Avrupa'nın Kalbi Ukrayna hakkında Bilmediğiniz 25 Şey

Vizesiz gezilen ülkeler arasında en sevilen yerlerden biri olan Ukrayna hakkında neler biliyorsunuz?

Yayın Tarihi: 16 Ekim 2019Görüntülenme: 18301
ukraynarehber.jpg

Ukrayna hakkında ne biliyorsunuz?

Ukrayna hakkında genel bilgi vermeden önce Ukrayna'da olağanüstü durumun hala devam ettiğini ve buraya seyahat etmeden önce güncel bilgileri takip etmenizi öneririz.

Doğu Avrupa'da bir ülke olan Ukrayna yüzölçümü 603.628 km²'dir. Doğusunda ve kuzeydoğusunda Rusya, kuzeybatısında Beyaz Rusya, batısında Polonya, Slovakya ve Macaristan, güneybatısında Romanya ve Moldova bulunan Ukrayna'nın komşu ülkeleri Avrupa'nın önemli yerleridir. Rusya'dan sonra bulunduğu kıtadaki en büyük ikinci ülke olan Ukrayna nerede diye merak edenlerin sorusunu cevapladığımıza göre, Ukrayna'nın başkentinin Kiev olduğunu ekleyelim.

Türkiye Ukrayna arası uçakla 1 saat 36 dakika sürüyor. Ukrayna para birimi Grivna'dır ve Ukrayna Grivnası olarak geçer. Dinyeper Nehri'nin güzelleştirdiği bu ülkeyi Ukrayna turları ile gezebilir ve birbirinden güzel doğal güzelliklerin tadını çıkarabilirsiniz.

Eğlenceli bir yer olan bu Doğu Avrupa ülkesi Ukrayna hakkında bilmediğiniz bir dizi gerçeği paylaşıyoruz. 

1. Büyük bir ülke

Rusya'dan sonra Ukrayna kıtanın en büyük ülkesidir ve 603.628 kilometrekare yüzölçümüne sahiptir. Ukrayna doğuda Rusya'dan batıda Polonya'ya uzanıyor ve güneyde Karadeniz ile kuzeyde eski Sovyet devleti Beyaz Rusya arasında yer alıyor. 

2. Ukrayna'nın yedi harikası var

Geniş sınırları içerisinde, Ukrayna'nın Kiev'deki 11. yüzyıl Saint-Sophia Katedrali, Chersonesus antik kenti ve Karpatların ilkel kayın ormanları dahil olmak üzere yedi Dünya Mirası Alanı bulunmaktadır. 

Dünya Miras Alanları'nın ötesinde, Lviv, Odessa ve Kiev'de bulunan çok önemli mimariler var. Ukrayna turu sırasında bu yerleri mutlaka görmelisiniz. 

3. Yerli halk içki sever

Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) verileri, Ukrayna'da kişi başına düşen yıllık 13,9 litre içecek tüketiminde altıncı sırada yer alıyor. Listeye giren Belarus, Moldova, Litvanya, Rusya ve Romanya daha fazla tüketiyor.

4. Ama sadece votka değil

Konuyla ilgilenirken, Ukraynalıların sanıldığı gibi yalnızca votka içmediğine dikkat etmek gerekir. Ulusal içeceğe horilka denir. Votka “az su” anlamına gelirken, horilka “yakma suyu” anlamına gelir, bu da içeceğin acı biberle tatlandırıldığı gerçeğinin bir işaretidir.

icecek.jpg

5. Fast food seviyor

Ukrayna tamamen içkisi ile ünlü bir yer değil, burada fast food da çok seviliyor. McDonald's’ın, Ukrayna'nın başkenti olan Kiev’deki ana tren istasyonunun yanında, dünyanın en işlek üçüncü şubesi olduğu iddia ediliyor.

6. Avrupa'nın kalbinde yer alıyor

Ukrayna konumu nedeniyle Avrupa'nın merkezidir. Batı Ukrayna’daki küçük Rakhiv kasabasında bunun kanıtını görebilirsiniz. Ülkenin, bir dikilitaşın bulunduğu yeri işaretlediği Transcarpathia'da merkezi bir nokta var. 

