Vizesiz Balkan Ülkeleri

Balkanlar'daki vizesiz ülkeler neler? Türk vatandaşlarının vize almadan gidebileceği Balkan ülkelerini listeledik.

Yayın Tarihi: 10 Ağustos 2021Görüntülenme: 6512
mostar-ve-kiz.jpg

Vizesiz Balkanlar yurtdışı turları arasında en rağbet gören rotalardan biri. Balkan ülkelerini vizesiz gezmek ve hem kültürümüze en yakın ülkeleri tanıyıp keşfetmek hem de komşu ülkeleri görmek açısından önemli oluyor. Gruppal Balkan turları vizesiz seçenekleri hemen herkesin yeni bir deneyim yaşadığı tatil turu imkanı sunuyor.

Peki vizesiz seyahat nedir, önce bunu açıklayalım.

Sahip olduğunuz pasaport için vize istemeyen ülkelere yapılan seyahattir. Yani bu ülkelere gitmek için vize almanıza gerek yok. Konsolosluğa gitmeniz gerekmez, evrak toplamaz ve ekstra bir ücret ödemezsiniz.

Balkan Ülkeleri Hangisi?

Türk yemekleri, müzikleri ve geleneklerine benzer birçok özelliğe sahip Balkan ülkeleri neler diye merak edenler için paylaşmak isteriz:

  • Arnavutluk
  • Bosna-Hersek
  • Bulgaristan
  • Hırvatistan
  • Karadağ
  • Kosova
  • Makedonya
  • Romanya
  • Sırbistan
  • Slovenya
  • Slovakya
  • Türkiye ve Yunanistan Balkan ülkelerini oluşturuyor.

Vizesiz Balkan ülkeleri neler diye merak ediyorsanız Arnavutluk, Bosna-Hersek, Karadağ, Kosova, Makedonya, Sırbistan yer alıyor. Vizesiz Balkan turları birden fazla ülkeyi görebilmek açısından önemlidir.

Vizesiz Ülkeler Listesi 2021

Yazımıza başlamadan önce Türkiye'den vize istemeyen Balkan ülkeleri listesini paylaşalım. Bu ülkeler:

Belgrad
Belgrad
  • Arnavutluk: 90 gün seyahat mümkün.
  • Bosna-Hersek: 90 gün süreliğine vizesiz kalabilirsiniz.
  • Karadağ: 90 günü aşmamak kaydıyla 180 gün içinde 90 gün vizesiz seyahat imkanı var.
  • Kosova: 180 gün vizesiz gezebilirsiniz.
  • Makedonya: 90 gün vizeden muafsınız.
  • Sırbistan: 180 gün içinde 90 günü aşmamak şartı ile vizesiz seyahat edebilirsiniz.

Arnavutluk

Güney Avrupa'da, Balkan Yarımadası'nın batı kesiminde, Adriyatik Denizi'nin güney girişi olan Otranto Boğazı üzerinde bulunan Arnavutluk Balkan ülkeleri içinde en sevilen yerlerden biridir. Arnavutluk'un başkenti Tiran'dır ve Tiranë diye yazılır.

Arnavutluk, sırasıyla kuzeybatıda Karadağ, kuzeydoğuda Kosova, doğuda Kuzey Makedonya, güneydoğuda ve güneyde Yunanistan, batıda ve güneybatıda Adriyatik ve İyonya denizleri ile çevrilidir. BM tarafından derlenen 2015 Dünya Risk Raporuna göre Arnavutluk, Avrupa'da doğal afetlerden en fazla risk altında olan ülkelerden biri.

Arnavutluk
Arnavutluk

Arnavutluk'ta Gezilecek Yerler

Arnavutluk'un renkli başkenti Tiran, etkileyici anıt ve müzelerle dolu. Büyüleyici bir ülkedir. Arnavutluk'un en iyi yerlerini ziyaret etme zamanı geldiyse Arnavutluk'ta gezilecek yerler listenize bu şehirleri eklemeyi unutmayın: Dhermi, Durres, Sarande, Shkodra, Berat, Himare, Gjirokaster, Kruje, Butrint National Park ve Tiran.

Bosna Hersek

Bosna-Hersek, Batı Balkanlar'da, Adriyatik Denizi sınırında bulunan bir Güneydoğu Avrupa ülkesidir, daha önce Mart 1992'de bağımsızlığını ilan edene kadar eski Yugoslavya federasyonunun devletlerinden biriydi. Hırvatistan, Karadağ ve Sırbistan ile sınır komşusudur.

