Duomo Katedrali Hakkında Bilmeniz Gereken 6 Gerçek

Milano'nun ünlü Duomo Katedrali ile ilgili bunları biliyor musunuz?

Yayın Tarihi: 20 Aralık 2018Görüntülenme: 28708
milano-duomo.jpg

Duomo Katedrali hakkında ne biliyorsanız unutun! Çünkü bu harika mimariyi görmeden, büyüklüğü karşısında büyülenmeden ne biliyorsanız yetersiz kalacaktır. 

Milano turlarını hafızalara kazıyan ve Milano'nun en etkileyici mimarisi olan Duomo Katedrali 600 yıldan fazladır ayakta duruyor. İçinde olduğu Duomo Meydanı'ndan adını alan katedral ile ilgili muhtemelen daha önce hiç duymadığınız 6 gerçeği yazdık.

İtalya turunu ölümsüz yapan en önemli noktalar arasında olan Duomo Katedrali hakkında merak edilen birkaç ilginç gerçeği paylaşıyoruz:

Dünyadaki En Büyük Beş Arasında

Duomo Katedrali, dünyanın en büyük beşinci Hristiyan kilisesidir. Roma'daki Aziz Petrus Bazilikası, Brezilya'daki Aparecida Meryem Ana Bazilikası, New York'taki Aziz John Katedrali ve Sevilla Katedrali gibi Duomo Katedrali de devasa bir kilise.

Dünyanın En Çok Heykelli Mimarisi

Gotik tarzda inşa edilen katedralde dünyadaki diğer tüm mimarilerden daha fazla heykel bulunuyor. Duomo'yu süsleyen 3,400 heykel, 135 gargoyle ve 700 figür var! Merdivenleri tırmanın ya da şehrin en ünlü siluetinin mimarisini tam anlamıyla takdir etmek için asansörü çatıya çıkarın.

Terrazza'dan Milano'nun nefes kesen manzaralarını ve havanın açık olduğu günlerde Alpler'in karla kaplı tepelerini göreceksiniz. Ayrıca Duomo Katedrali'nin en yüksek tepesine ait olan Meryem'in altın renkli heykeli olan ünlü Madonnina'yı da görebilirsiniz.

detaylar.jpg

Saatinizi Güneş Saatine Göre Ayarlayabilirsiniz

Duomo Katedrali girişine yakın bir yerde güneş saati göreceksiniz. Karşı duvarda bulunan bir delikten gelen güneş ışığı 21 Haziran'da bronz olan bölgeyi, 20 Aralık'ta kış dönümünde ise meridyeni aydınlatır. Güneş saatini Accademia di Brera'daki gökbilimciler 1768 yılında katedrale yerleştirdiler.

Küçük Kırmızı Ampulü Kaçırmayın

Duomo Katedrali'ndeki şekillerin anlamı saymakla bitmiyor.

Katedralin üst noktasında bir yerde (Sunağın üstündeki kemerli kısımda) kırmızı ampulün olduğu bir nokta bulunuyor. Bu, İsa'nın çarmıha gerilmesinin çivilerinden birinin yerleştirildiği iddia edilen yeri gösterir.

Her yıl cumartesi günü 14 Eylül'e en yakın olan Milano'nun başpiskoposu, çiviyi almak için meleklerle süslenmiş ahşap sepetin tepesine tırmanır. Sepetin kendisi 1577'de inşa edilmiştir ancak melekler eklendiğinde 1701'de önemli ölçüde yeniden inşa edilmiştir. Fakat bu anı görmek için Duomo Katedrali gezisini doğru zamanda yapmalısınız. 

ici-katedral.jpg

Binlerce İşçi, Yeni Bir Kanal Sistemi ve 6 Yüzyıl

Duomo Katedrali'nin yapımına 1386 yılında Bishop Antonio da Saluzzo tarafından başlandı. Orijinal olarak pişmiş toprakta katedralin inşası başlamış olmasına rağmen, projenin ihtişamı gün yüzüne çıktıktan sonra Maggiore Gölü'nden Condoglian mermeri getirilmiştir.

Tüm bina bu pembe renkli beyaz mermerden yapılmıştır. Onu Candoglia ocaklarından Milano'ya getirmek için kanallar ve şantiyeye giden kazıklar açıldı. Bugün bunları görebilmek için ünlü navigiler boyunca hala keşfe çıkabilirsiniz, bu amaçla özellikle Güney Milano'da inşa edilen şebekelerden kalan kanallar hala mevcuttur.

katedrali-ici.jpg

Milano Katedrali'nin yapımında binlerce sanatçı, heykeltıraş ve uzman işçi katıldı. Duomo Katedrali yapımında çalışan mimar sayısını merak edenlere söyleyelim. Avrupa'nın dört bir yanından gelen mimarlar projede (Toplamda en az 78 farklı mimar) çalışmaya davet edildi ve büyüdükçe, inşaatı yıllar içine yayıldı.

Katedral 1418'de kutsanmıştı ama o zamanlar sadece nefti gerçekten bitmişti. İnşaatın kaba hali 200 yıl daha devam etti.

Hala bitmiş değil

katedralll.jpg

Bir mimari düşünün ki, yüzyıllardır yapımı devam ediyor ve neye benzediğini bir türlü göremiyorsunuz. Ne siz, ne babanız, ne dedeniz ve ne de dedenizin babası...

Kimse Milano'daki Duomo Katedrali'nin neye benzediğini göremiyor çünkü bitmiyor! Siyaset, politika, parasızlık ve daha birçok nedenle bir türlü yapımı tamamlanamayan Duomo Katedrali'nin cephesi öncelikli biten kısımları arasında. Bu cepheyi bitiren ve 19. yüzyılın başlarında inşaatın son aşamalarını atlayan Napolyon'du.

milano-katedral.jpg

Yapımının hala devam ettiği düşünülürse, dünyanın en uzun süredir üzerinde çalışılan katedrali Duomo Katedrali olarak kabul edilebilir. Binayı temizlemeye yönelik beş yıllık bir proje, 2002 yılında başlamış olup, ışıltılı taşını korumak için sürekli rutin restorasyon ve temizlik yapılmaktadır.