7. İngilizce yazılışı önemli

Ukrayna'da konuşulan dil Ukraynaca olmasına rağmen İngilizce de yoğun olarak anılır. 1993 yılında Ukrayna hükümeti ülkenin sadece Ukrayna olarak adlandırılmasını istedi. 

kiev-metrooo.jpg

8. Dünyanın en derin metro istasyonu

Kiev’deki Sviatoshynsko-Brovarska hattındaki bir metro istasyonu olan Arsenalna, dünyanın en derininde, yeryüzünden 105,5 metre aşağıda yer almaktadır. Kiev'deki metro istasyonu Ukrayna'da tur yaptığınızda görmeniz gereken bir noktadır. 

9. Çok geniş bir caddesi var

Kiev’in ana caddesi Khreshchatyk Caddesi, genellikle dünyadaki en kısa ama en geniş ana cadde olarak adlandırılmaktadır. Sadece 1.2 km uzunluğunda ancak oldukça geniş olan İkinci Dünya Savaşı'nda tahrip olmuş cadde, başkentin odak noktasıdır.

10. Kiev'den bahsetmişken

Hayır, tavuk Kievski, Kiev'den gelmiyor. Fransız mutfağından etkilenen Rus aristokrasisinin doğuya getirdiği, 19. yüzyıldan kalma bir Fransız tarifi olduğu düşünülmektedir. :) 

11. Bir zamanlar bir ekmek sepeti idi

Öte yandan, ekmek Ukrayna tarihinde büyük bir rol oynamaktadır.

Ülke bir zamanlar geniş tarımsal endüstrisi nedeniyle Avrupa’nın ekmeğini üreten yer olarak biliniyordu. Koleksiyonculuk ve ele geçirilemez tahıl hedefleri, 1932 ve 1933'te 7,5 milyon Ukraynalıyı öldüren Holodomor olarak bilinen Büyük Kıtlığın ana nedenleriydi. Kıtlık, Ukrayna, Avustralya ve Kanada da dahil olmak üzere 25 ülke tarafından soykırım eylemi olarak kabul edilir.

ukranagr.jpg

12. Pek çok tarihçeye ev sahipliği yaptı

Ukrayna tarihi boyunca büyük yıkımlar görmüştür. Ancak aynı zamanda 1945’te, Churchill, Stalin ve Roosevelt’in savaş sonrası Avrupa’nın organizasyonunu görüşmek üzere buluştuğu Yalta Konferansı’na da ev sahipliği yapmıştır. Toplantıya ev sahipliği yapan Livadia Sarayı bugün müze olarak açık. 

13. Hayalet kasabalara ev sahipliği yapar

Ukrayna’nın tarihe damgasını vuran bir diğer olayı ise Çernobil.

Dünyanın en kötü nükleer santral felaketinin bulunduğu yer olan Ukrayna'daki Çernobil'e eğer fazla vaktiniz varsa ve burayı merak ediyorsanız mutlaka uğrayın. Ukrayna’nın kuzeyindeki konum şu anda 1986’daki kazadan kısa bir süre sonra SSCB’nin kurduğu Çernobil Hariç Tutma Bölgesi’nin merkezi konumunda.

Bölgeler içerisinde dünyanın dört bir yanından en çok ilgi çeken Pripyat başta olmak üzere birçok terkedilmiş kasaba bulunuyor. Çernobil gezi rehberimizi buradan okuyabilirsiniz. 

cernobill.jpg

14. Tematik kafelerin anavatanı

Ukrayna'daki Lviv şehrinin bazen dünyada kişi başına düşen en fazla kafeye sahip şehir olduğu iddia ediliyor. Vizesiz olarak gezebileceğiniz Lviv'deki kafeler içinde kendinizi kaybedebilirsiniz. Çikolata üretilen kafelerden içinde arabanın olduğu yerlere, birbirinden ilginç sunumlarıyla ünlü kafelerden mağara kafelere Ukrayna'nın en ünlü kafelerini keşfedebilirsiniz. 