Ülkenin nüfusu 3.53 milyon. Bosna Hersek'in başkenti ve en büyük şehri Saraybosna'dır. Ülke üç ana etnik gruba ev sahipliği yapıyor, Boşnaklar en büyük grup, ikincisi Sırplar ve Hırvatlar üçüncü. Konuşulan diller Boşnakça, Hırvatça ve Sırpçadır.

Bosna Hersek
Bosna Hersek

Bosna Hersek'te Gezilecek Yerler

Özellikle Hırvatistan ve Karadağ olmak üzere daha popüler komşuların gölgesinde saklanan Bosna-Hersek'in de sunacağı çok şey var ve oraya ulaşmak için harcadığınız zamana ve çabaya değer. Turistlerin çoğu Saraybosna ve Mostar'a giderken, Bosna Hersek'te pek çok ilginç şehir bulacaksınız.

Bosna Hersek'te ziyaret edilecek en iyi yerlerin listesini sizler için hazırladık. Bu yerler; Saraybosna, Ilidza, Mostar, Blagaj, Pocitelj, Kravica Waterfall, Trebinje, Travnik, Jajce, Visegrad, Una National Park, Tara Canyon ve Stolac şehirlerini görmelisiniz.

Karadağ

Karadağ, Güneydoğu Avrupa'da yer alan bir ülkedir.

Güneybatıda Adriyatik Denizi'ne kıyısı vardır ve batıda Hırvatistan, kuzeybatıda Bosna-Hersek, kuzeydoğuda Sırbistan, doğuda Kosova ve güneydoğuda Arnavutluk ile sınır komşusudur. Başkenti ve en büyük şehri Podgorica'dır. Ülke adını araziyi kaplayan karanlık, dağ ormanlarından almıştır.

Kotor, Karadağ
Kotor, Karadağ

Karadağ sahili 294 km (183 mil) uzunluğundadır. Karadağ kıyılarının dikkate değer bir özelliği, aslında batık bir nehir kanyonu olan fiyort benzeri bir körfez olan Kotor Körfezi'dir.

Karadağ'da Gezilecek Yerler

Herhangi bir Balkan seyahat programında yer almayı hak eden Karadağ'daki en güzel yerleri mutlaka görmelisiniz. Böylesine ufacık bir ülke için, Karadağ gerçekten beklentilerinizin çok üzerinde bir seyahat programı sunuyor.

14.000 kilometrekareden daha az yüzölçümü ve 650.000'in altında nüfusu ile Balkanlar'ın en küçük ülkelerinden biri olan Karadağ'da gezilecek yerler; Perast, Kotor Eski Şehir bölgesi, Durmitor Ulusal Parkı, Skadar Gölü, Tara Kanyonu, Stari Bar, Ostrog Manastırı, Budva Eski Şehir Bölgesi, Sveti Stefan, Lovcen Ulusal Parkı, Tivat ve Herceg Novi.

Kosova

Avrupa'nın Balkanlar bölgesinde bağımsızlığını ilan eden bir ülke olan Kosova, “kara kuş tarlası” anlamına gelen Sırp yer adından türetilmiştir. Bir ortaçağ Sırp imparatorluğunun merkezi olarak hizmet verdikten sonra Kosova, 15. yüzyılın ortalarından 20. yüzyılın başlarına kadar Osmanlı İmparatorluğu tarafından yönetildi.

Kosova
Kosova

Kosova, orta ve güney Avrupa ile Adriyatik ve Karadeniz arasında önemli bir bağlantıyı temsil eder. Kosova 10.908 kilometrekarelik bir alana sahiptir. Kosova sınırı yaklaşık 602.09 kilometre uzunluğundadır. Kosova arazisinin çoğu dağlıktır, en yüksek zirvesi Deravica'dır.

Kosova'da Gezilecek Yerler

Kosova bazıları UNESCO miras alanı olarak tanınan klasik mimariler aracılığıyla anlatılan zengin bir tarihe sahiptir. Kosova gezisi sırasında burada görmeden dönmemeniz gereken yerler; Priştina, Gracanica Manastırı, Kosova Müzesi, Newborn Anıtı, Germia Park, Ayı Barınağı, Prizren, Rugova, Peja, Etnik Müze, Sinan Paşa Cami, Bjeshket E Nemuna Ulusal Parkı, Geleneksel Çarşı, Mirusha Şelaleleri ve Gazivoda Gölü.

