Kimler Yeşil Pasaport Alabilir?

Yeşil pasaport kimlere verilir? Kimler yeşil pasaport alamaz? Yeşil pasaport başvuru yerleri nerede? Tüm soruların cevabı bu yazıda...

Yayın Tarihi: 10 Ekim 2018Görüntülenme: 117269
yesil-pasaporta-vizesiz-ulkeler.jpg

160’tan fazla ülkeye vizesiz giriş yapma imkanı sunan yeşil pasaport genel olarak devlet memurlarının alabileceği bir pasaport türü olarak tanımlanabilir. Ancak kamu görevlilerinin yaklaşık % 4’ü yeşil pasaporttan faydalanabiliyor. Kimler yeşil pasaport alabilir sorusuna detaylı cevap bulabilmek için yazının devamına göz atabilirsiniz.

Kimler Yeşil Pasaport Alabilir?

Yeşil pasaport alma şartları başında kamu görevlisi olmak yer alıyor. Bazı kamu görevlileri, devlet memurları ve bürokratlar bu pasaport türünden faydalanabiliyor.

  • Yeşil pasaport sahibi olabilmek için devlet kurumlarında çalışmak yeterli değil. Ayrıca devlet memurlarının belirli bir kıdeme erişmiş olması gerekiyor. 1., 2. ve 3. dereceden memurlar yeşil pasaport alma hakkına sahip. Eğitim vb. durumlar sonucunda işinde yükselen ya da birim değiştiren memurlar belirtilen derecelere ulaştıktan sonra yeşil pasaport alabilir.
  • Görevini tamamlamış ve emekli olmuş eski milletvekilleri
  • Eski bakanlar
  • Kadro derecesi 1., 2. ve 3. derece iken görevden çekilen ya da emekli olan devlet memurları
  • Aktif olarak görevde bulunan il ve ilçe belediye başkanları
  • Yeşil pasaporttan kimler faydalanabilir sorusuna verilebilecek bir diğer cevapsa 1. dereceden emekli olan belediye başkanları
  • Devlet sporcularına (branş fark gözetmeksizin)
  • Eskiden devlet bankası olup şimdilerde özelleştirilen ya da yarı özel olan Halk Bank, Ziraat Bankası, Emlak Bankası çalışanları
  • Çalışma döneminde kadro almayan ancak emeklilik kesimleri 1., 2. ve 3. kadro derecesinden yapılıp, emekli sandığına yatırılan ve bu şekilde emekli olan kişilere
  • İhracat ile uğraşan iş adamlarına
  • Son üç yılda yıllık ortalama 1 milyon dolar ve üzerinde ihracat yapan firmaların temsilcilerine

Aile Sebebi İle Yeşil Pasaport Nasıl Alınır?

Yeşil pasaport sahiplerinin birinci dereceden yakınları da bu pasaporttan yararlanma şansına sahip. Kimler yeşil pasaport alabilir 2022 yılı için cevapları yeşil pasaport sahiplerine göre şu şekilde sıralanabilir:

  • Yeşil pasaport sahibinin eşi
  • Yeşil pasaport sahibinin 18 yaş altı çocukları
  • Yeşil pasaport sahibinin 25 yaş altındaki herhangi bir kurumda çalışmayan ve eğitimine devam eden çocukları
  • Yeşil pasaport sahibinin engelli çocukları (Engelli çocuğun yeşil pasaport sahibiyle birlikte ikamet ediyor, çalışmıyor ve bekar olması gerek. Ayrıca tam teşekküllü bir hastaneden alınacak sağlık raporu pasaport başvurusu için hazırlanan evrakların içerisine eklenmeli)
yesil-pasaport-almak.jpg

Aile Sebebiyle Yeşil Pasaport Alma Şartları:

Yeşil pasaport alma hakkında sahip kişilerin ailesi için de sağlanması gereken bazı şartlar var. Bu şartlar eş ve çocuklar için farklılık gösteriyor.

Eş İçin:

Yeşil pasaportu olan devlet ve kamu görevlilerinin eşleri diledikleri zaman yeşil pasaport alma hakkına sahip. Eş durumunda alınan pasaporta engel olabilecek tek durum yeşil pasaport hak sahibinin bu duruma itiraz etmesi olur.

Çocuk İçin:

Yeşil pasaport alma şartları yeşil pasaport hakkına sahip olan kişilerin çocukları için önemli noktalara sahip. 25 yaşına kadar öğrenimine devam eden çocuklar yeşil pasaport alma hakkına sahip. 25 yaşından sonra bu hakları sona eriyor. Eğer öğrenim durumu 25 yaşından önce son bulursa bu durumu bildirmek ve yeşil pasaportlarını iptal ettirmek zorunlulukları var. Eğer kız çocukları 25 yaşının altındayken evlilik yaparsa yeşil pasaport başvurusu yapamıyor ve mevcut yeşil pasaportları iptal oluyor. Yeşil pasaport kullanımına ancak ya eş ya da görev durumundan devam etme şansları bulunuyor.

Anne babasının hakları üzerinden yeşil pasaport alacak olan çocukların anne babalarının pasaport çıkarmalarını beklemelerine gerek yok. Anne babanın yeşil pasaportu hiç çıkmamış olsa bile çocuklar yeşil pasaport hak sahibinin birinci dereceden yakını olduğu için bu hakka sahipler. Ancak bu çocukların gerekli şartları sağlayıp kendilerine ait SGK üyelikleri başladığında pasaportlarını iptal ettirmeleri gerekiyor.

Yeşil Pasaport Başvuru Yerleri

Kimler yeşil pasaport alabilir 2022 yılı için yukarıda belirtilen koşulların sağlanması gerekiyor. Yeşil pasaporttan kimler faydalanabilir sorusuna cevap bulduktan sonra size en yakın il nüfus müdürlüğünden pasaport başvurunuzu yapabilirsiniz.

Yeşil pasaport başvuru yerleri artık nüfus müdürlükleri olarak gösteriliyor. Bunun öncesinde internet adresinden randevu almanız şart. Kendinize uygun bir gün ve saatte randevu alarak yeşil pasaport için gerekli evrakları yetkili kişiye iletebilir sonrasında pasaportunuzun çıkış tarihini bekleyebilirsiniz.