Balkanlar'da Yemeden Dönmemeniz Gereken 10 Şey

2021 yılında Balkan gezisine çıkmayı düşünenler bunları yemeden dönmesin!

Yayın Tarihi: 20 Aralık 2020Görüntülenme: 10258
kapak.jpg

Ülkemize çok yakın bir bölge olan Balkanlar, gezginlerin radarında genellikle unutulur. Bununla birlikte, bu bölgenin bir gezgine sunacağı çok şey var. Balkanlar mutağı, kültür, doğa ve tüm kıtadaki en iyi yemek mekanlarından çoğuna ev sahipliği yapıyor.

Balkanlar'daki yemek menüleri genellikle midenizi çok sayıda ızgara etle dolduracak ve mevsimlik ürünlerle hazırlanan doyurucu yemekler yemenizi sağlayacak. Balkan yemekleri hem ucuz hem de lezzetli et yemeklerine doyacağınız bir gezi fırsatı sunacak.

Bu bölgedeki mutfak deneyimi, Akdeniz, Orta Doğu ve hatta Avusturya-Macaristan ve Osmanlı İmparatorlukları gibi dönemlerin tarihi etkileri dahil olmak üzere birçok çevredeki kültürden etkileri içerir.

Lezzet Şöleni Yaratan 12 Balkan Yemeğini Keşfedin

Öncelikle belirtmek gerekir ki, Balkanlar turu ile nereye giderseniz gidin, ister Bulgaristan'ın dağları, ister Karadağ'ın küçük köyleri veya Hırvatistan'daki sahil beldeleri olsun, Balkanlar'daki yemek menülerinin büyük bir kısmının bazı benzerlikler içereceğini bilmeniz gerekiyor.

Balkan yemeklerini vazgeçilmez yapan şey, basit bir menünün doğru yapılmış olmasını ve bunu en ekonomik yiyebileceğiniz yerlerden biri olması!

Tüm Balkan mutfaklarının iyi bir karışımı olduğuna inandığımız şeylerin bir listesini bir araya getirdik, böylece çok çeşitli Balkan yemeklerinin tadını 2021 yılında çıkarmayı planlayabilir ve bu süreçte Avrupa'nın en az değer verilen bölgelerinden birinin gerçek yemek aşığı haline gelebilirsiniz.

Daha fazla uzatmadan size Balkanların en iyi yemeklerini sıralıyoruz:

1. Ćevapčići

cevapcici.jpg

Ćevapi olarak da bilinen Ćevapčići, uzak ara herhangi bir Balkan mutfağının en önemli yemeğidir ve neredeyse seyahat ettiğiniz her ülkede farklı şekillerini deneyebilirsiniz.

Farklı miktarlarda, farklı şekilde servis edilirler ve her gittiğiniz yerde farklı bileşen kombinasyonları ile yapılırlar, ancak memnuniyet dereceleriniz şehirden şehire değişebilir. 

Ćevapčići nedir, diye merak ediyorsanız 5 veya 10'luk demetler halinde servis edilen küçük parmak büyüklüğünde derisiz sosislerdir. Her yerde farklı yapılsalar da, genellikle bir tür ızgara et bekleyebilirsiniz - ister sığır eti, kuzu eti, domuz eti veya dana eti olsun, bir gözleme içinde servis edilir.

Genellikle ajvar (aşağıya bakınız) ve doğranmış soğan ile servis edilirler.

2. Ajvar

Tamam, bu gerçekten bir yiyecek değil - ama Balkanlar gıda zincirinin temel bir parçası olduğu için bu da Balkan yemek listesinde olmayı hak ediyor. İtalyan mutfağında pesto ne ise Balkan mutfağına ajvar'ı düşünün.

ajvarr.jpg

Ajvar, balık dahil restoranlarda hemen hemen her etli siparişle servis edilir ve bölgedeki herhangi bir pazarda çok çeşitli ajvar markaları ve lezzetleri bulabilirsiniz.