Makedonya

Güneydoğu Avrupa'da Balkan Yarımadası'nda karayla çevrili dağlık bir ülke olan Makedonya, Arnavutluk, Bulgaristan, Yunanistan, Sırbistan ve Kosova ile komşudur.

Makedonya 25.713 km²'lik bir alanı kaplar, karşılaştırıldığında, İsviçre'nin yaklaşık üçte ikisi veya ABD'nin Vermont eyaletinden biraz daha büyüktür. Makedonya, Balkanlar'ın dağlık bir kesiminde yer alır, ülkenin en büyük ve en uzun nehri olan Vardar Nehri (Axios nehri olarak da bilinir) tarafından kuzeybatıdan güneydoğuya doğru ikiye ayrılır.

Üsküp, Makedonya
Üsküp, Makedonya

Makedonya Cumhuriyeti'nin nüfusu 2 milyonun biraz üzerinde (2014), en büyük şehri ve ulusal başkenti Üsküp'tür (Скопје). Resmi dil Makedonca olup, yazı dilinde Kiril alfabesinin bir uyarlaması kullanılmaktadır.

Makedonya'da Gezilecek Yerler

Keşfedilmesi gereken büyüleyici bir ülke olan Makedonya, inanılmaz doğal güzellikler ve hem Balkan hem de Akdeniz etkilerinden etkilenen sarhoş edici bir kültür karışımı ile kutsanmıştır. Romalılar, Osmanlılar, Sırplar ve Sovyetler tarafından çeşitli zamanlarda yönetilen, ülkenin dört bir yanına dağılmış çok sayıda tarihi yer var.

Makedonya'da ziyaret edilecek en iyi yerler arasında eski manastırlar ve tepedeki kaleler bulunur. Camiler, Ortodoks kiliseleri ve şaşırtıcı arkeolojik kalıntılar da yaygındır ve şehirlerinin birçoğunun kalbinde Osmanlı dönemine kadar uzanan keyifli Eski Çarşılar vardır.

Dağlık manzarası, ışıltılı göllere ve çınlayan şelalelere ev sahipliği yapar ve üç milli parkı, yemyeşil tepeler ve vadiler arasında uzanan güzel yürüyüş parkurlarıyla doludur. Sıklıkla çalkantılı bir geçmişi geride bırakan Makedonya'nın çarpıcı turistik cazibe merkezleri, onu görülecek ve yapılacak çok sayıda harika şeye sahip fantastik, az bilinen bir destinasyon haline getiriyor.

Strumica, Prilep, Mavrovo Ulusal Parkı, Tikves Şarap Bölgesi, Pelister Ulusal Parkı, Bitola, Galicica Ulusal Parkı, Ohrid, Üsküp ve Ohrid Gölü Makedonya'da gezilecek yerler arasında en popüler olanlarıdır. 

Sırbistan

Sırbistan Cumhuriyeti, Pannonian Ovası'nın güney kısmını ve orta Balkanlar'ı kapsayan Orta ve Güneydoğu Avrupa'nın kavşağında bulunan bir ülkedir. Ülke karayla çevrilidir ve kuzeyde Macaristan ile sınır komşusudur.

Sırbistan'ın başkenti Belgrad, Avrupa'nın en eski şehirlerinden biridir ve Doğu Orta Avrupa'nın en büyük şehirlerinden biridir.

Belgrad
Belgrad

Sırbistan'da Gezilecek Yerler

Bugün Sırbistan, savaşın yıktığı geçmişinde Romalılar, Osmanlılar, Hapsburglar ve diğer insanlar tarafından uğruna savaşılan bir kültür karışımıdır. Şimdi, çevredeki en doğal noktalardan bazılarında, partilerden bira festivallerine kadar eğlence için gezip görebileceğiniz bir yer.

Doğu kültürünün Batı kültürüyle buluştuğu, heybetli kaleleri ve antik manastırları olan ortaçağ şehirlerinin cazibesini yaydığı yerdir. Sırbistan'da ziyaret edilecek en iyi yerler; Nis, bizdeki peribacalarına benzeyen Şeytanın Şehri, Kopaonik Ulusal Kayak Merkezi, Prizren, Derdap Ulusal Park, Studenica Manastırı, Zlatibor, Novi Sad, Subotica ve Belgrad.