Bu Kış Lviv'e Gitmek İçin Nedeniniz Çok!

Bembeyaz karlar altında Lviv'de yapılacak, görülecek, gezilecek çok şey var!

Yayın Tarihi: 20 Ocak 2020Görüntülenme: 3284
lviv1.jpg

Lviv deyince aklınıza ne geliyor? Tematik kafeler, eğlenceli etkinlikler, harika tatlılar, tarihi binalar ve ucuza gezmek! Lviv turları bunlardan çok daha fazlasını sunuyor. 

Ukrayna'nın batısında bulunan Lviv'de yapılacak, görülecek, gezilecek çok şey var! Bu kış Lviv turu yapmak için sayısız nedeniniz bulunuyor. Türkiye'ye çok yakın, vizesiz hatta çipli kimliklerinizle bile girebileceğiniz, ucuz uçak biletlerinin olduğu, günlük harcamanızın da çok uygun fiyata geleceği Lviv gezisi sizi bekliyor. Peki kış döneminde masalsı bir yer olan Lviv'e gitmek için en ideal zaman ne? Biz kış mevsimini seçtik.

Peki bu kış neden Lviv'e gitmeli?

Lviv yılda 100'den fazla festivale ev sahipliği yapıyor ancak en iyisi sonbaharda yapılan yıllık çikolata festivali oluyor. Lviv’deki Ulusal Çikolata Festivali 13-15 Ekim tarihlerinde yerel zanaatkârların dokuz metre yüksekliğindeki çikolata heykelleri de dahil olmak üzere en son eserlerini sergileyecekleri Sanat Sarayı binasında gerçekleşiyor.

Lviv'e ne zaman gidilir, diye sorduğunuzu duyar gibiyiz. Ama bu güzel şehre gitmek için asla kötü bir zaman yoktur. En azından, Türk Lirası Ukrayna Grivnası karşısında hala değerliyken. Üstelik hem yaz hem de kış mevsimi Lviv için ayrı güzellikler barındırıyor.

Binalar parlak renklerle boyanmış, Euro 2012 için açılan beş yıldızlı oteller, pizza ve şarap barları bolca var. Ve çok sayıda sanat galerisi, anıt, katedral ve müze ile Lviv şehrinin hızla popüler bir kültürel şehir molası haline gelmesi şaşırtıcı değildir.

lviv2.jpg

Şehre Tepeden Bakın

720.000 kişinin yaşadığı Lviv, merkezindeki tarihi Eski Kent ile kompakt ve yürünebilir bir şehirdir. Arnavut kaldırımlı Rynok Meydanı, 16. yüzyıldan kalma pastel renkli binalarla çevrili şehrin en popüler noktasıdır. 

Şehir merkezi büyük ölçüde düzdür ancak en yüksek noktanın etrafında, muhteşem panoramik manzaraların bir tarafta Sovyet tarzı blok daireler ile diğer tarafta Eski Kent'in kuleleri ve kubbeleri arasındaki kontrastı gösterdiği Castle High Hill etrafında kuruludur. 

Belediye Binası'na Çıkın

Turizm danışma merkezinin arkasında 1300'lerden kalma mimarisiyle Lviv Belediye Binası vardır. Kuleden (Ukrayna'nın en yüksek kulesi ve 65 m yüksekliğinde) 400 adım yukarı çıkarak aşağıdaki Eski Şehir panoraması için görüntüleme platformuna tırmanın. Merdivenlerin dik ve dar, yıpranmış olmasına dikkat edin, dikkatli çıkıp inmeniz gerekmektedir. Bu kule Lviv'de gezilecek yerler listesinin olmazsa olmazıdır. 

lviv6.jpg

Sıcak Çikolatanın Tadını Çıkarın

Lviv El Yapımı Çikolata'yı 3 Serbska Caddesi'nde denemelisiniz. Sabah 9 ile akşam 11 arasında açık olacaktır. İki kat çikolatadan meyveli seçeneklere seçim yapabileceğiniz çok şey var: kendi trüf tatlınızı seçin veya geleneksel Lviv sıcak çikolatası ile terasta oturun ve Lviv seyahatinizin en keyifli anlarından birini yaşayın. 

Sokak Pazarlarını Gezin 

Lviv'deki pazarlar çok büyük. Rynok Meydanı'ndan doğuya, 18. yüzyıl Slav baskısının babası olan Ivan Fyodorov'un büyük tüzüğünü çevreleyen günlük açık kullanılan bir kitap pazarına geleceğiniz Pidvalna Caddesi'ndeki Muzeina Meydanı'na gidin. Aynı zamanda vinil kayıtları - çoğunlukla Sovyet günlerinden - ve eski banknotlar, madeni paralar, ordu rozetleri ve diğer şeyler ile bobs'u bulabileceğiniz yerdir burası.

lviv5.jpg

Şehirdeki Kiliseleri Keşfedin

Polonya'nın yanı sıra Ermeni, Yahudi ve Avusturya kültürlerine ev sahipliği yapan Lviv, birçok farklı kiliseye sahiptir. Sovyet yönetimi altında, birçoğu diğer kullanımlar için yeniden şekillendirildi ve 2011'e kadar ibadet yerlerine geri dönmediler.

En büyükleri -Aziz Peter ve Paul Garrison Kilisesi olarak bilinen Cizvit Kilisesi- bu arada zamanında 2 milyondan fazla bilim kitabı için bir depolama alanı haline gelmişti. Bernardine Katedrali ve Manastırı'ndan başlayan ve Latin Katedrali, Ermeni Kilisesi de dahil olmak üzere en önemli Lviv kiliselerini keşfe çıkın. 

lviv4.jpg

Öğle Yemeğinizi Meydanda Yiyin

Rynok Meydanı'na geri dönersek garip bir şekilde adlandırılan Galiçya Peynirli Kek ve Strudel Pastanesi'ni göreceksiniz. Burada hem tatlı hem de tuzlu çeşitli meyveler, önünüzde yapılır ve içeride yemek ya da almak için büyük porsiyonlarda servis edilir. Tatlılar, tatlı kirazlardan tuzlu somonlara kadar her şeyi kapsar. Tatlı için, adından da anlaşılacağı gibi, cheesecake Lviv'de yenmesi gerekenler listesinde.

