri de 18 yıl içinde pasaport ve ehliyet alma hakkına sahiptir.

30. 2000'den beri, Viyana psikoterapinin doğum yeri olarak kabul edildi. Viyana, Frankl ve Sigmund Freud gibi büyük psikoloji dahileriyle modern psikoterapi ve psikanaliz bilimine ev sahipliği yapıyor.

Her turist bu insanların çalışmalarına adanmış müzeleri ziyaret edebilir.

Viyana Turu Yapmalısınız Çünkü...

Viyana sadece Avrupa’nın değil, aynı zamanda dünyanın en eski şehirlerinden biridir. Şehir kökenlerini Roma döneminde alır. Bugün Viyana, vals, sanat, galeriler, müzeler ve zarif park toplulukları şehridir. Fakat aynı zamanda, şehir, en çok etnik gruptan oluşan Avrupa imparatorluğunun başkenti, ruhu içinde kesinlikle emperyaldir.

Görkemli tapınaklar, en saygın kişilerin ve soyluların lüks konutları, tiyatrolar, opera salonları, geniş meydanlar ve caddeler.

Viyana dünyanın en güzel ve ilginç başkentlerinden biri olarak kabul edilir. Mozart, Strauss, strudel, schnitzel ve coffee. Bütün bunlar ve hatta Viyana sokaklarında biraz daha fazlası bolca bulunabilir.

Listelenen tüm gerçeklerin yanı sıra Viyana, dünyadaki en "akıllı şehir" olarak adlandırılmaktadır. Viyana, “yenilikçi şehir”, “yeşil şehir”, “yaşam kalitesi”, “dijital yönetim” ve diğerleri gibi birkaç kategoride ilk sıralarda yer aldı.

Bu nedenle, Viyana'yı ziyaret etmekle ilgileniyorsanız, İngilizce konuşan yerel şoförle olan hizmetimiz sizi yılın her mevsiminde ve yüksek bir konforla hedefinize götürebilir!