15. Gaz lambası burada icat edildi

Lviv ayrıca ilk gaz lambasının üretildiği şehir olarak biliniyor. Bugün Lviv gezisi sırasında buradaki binayı görebilir ve kafesinde oturabilirsiniz. 

kafelerukrayna.jpg

16. Dünyaca ünlü: Aşk Tüneli

Mükemmel Instagram paylaşımlarından biri olan Aşk Tüneli Kleven kasabası yakınlarındaki ormanlarda bulunuyor. Demiryolu yolu, yerel bir fabrikaya odun sağlayan özel bir tren için yapılmıştır ancak bugün neredeyse Ukrayna'nın sembollerinden biri olmuş durumda. 

17. Üstün bir uçak inşa etti

Kiev, dünyanın en büyük uçağı olan Antonov An-225 Mriya'nın doğum yeriydi. 88.4 metrede herhangi bir uçağın en geniş kanat açıklığına sahiptir ve 640.000 kg ağırlığındadır. Sovyetler Birliği'nin bir beyin dalgasıdır sadece bir tane yapıldı.

18. Büyük bir ordusu var

Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra büyük bir nükleer cephaneliği miras alan Ukrayna, Avrupa'nın en büyük ikinci ordusunu Rusya'nın arkasına aldı.

bukovell.jpg

19. Ukrayna'da kayak yapabilirsiniz

Ukrayna'nın Karpat Dağları'ndaki Bukovel dahil 55 km'lik yamaçlarda ve 15 asansörde olmak üzere dört ya da beş kayak merkezi var.

20. Başkenti bir kahramandır

Başkent Kiev'e, 1941'de Kiev Savaşı'nda Nazilere karşı direnişinin ardından Sovyetler Birliği tarafından Kahraman Şehri statüsü verildi. Almanlar şehri 1941 Temmuz'unda kuşattı, sonunda Eylül ayında ele geçirdi ve 600.000'den fazla askeri tutsak aldı. Savaş Hitler için büyük bir zafer olarak görülmesine rağmen, 1965 yılında Kiev Hero City unvanıyla ödüllendirildi.

katedralkiev.jpg

21. Büyük Paskalya yumurtaları var

Ukraynalılar Paskalya yumurtaları konusunda farklı geleneklere sahip. Halkın bir kısmı, yüzeylerini düşük kaliteli çikolata ile dolduruyor, pysankas olarak bilinen süs eşyalarında balmumu kullanarak daha karmaşık tasarımları tercih ediyorlar. Ülkenin farklı bölgeleri farklı stil ve dekorasyon yöntemlerine sahip. 

22. Müziği ilham veriyor

George Gershwin’in Summertime’ı eski bir Ukrayna ninnisinden ilham alınarak bestelenmiştir. 

23. Güçlü bir Sovyet kalıntısı var

Komünist semboller ve sokak isimleri 2015 yılında Ukrayna'dan çıkarılmışken, İkinci Dünya Savaşı anıtlarının - Kiev'deki bu titanyum heykel gibi - kalmasına izin verilmiştir.

ukraynadeniz.jpg

24. Serin bir kıyı şeridi var

Ukrayna’nın tek sahil şeridine ev sahipliği yapan Karadeniz, tatilciler arasında popüler. Sıcak yaz günlerinde sahile gidip serinleyebilirsiniz. Büyük göl gelgitten yoksundur ve su seviyesi asla değişmez. Ukrayna'da denize girmek isterseniz yaz döneminde gelmeniz yeterli. 

25. Siyasi tarihe şaşırtıcı bir iddia

Ukrayna, 1710'da yazılan Pylyp Orlyk Anayasası adıyla, dünyanın ilk anayasalarından birine ev sahipliği yaptı. Hükümette, yasama, yürütme ve yargı organları arasındaki güçlerin ayrılması için demokratik bir standart oluşturuldu. Bu belki de Montesquieu’nin 1748’de yayımlanan kanunlarından daha önceydi. 

Kiev'deki Aşk Tüneli
Kiev'deki Aşk Tüneli

Gruppal Ukrayna turları ile doğası ve tarihiyle size ilham olacak bu ülkeyi en iyi fiyatlar hem vizesiz hem de çipli kimlik kolaylığıyla keşfe çıkabilirsiniz.