Öğle ya da akşam yemeğinizi meydanda bir yerde yemenizi öneriyoruz. Hem şehrin günlük akışını izleyecek hem de birbirinden leziz menülerin tadına bakacaksınız.

Bisiklet Kiralayarak Şehri Keşfedin 

Turist bilgi merkezinin dışında, Lviv'de kiralık bisikletler bulunmaktadır. Beklediğiniz gibi, telefonla veya terminallerde kayıt olduktan sonra kullandıkça öde sistemiyle kiralanırlar; daha sonra kullandıktan sonra standlarına uygun şekilde iade edersiniz.

Ukrayna, 2015 yılında programa katıldı ve yedi istasyonda yaklaşık 165 bisiklete sahip. Ya şehirde bir tur atın ya da kuğular, bir sera ve kaya bahçeleri olan göletleriyle ünlü Stryisky Parkı'na gidin. Ardından Ivan Franko Park'ta bisikletinizi bırakmak için kuzeye dönün.

lviv8.jpg

Parkta Yürüyüşe Çıkın

Parkın girişinde bisikletinizi bıraktıktan sonra, Ivan Franko’nun geniş bulvarlarında, akçaağaç, meşe ve kestane ağaçları ile çevrili bir gezintiye çıkın. Şehrin yeşil alanlarından biri olan bu park halka ilk kez açıldı (Çoğu yaşlı sakin bunu 1919'da açıldığı adı olan Kosciuszko Parkı olarak biliyor).

Yerlilerle Yemek Yiyin

Rynok Meydanı'nın çevresindeki turistik restoranların sokaklarından uzak durun ve yakındaki 4 Kozelnytska Caddesi'ndeki Trapezna'yı deneyin.

Kapıyı açtığınızda küçük bir galeriye adım atın ve merdivenleri takip edin. Bir zamanlar manastır yemekhanesi olan restoranı bulacaksınız. Hala yemek için basit bir yer ancak alçak tavanlı ve yıpranmış ahşap banklarla atmosferik bir mahzende harika yemekler sunuyor. Balda pişmiş tavşan kaburga ve tavşan güvecini deneyin. 

Brunch İçin Dışarı Çıkın

Baczewski'de yemek için erken kalkmak zorunda kalacaksınız çünkü kuyruklar sabah 9'da başlıyor. 18. yüzyıldaki Lviv'in ilk votka damıtımını kuran ailenin getirdiği içecekler, çay veya kahve, yiyebileceğiniz her şeyin olduğu büfe, çok uygun fiyatlarla. Burada yemek yediğiniz için kendinizi şanslı hissedebilirsiniz çünkü her duvardan asılı yeşil bitkiler, yeşil kadife kokteyl koltukları, öten kuşlar ve Ukraynalı müzik çalan bir piyanist ile iç içe olabileceğiniz bir brunch keyfi sizi bekliyor.

lviv7.jpg

Kültürel Bir Gezintiye Çıkın

Lviv Ulusal Sanat Galerisi, Mykoly Kopernyka Caddesi'ndeki büyük 19. yüzyıl Potocki Sarayı binası ile Stefanyka Caddesi'ndeki ikinci karakolu arasında bölünmüştür. Koleksiyon, Rubens, Goya ve Bruegel'in tablolarıyla 14. yüzyıldan 20. yüzyılın başlarına kadar Avrupa'daki sanat eserlerini kapsıyor.

Aperatif Zamanı Ayırın 

Lviv, Viyana’nın kahve evi geleneğini Astro-Macar yönetimi altındaki günlerinden devraldı. Birçoğu kendi demlerini yaratan hala çok sayıda kafe var. En iyilerinden biri, 4 Ruska Caddesi'ndeki Pid Synoyu Plyashkoyu (Mavi Şişenin Altında) oluyor.

Mavi bir şişe işareti tonozlu tavan ve içinde mumların yandığı iç geleneksel bir kahve dükkanına yol açar. Burada İngilizce konuşan birilerini bulamayacaksınız ancak kahve sert ve Ukrayna müziği ilginç. Bir kokteyl tercih ediyorsanız, Opera Binası'nın çatısıyla göz hizasında olacağınız ufuk çizgisini görmek için Panorama restoranının en üst katına Josper Bar'a gidin.

Kek Üzerine Kremayı Deneyin

Lviv Opera Binası, şehrin en şık yerlerinden biridir. Viyana'nın opera binasına, komedi, tiyatro ve müziği zengin cephesinin tepesinde simgeleyen kanatlı bronz heykellerle inşa edilen Polonyalı mimar Zygmunt Gorgolewski tarafından Rönesans ve Barok tarzın bir melezi olarak tasarlandı. Klasik operalar ve bale gösterilerine ait biletler için yüzlerce lira ödemenize gerek yok. En son ve en güncel fiyatlar için web sitesine bakmalısınız.

lviv4.jpg

Lviv'e Nasıl Giderim?

İstanbul'dan Lviv'e direkt uçuş vardır. Birkaç saat sonra Lviv'de olur ve vizesiz gezmenin keyfini çıkarabilirsiniz. Gruppal Lviv turları ya da Gruppal Ukrayna turları ile şehri uzman rehber eşliğinde keşfetmenin tadını çıkarın.