Orijinal ajvar aroması ağırlıklı olarak kavrulmuş kırmızı biber ve sarımsaktan oluşur. Farkında olmadan tadına zaten aşina olabilirsiniz. Ayrıca sıcak olması için baharatlar, domates ve biraz patlıcan içerebilir. Balkanlar'a yapacağınız tatilinizde muhakkak bol bol ajvar tadı alacaksınız.

3. Pljeskavica

pljeskavica.jpg

Pljeskavica, Balkanlar gezisi sırasında ziyaret ettiğiniz yere bağlı olarak sığır eti, kuzu eti, domuz eti veya dana etinden (veya bir karışımdan) yapılan yuvarlak bir köftedir. Sade veya çörek üzerinde kajmak ve ajvar sürülerek servis edilen oldukça yaygın bir yemektir. Bu şekilde bakmak isterseniz, temelde bir hamburgere eşdeğerdir.

Ucuz ve neşeli ama çok lezzetli bir yiyecek.

4. Shopska Salad

Bu, Balkanlar'daki hemen hemen her menüde bulabileceğiniz bir salata. Daha önce yediğiniz herhangi bir salata gibi, birçok malzemenin karışımı olabilir, ancak geleneksel shopka salatasında genellikle salatalık, biber, soğan, domates ve rendelenmiş beyaz peynir gibi bazı ince peynirler bulunur.

shopskasaladd.jpg

Bir shopka salatasında genellikle yaprak kalmadığından ve yanında zeytinyağı ve sirke ile servis edildiğinden, salata üzerine çok Akdeniz usulü bir lezzettir. Bu, Balkanlar'daki en iyi yiyecekler listesinde bulacağınız vejetaryenler için mükemmel olan etli olmayan tek seçeneklerden biridir.

5. Ekmek, Ekmek ve Daha Fazla Ekmek

Balkan yemek menülerinde ekmek, İtalyan menülerinden daha yaygın değildir; ancak Balkan yarımadasında tatildeyken hemen hemen her öğünde servis edilen pek çok ekmek çeşidi bulacaksınız.

ekmekk.jpg

İster meşhur cevapi ile ister yahni yanında servis edilmiş olsun, ister ana yemeğin yığınlarının altına gömülü olsun, yemeğinize mutlaka ekmek dolduracaksınız.

Kahvaltıda yumuşak ekmek ve genellikle tatlı olur. Balkan ekmeği ünlü değildir, ancak hemen hemen her temel öğünde iyi gittiğini fark edeceksiniz.

6. Struklji

Geleneksel struklji, genellikle elma, tarhun, çeşitli kuruyemişler ve süzme peynir gibi Balkanlar bölgesinde yaygın olmayan farklı malzemelerle hazırlanır.

Struklji, turta gibi kavrulmuş ve lapa lapa veya haşlanmış olabilir, bu nedenle servis şekli çok yönlüdür.

struklj.jpg

Ne ile doldurulduğuna bağlı, ana yemeği tamamlayıcı veya tatlı olarak servis edilebilir. Tuzlu veya tatlı olabilirler ve her yıl karışık meyveler ve çikolatalar gibi yeni bir struklji tadı halk tarafından tercih ediliyor gibi görünüyor. Bununla birlikte, temel tatlar baştan sona tutarlıdır.

Struklji, esas olarak Ljubljana'daki hemen hemen her restoranda bulabileceğiniz ve yerel bir bira ile iyi gidebileceğiniz bir Sloven lezzeti. Ayrıca Zagreb'de başka bir şey yapmayan bir struklji restoranı bulacaksınız!

