Dünyanın En İyi Rotasından biri: Karia Yolu

Karia Yolu'nun dünyadaki trekking rotaları içinde en önemli ve en popüler ilk on yoldan biri olduğunu biliyor musunuz?

Yayın Tarihi: 10 Ağustos 2021Görüntülenme: 3008
kariayolu.jpg

Türkiye'deki en popüler yürüyüş rotaları arasında olan Karia Yolu, dünyadaki trekking rotaları içinde de en önemli ve en popüler ilk on yoldan biridir.

Karia Yolu'nun uzunluğu ne kadar diye merak edenlere hemen söyleyelim; tam 850 km! Datça ve Bozburun Yarımadaları ile Gökova Körfezi ve İç Karia dahil dört ana bölüm ve Muğla'nın çevresi boyunca turlayacağınız Karia Yolu oldukça geniş bir alana yayılmış durumda.

Karia Yolu Haritası

Karia Yolu haritası en çok merak edilen yol haritalarından biri. Aşağıda görebileceğiniz gibi oldukça uzun ve kendi içinde bölünen bir yol uzunluğuna sahip. Tamamını yürüyebileceğiniz gibi gitmek istediğiniz rotayı bölebilir ve ona uygun olarak da ilerleyebilirsiniz.

Bozburun'dan Karia Yolu

Bozburun Yarımadası tarafından Karia Yolu'nda yürümek isterseniz Marmaris tarafından yürümeniz gerektiğini paylaşmak isteriz. Çam ağaçlarıyla kaplı bu yolun rotası kıvrılarak uzuyor ve içinde kendinizi doğa ile baş başa hissetmenin keyfini çıkaracaksınız. Ülkemizin güneybatısı olan Bozburun Yarımadası'nda el değmemiş güzellikler arasından yürüyecek ve korunaklı bir körfezde yürümenin mutluluğunu hissedeceksiniz.

Bozburun kısmında korunaklı koyların üst kısmında bulunan dik yamaçlar ve dağlık ile ormanlık bölgeler, yürüdükçe kayalık bir araziye ve çorak bir ormana dönüşmeye başlayacaktır. Toprağın altında kalan tarihi kalıntılar ve gizli vadileriyle Karia Yolu Bozburun tarafını çok seveceğinize eminiz.

Datça Tarafından Karia Yolu

Datça Yarımadası tarafından gidecekler için Karia Yolu'nun en güzel rotalarından birisinde yürüyeceklerini belirtelim. Sayısız plajın ve el değmemiş koyların olduğu Datça Yarımadası'nda bu rotayı tekne ile geçenler çok daha fazla güzellikle karşılaşma imkanı buluyor.

Karia Yolu Haritası
Karia Yolu Haritası

Eski Datça tarafından Karia Yolu'nu yürümek isteyenler batı ve güney kesimlere doğru engebeli yollardan geçerek Knidos Antik Kenti'ne ulaşıyor ve yarımadanın en uç bölgesinde olan Deveboynu Deniz Feneri'ni görüyor. Bu kısımdan Yunan Adaları'nın bir kısmını da görebilir, fotoğraflayabilirsiniz. Bu rota Balıkaşıran'da son bulmakta.

Türkiye'nin trekking rotaları için buraya tıklayabilirsiniz. 

Gökova'dan Karia Yolu

Bodrum ve Datça Yarımadası arasında kalan bölge olan Gökova Körfezi Karia Yolu'nun belki de en seveceğiniz destinasyonu olabilir. Çünkü buranın doğusunda Akyaka, batısında ise Kos Adası bulunuyor. Keramos Antik Kenti'ni de görebileceğiniz Gökova Körfezi Karia Yolu'nun bu kısmı yakın zamana kadar kullanılmadığı için kıyı şeridini keşfetmenin en güzel yollarından biri tekne turlarıyla burayı keşfetmek olacak.

Bu bölgede yürüyebileceğiniz Karia Yolu Akyaka'dan başlıyor, ormanlık bölgeden çıktığınızda Kıran Dağları'na ulaşıp verimli vadilerde bulunan köylere varıyorsunuz. En tepede Gökova Körfezi'nin benzersiz güzellikteki manzarasına hayran olacak ve Datça Yarımadası'nın dağlarını göreceksiniz. Rotanın bir kısmında eski tarihi kervan yollarından geçeceksiniz.

İç Karia Yolu Rotası

Karia'nın eski başkenti Milas'a ulaşmak için bu rotayı seçebilirsiniz. Özellikle Bafa Gölü'nün çevresinde göreceğiniz tarih öncesi dönemlerden günümüze ulaşan duvar resimleri yerleşimin tarihi hakkında bilgi edinmenizi sağlayacak. Beşparmak Dağları eteklerine yayılmış kaya bloklar ve çam fıstığı ormanları dağları kaplıyor. Ayrıca Helenistik döneme ait tapınaklar ve manastırlar da bu yol üzerinde göreceğiniz diğer detaylar arasında bulunuyor.

kariadag.jpg

Bu yolda sizi neler bekliyor diye soracak olursanız, 2000 yıldır kullanılmakta olan üzerinde Karia’nın sembolü Labryis’in -çift ağızlı baltanın- yer aldığı Baltalı Kapı, Zeus Labraundos tapınak merkezi Labraunda, taş döşemeli yollar, bolca zeytinağacı ve Beşparmak Dağları'nın muhteşem manzarası...

Burayı tamamladığınızda Karia Kraliçesi Ada'nın şehrine yani Alinda'ya varacaksınız.

Muğla ve Çevresinden Karia Yolu

Karia Yolu rotasındaki muhteşem manzaralardan biri de bu destinasyon üzerindedir. Gökova Körfezi'ndeki mimarilere hayran olacağınız ve yolun Akyaka ile buluştuğu kısımdan başlayacağınız bu Karia Yolu deneyimi sizi eski kervan yollarının izinden götürür. İç bölgelere doğru yürüdükçe ormanlık alanlardan, tarlalardan sonra Thera Antik Kenti'nden geçerek Muğla'ya ulaşırsınız.

Peki bu destinasyon üzerinde neler göreceksiniz?

Osmanlı döneminden kalan kahvehaneler, Karabağlar Yaylası, Değirmendere Kanyonu, Mobolla Antik Kenti ve eski Muğla köy evleri... Kuzeye doğru ilerledikçe Eski Bayır yerleşimi, Soğuk Dere ve Belen Kahvesi de göreceğiniz doğal güzelliklerden bazıları. Çok az kişinin bildiği ve terk edilmiş köylerden biri olan Meyistan'ı geride bırakıp yine tarihi bir yol rotasından Stratonikeia Antik Kenti'ni keşfedeceksiniz. Karia Yolu da burada son bulacak. Dilerseniz bu yolu bisikletiniz ile de keşfe çıkabilirsiniz.