Faroe Adaları Hakkında 10 Büyüleyici Gerçek

Dünyanın en güzel yerlerinden biri olan Faroe Adaları hakkında harika bilgilerle geldik.

Yayın Tarihi: 12 Aralık 2022Görüntülenme: 1918
faroe-adalari.jpg

Faroe Adaları nerede diye merak ediyorsanız hemen söyleyelim; Kuzeydoğu Atlantik'te İskoçya ve İzlanda'nın ortasında yer alıyor. Toplam 1.399 kilometrekare kara alanı, 274.000 kilometrekare deniz alanı ve 50.000 nüfusa sahip 18 dağlık adadan oluşan bir takımadadır.

Faroe Adaları'nın dili Faroece'dir. Yaklaşık 1200 yıl önce adalara yerleşen Norsemenlerin dilinden türetilen bir İskandinav dilidir. Føroyar (Faroe Adaları) adı, eski İskandinav dilinden türetilmiştir ve Viking çağındaki yerleşimciler tarafından verilen bir ad olan Koyun Adaları anlamına gelir.

Faroe Adaları Danimarka Krallığı'nın dış egemenliği altında kendi kendini yöneten bir ulustur. Faroe Adaları, çok çeşitli alanlarda bağımsız olarak yasa yapma ve yönetme konusunda münhasır yetkiye sahiptir. Bunlar, örneğin canlı deniz kaynaklarının korunması ve yönetimi, çevrenin korunması, yer altı kaynakları, ticaret, vergilendirme, endüstriyel ilişkiler, enerji, ulaşım, iletişim, sosyal güvenlik, kültür, eğitim ve araştırmayı içerir.

Avrupa ile Kuzey Amerika arasında stratejik bir konuma sahip olan Faroe Adaları, Kuzey Avrupa'daki metropol merkezlerinden sadece birkaç saatlik uçuş mesafesindedir. Faroe Adaları'ndan ulaşım nasıl diye merak ederseniz, tüm komşu ülkelere günlük uçuşlar ve düzenli feribot ve kargo bağlantıları vardır.

Faroe Adaları'ndaki Kuzeyli halkın eşsiz bir kültürü vardır. Bu büyüleyici gerçeklerle Faroe Adaları hakkında daha fazla bilgi edinebilmek için Faroe Adaları ile ilgili en ilginç bilgiler listemizi hazırladık. Manzarası ve vahşi yaşamının yanı sıra Faroe Adaları turu yapmadan önce öğrenilecek daha çok şey var.

Norveç rehberimizi okumak için buraya tıklayabilirsiniz.

İşte Faroe Adaları hakkında 10 büyüleyici gerçek.

1. Faroe Adaları 18 büyük adadan oluşuyor

Bir takımada tanımlamak her zaman zordur. Faroe Adaları 750'den fazla ada, adacık ve kayalık içerir. Ancak ulusu gerçekten tanımlayan 18 ana adadır.

faroe-adalari-evleri.jpg

18 adadan sadece biri ıssız ada olarak biliniyor. Diğer tüm adalarda yerleşim bulunuyor. Boyut olarak en büyüğü olan Streymoy, aynı zamanda başkent Torshavn'a ev sahipliği yaptığı için en kalabalık olanıdır.

En büyük ikinci ada olan ve aynı zamanda ikinci büyük ada olan Eysturoy'da 10.000'den fazla insan yaşıyor.

2. Adalar, Danimarka'nın özerk bir bölgesidir

Faroe Adaları Grönland ile hemen hemen aynı şekilde, Danimarka Krallığı'nın kendi kendini yöneten bir denizaşırı idari bölümünü oluşturur.

Yüzlerce yıl boyunca Faroe Adaları Norveç'in bir parçasıydı. 1948'den beri kendi kendini yöneten adaların kendi parlamentoları var ve savunma, polislik ve dışişleri dışında kanun yapma alanlarının çoğu kontrol ediliyor.

Danimarka'nın resmi dili okullarda da öğretilirken, Faroe dili ulusal dildir ve İzlandaca ile Eski İskandinav dili olan Danca'dan benzerlikler taşır. Danimarka kronu resmi para birimidir, ancak yerel banknotlar basılmaktadır.

3. İnsandan çok koyun var

Adalarda yaklaşık 70.000 koyun bulunuyor. Faroe Adaları'nın son resmi insan nüfusu tahmini sadece 53.358 idi. Bu Türkiye'de birçok şehirden bile daha az bir nüfus demek.

faroe-adalari-koyunlari.jpg

9. yüzyılda ortaya çıktığına inanılan Faroe koyunları, yıl boyunca adaların çayırlarında ve dağlarında dolaşan eşsiz ve dayanıklı bir koyun türüdür.

19. yüzyılda tanıtılan bazı İskoç koyunları (ve şimdi melez ırklar) da adalarda yaşıyor. Araştırmacılar, 1.500 yıldan daha eskiye dayanan göl yatağı çökeltilerinde koyun DNA'sı buldular.

