Yeşil Pasaport Ne İşe Yarar?

Yeşil pasaport ne işe yarar? Yeşil pasaportla ilgili bilmeniz gerekenler ve daha fazlası bu yazıda...

Yayın Tarihi: 18 Ekim 2018Görüntülenme: 33150
yesil-pasaport.jpg

Yeşil pasaport hakkında detaylı bir rehber arıyorsanız doğru yerdesiniz.

Yurt dışına çıkmanın birinci ve en temel şartı bir pasaportunuzun olmasıdır. Birçok pasaport türü bulunuyor. Her pasaport türünün kendine özel şartları ve özellikleri var. Devlet memurlarıyla özdeşleşmiş hale gelen yeşil pasaport ile ilgili tüm detaylar hakkında bilgi sahibi olabilmeniz için detaylı bir yeşil pasaport rehberi hazırladık. 

Yeşil Pasaport Nedir?

Yeşil pasaport nedir ve nerelerde kullanılır sorusu daha önce yeşil pasaportla ilgili hiçbir bilgisi olmayan vatandaşların kafasını kurcalıyor. Yeşil pasaport nedir sorusuna net bir cevap vermek için öncelikle bu pasaportun kimlere verildiği hakkında fikir sahibi olmak gerekir. Her devlet görevlisinin yeşil pasaporttan yararlanamayacağını göz önünde bulundurmak gerekiyor. Kamu görevlilerinin yalnızca % 4’lük kısmında kalanları yeşil pasaport alma hakkına sahip. Bu oranın içerisinde yer almanın da şartları var.

Pasaport türlerinden biri olan yeşil pasaportun kullanım süresi bordo pasaporta göre biraz kısa olabilir. En fazla 5 yıl süreye kadar verilen yeşil pasaportun en önemli özelliklerinden biri de sayısız ülkeye hiçbir vize işlemine tabi olmadan giriş yapma imkanı sunması. 

Kimler Yeşil Pasaport Alabilir?

Yeşil pasaport bazı kamu görevlilerine ve eski bürokratlara veriliyor. Bu nedenle herkesin yeşil pasaport alması mümkün değil.

  • 1., 2. ve 3. derece kadroda bulunan ya da sözleşmeli çalışan devlet memurları

Yeşil pasaport alabilmek için yüksek derecede devlet memuru olmak gerekiyor. Her devlet memuru aynı kıdem ve dereceye sahip değil. En yüksek derece 1’den başlayıp 13’te son buluyor. Örnek verecek olursak, lisans mezunu bir memur görevine başladığı zaman 9 derece ve 1 kıdem almış oluyor. Bu da 9/1 olarak ifade ediliyor. Kişilerin yeşil pasaport alabilmesi için görevlerinde ilerlemeleri ya da yüksek mertebede göreve başlamış olmaları gerek.

  • TBMM’nin eski üyeleri

Görevini tamamlayan eski milletvekilleri yeşil pasaport alabiliyor.

  • Eski bakanlar

Eski bakanlar için de durum milletvekilleriyle aynı geçerliliğe sahip.

  • 1., 2. ve 3. kadro karşılığında çalışan diğer kamu görevlileri

Devlette kadrolu olmayan ve sözleşme karşılığında çalışan görev dereceleri 1,2 ve 3 olan personel yeşil pasaport alabilir.

  • 1., 2. ve 3. kadro derecesine sahipken emekliliğe ayrılan ya da görevinden ayrılan memur ve kamu çalışanları

Yukarıdaki özelliklere sahip kişilerin emekli olduktan ya da görevlerinden ayrıldıktan sonra da yeşil pasaport alma hakkı var.

  • Görev süresi içerisinde yer alan büyükşehir il ve ilçe belediye başkanları

Büyükşehir il ve ilçe belediye başkanları görevlerinde aktif oldukları sürece yeşil pasaport alabilir.

yesil-pasaportlar.jpg

Yeşil Pasaport Nasıl Alınır?

Yeşil pasaport nasıl alınır sorusuna verilecek cevap gerekli evrakları hazırlayıp, pasaport ücretlerinin ödenmesinin ardından nüfus müdürlüklerinden randevu alınması gerekiyor. Ancak yeşil pasaport başvurusu hakkında bilmeniz gereken önemli iki detay bulunuyor. Bunlardan ilki, İçişleri Bakanlığı’na hitaben yazılmış yeşil pasaport talep yazısı.

Yeşil pasaport başvurusu gerçekleştirebilmek için evrakların içerisinde bu yazının olması gerekli. Diğer durum ise yeşil pasaportta harç bedelinin olmaması. Yeşil pasaport için yapılacak olan pasaport ödemesi 2022 yalnızca 225 TL değerindeki defter bedeli.

Yeşil Pasaport Ne İşe Yarar?

Yeşil pasaportu diğer pasaport türlerinden ayıran önemli noktalar var.

Yeşil pasaportlu olmanın avantajları  konusunda sizi cezbedecek ilk şey, 160 ülkeye vizesiz giriş yapabilecek olmanız olabilir. Bu 160 ülkenin dışındaki ülkeler için kapıda vize uygulamasından faydalanabilir ya da online olarak vize işlemlerinizi tamamlayabilirsiniz.

Yeşil pasaportla seyahat etme gücünün yüksek olması daha fazla ülkeye gitme avantajı sunuyor. Listeniz içerisinde yer alan yerler eğer yeşil pasaport kapsamındaysa vize almadan kolaylıkla bu ülkere giriş çıkış yapabilirsiniz. Yurtdışına çıkmanızı kolaylaştıran yeşil pasaport hem zahmetsiz hem de daha uygun fiyatlar sunuyor.

Yeşil Pasaport Yenileme

Yeşil pasaportta verilen en uzun süre 5 yıl oluyor.

Uzun süreli bir pasaporta sahip olmak isterseniz 5 yıl geçerli olan yeşil pasaport başvurusunda bulunabilirsiniz. Bu sürenin ardından yeşil pasaport yenileme işlemlerini yapmanız gerekiyor.

Yeşil pasaport yenileme işlemleri için nüfus müdürlüklerinden randevu almanız gerekli. Daha sonrasında randevuya giderken yanınıza 2 adet biyometrik fotoğrafınızı ve eski pasaportunuzu almanız şart. Randevu öncesinde yeşil pasaporta ait defter harcını da ödemiş olmalısınız. Eğer hala kamu görevinde aktif olarak çalışıyorsanız görev derecenizi gösteren ve kurumca tanzim edilmiş bir belge alarak işlemlerinizi tamamlayabilirsiniz.

Yeşil Pasaport Sahipleri Schengen Bölgesine Girişte Ön Onay Almak Zorunda Mı?

Yeşil Pasaport sahipleri Schengen bölgesine girişte ön onay almak zorunda mı sorusu yeşil pasaport sahiplerinin aklını kurcalıyor. Dışişleri Bakanlığı bu konuda açıklama yaparak belirsizliklere son noktayı koydu. Bakanlık, yeşil ve gri pasaportlara Schengen bölgesine girişte ön onay haberleriyle ilgili yayınladığı açıklamada, "Yeşil ve gri pasaportlara Schengen bölgesine girişte ön onay haberleri doğru değil" dedi.