7. Mekitsa

Mekitsa en çok Bulgaristan'da kahvaltı sofrasında bulunur. En iyi mekitsalar her zaman el yapımıdır ve mağazadan satın alınmaz. Sofya'da yaptığınız hemen hemen her yemek turunda sunulan en iyi mekitsa'lardan bazılarını deneyebilirsiniz.

mekittsa.jpg

Çörek gibi kabarık hamurdan yapılan, ancak bir çeşit gevrek dokusu olan tatlı ve lezzetli bir ikramdır. İster inanın ister inanmayın ana temel bileşen yoğurttur ve genellikle bal, çikolata ezmesi veya meyveli reçel ile kaplanır.

Ayrıca sadece pudra şekeri ve bulabileceğiniz hemen hemen her türlü malzemenin bir versiyonu da var; ancak bunlar başlıcalarıdır.

Ağırlıklı olarak kahvaltıda tüketilse de, Bulgaristan sokaklarında her zaman bir mekitsa bulabilirsiniz ve genellikle çok uzun süre aramanıza gerek kalmaz. Bu inceliği Bulgaristan tatilinizde mutlaka denemelisiniz!

8. Sach

Bu, genellikle birden fazla kişiye servis edilen eğlenceli bir Balkan yemeğidir, tıpkı evde ailenizle masanın etrafında oturuyormuşsunuz gibi. Herkes her türden etle, en çok da tavuk, domuz eti ve sosisle hazırlanan bu etli yemeğin içine girer.

sachh.jpg

Masanın ortasında, etlerin ve diğer çeşitli malzemelerin hala cızırtılı olduğunu duyabileceğiniz, kavurucu bir sıcak demir tabakta servis edilir. Bu et yiyen bir yemek olma eğiliminde olsa da, bir sürü biber, domates, patates ve soğanla birlikte vejetaryen Sach formları da var - herkesin paleti için küçük bir şey.

Doyurucu, etli bir yemek olduğu için, bu yemek genellikle en iyi içecekle tüketilmeyi hak eder. 

9. Banitsa

Banitsa, ülkedeki tüm geleneksel yemeklerin en sevilen Bulgar yemeği olabilir. Kahvaltının tadı veya günün diğer zamanları gerçekten güzeldir. Bu popüler yemeğin birçok farklı çeşidiyle, beğeninize uygun olanı bulamamakta zorlanacaksınız.

banitsaa.jpg

Genellikle banitsa, ağzınızda neredeyse eriyen lapa lapa benzeri bir hamur işine desteklenmiş yumurta ve peynirden yapılır. Diğer çeşitlerden bazıları yoğurt, bal, balkabağı, ıspanak ve çok daha fazlasını içerir, bu nedenle görebileceğiniz gibi, her özlem için bir banitsa tadı vardır.

Banitsa'yı, özellikle Bulgaristan'ın herhangi bir yerinde satılan Banicarnitsa'da bulabilirsiniz, burada yürürken genellikle bir yerel veya iki kişinin tadını çıkarırsınız.

10. Rakija

İşte bitti sayılır. Balkanlar'daki en iyi mutfak deneyimleri listesinin sonuna geldik. Ve bu liste Balkanların çok meşhur içkilerini içermeseydi ne olurdu; Rakija.

rakijaa.jpg

Aslında rakija dünya çapında yeterince ünlü olmayabilir, ama kesinlikle tüm Balkanlar'da ünlüdür. Herkes, her yerde (Balkanlar'da), bölge ve kültürlerde bu lezzetli içeceği içiyor ve okunuşu her bölgede farklı bir şekilde heceliyorlar.

Genellikle erikten yapılır, bu da ona doğal olarak tatlı bir tat verir. Erik sadece başlangıç olsa da, nereye giderseniz gidin, çilek, elma, armut, şeftali, şifalı ot, kuruyemiş ve hayal edebileceğinizin ötesinde çok daha fazlası gibi sonsuz lezzet seçeneklerini göreceksiniz.

Balkanlara gelen her tatilcinin kendi rakija hikayesi vardır ve bize inanın; sandığınızdan daha kolay olabilir. Bu şey su gibi içiliyor.

Balkanlar'daki en iyi gezilerimize ve 2021 Balkan turlarımıza göz atmalısınız.