4. Denizden her an yanınızda

Nüfusu birkaç yüzden fazla olan tüm büyük kasaba ve köyler deniz kıyısındadır. Aslında, Faroe Adaları'ndaki hiçbir nokta denizden üç milden daha uzak değildir. Bu da adayı harika bir yer yapan en önemli ayrıcalıklardandır.

5. James Bond'da bazı sahneler burada çekildi

En son James Bond filmi No Time to Die'da kullanılan birkaç yer Faroe Adaları'nda çekilen sahnelerden oluşuyor.

Kalsoy adası, filmin üçüncü perdesinde Safin'in adasına sahne olmuştur. Görsel olarak çarpıcı olan sahil şeridi, herhangi bir James Bond filminin gelmiş geçmiş en unutulmaz anlarından birinin yeri haline geldi.

faroe-adalari-film.jpg

6. Faroe Adaları turist istemiyor

2019'da Faroe Adaları turizm kurulu, adaların turizme ara vermesi gerektiğine karar verdi. Birçok turistik yer kapatıldı ve bunun yerine yürüyüş parkurlarının ve diğer önemli altyapının bakımına yardımcı olmak için yerel halk ve ziyaretçiler davet edildi.

Bu elbette 2020-22 küresel sağlık krizinden önceydi. Bugünlerde çoğu otel, restoran ve diğer turistik yerlerin çok farklı türde kampanyaları bulunuyor.

7. Başkentte otobüsler ücretsiz

Torshavn Belediyesi ve çevresindeki sekiz otobüs güzergahının kullanımı ücretsizdir. Ancak bunlara ihtiyacınız olmayabilir. Belediyede sadece 20.000 kişi yaşıyor ve bu nedenle kasabanın görülmeye değer yerleri çoğunlukla rahat bir yürüme mesafesinde bulunuyor.

Özellikle ada toplulukları arasında önemli bir bağlantı sağlayan feribotlardaki ağır devlet sübvansiyonları sayesinde, adaların başka yerlerine seyahat etmek nispeten ucuzdur.

faroe-adalari-ulasim.jpg

8. Sadece bir avuç trafik ışığı var

Yoğun trafikte kırmızı ışıklardan bıktıysanız Faroe Adaları yolculuğu size iyi gelecektir. Adalarda sadece dokuz set trafik ışığı var ve bunlardan sekizi kompakt başkent Torshavn'ın içinde ve çevresinde. Üstelik bunların birçoğunun yeni olduğu biliniyor.

Ancak bu, sürüşün her zaman kolay olduğu anlamına gelmez. Torshavn'ın dışındaki birçok yol son derece dardır, bu nedenle karşıdan gelen trafik ve geçiş noktaları için sürekli tetikte olmanız gerekir.

Sürücüler için bir başka eğlenceli gerçek: Faroe Adaları, dünyanın ilk su altı trafik dairesine ev sahipliği yapıyor.

9. Faroe Adaları'nın ulusal bir havayolu şirketi var

Adalara ulaşmanın tek yolunun Danimarka'dan geldiği yaygın bir efsanedir. Atlantic Airways'in Kopenhag'dan günlük direkt uçuşları en yaygın rota olmakla birlikte, Avrupa'daki diğer birçok destinasyondan da Faroe Adaları'na uçuşlar mevcuttur.

faroe-adalarindaki-evler.jpg

Faroe Adaları'na İzlanda ve Danimarka arasında yıl boyunca hizmet veren feribotla da ulaşılabilir. Ancak Danimarka'nın Hirtshals kentinden Faroe Adaları'na geçiş mevsime bağlı olarak 30 veya 38 saat sürüyor.

10. Uluslararası eleştirilere rağmen balina avcılığı devam ediyor

Harika manzaralara ve rahat yaşam tarzına rağmen, Faroe Adaları belki de uluslararası alanda en çok balina avcılığı operasyonlarıyla tanınmaktadır.

Faroe Adaları hükümeti, "yerel olarak mevcut olan doğal kaynaklardan en iyi şekilde yararlanmanın hem ekonomik hem de çevresel açıdan mantıklı olduğu düşünülüyor" diyor. 9. yüzyıla kadar uzanan uygulama, artık hükümet tarafından sıkı bir şekilde düzenleniyor ve polis gözetiminde yapılıyor.

faroe-adalari-genel.jpg

Bu tür değişikliklere rağmen, her yıl yüzlerce balina ve yunus avının fotoğrafları küresel öfkeye neden oluyor. Ancak zaman değişiyor olabilir.

Faroe Adaları hakkında bilinenleri paylaştık. Faroe Adaları turu yapmadan önce rehberimizi okumalı ve önemli gördüğünüz bilgileri not almalısınız. Gruppal yurtdışı turları ile keşfedeceğiniz sayısız yer var!